Egyre nehezebb helyzetben az ukránok, Zelenszkij könyörög a németeknek

Események

Military mobility on Toretsk frontline in Donbas region Aftermath,Bakhmut,bombing,Bunker,children,civilian casualities,d Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna
TORETSK, DONETSK OBLAST, UKRAINE, DECEMBER 02: Ukrainian servicemen take cover as they fire a mortar load in the Toretsk frontline in Donbas, Ukraine, December 02nd, 2022. Narciso Contreras / Anadolu Agency (Photo by Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 333. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
06:49
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

06:54
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Sürgetik a németeket a tankok miatt

Ukrán életekbe kerül a lassú döntéshozatal - mondta Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó annak kapcsán, hogy még mindig nem kapták meg a német Leopard 2 harckocsikat.

"A mai határozatlanság még több emberünket öli meg. Minden nap késlekedés ukránok halálát jelenti. Gondolkodjatok gyorsabban" - írta a Twitteren. A balti országok szintén felszólították Németországot, hogy "most azonnal" küldje el a tankokat Ukrajnába. (The Guardian)

06:55
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz offenzíva Zaporizzsjában

Az AFP jelentése szerint az orosz hadsereg csapatai offenzívát indítottak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban. Az orosz erők azt állították, hogy a támadás során "előnyösebb vonalakat és állásokat" foglaltak el.

07:21
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Sokba kerülne az ukránoknak Bakhmut feladása

Bakhmut védelme valószínűleg stratégiailag ésszerű erőfeszítés, annak ellenére, hogy az Ukrajna számára költséges - írja elemzésében az amerikai Háborús Tudimányok Intézete (ISW). Az elemző cég szerint a költségek viszonylagosak, mert Ukrajna jelentős árat fizetett volna a feladásért is.ű

07:41
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

A britek szerint itt tart most a háború

Az ukrajnai háború a brit védelmi minisztérium szerint holtponton van. Egy hírszerzési jelentésük azt állítja, a Donbasz régióban Bakhmut városa körül lehetséges az orosz előrenyomulás, de egyébként kevés a mozgás.
Az északkeleti Kremina közelében az ukrán erők kisebb előnyöket értek el, és védekeztek az orosz ellentámadások ellen.

08:08
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5249 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 7143 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 193 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.
Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 42 ember, köztük 23 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

09:38
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Heves harcok Donyeckben és Luhanszkban

Donyeck és Luhanszk megyékben 10 település közelében visszaverték az orosz támadásokat – jelentette az ukrán vezérkar. Az ukránok emellett 14 támadást indítottak az orosz csapatok ideiglenes bázisai ellen, és három csapást mértek az orosz légvédelmi rakétarendszerek állásaira - közölte a vezérkar január 22-én.

10:02
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Sebesültek Bakhmutban

Pavlo Kirelenko donyecki területi kormányzó jelentése szerint az oroszok két civilt sebesítettek meg Bakhmutban.

11:01
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Várakozásra intik az ukrán haderőt az amerikaiak

Oroszország fokozta Ukrajna keleti régióinak a fő frontvonalon kívül eső, a donbászi iparvidékre irányuló ágyúzását - közölték a Zaporizzsjai és a Szumi régió tisztségviselői.

Magas rangú amerikai tisztviselők eközben azt tanácsolták Ukrajnának, hogy várjon az orosz erők elleni nagyobb offenzíva megindításával mindaddig, amíg az amerikai fegyverek legújabb szállítmánya nem érkezik meg, és amíg a kiképzés nem biztosított - mondta a Biden-kormányzat egyik magas rangú tisztviselője. (The Guardian)

11:31
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Levelet írt az orosz zsoldosok vezetője a Fehér Háznak

Az Egyesült Államok a jövő héten további szankciókat vezet be az orosz Wagner-csoport katonai magáncég ellen. A Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin rövid levelet tett közzé a Fehér Háznak címezve, ebben azt kérdezi, milyen bűncselekménnyel vádolják cégét, miután Washington bejelentette az új szankciókat.

A Wagner emellett azt tervezi, hogy az elfoglalt Szoledar város harcaiban elesett ukrán katonák holttesteit Ukrajna által birtokolt területre küldi. (The Guardian)

12:14
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin szövetségese szerint fennáll az atomháború veszélye

Vlagyimir Putyin egyik közeli szövetségese arra figyelmeztetett, hogy a világot globális katasztrófa fenyegeti, ha Washington és a NATO-országok orosz területeket fenyegető fegyvereket szállítanak Ukrajnának.

