Közel egy elsöprő orosz támadás, új ország léphet be a háborúba

Események

war Horizontal WAR AND CONFLICT DESTRUCTION-WAR RUSSO-UKRAINIAN WAR orosz ukrán háború
Aknaveszélyre figyelmeztető tábla a donyecki régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 320. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
05:19
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:26
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. január 8-án az ukrán-magyar határszakaszon 5999 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 12 827 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 280 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. január 8-án 63 ember, köztük 36 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

05:38
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok feltöltik a cserealapot

Megtörtént az é első fogolycseréje Ukrajna és Oroszország között - számolt be éjszakai videójában az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij üvözölte a hazatérő 50 ukránt. A 33 tiszt és 17 közkatona között olyan is volt, aki még Mariupolnál került orosz fogságba.

"Különösen hálás vagyok azoknak az egységeinknek, akik feltöltik a cserealapot. Mindenki, aki elfogja az ellenséget földünkön, lehetőséget ad arra, hogy visszaadja a szabadságot néhány ukránnak" - mondta Zelenszkij.

06:12
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Bahmut kitart

Volodimir Zelenszkij szerint az ukrán erők visszaverik a kelet-donbászi régióban a Bahmut elleni folyamatos támadásokat, és a nehéz körülmények ellenére tartják pozícióikat a közeli Soledarban. Az ukrán elnök vasárnap esti videóbeszédében azt mondta: „Bahmut mindennek ellenére kitart. És bár a város nagy részét elpusztították az orosz csapások, katonáink visszaverik az állandó orosz előrenyomulási kísérleteket. Soledar kitart, annak ellenére, hogy még nagyobb a pusztítás, és a helyzet rendkívül nehéz. Ez az egyik legvéresebb hely a fronton."

06:48
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

A front egyes pontjai

"Meg kell értenünk, hogy minden pozíciónk, minden védelmi akciónk összefügg egymással, és a fronton végzett fellépések ellenálló képessége és eredményessége általában a front egyes pontjain végzett fellépések rugalmasságától és hatékonyságától függ.

Köszönetet mondok minden ily módon cselekvő védőnknek, akik felismerik, hogy személyes kitartásuk, személyes erejük és eredményességük kitartást, erőt és eredményességet ad az egész államnak. Megvédjük az egész államot, bárhol is zajlanak az érte folytatott harcok" - mondta az ukrán elnök.

07:24
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország 144 alkalommal lőtte Szumi megyét

Kilenc magánház sérült meg, egy pedig teljesen megsemmisült a támadásokban, amikor Oroszország összesen 144 alkalommal lőtte az északkelet-ukrajnai Szumi megyét. Egy iskola és egy helyi gazdaság is megrongálódott. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

08:00
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Be nem tartott tűzszünet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte, hogy Oroszország nem tartotta be az ortodox karácsonyra saját maga által meghirdetett 36 órás tűzszünetet, és támadásokat indított ukrán városok ellen.

08:03
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Nikopolt is lőtték az oroszok

Jevhen Jevtusenko, Nikopol katonai adminisztrációjának vezetője arról számolt be, hogy az orosz erők ágyúzták Nikopol városát és Cservonohrihorivka községet. Jevtusenko szerint a nap folyamán tüzet jelentettek a városban, de ennek nem volt köze az ágyúzáshoz.

08:28
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Németország generátorokat küld Herszonba

A német Szövetségi Műszaki Segélyügynökség elektromos generátorokkal látta el Herszon megyét – jelentette Jaroszlav Janusevics, a régió kormányzója. Összesen hét generátort szállítottak Herszonba – hármat a város vízellátására és csatornarendszerének működtetéséhez, egyet a herszoni onkológiai rendelő ellátására, három másikat pedig a lakossági fűtésért és melegvízellátásért felelős cég kapott meg.

08:56
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Legalább ketten meghaltak a kelet-ukrajnai harcokban

Donyeck kormányzója, Pavlo Kirilenko azt mondta, két ember meghalt a Bahmut elleni csapásokban, nyolc másik pedig megsebesült a térségben – írja az Associated Press. Kirilenko azt is mondta, hogy rakétatámadások történtek Kramatorszk és Konstantnyivka ellen.

09:23
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Kibővített gyakorlat

Oroszország és Fehéroroszország kibővítette közös katonai gyakorlatát Fehéroroszországban - közölte az ország védelmi tévécsatornája. Egyre nő az aggodalom, hogy Moszkva nyomást gyakorol legközelebbi szövetségesére, hogy csatlakozzon az ukrajnai háborúhoz. A két ország fegyverekkel, katonákkal és speciális felszerelésekkel egészítette ki a gyakorlatokat – jelentette a Reuters.

