Egyre nehezebb helyzetben az ukránok, Zelenszkij könyörög a németeknek

Események

Military activity of the Ukrainian army in the Donetsk region 2023, fire, Russia-Ukraine war , Soldiers, Ukraine, war,Donetsk Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna
DONETSK OBLAST, UKRAINE - JANUARY 06: Ukrainian soldiers are seen preparing for preparing for artillery fire on the Pisky frontline in Donetsk oblast, Ukraine on January 6, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 332. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
06:52
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

06:58
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai aggodalmak

Az amerikai tisztviselők szerint az ukránoknak Bakhmut helyett a déli offenzíva előkészítésére kellene koncentrálniuk - írta a The Guardian. Joe Biden kormánya állítólag úgy véli, hogy az oroszok számára nagy esély van arra, hogy kiszorítsák az ukránokat Bakhmutból, ahol a háború eddigi legintenzívebb harcai zajlanak.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke azt mondta, nem tartja reálisnak, hogy Ukrajna 2023-ban visszaveri az orosz csapatokat  Ukrajnából - mondta a németországi Ramstein amerikai légitámaszponton tartott sajtótájékoztatón.

07:03
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5858 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6842 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 152 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől  szintén tegnap 9 ember, köztük 5 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

07:27
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Németország hezitál, Zelenszkij könyörög

Nem döntött Németország a Ramsteini csúcstalálkozón arról, hogy ad-e Leopard 2 harckocsikat Ukrajnának - írta a The Guardian. Európában és az Egyesült Államokban azt remélték, hogy Németország legalább engedélyezi a lengyel és finn Leopárdok reexportját, de a napokig tartó kampány ellenére az új német védelmi miniszter azt mondta, hogy nem született végleges döntés.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a találkozó megnyitóján könyörgött Németországnak és a nyugati szövetségeseknek, hogy küldjék harckocsijaikat Kijevbe. Az ukrán vezető szerint sürgős cselekvésre van szükség, mert Oroszország összpontosítja erőit.

08:17
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy volt amerikai tengerészgyalogos Ukrajnában

A tengerészgyalogos, Daniel W. Swift Dnyiproban sérült meg, és szerdán belehalt sérüléseibe – közölték pénteken amerikai tisztviselők. A katona 2019-ben szökött meg a San Diegoi támaszpontról, és ment Ukrajnába harcolni. Az amerikaik szerint Swift nem hivatalosan tartózkodott Ukrajnában

08:54
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ekkor várható a következő szankciós csomag

A következő szankciócsomag valahol az ukrajnai orosz invázió február 24-i évfordulója körül lesz - mondta egy magas rangú diplomata a Reutersnek. Az uniós tisztviselők emellett a miniszterek jóváhagyását kérik az Ukrajnának nyújtandó katonai segély hetedik, 500 millió eurós részletéhez.

09:55
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Kilőtték az orosz zsoldosok állását Szoledarban – videó

Találat érte az orosz Wagner-csoport lőszerraktárát és parancsnoki állását a donyecki Szoledarban.

10:31
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb áldozatok Kelet-Ukrajnában

Orosz támadások következtében az elmúlt napon három civil halt meg, négy pedig megsebesült Ukrajna donyecki területén - közölte Pavlo Kijrilenko, ukrán tisztviselő január 21-én.

Az áldozatok közül ketten Bakhmutban, egy ember pedig Zhelanne-ban halt meg - írja a Kyiv Independent.

11:08
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Leopard 2-es tankokra képzik ki az ukrán katonákat Lengyelországban

Az ukrán hadsereg katonáit Leopard 2-es harckocsikra képzik ki Lengyelországban - jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter annak ellenére, hogy a szövetségesek még nem tudtak megállapodni a német gyártmányú tankok Kijevbe történő szállításáról.

Reznyikov az ukrán nyelvű Amerika Hangjának beszélt, miután részt vett a németországi Ramstein amerikai légibázison tartott megbeszélésen, ahol egyelőre nem született döntés a harckocsik átadásáról. Németországnak, amely a Leopard harckocsikat gyártja, jóvá kell hagynia a tankok átadását Ukrajnának - írja a The Guardian.

Reznyikov, ukrán tisztviselők korábbi megjegyzéseit megismételve azt mondta, reméli, hogy Németország hamarosan döntést hoz a kérdésben.

11:41
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Britek: holtpont

A brit védelmi minisztérium az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos hírszerzési jelentése szerint az ukrajnai Donbasz régióban az erősen vitatott Bakhmut városa körül lehetséges az orosz előrenyomulás, de egyébként alig van mozgás a frontvonalakon.

