A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mégsem kapnak német harckocsikat az ukránok

Események

Ukrajna, katona, újonc, orosz katona, Oroszország, orosz-ukrán háború
Moszkva, 2022. december 13. Célra tart egy kiképzésen részt vevő újonc az orosz védelmi minisztérium noginszki gyakorlóterén 2022. december 13-án. Az orosz védelmi miniszter szerint eddig több mint 300 ezer embert képeztek ki az Ukrajna elleni háború miatt szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 321. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
05:08
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:22
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Alig maradt épp falu a Donbászban

Bahmut és Szoledar most a harcok két fő helyszíne - számolt be éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök, aki szerint ennek a nehéz és hosszú csatának az eredménye az egész Donbász felszabadítása lesz. Volodimir Zelenszkij azt mondta: a Szoledarban harcoló ukránok ellenálló képessége plusz erőt és többletidőt Ukrajna számára. Az elnök szerint a térségben alig maradt teljes épségben lévő falu.

05:27
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz csapások szünet nélkül

Oroszország szüntelenül lövi Herszont és Ochakivot, a Donyeck és Harkov régió városait, állandó az ágyúzás a Szumi régió határ menti közösségei ellen - mondta Volodimir Zelenszkij.

05:57
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Gyorsan a frontra

Katonai vezetőkkel és a hírszerzés főnökével is egyeztetett Volodimir Zelenszkij arról, hogy a partnerországoktól érkező új harci eszközöket és felszereléseket minél előbb integrálják Ukrajna védelmi rendszerébe. "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél kevesebb idő teljen el a kiegészítő támogatásról szóló megállapodás és ennek a támogatásnak a harctéren történő alkalmazása között" - mondta az ukrán elnök.

06:25
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Kisgyerek is van a sérültek között

Az ukrán hatóságok szerint tizenöten megsebesültek a Mikolajiv régióban található Ochakiv városa elleni orosz csapásban. Vitalij Kim regionális kormányzó szerint a sérültek között van egy kétéves gyerek is. A piacot ért rakétatalálat két nő halálát okozta. A város egyik kórháza is találatot kapott, de a sérültek közül senki sem volt kórházi beteg.

Négyen, köztük egy 10 éves kislány megsérült a kelet-ukrajnai Sevcsenkove falut ért támadásban – közölték helyi tisztviselők.

06:58
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Két brit férfi eltűnt Ukrajnában

A brit klügyminisztérium hétfőn kiadott közlemény szerint eltűnt Ukrajnában Andrew Bagshaw és Christopher Parry. A két önkéntes január 6-án utazott Kramatorszkból Szoledarba.

Parry, aki egy cheltenhami futóedző, a fronton lévő városokba és falvakba autózott, hogy evakuálja a helyi lakosokat. „Minden napot úgy veszek, ahogy jön. Néha, amikor szörnyű dolgokat látsz, az veled marad. Amikor visszajössz és arra gondolsz, hogy "ez közel volt, csak 100 méterre volt tőlünk", akkor arra gondolsz, hogy talán elfogy a szerencsém, de megéri megmenteni ezeket az embereket" - mondta a közelmúltban a Sky News-nak.

Az új-zélandi-brit kettős állampolgárságú Bagshaw genetikai kutató. Júliusban azért utazott önkéntesként Ukrajnába, ahol segélyszállítmányokat szállítson és civileket evakuáljon – áll a Kiwi Aid and Refugee Evacuation nevű csoport által adott nyilatkozatban.

07:17
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. január 9-én az ukrán-magyar határszakaszon 5886 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7282 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 241 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. január 9-én 45 ember, köztük 16 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

07:49
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország kész lenne átadni harckocsikat

Andrzej Duda lengyel elnök találkozott a miniszterelnökkel és néhány miniszterével, hogy megvitassák az ukrajnai háború körüli biztonsági kérdéseket. Az egyik napirendi téma az volt, hogy Lengyelország átadhat-e a készleteiből korlátozott számú német gyártmányú Leopard 2 harckocsit. A tranzakcióhoz Berlin hozzájárulása nélkülözhetetlen, ám a németek egyelőre csak 40 db Marder páncélozott szállítójármű átadását jelentették be.

