Az oroszok nagy győzelemről beszélnek

Események

Military activity of the Ukrainian army in the Donetsk region 2023, fire, Russia-Ukraine war , Soldiers, Ukraine, war,Donetsk Horizontal, orosz-ukrán háború, Ukrajna
DONETSK OBLAST, UKRAINE - JANUARY 06: Ukrainian soldiers are seen preparing for preparing for artillery fire on the Pisky frontline in Donetsk oblast, Ukraine on January 6, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 324. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
06:02
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

06:04
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Több száz civil rekedt Szoledarban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön kijelentette, hogy a keleten fekvő Bakhmut és Szoledar védelmét ellátják mindennel, amire szükségük van ahhoz, hogy a háború legvéresebb harcai során sakkban tartsák az orosz csapatokat. Kijev korábban közölte, hogy csapatai azért harcolnak, hogy megőrizzék az ellenőrzést a keleti, mostanra szétvert ipari városok felett, amelyeket orosz zsoldosok a hét elején állításuk szerint elfoglaltak.

Ukrajna szerint több száz civil rekedt Szoledarban, mivel a nagyrészt elpusztított sóbányászváros ellenőrzéséért folyó véres harcok folytatódnak. Pavlo Kyrylenko, Donyeck kormányzója az ukrán állami televíziónak elmondta, hogy 559 civil maradt Szoledarban, köztük 15 gyermek, akiket nem tudtak evakuálni.

06:06
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Fehérorosz rakétatámadástól tartanak az ukránok

Az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője a Fehéroroszországból érkező rakétatámadások lehetőségére figyelmeztetett. Jurij Ihnat televíziós nyilatkozatában azt mondta, hogy fehérorosz területről indították a legtöbb ballisztikus rakétát Oroszország ukrajnai inváziójának kezdetén. 

06:24
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Mit tegyünk, ha az erdőben sétálva aknába botlunk? - ukrán oktatóvideó

A három főszabály a videó szerint: Maradj távol! Ne nyúlj hozzá! Ne pánikolj!

07:13
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. január 12-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6070 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6911 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. Az ukrajnai háború elől 2023. január 12-én nem érkeztek Budapestre vonattal. (ORFK)

08:09
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok szerint szétverik az ukránokat Szoledarban

Andrej Bajevszkij donyecki orosz tisztviselő szerint kisebb ellenállási gócok vannak a városban, de ezeket az orosz csapatok szétverik.

"Általánosságban elmondható, hogy a hadművelet sikeresen alakult, és Szoledar nyugati külvárosa már teljesen az ellenőrzésünk alatt áll" – mondta Bajveszkij.

08:35
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

USA: Szerbia csatlakozzon az oroszok elleni szankciókhoz!

Az Egyesült Államok magas rangú megbízottja csütörtökön komoly aggodalmát fejezte ki a Wagner orosz zsoldoscsapat kísérletei miatt, amelyekkel katonákat próbál toborozni Szerbiában és a világ más részein.

Derek Chollet, az amerikai külügyminisztérium tanácsosa egyben sürgette Szerbiát, hogy vezessen be szankciókat Oroszország ellen "Úgy gondoljuk, hogy az országoknak alá kell írniuk a szankciókat, és azért gondoljuk ezt, mert Oroszország cselekedeteit nemcsak el kell ítélni, hanem meg is kell büntetni" – mondta Chollett.

08:53
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok azt állítják, visszaverték az orosz támadásokat

Az ukrajnai Luhanszk és Donyeck térségében a jelentések szerint az éjszaka folyamán visszaverték az orosz támadásokat. Az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy az orosz hadsereg több települést is támadott az éjszaka folyamán.

Emellett Oroszország reggel 6 órától öt rakétatámadást indított Kosztyantyinivka, Kramatorsk és Zaporizzsja városok ellen - jelentette a helyi média.