Vjacseszlav Volodin, a Duma alsóházának elnöke szerint egy ilyen lépés a tömegpusztító fegyverek használata elleni érveket is tarthatatlanná tenné. (The Guardian)

12:33
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Óriási haderőfejlesztésre készülnek az oroszok

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a napokban bejelentette a fegyveres erők struktúrájának jelentős változtatására vonatkozó terveket, amelyeket 2023 és 2026 között hajtanak végre. Ezek között szerepel a létszám 1,5 millió főre történő növelése - ez 11%-os növekedés a korábban bejelentett 1,35 millió főre történő bővítésen felül – írta a The Guardian.

Shoigu bejelentette továbbá a moszkvai és leningrádi katonai körzetek visszaállítását, ami részleges visszatérést jelent a szovjet korszak haderőszervezéséhez Nyugat-Oroszországban. Karéliában, a finn határ közelében új hadtestet hoznak létre.

Sojgu tervei azt jelzik, hogy az orosz vezetés nagy valószínűséggel úgy ítéli meg, hogy a megerősített hagyományos katonai fenyegetés a jelenlegi ukrajnai háborút követően még sokáig fennmarad. Oroszországnak azonban nagy valószínűséggel nehézséget okoz majd a tervezett bővítés személyi állományának és felszerelésének biztosítása.

13:14
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Jelentős francia-német tárgyalás

Németország teljes kabinetje a francia fővárosba utazik, hogy megvitassák Európa biztonsági, energetikai és egyéb kihívásait – írta a The Guardian.

Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár többek között az energia- és gazdaságpolitikáról, majd az Ukrajnának nyújtott katonai segélyekről tárgyal majd. A vasárnapi találkozó az első ilyen személyes közös kormányülés 2019 óta. Eredetileg októberre tervezték, de többször elhalasztották.

13:41
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Korrupció gyanú az ukrán védelmi minisztériumban

A zn.ua ukrán portál szerint a védelmi minisztérium két-háromszor magasabb áron vásárolja a hadsereg számára az élelmiszereket, mint a kijevi élelmiszerboltokban. A minisztérium azt állítja, hogy a cikk "szándékos manipulációra és félrevezetésre utaló jeleket" tartalmaz, de további részleteket nem közölt.

14:08
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Árulóként ölték meg a Kijevet megmentő ukrán bankárt

Napokkal az orosz invázió után az ukrán hírszerzés ügynökei Kijev központjában egy járdán hagytak egy holttestet, melynek koponyáján golyó ütötte lyuk volt - írta a The Wall Street Journal.

A halottat, a 45 éves bankárt, Denisz Kiryejevet árulóként ölték meg. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat - az ország elsődleges belföldi hírszerző szerve, az SBU - azért lőtte le Kiryejevet, mert állítólag Moszkva számára kémkedett - közölte az ügynökség egyik tisztviselője.

Mégis, napokkal azután, hogy Kiryejev holttestét kidobták, hősként temették el, és Ukrajna első külügyminisztere mellé temették.

Kijlo Budanov tábornok, az ukrán katonai hírszerző ügynökség vezetője szerint Kiryejev olyan információkat adott át orosz kapcsolataitól, amelyek segítettek az ukrán erőknek abban, hogy tavaly februárban sikeresen megvédjék fővárosukat.

- mondta a tábornok.

Most Budanov, az ukrán hírszerzési igazgatóság vezetője az RFE/RL-nek adott interjújában megerősítette, hogy az ukrán tárgyalódelegáció egyik tagja, Denisz Kiryejev az ukrán biztonsági szolgálat autójában halt meg az orosz invázió kezdeti szakaszában.

14:29
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Mégis kaphat német Leopard tankokat Ukrajna

A Der Spiegel szerint 19, eddig gyakorlatozásra használt Leopard tank áll rendelkezésre.

14:40
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

További támogatást ígért a német kancellár Ukrajnának

Olaf Scholz német kancellár Párizsban megígérte, hogy Németország "továbbra is támogatni fogja Ukrajnát - olyan hosszú ideig és olyan átfogóan, amennyire szükséges" Együtt, európaiakként - európai békeprojektünk védelmében – mondta beszédében.

15:03
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnába látogatott Boris Johnson – fotók

A volt brit miniszterelnök, Boris Johnson Ukrajnába látogatott, az orosz invázió elején lerombolt Borogyankában és Bucsában járt.