Az orosz és a Wagner zsoldoshadsereg erői Szoledar városában konszolidálták a pozícióikat, miután a hét elején elfoglalták azt.

Eközben délebbre, Zaporizzsja régióban mindkét fél "jelentős erőket" vonultatott fel, tüzérségi támadások és összecsapások zajlanak, de egyelőre nincsenek nagyszabású katonai műveletek.

Az északkelet-ukrajnai Kremina közelében az ukrán erők kisebb sikereket értek el, illetve védekeztek az orosz ellentámadások ellen - írja a The Guardian.

12:18
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Törökország lemondta a svéd védelmi miniszter látogatását

Törökország lemondta a svéd védelmi miniszter ankarai látogatását - közölte szombaton Hulusi Akar török védelmi miniszter, miután a svéd hatóságok engedélyt adtak egy stockholmi tüntetésre.

Akar kijelentette, hogy "ezen a ponton értelmetlenné vált Pal Jonson svéd védelmi miniszter január 27-re tervezett törökországi útja, ezért lemondtuk a látogatást".

Jonson svéd védelmi miniszter a tervek szerint jövő héten utazott volna Ankarába török kollégája meghívására, mivel az északi ország azt reméli, hogy rá tudja venni Törökországot a svéd NATO-csatlakozási kérelem ratifikálására.

Akar elmondta, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel megvitatta a Törökország elleni svédországi tiltakozások miatt elmaradt intézkedéseket, és erről beszámolt az ukrán védelmi kapcsolattartó csoport ülésének margóján.

13:00
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán hadvezetés jelentése szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta az orosz veszteségek már meghaladták a 120 ezer főt.

Állításuk szerint az ukrán hadsereg többek között megsemmisített 3140 orosz tankot, 287 repülőt és 277 helikoptert.

13:41
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Csehország cáfol

Csehország cáfolja azokat a médiaértesüléseket, amelyek szerint kész Leopard 2 harckocsikat szállítani Ukrajnának.

A legutóbbi ramsteini találkozón az Ukrajnát támogató országok nem jutottak megállapodásra a német gyártmányú Leopard 2 harckocsik Ukrajnának történő szállításáról, mivel Németország vonakodott a harckocsi-szállítások jóváhagyásától - írja a Kyiv Independent.

14:33
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA sürgeti Ukrajnát

Magas rangú amerikai tisztviselők arra biztatják Ukrajnát, hogy egyelőre ne indítson nagyobb offenzívát az orosz erők ellen.

Úgy vélik, hogy egy új offenzíva sikeresebb lesz, ha az amerikai fegyvereket már leszállították és a kiképzés is befejeződött ezekre - írja a Sky News.

A hét elején az USA bejelentette, hogy a legújabb katonai segélycsomag részeként több száz páncélozott járművet küld Ukrajnának.

15:13
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

A balti államok felszólították Berlint, mihamarabb küldjön Leopard harckocsikat Kijevnek

A három balti állam - Észtország, Lettország és Litvánia - külügyminisztere szombaton felszólította Németországot, hogy "már mostantól" szállítson Leopard nehézharckocsikat Ukrajnának, hogy segítsen megállítani az orosz agressziót.

Erről Edgars Rinkevics, a lett diplomácia irányítója számolt be a Twitter közösségi oldalon. Azt írta, hogy "mi, a lett, az észt és a litván külügyminiszter arra kérjük Németországot, hogy azonnali hatállyal biztosítson Leopard harckocsikat Ukrajnának". Hozzátette, hogy "erre azért van szükség, hogy megállítsuk az orosz agressziót, segítsük Ukrajnát és gyorsan helyreállítsuk a békét Európában".

Hangsúlyozta egyben, "Németországnak, mint vezető európai hatalomnak különleges felelőssége van ebben a tekintetben".

A németországi Ramsteinben tartott találkozón Ukrajna szövetségesei pénteken jelentős új fegyverszállításokat jelentettek be az országnak. A nehézharckocsik szállításáról azonban nem sikerült megállapodniuk. A hírt csalódottan vette tudomásul Kijev, amely sürgette a harckocsik küldését.

15:49
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Már legalább hat amerikai halt meg a harcokban

Elesett egy volt amerikai tengerészgyalogos a héten Ukrajnában - közölték amerikai tisztviselők pénteken. Ő a hatodik ismert amerikai áldozata az ukrajnai harcoknak.

A nyilatkozók hozzátették, hogy Daniel W. Swift nem hivatalos minőségben vett részt a harcokban.