09:17
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország 21 alkalommal lőtte Szumi területét

Az orosz hadsereg január 12-én 21 alkalommal lőtt több, az orosz határhoz közeli települést - közölte Dmytro Zsivicszkij, a Szumi terület kormányzója. Az orosz erők aknavetőkkel lőtték Esman és Seredyna-Buda településeket.

09:41
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika szerint az oroszok Szerbiából toboroznának

Láttuk, hogy a Wagner-csoport Szerbiából és máshonnan próbál zsoldosokat toborozni, és ezt szerintünk nem lehet megengedni

- mondta Derek Chollet, az amerikai külügyminisztérium tanácsadója.

10:12
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb tankok Ukrajnának

Német Leopard 2 típusú harckocsikat adhat Ukrajnának Finnország - mondta Sauli Niinistö finn elnök.

Elmondta azonban, hogy nagyszámú tankról nem lehet szó, mivel Finnország Oroszország szomszédja, és még nem csatlakozott a NATO-hoz - írta a Deutsche Welle

10:44
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország is tankokat szállít Ukrajnának

Franciaország két hónapon belül AMX 10-RC harckocsikat szállít Ukrajnának - közölte az ország fegyveres erőinek minisztere. Sebastien Lecornu az ukrán kollégájával folytatott megbeszélést követően nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentette, hogy "reméli", hogy márciusig leszállítják a harckocsikat.

Megismételte továbbá, hogy Franciaország általánosságban támogatja Ukrajnát az Oroszország elleni harcban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már régóta kérte a sorozatgyártású, német gyártmányú Leopard II harckocsikat, amelyet több európai szövetséges, köztük Németország, Lengyelország, Finnország, Hollandia és Spanyolország is használ.

A hét elején a Sky News exkluzívan hozta nyilvánosságra, hogy az Egyesült Királyság fontolgatja Challenger 2 harckocsik küldését. Egy ilyen lépés jelentős segítséget jelentene Ukrajnának, és arra ösztönözhetne más NATO-szövetségeseket, különösen Németországot, hogy kövessék a példáját.

11:36
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Foglyokat is dolgoztatnak

A brit védelmi minisztérium (MoD) szerint Oroszország valószínűleg "elítélt munkaerőhöz folyamodik" a hadiipari ágazatban, hogy lépést tartson a háborús termelési igényekkel. Legutóbbi hírszerzési jelentésében a MoD kifejtette, hogy Oroszország legnagyobb tankgyártója, az Uralvagonzavod (UVZ) még novemberben közölte a helyi médiával, hogy 250 foglyot fog alkalmazni.
Hozzátette, hogy a "börtönlakók egyedülálló emberi erőforrást" biztosítanak Oroszország számára az ukrajnai invázió során, különösen akkor, amikor "a készséges önkéntesek továbbra is hiánycikknek számítanak".

12:28
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán miniszter továbbra is magabiztos

Ukrajna védelmi miniszterhelyettese ma reggel továbbra is magabiztosan nyilatkozott a keleti Szoledar városában zajló harcok után. Telegramon közzétett frissítésében azt mondta: "A győzelemért harcolunk. Harcosaink bátran próbálják fenntartani a védelmet." A sóbányászatáról ismert Szoledar az elmúlt napokban heves harcokba keveredett, miközben az ukrán csapatok továbbra is igyekeznek ellenőrzésük alatt tartani a Moszkva-barát erőkkel szemben.

13:15
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán katonákat képeznek ki Spanyolországban

Több mint 200 ukrán katona érkezett Spanyolországba kiképzésre.
A csapatok csütörtökön szálltak le a Torrejon de Ardoz légibázison.
A kiképzés során várhatóan megtanulják, hogyan kell ellátni a harcban megsebesült embereket, és hogyan kell működtetni néhány olyan rendszert, amelyet a harctéren fognak használni.

13:50
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán hírszerzés újabb jelentése

Az orosz erők lövik Harkiv területét, a jelentések szerint 2 civil megsebesült.
Dvoricsnában egy 68 éves férfi sérült meg, Kupjanszkban egy lakóépületet és magánházakat megrongáló orosz ágyúzás következtében pedig egy 75 éves férfi került kórházba.

