A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az ukrajnai háború egyik legvéresebb csatatere

Események

conflict war Horizontal orosz ukrán háború
Egy szétlőtt lakóházban keresik az esetleges túlélőket Dnyipróban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 326. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
07:11
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:19
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. január 14-én az ukrán-magyar határszakaszon 5329 ember lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 10394 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 211 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:26
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb fegyvereket akar az ukrán elnök

Megállítható az orosz hadsereg - jelentette ki éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök ehhez további fegyvereket kért a partnerállamoktól. "Semmiféle rábeszélés vagy csak az idő múlása nem állítja meg azokat, akik módszeresen gyilkolják népünket rakétákkal, Iránban vásárolt drónokkal, tüzérséggel, tankokkal és aknavetőkkel. Az egész világ tudja, mi állíthatja meg, és hogyan lehet megállítani őket" - mondta Volodimir Zelenszkij.

08:00
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Legalább 14 halottja van a dnyiprói rakétacsapásnak

Az eddig adatok szerint legalább 14 ember meghalt egy orosz rakétacsapásban az ukrán Dnyipro város egyik panelházában, amikor szombaton orosz rakéta csapódott az épületbe. A mentőcsapatok egész éjszaka dolgoztak a fagyos hidegben, hogy túlélőket találjanak a kilencemeletes lakóépület romjai között.

Eddig 38 embert sikerült kimenteni, de körülbelül kéttucatnyian lehetnek az eltűntek. Több mint 60 ember megsérült – mondta Valentyin Reznyicsenko regionális kormányzó.

08:29
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán állítás: 38 rakétából 25-öt lelőttek

A szombati támadások során az ukrán légierőnek az oroszok által kilőtt 38 rakétából 25-öt sikerült lelőni, a célba érő rakéták így is több ukrán nagyváros kritikus infrastruktúráját is sújtották: Kijevben, Harkovban és Lvivben is energiaellátási problémák vannak.

Ukrajna energiaügyi minisztere arra figyelmeztetett, hogy napokig tarthat, mire helyreállítják a megsérült áramelosztó központokat és vezetékeket.

08:59
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódtak a harcok Szoledarnál

Az oroszok győzelmi jelentései ellenére szombaton folytatódtak a harcok Szoledar városában, ahol a kelet-donyecki régió eddigi legvéresebb harcai voltak.

"Katonáink éjjel-nappal folyamatosan visszaverik az ellenséges támadásokat" - mondta Hanna Maliar védelmi miniszter-helyettes. "Az ellenség súlyos veszteségeket szenved el, de továbbra is támadásban vannak."

09:35
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatörmeléket találtak Moldovában

A moldovai belügyminisztérium közölte, hogy rakétatörmeléket találtak az ország északi részén.
"Az Ukrajna elleni hatalmas orosz bombázást követően egy határrendészeti járőr egy rakéta maradványait fedezte fel, amelyek az Ukrajna elleni orosz légitámadásokból származnak" - közölte a minisztérium a Facebookon.

10:10
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Vészhelyzeti áramszünetek

Sürgős vészhelyzeti áramszünetet vezettek be Ukrajna 11 régiójában az energetikai infrastruktúrát ért szombati orosz rakétacsapások után. Az Ukrenegro hálózatüzemeltető a Telegramon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy az országszerte érvényben lévő fogyasztási határértékeket 11 régióban lépték túl, aminek következtében „vészleállást alkalmaztak".

10:42
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

1700 ember maradt fedél nélkül

Körülbelül 1700 embernek van szüksége lakhatásra, miután teljesen megsemmisült, erősen megrongálódott, vagy áram, fűtés és megfelelő szigetelés nélkül maradt az otthonuk a dnyiprói lakóházat ért orosz rakétatámadást követően – jelentette ki Kirillo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője.

11:13
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Szuperszonikus bombázókról érkeztek a rakéták

Az Ukrán Légierő Parancsnoksága arról számolt be, hogy Oroszország öt Tu-22M3 nagy hatótávolságú szuperszonikus rakétahordozó bombázóval lőtt ki öt Kh-22 rakétát Ukrajna ellen szombaton. Ezeket az Oroszországgal határos Kurszk megyéből és az Azovi-tengerről indították. Az egyik rakéta Dnyipro városában egy toronyházat talált el, 14 ember meghalt, 73-an pedig megsebesültek.

11:42
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán válaszcsapások

Az ukrán fegyveres erők vezérkara január 15-i jelentésében arról számolt be, hogy az ukrán rakéta- és tüzérségi erők két orosz irányítóközpontot, kilenc ideiglenes orosz csapatbázist, egy lőszerraktárat és egy elektronikus hadviselési (EW) rendszert találtak el.

