A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elutasították Zelenszkij kérését, Oroszország elhagyására szólították fel az amerikaiakat

Horizontal orosz ukrán háború
Egy ukrán páncélozott szállítójármű közlekedik Chasiv Yar egyik utcájában
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 357. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
05:03
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:16
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. február 14-én az ukrán-magyar határszakaszon 4535 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3788 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 111 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. február 14-én 36 ember, köztük 5 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

05:30
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Fogytán a NATO-lőszerek

Ukrajna támogatói azért küzdenek, hogy lépést tartsanak a lőszerek iránti igénnyel az Oroszország elleni versenyben. A második világháború hatalmas csatái óta nem használták olyan intenzíven a tüzérséget, mint most Ukrajnában. Oroszország időnként napi 20 000 tüzérségi lövedéket lő ki. Ukrajna naponta átlagosan 5-6000-et.

Ukrajna szövetségesei nem voltak felkészülve ilyen mennyiségű lőszer használatára, már a NATO főttikára is elismerte, hogy alig bírják a gyártást. Egyes elemzők úgy vélik, ha hirtelen szükségessé válna, a NATO-nak nem lenne elegendő készlete egy Oroszország elleni harchoz. A jelentések szerint Németországnak például alig két napnyi lőszerkészlete van.

05:56
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU befagyasztott orosz forrásokat szán Ukrajna újjáépítésére

A svéd kormány közleménye szerint az EU ad hoc csoportot indít annak kivizsgálására, hogy a befagyasztott orosz források dollármilliárdjai hogyan használhatók fel Ukrajna újjáépítésére. Ulf Kristersson svéd miniszterelnök azt mondta: "A megbízás az, hogy hozzájáruljunk ahhoz, hogy feltérképezzék, mely pénzeszközöket fagyasztották be az Európai Unióban... és másodszor, hogyan lehet legálisan eljárni az ilyen alapokhoz való hozzáférés érdekében."

Nincs előzetes modell az orosz eszközök kezelésére, és az EU-nak gondoskodnia kell a megfelelő jogi eljárások kialakításáról – mondta.

06:31
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij még több katonai segítséget kér

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta szövetségeseinek, hogy "a gyorsaság a lényeg", és felszólította őket, hogy küldjenek több katonai segítséget,fegyvereket és lőszereket.
Az orosz tüzérségi támadások nagy része Bahmutra irányul, amely Donyeck tartomány lebombázott városa és Vlagyimir Putyin elnök fő célpontja. Bahmut elfogása ugródeszkát jelentene Oroszország számára, hogy előrenyomuljon két nagyobb donyecki város – Kramatorszk és Szlovjanszk – felé, és lendületet adna Moszkvának a több hónapos harctéri kudarcok után.

Zelenszkij szerint Oroszország sietteti a támadásokat, mielőtt Ukrajna és szövetségesei erőt gyűjthetnének. „Ezért a gyorsaság a lényeg" – mondta esti videóbeszédében. „Gyorsaság kell mindenben – a döntések meghozatalában, a végrehajtásban, a készletek szállításában, a kiképzésben. A sebesség megmenti az emberek életét, a sebesség visszaadja a biztonságot, és köszönöm minden partnerünknek, aki felismeri, hogy a sebesség fontos."

06:57
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán határnál tömörödik az orosz légierő

Oroszország vadászgépeket és helikoptereket vezényelt az ukrajnai határ közelébe – közölték nyugati hírszerzési tisztviselők. A fejleményről szóló hírek arra utalnak, hogy Vlagyimir Putyin erői át akarják alakítani az eddig zömmel szárazföldi inváziót.

Míg Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere hivatalosan kitartott amellett, hogy az Egyesült Államok nem látja a "masszív légitámadás" közvetlen jeleit, állítólag a NATO-szövetségesekkel folytatott találkozóján már kiemelte Oroszország jelentős légierejének veszélyét.

A Financial Times arról számol be, hogy a tagállamok között megosztott hírszerzési információk felfedték, hogy az orosz-ukrán határ közelében repülőgépek gyülekeztek, ami felpörgeti a légvédelmi eszközök és tüzérségi lőszerek sürgős szállítására irányuló kijevi igényeket.