A férfi a kelet-ukrajnai Dnyipróban megsérült, és belehalt sérüléseibe - mondta az egyik tisztviselő, aki kérte neve elhallgatását. Egyéb részletek nem derültek ki, így az sem, hogy Swift holttestét elszállították-e Ukrajnából.

Az amerikai haditengerészet szerint Swift 2019 márciusában dezertált a kaliforniai San Diegóban lévő állomáshelyéről. A tájékoztatás szerint nem tudni, hogy miért tartózkodott Ukrajnában.

A washingtoni külügyminisztérium közleményei és az érintett családok eddigi jelentései szerint legalább öt másik amerikairól ismert, hogy Ukrajnában harcolva halt meg.

16:31
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg offenzívát indított Zaporizzsja térségében

Az AFP jelentése szerint az orosz hadsereg ma közölte, hogy csapatai offenzívát indítottak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban.

Az orosz erők közölték, hogy a támadás során "előnyösebb harcászati állásokat" foglaltak el - írja a The Guardian.

17:16
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij az ukrán élelmiszerexport akadályainak a felszámolását sürgeti

Az ukrán tengeri élelmiszerexport akadályozásának a megszüntetését szorgalmazta szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán államfő.

"Több mint 100, élelmiszert szállító hajó vesztegel a Boszporusz közelében" - mondta Zelenszkij a mezőgazdasági miniszterek berlini nemzetközi konferenciájához intézett videoüzenetben.

Az ukrán elnök szerint heteken át feltartóztatják a hajókat, mert ellenőrizni kell őket, és Oroszország képviselői akadályozzák az ellenőrzést. Mind mondta, ennek a következménye az élelmiszerárak emelkedése lesz Európában.

Ázsia szempontjából ez a társadalmi instabilitás növekvő kockázatát is jelenti, az olyan afrikai országok számára pedig, mint Etiópia vagy Szudán, üres vacsoraasztalokkal jár családok ezrei számára - tette hozzá Zelenszkij, aki ígéretet tett, hogy továbbra is ellátják a világot élelmiszerrel.

17:43
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz szabotázscsoport próbálta meg átlépni a határt az ukrajnai Szumi közelében

Egy ukrán tisztviselő szerint ma kora reggel hat orosz megpróbált átjutni a határon Ukrajnába.

Dmytro Zhivytskyi, a Szumi katonai közigazgatás vezetője elmondta, hogy a szabotázs- és felderítőcsoport hajnali 5 óra körül próbált átosonni.

Zhivytskyi szerint Yunakivba próbáltak meg bejutni, de az ukrán katonák tüzet nyitottak és elmenekültek - írja a Sky News.

19:46
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadás Szumiban

Tíz orosz lövedék robbant fel Szumiban lakóházak közelében, egy 17 éves lány súlyos sérüléseket szenvedett, miután találat érte a házukat – számolt be róla Dmitro Zsivickij, a megye kormányzója.

20:41
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij az ukrán belügyminisztériumi tisztviselők temetésén

Volodimir Zelenszkij szombaton részt vett a szerdai helikopter-balesetben meghalt hét magas rangú belügyminisztériumi vezető temetésén.

Denis Monasztyrszkij belügyminiszter, helyettese és öt másik magas rangú minisztériumi tisztviselő szerdán hal meg, miután az őket szállító helikopter lezuhant Kijev külvárosában.

– írta Zelenszkij szombati Telegram-bejegyzésében.

Az elnök és felesége, Olena Zelenska tiszteletüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak az Ukrán Ház kulturális központban Kijevben. Gyászolók tömegei sorakoztak a Függetlenség térnél.

21:15
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Fokozott orosz előrenyomulás tapasztalható Dél-Ukrajnában

Az ukrán vezérkar megerősítette az orosz támadási kísérletek fokozódását Dél-Ukrajnában. Jelentős támadások érik Bahmutot, Donyecket és Zaporizzsját. Zaporizzsja megyében több mint 25 település került tűz alá az elmúlt 24 órában – számolt be róla a vezérkar január 21-i jelentésében.

21:51
január 21, 2023
Vágólapra másolva!

Betiltanák az Oroszországból irányított egyházak tevékenységét

Az ukrán miniszteri kabinet a Legfelső Tanács elé terjesztette azt a törvénytervezetet, amely tiltja az olyan vallási szervezetek tevékenységét Ukrajnában, amelyeket az Ukrajna ellen fegyveres agressziót folytató államból irányítanak – jelentette az Ukrajinszka Pravda a parlamentben a kormányt képviselő Tarasz Melnicsukra hivatkozva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!