10:01
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy ember az erőműben

Egy ember meghalt a sztarobesi erőmű elleni támadásban Novij Svitben – közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Moszkvai tisztviselők szerint Ukrajna Donyeck régiójának orosz erők által ellenőrzött részén az ukrán hadsereg két hőerőműre mért rakétatámadást.

10:31
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Szigorúbb megítélés

Az orosz kormány támogatja azt a törvénymódosítást, amely az ország hivatalos „területi integritását" vitató térképeket a szélsőséges, büntetendő anyagok közé sorolja – közölte a Reuters.

11:44
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétacsapás ért egy ukrán piacot – videó

Egy ember meghalt, többen megsebesültek, amikor orosz rakétacsapás érte a a kelet-ukrajnai Sevcsenkove falu piacát hétfőn. Az áldozat egy 60 éves nő – írta a The Guardian.

12:16
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Bakhmut támadás alatt

Ukrajna megerősíti erőit a keleti donbászi régióban, és visszaveri a Wagner orosz zsoldoscsoport folyamatos támadásait Bakhmut és más ottani városok ellen - közölték hétfőn az ukránok. Erősítést küldtek Szoledarba, egy Bakhmut melletti kisvárosba, ahol különösen nehéz a helyzet – írta a Reuters.

12:49
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Így hatástalanítanak egy partra sodródott hajó elleni aknát – videó

Az aknát az odesszai régióban sodortra partra a viharos tenger.

13:11
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: nem segítenek az ukránokon a nyugati fegyverszállítmányok

A nyugati fegyverek újabb szállítmányai Kijevbe tovább mélyítenék az ukrán nép szenvedését, és nem változtatnák meg a konfliktus menetét - közölte hétfőn a Kreml.

Miközben Ukrajna nehézfegyvereket és légvédelmi eszközöket kér a nyugati szövetségesektől, ezek szállítmányok nem fognak tudni változtatni semmin – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

13:48
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Nincs tárgyalás a békeszerződésről

A Kreml hétfőn visszautasította azt az ukrán állítást, miszerint egy magas rangú orosz tisztségviselő európai tisztségviselőkkel egyeztetett volna egy esetleges békeszerződésről.

Ezt megelőzően Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára mondta azt, hogy Dmitrij Kozak, az orosz elnöki adminisztráció helyettes vezetője találkozókat tartott európai tisztviselőkkel, hogy megpróbálja Kijevet egy békeszerződés aláírására kényszeríteni - írja a Reuters.

Amikor Danilov állításáról kérdezték, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az egy újabb álhír.

14:19
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Nem találják a 600 halott ukrán katonát

Oroszország biztos a védelmi minisztériumuk állításában, miszerint 600 ukrán katonát öltek meg a Kramatorszk városa elleni támadásban vasárnap.

Szeretném emlékeztetni önöket az elnök szavaira, miszerint az információink fő forrása a védelmi minisztérium - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

A kelet-ukrajnai Kramatorszk polgármestere vasárnap azt írta, senki sem halt meg a város különböző épületei ellen intézett támadásban. A Reuters riporterei meglátogatták azt a két kollégiumot, amelyben az orosz védelmi minisztérium szerint az éjszakai csapás idején a háború frontvonalához közeli ukrán katonák voltak ideiglenesen elszállásolva.

Úgy tűnt, hogy egyiket sem találták el közvetlenül a rakéták, és egyikben sem keletkezett komoly kár. Nem voltak nyilvánvaló jelei annak, hogy katonák laktak volna ott, és nem találtak holttesteket vagy vérnyomokat sem.

14:50
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok elfoglaltak egy falut Bahmut mellett

A kelet-ukrajnai Donyeck megyében az orosz erőknek sikerült elfoglalni a Bahmut város melletti Bahmutszke falut - közölték hétfőn a helyi oroszpárti szakadár hatóságok.

A jelentések szerint a 70 ezres lakosú, ukrán kézen lévő Bahmut ellenőrzéséért heves harcok dúlnak az utóbbi időben az ukrán és az orosz erők között. Bahmutszke a várostól északkeletre fekszik, közvetlenül Szoledar város mellett, amelyért szintén küzdenek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videoüzenetében úgy fogalmazott, hogy a Bahmut és Szoledar közötti zóna "a front egyik legvéresebb hadszíntere".