Az újság idéz egy magas rangú amerikai adminisztrációs tisztviselőt, aki azt mondta Austin úr szövetségeseinek tartott eligazításáról: "Nagyon világos volt, hogy rövid időnk van arra, hogy segítsünk az ukránoknak felkészülni egy offenzívára, és elég konkrét igényeik voltak."

07:33
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Német védelmi miniszter: Nincs középpontban a vadászgépek átadása

Ukrajna vadászrepülőgépekkel való ellátása jelenleg nem áll a középpontban, de minden bizonnyal szó lesz róla – mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter. A német ARD televíziónak nyilatkozva azt mondta: "Csak ha a következő három-négy hónapban biztonságban marad az ég Ukrajna felett, akkor beszélhetünk minden további lépésről."

Az elmúlt hónapokban Ukrajna arra kérte szövetségeseit, hogy biztosítsanak modern vadászgépeket, hogy lecseréljék elöregedett szovjet MiG és Szuhoj repülőgépeiket, és ezzel megfordíthassák a háború menetét. A kívánságlista élén az Egyesült Államokban gyártott F-16-osok állnak pusztító erejük és globális elérhetőségük miatt, de szívesen látnának más, modern vadászgépeket is.

08:04
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

A lengyel miniszter szerint lesz megállapodás a vadászgépekről

Az F-16-os vadászrepülőgépek Ukrajnának való szállításáról szóló tárgyalások valószínűleg eredményesen zárulnak, de nyomásgyakorlásra van szükség - mondta a lengyel védelmi miniszter. Mariusz Blaszczak brüsszeli újságíróknak nyilatkozva azt mondta: „Tisztában vagyunk azzal, hogy ezen a területen korlátozottak a lehetőségeink, mert csak 48 F-16-os repülőgépünk van, de a szövetségesekben sokkal több lehetőség van, ezért úgy gondolom, hogy ez a beszélgetés pozitív döntésekkel fog véget érni."

08:31
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok közelebb jutottak Bahmuthoz

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője szerint az orosz erők "fokozódó előrehaladást" értek el az elmúlt néhány napban a Bahmut város elleni támadásban, de ha a település az oroszok kezére is kerülne, annak sem lenne stratégiai hatása a háborúra.

Az egykor több mint 70 ezer lakosú Bahmutban jelenleg is 10-12 ezer civil lehet. Egyes katonai szakértők szerint Bahmut nem jelentős katonai célpont, de az orosz erők továbbra is folytatják a hónapok óta tartó támadást. A város a keleti szárnyon zajló csata szimbólumává vált.

09:03
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Bárki, aki azt hitte, Oroszország feladja, nagyon tévedett

Azok, akik azt hitték, hogy az oroszok feladják, nagyon tévedtek - mondta John Bolton volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a Sky Newsnak. Az ukrajnai háború közepette csökkenő NATO-lőszerkészleteket tekintve Bolton azt mondta, hogy ez "az átfogó stratégia hiányát tükrözi". Úgy fogalmazott: "A végtelen fegyverrendszerek listája nem stratégia, hanem annak kialakítása, hogy mik a céljaid, és hogyan érd el ezeket, és ez magában foglalja a célok elérésére való képességed felmérését is. Mivel nem gondolkodunk előre, csak napról napra reagálunk."

A biztonsági szakértő azt is elmondta, hogy a Nyugat egésze "a Szovjetunió összeomlása óta nem költött a nemzetbiztonságra". Hozzátette: "Most egy újabb problémával kell szembenéznünk, beleértve az új orosz offenzíva lehetőségét."

09:31
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva russzofóbiával vádolja Japánt

Oroszország russzofóbiával vádolta Japánt, és az ország "ördögi támadásokat" hajt végre az ukrajnai háború miatt.