12:12
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Legkorábban 2024-ben készülhetnek el a javított német Leopard harckocsik Ukrajna számára

A német Rheinmetall fegyvergyártó cég legkorábban 2024-ben tudja leszállítani a javított Leopard 2 harckocsikat Ukrajnának - idézte a cég vezérigazgatóját a Bild című lap.

Németország a hónap elején jelentette be, hogy Marder gyalogsági harcjárműveket biztosít Ukrajnának az orosz erők visszaszorítására. Kijev azonban olyan nehezebb járműveket is kért, mint a Leopárdok, amelyek jelentős előrelépést jelentenének az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatásban.

12:44
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz döntés

Oroszország az utolsó pillanatban lemondta a hadifoglyok tervezett cseréjét - közölte a foglyokkal foglalkozó ukrán szerv.

"A fogolycsere újabb fordulóját a mai napra tervezték az orosz féllel" - közölte a hadifoglyokkal való bánásmód koordinációs központja a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. "Az utolsó pillanatban azonban az orosz fél kezdeményezésére lemondták".

Tatjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos hivatala nem reagált azonnal a Reuters megkeresésére. Moszkalkova szombaton a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt közölte, hogy orosz katonák állítólag zsarolási esetekről számoltak be, amikor ukrán fogságban voltak.

13:24
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia harckocsikat és önjáró lövegeket szállít Ukrajnának

Nagy-Britannia néhány héten belül harckocsikat és önjáró lövegeket szállít az ukrán fegyveres erőknek - közölte vasárnap a londoni miniszterelnöki hivatal.

A vasárnap közzétett részletes ismertetés szerint Ukrajna 14 Challenger 2 harckocsit kap Nagy-Britanniától, és a fegyverszállítási csomagban szerepel "hozzávetőleg harminc" AS90 típusú nagyméretű önjáró löveg is.

A Challenger 2 brit tervezésű és gyártású, 120 milliméteres löveggel felszerelt, 75 tonna össztömegű harmadik generációs harckocsi, amely 1998 óta áll hadrendben a brit hadseregben.

Az ugyancsak brit tervezésű és gyártású AS90-es önjáró lövegeket 1992-ben rendszeresítették a brit fegyveres erőknél, és 1995-ig gyártották. Önsúlya 45,7 tonna, működtetéséhez ötfős személyzet szükséges.

Nagy-Britannia tavaly 2,3 milliárd font (csaknem 1050 milliárd forint) értékben nyújtott katonai támogatást Ukrajnának, és ezzel az ukrán fegyveres erők második legnagyobb katonai támogatója volt 2022-ben az Egyesült Államok után, de harckocsik szállítására most először tett ígéretet az ukrajnai háború tavaly februári kezdete óta.

13:54
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország megemelheti a sorkötelezettség felső korhatárát a tartalékok megerősítése érdekében

Oroszország azt fontolgatja, hogy a tartalékok növelése érdekében 27-ről 30 évre emeli a hadkötelezettség felső korhatárát - állítja a brit védelmi minisztérium.

Az orosz Állami Duma védelmi bizottságának elnöke, Andrej Kartapolov szerint a felső korhatár meghosszabbítása 30 százalékkal növelné az orosz haderőt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban támogatta ezt a lépést.

14:23
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Dnyiproban a halálos áldozatok száma 20-ra emelkedett

Húszra emelkedett egy dnyiproi toronyházra mért orosz rakétacsapás halálos áldozatainak száma - jelentette az AFP.

A dél-közép-ukrajnai város lakóházát ért támadásban több tucat lakás megsemmisült, és 100-200 ember vált hajléktalanná.

Korábbi jelentések legalább 14 emberre tették a halálos áldozatok számát. Vasárnap Valentyin Reznyicsenko dnyipropetrovszki kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt közölte, hogy legalább 20-an meghaltak, 40 ember sorsa pedig egyelőre ismeretlen.

15:00
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás Belgorodban

Tíz orosz katona megsérült egy Belgorod régióban történt robbanásban - jelentette a TASZSZ hírügynökség az orosz mentőszolgálatra hivatkozva.

A TASZSZ szerint az éjszaka folyamán tűz ütött ki egy helyi kulturális központban, ahol lőszert is tároltak, ez okozta a robbanást.

A robbanás egy kulturális központban történt az Ukrajnával határos régióban.