08:17
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Németország nem ad Leopardokat

Németország jelenleg nem tervezi Leopard 2 tankok küldését Ukrajnába – közölte a kormányszóvivő. Robert Habeck, Németország gazdasági minisztere vasárnap kijelentette, hogy Berlin teljesen nem zárhatja ki, hogy a jövőben Leopard harckocsikat szállítsanak az ukrán katonai erők támogatására.

08:37
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Strykerek küldését jelentheti be az USA

Az Egyesült Államok állítólag fontolgatja Stryker páncélozott szállító harcjárművek küldését Ukrajnába. A lépést a jövő héten jelenthetik be, de végleges döntés még nem született – jelentette a Politico két, az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva.

09:03
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Olaszország februárban dönt a fegyverszállításokról

Egy jelentés szerint Olaszország csak a jövő hónapban hoz döntést új fegyverek szállításáról Ukrajnának. Az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni ellenállással néz szembe a szövetségesei, Matteo Salvini és Silvio Berlusconi részéről, akik pillanatnyilag nem támogatják a fegyverek Ukrajnába küldéséről szóló rendeletet – írja a Repubblica. A lap szerint számolni kell a költségekkel és a katonai készletek meggyengülésével is.

09:30
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: Nincs szó békemegállapodásról

A Kreml visszautasította azt az ukrán állítást, amely szerint egy magas rangú orosz tisztviselő egy esetleges békemegállapodás gondolatát lebegtette volna európai tisztviselőkkel. Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára csütörtökön azt mondta az ország közszolgálati műsorának, hogy Dmitrij Kozák, az orosz elnöki adminisztráció helyettes vezetője találkozókat tartott európai tisztségviselőkkel, hogy megpróbálja rákényszeríteni Kijevet, hogy írja alá a kedvezőtlen békeszerződést.

09:50
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Nem látszik fehérorosz mozgolódás

Az Egyesült Államok nem lát arra utaló jeleket, hogy Fehéroroszország csapatokat küldene Ukrajnába – közölte egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő. A meg nem nevezett forrás azt mondta a Voice of America hírügynökségnek, hogy az orosz és a fehérorosz csapatok továbbra is együtt gyakorlatoznak.
Nyugati szakértők úgy vélik, Oroszország azt szorgalmazza, hogy Fehéroroszország közvetlenül lépjen be a háborúba – de eddig egyetlen fehérorosz katonát sem küldtek Ukrajnába.

10:15
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Békére szólított fel a kínai külügyminiszter

Kína újonnan kinevezett külügyminisztere, Csin Gang orosz kollégájával, Szergej Lavrovval beszélt az ukrajnai „válságról" – közölte a kínai külügyminisztérium. A tárca szerint Csin erőfeszítésekre szólított fel az ukrajnai válság békés rendezésére.

10:47
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán-orosz találkozó

Ukrajna emberi jogi biztosa ezen a héten találkozik orosz kollégájával Törökországban – jelentette mindkét ország hírügynöksége. Tatjana Moszkalkova orosz biztost idézte az Interfax hírügynökség, aki azt mondta, hogy az ukrán Dmitro Lubinecsszel a találkozóra egy nemzetközi fórumon kerül sor Törökországban csütörtök és szombat között. A megbeszéléseken valószínűleg szó lesz a hadifoglyok további cseréjéről.

11:19
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Kétezer dolgozó hadifogságban

Az Azovstal vas-és acélgyár közel 2 ezer védelmezője még mindig az orosz megszállók fogságában van - jelentette Halyna Klempouz, az AzovstalFam társalapítója.