A szovjet csapatok a második világháború legvégén elfoglalták a Japán északi partjainál fekvő szigeteket, ahol jelenleg is állomásoznak csapatai. Az Oroszországban Kuril-szigetekként, Japánban Északi Területként ismert zónával kapcsolatos megoldatlan kérdések miatt a két fél nem írt alá hivatalos békeszerződést.Japán minden február 7-én megemlékezik az Északi Területek Napjáról, hogy emlékeztesse az embereket területi követelésére.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova kijelentette, hogy az eseményt az idei évben "különös intenzitású russzofóbia jellemezte", hivatkozva tisztviselők nyilatkozataira, valamint a szélsőjobboldali japán erők orosz missziók közelében végrehajtott "agresszív akcióira". Megjegyeztük, hogy a déli Kuril-szigetekre vonatkozó alaptalan területi követeléseket ezúttal az ukrajnai helyzettel összefüggésben Oroszország elleni ádáz támadások kísérték" - fogalmazott közleményében.

09:58
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

10 milliárd dolláros amerikai segélycsomag Ukrajnának

Az Egyesült Államok új, 10 milliárd dolláros segélycsomagot készít elő a kijevi kormány megsegítésére. Amerikai tisztviselők elmondták, hogy a Biden-kormányzat több bejelentést is előkészít, amelyek célja, hogy az Egyesült Államok megingathatatlan támogatását mutassák meg Ukrajnának a háború jövő heti egyéves évfordulója körül. Ez magában foglalja az Oroszország elleni új szankciókat és egy 10 milliárd dolláros segélycsomagot, amely segíti a kijevi kormány működésének folytatását. Az elkövetkező napokban várhatóan újabb nagy katonai segélycsomagot is bejelentenek Ukrajnának – közölték az illetékesek.

Az új katonai segélycsomag várhatóan nem fogja tartalmazni azokat az F-16-os vadászgépeket, amelyeket Volodimir Zelenszkij elnök kért. A 10 milliárd dolláros támogatás közvetlen költségvetési támogatás lenne az ukrán kormánynak – tették hozzá az illetékesek.

10:21
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Lefoglalt iráni fegyverek kerülhetnek Ukrajnába

A Wall Street Journal értesülései szerint az amerikai hadsereg által lefoglalt feltételezett iráni fegyverek és lőszerek ezreit küldhetik Ukrajnába. Az eszközöket eredetileg Irán az általa támogatott harcosoknak szánta Jemenben, most ezek segíthetnék Kijevet az Oroszország elleni harcban. A készletek között több mint 5000 gépkarabély, 1,6 millió kézi lőfegyver-lőszer és néhány páncéltörő rakéta található.

11:02
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy brit állampolgár Ukrajnában

A brit Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatal azt közölte, hogy meghalt egy újabb, immár a nyolcadik brit állampolgár Ukrajnában. A szervezet támogatja az elhunyt családját, és kapcsolatban állnak a helyi hatóságokkal, de egyéb részleteket nem közöltek a haláleset körülményeiről és a halott személyéről.

11:44
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok új árkokat ásnak

Brady Africk, az American Enterprise Institute elemzője szerint az orosz erők új árkokat ásnak és erődítményeket húznak fel a Krímbe vezető utak mentén a dél-herszoni Csaplinka és a krími Armjanszk között. Az új erődítményekről szóló legfrissebb információk arra utalnak, hogy az orosz csapatok egy esetleges ukrán offenzívára készülnek a térségben.

12:27
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai vádak

A Yale Egyetem által támogatott jelentés szerint körülbelül 6000 ukrán gyereket tartottak fogva az orosz kézben lévő Krím-félszigeten és Oroszországban. A jelentés, amely az emberi jogok megsértését vizsgálta az országban, legalább 43 olyan tábort és egyéb létesítményt azonosított, ahol ukrán gyerekeket tartottak fogva, és amelyek részei voltak annak a szisztematikus hálózatnak, amelyet Moszkva ukrajnai inváziója óta működtet. A táborok elsődleges célja a politikai átnevelés volt - tette hozzá a jelentés.

A gyerekek egy részét orosz családok fogadták örökbe, vagy nevelőszülőkhöz költöztek Oroszországban. Az orosz programban azonosított legfiatalabb gyermek mindössze négyhónapos volt, és néhány táborban már 14 éves korú gyerekek is részt vettek katonai kiképzésben.

13:12
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Jönnek az újabb brüsszeli szankciók

Az orosz gazdaság zsugorodik, de fenn kell tartani a nyomást, ezért az Európai Bizottság egy újabb, tizedik szankciócsomagot javasol Oroszország ellen, ez kereskedelmi tilalmakra és az országba irányuló technológiaexport ellenőrzésére vonatkozik - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott vitaindító beszédében.