15:25
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Visszaverték az orosz támadásokat Zaporizzsjában - videó

Ukrajna visszaverte az orosz offenzívát zaporizzsjai területen – közölte az ukrán hadsereg déli főparancsnoksága. Az orosz erők "nem folytatnak aktív és nagyszabású erőfeszítéseket" - mondta Jevhan Jerin, az Ukrán Fegyveres Erők Déli Parancsnokságának szóvivője az állami televízióban.

Orosz lőszerraktárat lőttek ki Zaporizzsjában:

15:42
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ezeket a területeket támadták az oroszok

Ukrajna 25 régiójából hétből jelentettek tegnap orosz támadásokat, többek között Donyeck, Luhanszk, Harkiv, Zaporizzsja, Herszon, Mikolajiv és Szumi területéről. A regionális kormányzók szerint egy civil meghalt, és legalább kilencen, köztük egy gyermek megsebesült.

16:17
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Morawiecki: Varsó egy Németország nélküli koalícióban is támogatná fegyverekkel Ukrajnát

Ha Berlin nem hagyja jóvá a Leopard harckocsik átadását Ukrajnának, akkor Lengyelország egy szűkebb, Németország nélküli koalícióban is támogatná korszerű fegyverekkel az Oroszország által megtámadott országot - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnap.

A miniszterelnök azzal kapcsolatban nyilatkozott a PAP hírügynökségnek, hogy pénteken a németországi Ramsteinben tartott találkozón Ukrajna szövetségeseinek nem sikerült megállapodniuk a Leopard-2 nehézharckocsik átadásáról.

Boris Pistorius német védelmi miniszter azt mondta, megvizsgálják a lehetőségeket, felmérik a német haderőben használt Leopard 2-k állományát.

Morawiecki elfogadhatatlannak nevezte Berlin magatartását. A már csaknem egy éve tartó ukrajnai háborúban naponta halnak meg ártatlan emberek - érvelt.

Németország "beleesett a saját csapdájába, évek óta folytatja az Oroszországhoz való közeledés politikáját" - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: ez a politika kudarcot vallott, Berlin pedig még mindig nem tudja beismerni a hibáját.

16:55
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán tüzérségi támadás Nova Kakhovka ellen

Az ukrán hadsereg a dél-ukrajnai Nova Kakhovka városában lakóépületeket ágyúzott - közölte a helyi orosz közigazgatás a Telegram-csatornáján.

A helyszínen jelenleg is folynak a mentési munkálatok, több ház kigyulladt - írja az iz.ru.

17:23
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadás

Az orosz fegyveres erők sikeket értek el a zaporizsjai frontvonalon - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a délkelet-ukrajnai frontszakaszon a támadó orosz erők több, az eddigiekhez képest előnyősebb harcászati állásokat foglaltak el - írja a lenta.ru.

Ezenkívül az orosz védelmi minisztérium beszámolt az Ukrán Fegyveres Erők tüzérségi lőszerraktárának megsemmisítéséről a zaporizsjai terület Malinovka faluja közelében, továbbá több harcjármű megsemmisítéséről.

17:57
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Menesztették az ukrán infrastrukturális miniszter korrupcióval vádolt helyettesét

Menesztették vasárnap Vaszil Lozinszkijt, az ukrán infrastrukturális, közösségi és területfejlesztési miniszter korrupcióval vádolt helyettesét - jelentette be Olekszandr Kubrakov tárcavezető.

"Az országos korrupcióellenes hivatal (NABU) és a korrupcióellenes különleges ügyészség (SzAP) munkatársai meghiúsították és felszámolták egy költségvetési források sikkasztásával foglalkozó szervezett bűnözői csoport tevékenységét. A bűnözők között volt az ukrán infrastrukturális, közösségi és területfejlesztési miniszter helyettese" - emelte ki Olakszandr Kubrakov, akit az UNIAN ukrán hírügynökség idézett.

A tavaly összevont minisztériumok vezetője szerint Vaszil Lozinszkijt 400 ezer dolláros (146 millió forint) kenőpénz elfogadása során tetten érték.

Ezt a pénzt - a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Olekszandr Kubrakov szerint - Vaszil Lozinszkij berendezések és műszaki eszközök túlzott árakon történő beszerzésére vonatkozó szerződések megkötésében játszott közreműködéséért kapta.