16:10
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Kormányzó: Az orosz erők ismét lőtték Herszont

Az orosz erők kedden ismét tüzet nyitottak a dél-ukrajnai Herszon városára, az eddigi információk alapján egy helyi lakos sérült meg - közölte Jaroszlav Janusevics, a megye kormányzója.

Hozzátette, hogy találat ért egy helyi oktatási intézményt is. A mostanit megelőzően hétfő este nyitottak tüzet az orosz erők a megyeszékhelyre - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Találat ért egy családi házat, amelyben tűz ütött ki, egy ember életét vesztette.

Janusevics egy korábbi Telegram-üzenetében közölte, hogy hétfőn az orosz erők 46 alkalommal lőtték a megye területét harckocsikkal, rakéta-sorozatvetőkkel és aknavetőkkel, illetve egyéb tüzérségi fegyverekkel, két civil halt meg és kettő sérült meg.

Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője egy tévéműsorban elmondta, hogy az elmúlt napban az oroszok 86-szor nyitottak tüzet a Donyeck megyei Szoledar városra és peremvidékére különböző tüzérségi fegyverekkel.

Szavai szerint Szoledar lerohanásának fő módszere, amelyhez az ellenség most folyamodik, a rakéta-sorozatvetők és az ágyútüzérség alkalmazása és ezek támogatásával a gyalogság kis csoportjainak előretörése.

16:33
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Georgia nem adja vissza Ukrajnának a Buk rakétákat

Georgia nem adja vissza Ukrajnának a Buk légvédelmi rakétarendszereket, mert 2008-ban megvásárolta, nem pedig ingyen kapta őket - közölte kedden a tbiliszi védelmi minisztérium.

A Jevropejszkaja Pravda hírportál ukrán kiadása hétfőn közölte Andrij Kaszjanov, Ukrajna georgiai ügyvivője cikkét: a diplomata arról tájékoztatott, hogy Kijev azoknak a Buk rakétarendszereknek a visszaadását kérte, melyeket Kijev 2008-ban adott Tbiliszinek.

Kaszjanov szerint Kijev azoknak a Javelin páncéltörő rakétarendszereknek átadását is kérte Tbiliszitől, amiket Georgia az Egyesült Államoktól kapott. Az ukrán diplomata szerint Washington hozzájárulását adta ehhez, és kész ellátni Georgiát korszerűbb rakétarendszerekkel.

"Nem felel meg a valóságnak, hogy Ukrajna térítésmentesen adta át Georgiának a Buk rendszereket. A védelmi minisztérium 2007-ben többmilliós adásvétel útján szerezte be őket. Ez titkos szerződés volt, amelynek konkrét részletei nem állnak rendelkezésünkre" - áll a georgiai védelmi minisztérium közleményében.

17:01
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

A holland médiahatóság műsorszolgáltatási engedélyt adott a Dozsgy orosz tévécsatornának

A holland médiahatóság öt évre szóló műsorszolgáltatási engedélyt hagyott jóvá a Dozsgy független orosz televíziós csatornának, miután Lettországban decemberben visszavonták a csatorna engedélyét - derült ki a testület honlapján kedden közzétett közleményből.

Az orosz hatóságok tavaly márciusban korlátozták a Dozsgy adásaihoz való hozzáférést az Ukrajna ellen indított háborúról szóló tudósításaik miatt, arra hivatkozva, hogy a csatorna "szándékosan hamis információkat terjeszt az orosz katonai személyzet tevékenységéről, valamint szélsőséges tevékenységre és erőszakra uszít". Mindez az orosz törvények értelmében tilos és büntetendő.

A Dozsgy Lettországban tavaly júniusban újraindította műsorait, azonban a lett médiahatóság decemberben az műsorszolgáltatási engedély visszavonása mellett döntött, mivel úgy ítélte, meg, hogy a csatorna "fenyegeti a nemzetbiztonságot és a közrendet."