Az Ukrajna ellen egy éve indított orosz háborúról szóló vitát elindítva a bizottsági elnök elmondta, hogy az új szankciók az orosz fegyveres rendszerekben, például drónokban, rakétákban és helikopterekben használt elektronikus alkatrészeket is érintenék.

Felhívta a figyelmet, hogy Oroszország több száz, Iránban gyártott drónt is bevet az ukrajnai harctéren, és ezek ukrán civilek életét oltják ki. "Ezért az Európai Bizottság most először javasol olyan szankciókat is, amelyek iráni gazdasági szereplőket és az Iráni Forradalmi gárda tagjait célozzák meg" - jelentette ki.

14:56
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb orosz rakétatámadások

Kijevben ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák, közben pedig több ukrán települést is rakétáztak az oroszok. Pokrovszkban ennek következtében egy emeletes lakóház rongálódott meg és 12-en sérültek meg.

15:24
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Elindultak az orosz előkészületek

A NATO-országok hírszerzése szerint az oroszok megkezdték a harci helikopterek és repülőgépek áthelyezését az ukrán határ közelében. Mindez azt jelzi, hogy egy újabb támadási hullám következhet hamarosan.

15:56
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Itt az oroszok terve

Vitalij Gancsev, Harkov megye oroszok által kinevezett vezetője szerint az orosz csapatok minden települést megpróbálnak majd visszafoglalni, amelyek az ukrán ellentámadás során Kijev kezére kerültek. Hozzátette, hogy az orosz offenzíva első fázisa Harkov város irányába indul majd, de a megyében jelenleg is 20 település orosz fennhatóság alatt áll. Hozzátette, hogy számos falu jelenleg szürkezónában tartózkodik, vagyis az ott zajló harcok miatt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyik fél kontrollálja azokat - írja a Meduza.

16:18
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin külügyminisztere fontos bejelentést tett

Oroszország aktualizált külpolitikai koncepciója arról fog szólni, hogy véget kell vetni a Nyugat dominanciájának a nemzetközi életben - jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter szerdán a parlament alsóházában a kormányóra keretében szerdán felszólalva.

"Frissített külpolitikai koncepciónk már arról fog szólni, hogy véget kell vetni a Nyugat monopóliumának a nemzetközi élet kereteinek alakításában, amelyeket ezentúl nem az ő önző érdekei, hanem az érdekek igazságos, egyetemes egyensúlya alapján kell meghatározni, ahogyan azt az ENSZ alapokmánya előírja, amely minden állam szuverén egyenlőségének elvét rögzíti" - mondta a tárcavezető.

Lavrov szerint a Nyugat "rögeszmésen" törekszik az egypólusú világrend fenntartására, és "szemérmetlenül semmibe veszi" az országok szuverén egyenlőségének elvét.

17:15
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

A csecsen vezér döbbenetes üzenete

Ramzan Kadirov csecsen vezér szerint pontos számokat kellene közölni arról, hogy hány katona vesztette életét a különleges katonai műveletek során Ukrajnában. Elmondta, hogy néhány régióban szándékosan hamisítják vagy visszatartják ezeket az adatokat. Kiemelte, hogy ennek semmi értelme sincs, hiszen az emberek önkéntesen választják, hogy a hősök útjára lépnek.

17:47
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Itt a NATO bejelentése

Mivel továbbra sincs jele annak, hogy Oroszország a békére törekedne, folytatni kell az Ukrajna számára nyújtott támogatásokat - jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását követően szerdán.

Jens Stoltenberg sajtótájékoztatóján üdvözölte több szövetséges ország nehézfegyverekre és katonai kiképzésre vonatkozó felajánlásait és arra ösztönözte a tagországokat, folytassák Kijev megsegítését.
Közölte, hogy a tagországok szakminiszterei a kétnapos tanácskozáson újabb lépést tettek az elrettentés és a védelem fokozására.