15:19
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem bontják le Brezsnyev szobrát ukrajnai szülővárosában

Levették a napirendről Leonyid Brezsnyev egykori szovjet pártfőtitkár, a város szülötte mellszobrának lebontását az ukrajnai, Dnyipropetrovszk megyei Kamjanszkéban pénzhiány miatt - jelentette be Olekszandr Csernisev polgármester-helyettes a Vesztyi Ukraina ukrán hírportál közlése szerint.

A városvezető-helyettes elmondta, hogy azt a költségvetési pénzt, amelyből a bontást finanszíroznák, a háborús helyzet miatt jelenleg védelmi, biztonsági, kommunális és a lakosság mindennapi életkörülményeit biztosító kiadásokra kell fordítani. Az emlékmű bontásának ügyét majd csak a háború befejeződése után veszik napirendre.

A 2014-es ukrajnai fordulat után törvényt fogadtak el a "dekommunizációról", vagyis minden, a szovjet múlttal kapcsolatos emlékmű lebontásáról, a földrajzi és közterületi nevek megváltoztatásáról. 

16:15
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán katonai szóvivő: Heves harcok dúlnak a Donyeck megyei Szoledarnál

Az orosz erők az elmúlt napban 106 alkalommal lőtték a Donyeck megyei Szoledar városát, és 22-szer csaptak össze az ukrán katonákkal a térségben - számolt be róla Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője hétfőn egy tévéműsorban.

Közölte, hogy vasárnap az ott harcoló ukrán alakulatokhoz újabb erőket vezényeltek, és további katonai eszközöket bocsátottak a rendelkezésükre. Szavai szerint a fagyos időjárás lehetővé teszi a nehézeszközök - harckocsik, gyalogsági harcjárművek és páncélozott szállítójárművek - használatát, ezért az ukrán erők számára ellentámadásra is lehetőség nyílik.

Hangsúlyozta, hogy előnyre tesz szert az az oldal, amelyik jobban felkészíti katonáit és haditechnikai eszközeit a téli hadműveleti szakaszra, valamint jobb taktikai terveket dolgoz ki.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka cáfolta azokat az orosz sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint az orosz hadsereg elfoglalta volna Szoledart. Elmondta, hogy az orosz csapatok ismét kísérletet tettek a város elfoglalására, de veszteségeket szenvedtek és visszavonultak.

16:48
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Több évtizedes mélypontra zuhant az orosz újautó-piac 2022-ben

Több évtizedes mélypontra, 626 300 darabra zuhant az értékesített új autók száma Oroszországban tavaly, éves összehasonlításban 59 százalékkal csökkent az új gépjárművek forgalma.

Az Avtostat orosz elemző intézet hétfőn megjelent előzetes adatai szerint decemberben éves összevetésben 58 százalékkal, 56 745-re csökkent az értékesítés, amely 10 százalékkal haladja meg a novemberi számokat.

A kínai és orosz márkák adták az új személygépkocsi eladások több mint 70 százalékát az év utolsó hónapjában.

A teljes piac több mint 60 százaléka öt márkára korlátozódott, a Ladára (19,6 ezer darab), és négy kínai gyártó termékére: Chery (7,8 ezer darab), Geely (4,5 ezer darab), Haval (4,4 ezer darab).

A havi értékesítési adatokból kiderült, hogy az ukrajnai háború miatt Oroszországból kivonuló nyugati cégek által hagyott űrt az ázsiai ország gyártói töltötték be. Az év első 10 hónapjában Oroszország volt a kínai autók hatodik legnagyobb exportpiaca.

17:37
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Eltűnt két angol önkéntes Kelet-Ukrajnában

Két brit önkéntes, Andrew Bagshaw és Christopher Parry eltűnését jelentette be az ukrán rendőrség, akik szerint korábban megszakadt velük a kapcsolat.

A jelentés szerint annyit tudni, hogy utoljára január 6-án utaztak Kramatorszkból Szoledarba - írja a The Guardian a Sky News-ra hivatkozva.

Az ukrán rendőrség szerint nyomozást indult, hogy felkutassák a két angol önkéntes tartózkodási helyét.

18:10
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Egy Szoledarral szomszédos község elfoglalását jelentették be az orosz hatóságok

Egy Szoledarral szomszédos község, Bahmutszke elfoglalásáról tettek bejelentést hétfőn az orosz katonai hatóságok.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz csapatok folytatták az offenzívát Donyeck környékén, ahol több mint ötven ukrán katonát, három gyalogsági harcjárművet, egy páncélozott személyszállítót és négy egyéb járművet semmisítettek meg.