17:32
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre súlyosabbak a harcok a fronton

Szoledar és Artemivszk (Bahmut) orosz bevételéért súlyos harcok folynak az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió tisztségviselőinek keddi nyilatkozatai szerint.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve közölte, hogy Donyeck térségében az orosz hadsereg az offenzíva során az ukrán fegyveres erők 57. és 59. gépesített lövészdandárjának egységeire mért vereséget, megsemmisítve mintegy félszáz katonát, egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet és négy egyéb járművet.

Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője a Pervij Kanal állami tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy Szoledar "nagyon közel áll a felszabadításhoz", ugyanakkor elismerte, hogy ezért "nagyon nagy árat" kell fizetni és az ukrán helyőrség a veszteségekkel nem számolva tanúsít ellenállást.

Jan Gagin, a donyecki régió vezetőjének tanácsadója a Rosszija 1 tévécsatornán arról beszélt, hogy Artemivszk felszabadítása "ha nem a közeli órákban, akkor a közeli napokban" várható.

18:58
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint eddig több száz orosz kémet lepleztek le

Több mint 600 orosz ügynököt és kémet "leplezett le" Ukrajna a háború kezdete óta - állítja az ország biztonsági szolgálata.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat - az SBU - a Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésben azt közölte, hogy eddig több mint 340 elkövetőt állítottak bíróság elé.

Az SBU szerint az ügynökök "hírszerzési és felforgató tevékenységet" folytattak Ukrajna ellen.

Az ukrán biztonsági szolgálat kiemelte, hogy az elfogott ellenséges ügynökök egy része a védelmi miniszter és a hírszerzés főigazgatóságának vezetője, valamint egy ismert ukrán aktivista "likvidálására" készültek - írja a Sky News.

19:53
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva üzent az örményeknek

Tisztázni fogja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) Örményország álláspontjának részleteit, miután Nikol Pasinján örmény kormányfő bejelentette, hogy hazája nem rendezi meg a szövetség idei hadgyakorlatát - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

"Ez egy meglehetősen új nyilatkozat az örmény miniszterelnök részéről, úgy gondolom, hogy az ODKB-beli kollégák felveszik vele a kapcsolatot, tisztázni fogják Örményország álláspontjának részleteit" - mondta Peszkov.

"Örményország mindenesetre nagyon szoros szövetségesünk, és folytatni fogjuk vele a párbeszédet, beleértve azokat a kérdéseket is, amelyek most nagyon bonyolultnak látszanak" - folytatta a szóvivő.

Vladiszlav Scsegrikovics, a ODKB Egyesített Főparancsnokság szóvivője arról tájékoztatta a TASZSZ hírügynökséget, hogy a szövetség javaslatokat dolgoz ki arra vonatkozóan, hogy az ODKB más tagállamainak területén is lehessen közös hadgyakorlatot tartani, és hogy tisztázzák a ODKB parancsnoki szerveinek és alakulatainak közös kiképzési tervét 2023-ban.

Pasinján keddi jereváni sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az örmény védelmi miniszter írásban értesítette az ODKB közös főhadiszállását: a jelenlegi helyzetben Jereván nem tartja célszerűnek a szervezet gyakorlatainak megtartását a köztársaság területén. A miniszterelnök szerint 2023-ban nem tartanának ilyen gyakorlatot.

20:44
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: Megmagyarázhatatlan volt Kijev reagálása a karácsonyi tűzszünetre

"Cinikus és megmagyarázhatatlan" volt Kijev és egyes nyugati vezetők reagálása a Moszkva által javasolt ortodox karácsonyi tűzszünetre - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

Sajnálkozását fejezte ki, hogy az ukrán fél elutasította a tűzszüneti ajánlatot, amelynek üzenete Peszkov szerint tisztán humanitárius volt, és azt célozta, hogy azok a keresztények, akik január 7-én ünnepelték a karácsonyt, imádkozhassanak a templomokban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök január 6-án éjféltől 36 órás tűzszünetet rendelt el a teljes frontvonalon. Moszkva szerint az orosz hadsereg ebben az időszakban csak viszonozta az ukrán fegyveres erők tüzét.

Peszkov arra figyelmeztetett, hogy az orosz vagyon elkobzására tett kísérletek ellentétesek a nemzetközi joggal, és hogy következményei lesznek minden olyan országra nézve, amely megpróbálja támogatni az elképzelést.

A szóvivő a Bloomberg hírügynökség jelentését kommentálta, amely szerint Észtország január végéig tervet készül benyújtani az orosz vagyon elkobzására. Kaja Kallas miniszterelnök decemberben azt hangoztatta, hogy az uniós tagállamoknak folytatniuk kell a munkát "a befagyasztott orosz eszközök felhasználása érdekében".

21:37
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Új fegyverszállítmány érkezik Ukrajnába

Svédország kész Ukrajnának küldeni Archer önjáró tüzérségi rendszereket az orosz csapatok visszaszorítása érdekében - közölte Tobias Billstrom svéd külügyminiszter.

Újságíróknak nyilatkozva Billstrom elmondta, hogy Ukrajnának több támadó fegyverre van szüksége a Nyugattól, és Svédországnak hozzá kell ehhez járulnia.

"Nem az a kérdés, hogy küldjünk-e, hanem az, hogy mikor küldjünk" - mondta a miniszter a svéd Expressen napilapnak.

Arra a kérdésre, hogy fennáll-e a háború eszkalálódásának veszélye a lépés miatt azt válaszolta, hogy "éppen ellenkezőleg".

Hozzátette: "Túl sokáig visszafogtuk magunkat ebben a tekintetben" - írja a Sky News.

Az Archer egy 155 milliméteres önjáró löveg, amelyet a svéd BAE Systems Bofors fejleszt és gyárt. Az Archer egy automata töltő rendszerrel ellátott FH77 típusú L/52 csőhosszúságú löveg és egy Volvo A30D tehergépjármű "összeházasításával" született. Az Archer-t kifejezetten arra tervezték, hogy lépést tartson a gyorsan mozgó szárazföldi erőkkel, mobilitása kiváló.

21:57
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Oklahomában kapnak kiképzést ukrán katonák a Patriot légelhárító rendszerek kezeléséhez

Az amerikai Oklahoma állam egyik támaszpontján kapnak kiképzést ukrán katonák a Patriot légelhárító rendszerek kezeléséhez - közölte kedden Pat Ryder, a Pentagon szóvivője.

A kiképzés a jövő héttel veszi kezdetét a Fort Sill bázison 90-100 ukrán katona részvételével. Az amerikai védelmi tárca szerint ez az egy üteg üzemeltetéséhez szükséges állomány.

A kiképzés, amely rendszerint hosszabb időt igényelne, most csak néhány hónapig fog tartani. Ryder szerint felgyorsítják a folyamatot, hogy a katonák minél hamarabb visszatérhessenek a frontra.

Fort Sillben működik az amerikai hadsereg egyik tüzérségi iskolája és ott tartják a Patriot kezeléséhez szükséges alapkiképzést is. A közepes hatótávolságú rakétarendszer egyebek között repülőgépek, drónok, manőverező robotrepülőgépek és rakéták megsemmisére alkalmas.

Washington decemberben újabb, mintegy kétmilliárd dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajna számára, ezen belül az első Patriot-üteg leszállítását.

22:35
január 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok bejelentették Szoledar elfoglalását

Szoledar már az orosz erők ellenőrzése alatt áll - jelentette be a Donyecki Népköztársaság (DPR) megbízott vezetője, Denisz Pushilin.

Pushilin szerint a városközpontot a Wagner zsoldoscsoport katonái foglalták el - írja a lenta.ru.

05:28
január 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!