14:15
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Herszont bombázták az oroszok

Herszonban éjszaka egy kamionos céget bombáztak az orosz erők. Tizenhat busz, személygépkocsik, raktárak és egy biztonsági épület rongálódott meg.
Egy személy megsérült.

14:42
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Miért olyan fontos Putyin számára Szoledar elfoglalása?

Az orosz erők már elfoglalták a város nagy részét - és ha sikerül megszerezniük, az Vlagyimir Putyin erőinek első győzelme lesz hónapok óta, számos katonai kudarc után.

Szoledar elfoglalása kulcsfontosságú lesz Oroszország számára abban a céljában is, hogy elfoglalja a közeli Bakhhmut városát és a szakadár erők számára, hogy mélyen Délkelet-Ukrajnába nyomulhassanak.

18:16
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Légi felvételeken látható, hogy az ukrajnai Bakhmutban egy orosz pozíciót támadás ért

Hatalmas füstfelhő látható egy elhagyatottnak tűnő épületcsoport között.

A képen egy romba dőlt épület:

19:01
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok több mint 200 alkalommal bombázták Bakhmut területét

Az előzetes adatok szerint 183 orosz katona meghalt, 137 pedig megsebesült a területért vívott harcokban - közölte Szerhij Cserevátyi ukrán katonai szóvivő.

19:51
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Kép a közelmúltban visszafoglalt kelet-ukrajnai Bogorodicsne településről

Lerombolt házak az orosz hadseregtől a közelmúltban visszafoglalt kelet-ukrajnai Bogorodicsne településen Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka
20:33
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok állítólag felrobbantották Berdyanszk régió vezetőjének autóját

Az oroszok szerint az ukrán különleges szolgálatok terrorcselekményt követtek el, amikor Berdyanszkban felrobbantották a régió katonai-polgári közigazgatásának vezetőjének, Alexei Kichigin-nek, az autóját. A tisztviselő időben észrevette a gyanús tárgyat az autóján, így nem sérült meg – közölték a városi hatóságok.

21:12
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták Szoledart

Az orosz védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy Szoledart január 12-én este elfoglalták az Oroszországi Föderáció Fegyveres Erői. Az elmúlt három napban több mint 700 ukrán katona halt meg a területen, valamint körülbelül 300 fegyvert semmisítettek meg az orosz erők. A minisztérium szerint a város Donyeck irányába indított támadás szempontjából fontos, mivel így a délnyugati Artemivszk városában levő ukrán csapatok utánpótlási útvonalait vágják el.

 Az ukrán vezérkar azonban cáfolja az orosz védelmi minisztérium bejelentését, miszerint az orosz erők elfoglalták a települést. A harctéri helyzetjelentésében közölte, hogy folyatódnak a harcok a Donyeck megyében lévő Szoledar városért.

22:06
január 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ukránok bombázása során sérült meg két ember Liszicsanszk területén

Két civil megsebesült, valamint egy lakóház megrongálódott az ukrán erők bombázása során Liszicsanszkban. A Telegram közleménye szerint a támadáshoz használt 155 milliméteres kaliberű tüzérség a NATO-tól származhat.

01:01
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ekkora kár keletkezett az ukrán infrastruktúrában

Az ország polgári infrastruktúrájában okozott kár meghaladja a 127 milliárd dollárt – mondta Emine Dzhaparova ukrán külügyminiszterhelyettes az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. Decemberben Denys Shmyhal ukrán miniszterelnök még azt nyilatkozta, hogy az országnak mintegy 700 milliárd dollárra van szüksége a helyreállításhoz.

01:21
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a kemény harcok Kelet-Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, január 13-án szokásos esti beszédében azt mondta, hogy komoly harcok vannak a Donyeck megyei Bahmutban és Soledarban, illetve a szomszédos Luhanszk megyében lévő Kreminnában.

07:22
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!