Megegyeztek abban is, hogy közös koordináció révén fogják javítani a létfontosságú infrastruktúrák, köztük a tenger alatti infrastruktúrák védelmének fejlesztését. A közös koordinációs egység működése meg fogja könnyíteni az együttműködést az ipari szereplőkkel, és összefogja majd a legfontosabb katonai és polgári érdekelt feleket - mondta.

Tájékoztatása szerint a miniszterek tárgyaltak arról is, hogy miként lehetne növelni a fegyver- és lőszerkészletek feltöltését biztosító ipari kapacitást, amelyre - elmondása szerint - minden eddiginél nagyobb szükség van, tekintettel arra, hogy a szövetségesek példátlan támogatást nyújtanak Ukrajnának.

Szavai szerint az intézkedések tükrözik azt a valóságot, amit Oroszország agresszív viselkedése, a terrorizmus tartós fenyegetése, és a Kína által támasztott kihívások jellemeznek.

00:52
február 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz légierő eltalált egy többszintes házat Donyeck megyében, sok a sérült

Az orosz erők rakétacsapást mértek szerdán a Donyeck megyei Pokrovszk településre, aminek következtében beomlott egy többszintes lakóház. A hatóságok eddig 12 sérültről tudnak - közölte Pavlo Kirilenko megyei kormányzó. Kirilenko hozzátette, hogy folyik a mentési munka, és legkevesebb két ember a romok alatt rekedt. Két embert viszont már sikerült kimenteni. Az Ukrajinszka Pravda hírportál megyei kormányzók közléseiből készített összefoglalójában azt írta, hogy kedden kilenc ukrajnai megyét ért orosz támadás. A helyzet változatlanul a két Donyec-medencei régióban, Luhanszk és Donyeck megyékben a legsúlyosabb. Szerda kora délután Kijev megyében megszólaltak a légvédelmi szirénák. A hatóságok először csak annyit közöltek, hogy "célpontokat fedeztek fel a régió légterében", ami miatt működésbe lépett a légvédelem. A lakosokat arra kérték, hogy maradjanak az óvóhelyeken. Később Kijev városi katonai adminisztrációja nyilvánosságra hozta, hogy mintegy hat ellenséges léggömböt fedeztek fel az ukrán főváros fölött, amelyek többségét a légvédelem megsemmisítette. Az ukrán vezérkar délutáni helyzetjelentésében azt írta, hogy múlt szombaton mintegy húsz teherautóval szállítottak sebesült orosz katonákat a Luhanszk megyei Sztarobilszk kórházába, amelyet a megszállók tábori kórháznak használnak. A vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint eddig már csaknem 140 ezer orosz katona halt meg Ukrajnában. Közben az ukrán külügyminisztérium szerdai közleményében tudatta, hogy Oroszország rendszeressé vált destruktív tevékenységével akadályozza a Fekete-tengeren áthaladó "gabonafolyosó" működését, és ez a tendencia csak erősödik.

Az Oroszországi Föderáció képviselői az isztambuli Közös Koordinációs Központ ellenőrző csoportjainak részeként több hónapja folyamatosan késleltetik a Boszporuszon keresztül ukrán kikötőkbe tartó hajók ellenőrzését. Oroszországnak a Fekete-tengeri gabonakezdeményezést érintő destruktív politikája a rakományforgalom szisztematikus csökkenéséhez vezetett. Csak az elmúlt három hónapban már kevesebb mint tíz millió tonna ukrán élelmiszert kapott a világ, és ez a negatív tendencia egyre gyorsabb- írta a kijevi külügyi tárca. A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a világ számos országának, különösen afrikaiaknak és ázsiaiaknak az élelmezésbiztonsága függ az ukrán gabonaexporttól.Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, különösen az ENSZ-t és Törökországot, mint a fekete-tengeri gabonakezdeményezés garanciavállalóit, hogy követeljék az Oroszországi Föderációtól: haladéktalanul hagyjon fel a fekete-tengeri gabonafolyosó működésének mesterséges akadályozásával, továbbá arra irányuló kísérleteivel, hogy az élelmiszert fegyverként használja- írták. Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett: október végén, november elején Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy kilép a fekete-tengeri gabonakezdeményezésből, és bejelentette részvételének felfüggesztését, de végül meggondolta magát, és visszatért a "gabonamegállapodáshoz".

05:31
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!