15:42
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Eredetileg repülőgép-hordozók ellen kifejlesztett rakátával találhatták el a dnyiproi lakóépületet

Andrij Zagorodnyuk volt ukrán védelmi miniszter szerint az orosz erők egy olyan rakétával találtak el a lakóépületet Dnyiproban, amit az 1960-as években repülőgép-hordozók támadására terveztek.

A rakéta egy 1000 kg-os robbanófejjel rendelkezik.

Zagorodnyuk egy képet is megosztott a rakétáról.

16:01
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt a halálos áldozatok száma Dnyipróban

Vasárnap délutánra 23-ra emelkedett a szombati orosz légicsapás halálos áldozatainak száma az Ukrajna keleti részében lévő Dnyipróban - közölte a városi tanács a katasztrófavédelmi szolgálatra hivatkozva.

Szombaton Oroszország újabb nagyszabású légitámadást mért ukrán városokra, Dnyipróban egy kilencemeletes házat ért találat. A legfrissebb adatok szerint a halálos áldozatokon kívül hetvenketten sebesültek meg, köztük 13 gyermek, 39 embert mentettek ki. Még mindig keresnek 43 személyt.

A mentők még három tűzfészket oltanak a házban, közben tovább kutatnak a romok alatt túlélők után.
Dnyipróban a városi tanács közlése szerint háromnapos gyászt rendeltek el.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegramon közölte, hogy a szombati orosz támadások következtében a dnyiprói áldozatokon felül öten meghaltak és négyen megsérültek Donyeck megyében.

16:32
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek az ukránok szerint

Ezek Oroszország harci veszteségeinek becslései január 15-én, az Ukrán Fegyveres Erők szerint.

17:13
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Hárman meghaltak és többen megsérültek Belgorodban

Korábban már beszámoltunk az oroszországi Ukrajnával határos Belgorod régióban történt robbanásról.

Most az orosz RIA Novosztyi hírügynökség jelentette, hogy a robbanásban három ember meghalt és 13 megsérült. Állítólag a detonációt az egyik katona gondatlansága okozta, egy kézigránát robbant fel, ami az ott tárolt lőszerek miatt további robbanásokat okozott.

A baleset egy kulturális központban történt, amit lőszerek tárolására is használtak.

A halottak és a sebesültek is orosz sorkatonák, akiket a tavaly szeptemberben bejelentett orosz mozgósítás keretében hívtak be az orosz hadseregbe - írja a Sky News.

18:06
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán légvédelem 5 orosz kamikaze drónt lőtt le

A 28. gépesített dandár légvédelmi egysége öt orosz Lancet kamikaze drónt lőtt le - közölték az ukrán szárazföldi erők.

18:58
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna déli részén készülnek az orosz erők egy új ukrán offenzívára

Az ukrán erők déli parancsnokságának szóvivője szerint az orosz csapatok fokozták jelenlétüket a frontvonal mentén a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai területen.

A jelentés szerint nagy valószínűséggel egy lehetséges ukrán offenzíva visszaverésére készülnek - írja a Kyiv Independent.

19:34
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt a halálos áldozatok száma Dnyipróban

Már huszonkilencre emelkedett a szombati orosz légicsapás halálos áldozatainak száma az Ukrajna keleti részében lévő Dnyipróban - közölte Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Telegramon.

Szombaton Oroszország újabb nagyszabású légitámadást mért ukrán városokra, Dnyipróban egy kilencemeletes házat ért találat. A legfrissebb adatok szerint a halálos áldozatokon kívül 73-an sebesültek meg, köztük 13 gyermek, 39 embert mentettek ki.

A sérültek közül 30 szorul kórházi ápolásra, 12 állapota súlyos. Még mindig keresnek több mint negyven személyt. A mentők tovább kutatnak a romok alatt túlélők után.

Dnyipróban a városi tanács közlése szerint háromnapos gyászt rendeltek el. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon közzétett üzenetében kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegramon közölte, hogy a szombati orosz támadások következtében a dnyiprói áldozatokon felül öten meghaltak és négyen megsérültek Donyeck megyében.

20:55
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt mondta Erdogan Putyinról

Recep Tayyip Erdogan török elnök közölte, hogy miközben mindenki "támadta Oroszországot", addig Törökország fenntartotta és fent is fogja tartani kapcsolatait Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Oroszországgal - írja a lenta.ru.

Korábban Erdogan a világ vezetőinek Putyinnal szembeni helytelen hozzáállásáról beszélt. A török elnök szerint az orosz elnök nem olyan politikus, aki "visszalép, ha nyomást gyakorolnak rá".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!