Hozzátette, hogy maga a bűncselekmény 2022 szeptemberében történt.

18:58
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Akna sebesített meg két embert Északkelet-Ukrajnában

Két embert kórházba szállítottak, miután egy robbanószerkezet "felrobbantotta" őket Északkelet-Ukrajnában - közölte a harkovi régió vezetője.

Oleg Szinegubov elmondta, hogy az ukrán hatóságoknak szombaton 14 robbanószerkezetet sikerült hatástalanítaniuk a harkovi területhez tartozó Kamianka városában.

Hozzátette azonban, hogy egy 49 és egy 50 éves férfi megsérült egy aknától, és kórházba kerültek - írja a Sky News.

19:20
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Üzent Putyin szövetségese

Vjacseszlav Volodin, a Duma elnöke megfenyegette Washingtont és a NATO-t - írja a Mandiner.

Vjacseszlav Volodin, a Duma elnöke, Putyin egyik közeli szövetségese Telegrammon figyelmeztette a világot egy globális katasztrófára. Mint írta, ha Washington és a NATO-országok olyan fegyvereket szállítanak, amelyeket békés városok megtámadására használnak, és megpróbálják elfoglalni a területeinket, ahogyan azzal fenyegetőznek, akkor az erősebb fegyverekkel való megtorláshoz fog vezetni.

Kifejtette, a kongresszus tagjainak, a Bundestag, a francia nemzetgyűlés és más európai parlamentek tagjainak tudatában kell lenniük az emberiséggel szembeni felelősségüknek. Mint írta, Washington és Brüsszel „szörnyű háborúba vezetheti a világot".

Volodin technológiai fölénnyel fenyeget

Mint írta Vjacseszlav Volodin, a Nyugatnak tekintettel kell lennie az orosz fegyverek technológiai fölényére, „az ilyen döntéseket hozó külföldi politikusoknak meg kell érteniük, hogy ennek globális tragédia lehet a vége, amely elpusztítaná országaikat".

Belengette a nukleáris fegyvereket is

Mint írta Volodin, tarthatatlanok azok az érvek, amelyek szerint a nukleáris hatalmak korábban nem vetettek be tömegpusztító fegyvereket helyi konfliktusokban". Szerinte azért van ez így, mert „ezek az államok nem kerültek olyan helyzetbe, amikor polgáraik biztonsága és országuk területi integritása veszélybe került volna.

20:08
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ekkor lesz a török elnökválasztás

Recep Tayyip Erdogan török elnök közölte, hogy az elnök- és parlamenti választásokat május 14-én tartják Törökországban.

Az eredeti tervek szerint az elnökválasztást június 18-án tartották volna - írja a lenta.ru.

21:03
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Itt van Macron megdöbbentő ígérete

Párizs segíteni fogja Ukrajnát az újjáépítésben a háború befejezése után - közölte Emmanuel Macron francia elnök január 22-én az Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

A Le Parisien című napilap szerint , Macron megígérte, hogy Franciaország Németországgal együtt segíteni fog, "amikor Ukrajna újjáépítéséről lesz szó".

Január 14-én az ukrán külügyminisztérium bejelentette, hogy az ország polgári infrastruktúrájában keletkezett károk összértéke meghaladja a 127 milliárd dollárt - írja az iz.ru.

21:35
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó van érvényben Ukrajna több régiójában

Január 22-én este Ukrajna több régiójában légiriadót hirdettek ki - írja a lenta.ru.

Poltava, Szumi, Harkov, Cserkaszi és Csernyihiv régiókban szinte egyszerre szólaltak meg a szirénák.

22:46
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Harkovban

Robbanásokról számoltak be Harkovban. Légiriadót rendeltek el a térségben - írja a RIA Novosztyi, a Strana.ua értesülései alapján.
A robbanásokkal kapcsolatban egyelőre nem érkezett hivatalos megerősítés.

00:20
január 22, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők visszavonultak a zaporozsjei Kamianske településről

Az ukrán csapatok visszavonultak Kamenszkoje faluból, ez most egy szürke zóna – mondta a RIA Novosztyinak Vlagyimir Rogov, a Zaporozsje régió közigazgatásának főtanácsának tagja.

Rogov korábban azt mondta, hogy az orosz hadsereg fő offenzív műveletei ezen a frontvonalon Orekhov és Gulyaipole városaira összpontosulnak.

05:40
január 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!