Az Ukrajnától elcsatolt Donyecki Népköztársaság területvédelmi parancsnoksága a Szoledarral szomszédos Bahmutszke község elfoglalásáról tett bejelentést. Ivan Filiponyenko, a luhanszki "népi milícia" sajtótisztje a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt állította, hogy az ukrán katonák tömegesen menekülnek Szoledarból.

Konasesnov szerint az ukrán fegyveres erők emellett Kupjanszk irányában több mint félszáz katonát, két gyalogsági harcjárművet és három egyéb járművet, Liman irányában több mint hatvan katonát, három páncélozott harcjárművet és három kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig több mint negyven katonát, két páncélozott harcjárművet és három kisteherautót veszítettek. A tábornok három ukrán diverzáns- és felderítőcsoport felszámolásáról is említést tett.

18:42
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek az ukrajnai Ochakiv városában

Robbanások történtek az ukrajnai Ochakiv városában, a dél-ukrajnai Mykolaiv körzetben - közölte a város vezetése.

A közlemény nem részletezte a robbanások okát - írja a lenta.ru.

19:26
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Az angolok Challenger 2 tankok küldését fontolgatják Ukrajnának

Nagy-Britannia azt fontolgatja, hogy kisebb mennyiségű Challenger 2 harckocsit szállít Ukrajnának. Ez az első alkalom, hogy egy nyugati ország jelezte, hogy saját gyártású nehézpáncélosokat szállíthat Kijevnek az Oroszország elleni háborúban a jövőben.

Az angol kormány még nem hozott végleges döntést - tették hozzá brit források -, de Ukrajna reméli, hogy az Egyesült Királyság ezen lépése segíthet meggyőzni Németországot, hogy még ebben a hónapban Leopard 2 harckocsikat ajánljon fel Ukrajnának.

Az ukránok tavaly nyár óta kérik, hogy modern nehéztankokat kapjanak - írja a Sky News.

20:14
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

A Kreml megbízik az orosz védelmi minisztérium harctéri tájékoztatásában

A Kreml megbízik abban a tájékoztatásban, amelyet az orosz védelmi tárca nyújt - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak.

A bizalom kérdése azzal kapcsolatban merült fel, hogy az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte: megtorló csapást mért az ukrán hadseregre, válaszul arra az újévi rakétatámadásra, amelyben Makijivkában 89 orosz katona életét vesztette.

A tárca szóvivője, Igor Konasenkov azt mondta, hogy két kramatorszki kollégiumra mért csapás több mint hatszáz ukrán katona halálát okozta. Az ukrán kormány és több külföldi újságíró valótlannak minősítette ezt az állítást és a Kommerszant című lap szerint több orosz katonai Telegram-csatorna is kételyét fejezte ki az információ hitelességével kapcsolatban.

"A Kremlben teljes a (minisztérium iránti) bizalom. Szeretném emlékeztetni önöket az elnök szavaira, miszerint a különleges hadműveleten történtekkel kapcsolatos információk fő és teljesen legitim forrása a védelmi minisztérium" - mondta Peszkov arra a kérdésre válaszolva, hogy az elnöki hivatalban megbíznak-e a megtorló csapásról szóló tájékoztatásban.

21:40
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb orosz offenzíva indult Szoledár ellen

Újabb orosz offenzíva indult az ukrajnai kelet-donyecki régióban fekvő Bakhmut melletti Szoledár város ellen - közölte Hanna Maliar, ukrán védelmi miniszterhelyettes.

Maliar szerint egy korábbi sikertelen támadás után az orosz csapatok visszavonultak, pótolták veszteségeiket majd egy újabb erőteljes támadást indítottak Szoledár ellen. Jelenleg a Wagner zsoldoscsoport legjobb egységeit vetik be a harcban - írja a Sky News.

22:20
január 09, 2023
Vágólapra másolva!

Kormányzó: Az orosz erők a Mikolajiv megyei Ocsakivot lőtték

Az orosz erők tüzet nyitottak a dél-ukrajnai Mikolajiv megyében lévő Ocsakiv városra, a támadásban az eddigi információk szerint 15 civil sérült meg - közölte Vitalij Kim, a régió kormányzója hétfőn a Telegram alkalmazáson.

Hanna Zamazejeva, a megyei tanács elnöke arról tájékoztatott, hogy a sebesültek között van egy kétéves kisgyermek is.

Három embert kórházi ápolásra a megyeszékhelyre, Mikolajivba szállítottak, a támadásban ugyanis megrongálódott a helyi kórház épülete, ajtók és ablakok törtek ki.

05:27
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről