A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Folyamatosak a támadások Kelet-Ukrajnában, kémballonokat lőttek le Kijev felett

Események

Horizontal orosz ukrán háború
Az ukránoknak spórolniuk kell a lőszerrel
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 358. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül46 bejegyzés
04:59
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:15
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna átvenné a kezdeményezést

"Idén tavasszal egyértelművé kell tennünk, hogy Ukrajna a győzelem felé halad. Ez vonatkozik védelmi erőink kiképzésére, országunk fegyverellátására és stratégiai kezdeményezésünkre a háborúban. Át kell venni Oroszországtól a katonai kezdeményezést, és biztos vagyok benne, hogy meg is fogjuk tenni. Földünk felszabadítása az a cél, amelyen nap mint nap dolgozunk" - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök.

05:31
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Még idén megkezdődnének az EU-csatlakozási tárgyalások

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Svédország miniszterelnökével folytatott tárgyalás után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta: Úgy látja, megvan a szükséges akarat ahhoz, hogy még ebben az évben megkezdődhessenek a EU és Ukrajna közti csatlakozási tárgyalások. 

06:04
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Nagyon várják a svéd íjászokat

Az ukrán elnök és a svéd miniszterelnök kijevi találkozóján szóba kerültek az Ukrajnának nyújtott támogatások is. Svédország eddig mintegy 1 milliárd dollár értékű katonai felszereléssel segítette az ukrán védekezést, a támogatás pedig hamarosan új szintre lép. A svéd kormány január 19-én utasította a svéd fegyveres erőket, hogy kezdjék meg az előkészületeket meghatározatlan számú Archer (Íjász) tüzérségi rendszer szállítására az ukrán fegyveres erők számára.

Az ukrán elnök szerint a 30-50 km-es hatótávolságú 155 mm-es tarackrendszer a világ egyik legmodernebb és legerősebb tüzérségi egysége, ami mindenképpen segíteni fogja az ukrán harcosokat.

06:33
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán állítás az orosz veszteségekről

Ukrajna azt állította, hogy az elmúlt 24 órában 690 orosz katonát "megsemmisített". Az orosz veszteségekről szóló napi frissítésében az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy a háború kezdete óta összesen 139 770 ellenséges katona halt meg. Azt is állították, hogy 3290 harckocsit, 6507 páncélozott harcjárművet és 298 katonai repülőgépet semmisítettek meg.

Független forrás nem tudta ellenőrizni ezeket az állításokat, Oroszország pedig nem tesz közzé rendszeres frissítéseket a veszteségeiről.

07:02
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Éles lőkiképzést kapnak az ukránok Nagy-Britanniában

Brit katonák éles lövészeti kiképzést tartottak ukrán katonáknak. A gyakorlat része annak a nemzetközi programnak, amely a kijevi fegyveres erőket segíti az alapvető katonai technikák elsajátításában. A brit erők arra is tanítják az ukrán csapatokat, hogyan repüljenek kifinomult NATO-szabványú vadászgépekkel, hogy segítsék őket a jövőben.

Az elmúlt hat hónapban már mintegy 10 000 ukrán katonát állítottak harckészültségbe az Egyesült Királyság segítségével.

A hónap elején ukrán harckocsizók érkeztek Angliába, hogy megtanulják, hogyan kell kezelni a Challenger 2 tankokat, amelyeket Nagy-Britannia hamarosan átad Ukrajnának.

07:08
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. február 15-én az ukrán-magyar határszakaszon 4754 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4107 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 76 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. február 15-én 81 ember, köztük 25 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

07:32
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Terrorista szervezetnek minősíthetik a Wagner-csoportot

Az Egyesült Államokban több demokrata és republikánus szenátor is azon dolgozik, hogy a zsoldos harcosokból álló Wagner-csoportot külföldi terrorszervezetté nyilvánítsák. A politikusok azt mondták, hogy megpróbálnak olyan jogszabályt elfogadni, amely a külügyminisztériumot kötelezné a besorolás megváltoztatására.

A terrorista szervezetként való megjelölés illegálissá teszi, hogy az Egyesült Államokban bárki támogatást vagy forrást nyújtson a csoportnak, beleértve pénzt, kiképzést, fegyvereket és szakértői tanácsokat. Bizonyos körülmények között ez azt is jelenti, hogy a szervezet tagjait eltávolíthatják az Egyesült Államokból.

A Wagner-csoportot, amelyet a Kreml szerződtetett arra, hogy az orosz oldalon harcoljon a háború legintenzívebb csatáiban, az Egyesült Államok a múlt hónapban "jelentős transznacionális bűnszervezetnek" minősítette. Ez egy kategóriába sorolta az olasz maffiacsoportokkal, valamint a japán és orosz szervezett bűnözéssel.

A csoport "egy bűnszervezet, amely széles körben elterjedt atrocitásokat és emberi jogi visszaéléseket követ el" - mondta John Kirby, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

07:55
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Egy NATO-tagország gyárt lőszereket Ukrajnának

Ukrajna megkezdte a tüzérségi lövedékek gyártását egy NATO-országgal – közölte a kijevi állami fegyvergyártó. Bár biztonsági aggályok miatt nem részletezték, hogy Ukrajna melyik országgal lépett partnerségre, az Ukroboronprom azt közölte, hogy Közép-Európában található.

A cég közleménye szerint a két nemzet összefogott, hogy megkezdje a 20 mm-es aknavető töltények gyártását – olyan lőszert, amelyre Ukrajnában most nagy a kereslet.

08:14
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Folyamatosak a támadások Kelet-Ukrajnában

Oroszország folyamatosan támadja az ukrán állásokat az ország keleti részén – közölte Kijev védelmi miniszterhelyettese. Hanna Malyar szerint a helyzet feszült, és egyre nehezebb az ukrán csapatok számára. Hozzátette azonban, hogy az ország erői kitartanak, és néhány orosz egység hatalmas veszteségeket szenvedett.

Ez azután történt, hogy Moszkva azt állította, hogy áttört két megerősített ukrán védelmi vonalat a keleti fronton. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az ukránok visszavonultak a luhanszki támadások miatt, de további részleteket nem közölt.

08:41
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz tankok fele elveszhetett

Oroszország elveszítette legjobb harckocsijainak mintegy felét, mióta megszállta Ukrajnát, és most küzd a pótlásukkal – közölte egy vezető kutatóközpont. A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete (IISS) szerint Oroszország 2000-2300 harckocsit veszített, miközben Ukrajna 700-at. Moszkva ezért kénytelen a régebbi szovjet korszak modelljeire hagyatkozni. "Közel sem termelnek annyi tankok, hogy kompenzálják ezeket a veszteségeket" - mondta Henry Boyd, az IISS tudományos munkatársa
Moszkva légiereje azonban továbbra is nagyrészt érintetlen, és az ország a háború következő szakaszában aktívabban bevetheti azt – közölte az IISS.
Ukrajna épp modern tankszállítmányok fogadására készül nyugati szövetségeseitől, köztük az amerikai Abrams, a német Leopard és a brit Challenger harckocsikkal, amelyek képességei messze meghaladják a régebbi orosz modelleket. Ezektől az ukránok jelentős előrelépést várnak, ugyanakkor a NATO védelmi minisztereinek kétnapos csúcstalálkozója úgy zárult, hogy nem született megállapodás az Ukrajna által kért vadászrepülőgépek átadásáról.

09:09
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Egyetemistákat toboroz az orosz hadsereg

A Pravda egy ellenőrizetlen jelentése azt sugallja, hogy az orosz hadsereg igyekszik meggyőzi a főiskolai, egyetemi hallgatókat, hogy április elején tegyenek vizsgát ahelyett, hogy nyáron fejeznék be tanulmányaikat, hogy harcolni tudjanak.
Olekszij Tabalov emberi jogi szakértő szerint a katonaság "megbolondítja az egyetemista fiúkat", akik nem értették, mit írnak alá.

09:34
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Kémballonokat lőttek le Kijev felett

Orosz kémballonokat lőttek le Kijev felett - közölték ukrán illetékesek. Hat léggömböt észleltek a főváros felett, amelyeken felderítő felszerelést szállíthattak – közölte a katonai igazgatás. Azt nem pontosították, hogy mikor történtek ezek az esetek, de Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője megerősítette, hogy legutóbb a főváros felett szálló léggömbök miatt szólaltak meg a légiriadó-szirénák.
Az úgynevezett kémballonok az elmúlt napokban kerültek a címlapokra, miután az Egyesült Államok azzal vádolta Kínát, hogy hírszerzési célú "magassági léggömbprogramot" indított. Egy amerikai vadászgép február 4-én lelőtt egy kínai ballont a karolinai partok felett. Kína szerint a szerkezet egy egyszerű időjárási léggömb volt, amely véletlenül került az amerikai légtérbe.

10:09
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Gyengül a Wagner-csoport

A Wagner-csoportot alapító és vezető Jevgenyij Prigozsin elismerte, hogy zsoldoscsoportja nehézségekkel küzd Ukrajnában. "Csökkenni fog a Wagner-egységek száma, és nem leszünk képesek ellátni azokat a feladatokat, amelyeket szeretnénk" - mondta Prigozsin, miközben egyre több bizonyíték van arra, hogy politikai befolyása csökken a Kremlben.

10:26
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Késnek a nyugati harckocsik

Ukrajna szövetségesei azt mondták, nem valószínű, hogy képesek lesznek szállítani a korábban ígért számú harckocsit. A nyugati védelmi miniszterek brüsszeli találkozója után Boris Pistorius német védelmi miniszter kijelentette, hogy nem tudnak kiállítani egy zászlóaljnyi tankot. A rossz hír közvetlenül azután érkezett, hogy a NATO főnöke, Jens Stoltenberg bejelentette, hogy Oroszország újabb offenzívába kezdett keleten, hogy megpróbáljon több területet elfoglalni, mielőtt az új nyugati felszerelés tavasszal megérkezik.

10:50
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Katonai parancsnokról neveznek el egy ukrán falut

A harkovi regionális tanács támogatják, hogy a Harkovtól mintegy 40 km-re délnyugatra fekvő, alig több mint 1200 lakosú Vatutine falu megváltoztathassa a nevét. A települést egy szovjet tábornokról nevezték el, aki a Vörös Hadsereg ukrajnai hadműveleteit irányította a második világháború alatt. Most egy ukrán tábornok nevét vennék fel, így a falut a 2021-ben az ukrán fegyveres erők főparancsnokává kinevezett Valerij Zaluzsnyij négycsillagos tábornok után Zaluzsnének fogják hívni.
Ukrajna 2015 óta nevezi át a szovjet történelemmel kapcsolatos városokat, falvakat és utcákat egy dekommunizációs törvény értelmében. Az ország azt mondta, hogy ezek a lépések, amelyeket ma gyakran "derusszifikációnak" neveznek, szükségesek ahhoz, hogy felszámolják az ukrán identitás leverését célzó több évszázados politikát.

11:18
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

200 millió fontos csomag

A brit kormány bejelentette, hogy Ukrajna 200 millió font értékű támogatási csomagot kap az Egyesült Királyságtól és más európai országoktól katonai felszerelésekre, beleértve a tankok alkatrészeit és a tüzérségi lőszereket. Nagy-Britannia megállapodott Hollandiával, Norvégiával, Svédországgal, Dániával, Izlanddal és Litvániával, hogy támogatási csomagot küldenek Ukrajnának – közölte a brit védelmi minisztérium.

11:54
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Svájc nem foglal le orosz vagyont

Svájc szerint az orosz magánvagyon lefoglalása aláásná az ország alkotmányát. A svájci kormány közleménye szerint „a törvényes eredetű magánvagyon kártalanítás nélküli kisajátítása a svájci jog szerint nem megengedett".

12:23
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos következményei lennének az atomenergiai együttműködés tiltásának

Nagyon súlyos következményei lennének annak, ha az Európai Unió szankciót vetne ki az atomenergiai együttműködésre is - mondta a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője csütörtökön.

Hortay Olivér bíztatónak nevezte, hogy az újabb szankciós csomagról szóló egyeztetésen nem esett szó az atomenergia szankcionálásáról. Ugyanakkor valószínűnek tartja, hogy ezt később újra megpróbálják elfogadtatni a tagállamokkal.

Rámutatott: egyelőre nem ismerjük a 10. szankciós csomag részleteit, de ennek kialakítása rámutat arra a rossz gyakorlatra, amit az Európai Bizottság, néhány balti állam, illetve Lengyelország folytat azzal, hogy minden egyes szankciós csomagnál megpróbál politikai nyomást helyezni a tagállamokra, hogy engedjenek ebben a kérdésben.

Hozzátette, hogy az atomenergiai szankciót nem támogatja egy sor tagállam, köztük például Franciaország és Magyarország sem. Továbbá szólt arról is, hogy a már meglévő atomerőművek esetében nagyon fontos szerepe van a Roszatomnak az Európai Unió energiaellátásában, "tehát egy ilyen intézkedésnek tényleg nagyon súlyos következményei lennének, és nemcsak azokra az országokra nézve, ahol olyan erőmű működik, amelyekben orosz fűtőelemet használnak, hanem a teljes közösségre nézve".

Hortay Olivér úgy fogalmazott, hogy mivel az uniós energiapiac nagyon integrált, ha valahol kiesik egy atomerőmű, az az egész piacot nehézségek elé állítja.

12:37
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb orosz légicsapások érték Ukrajnát

Újabb légicsapások érték Ukrajnát csütörtökre virradóra. Az orosz haderő 36 rakétát lőtt ki az országra, amelyekből az ukrán légvédelem 16-ot megsemmisített.

Az ország déli részén az ukránok nyolc rakétát lőttek le, amelyeket egy fekete-tengeri orosz hadihajóról indítottak. Ukrajna északi, nyugati és középső részén több rakéta becsapódott. Lvivben kigyulladt egy ipari létesítmény, miután találat érte. Lviv megye kormányzója, Makszim Kozickij elmondta, hogy sikerült megfékezni a lángokat. A Dnyipropetrovszk megyei Pavlohradban lakóépületeket ért támadás, amelynek legalább egy civil áldozata és hét sebesültje van - tájékoztatott Szerhij Liszak kormányzó.
Az éjszaka folyamán Ukrajna egész területére légiriadót rendeltek el, reggel az intézkedést Dnyipropetrovszkij, Harkiv, illetve Donyeck megye ukrán ellenőrzés alatt álló területeire korlátozták.

12:51
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli külügyminiszter Kijevbe érkezett

Az ukrán fővárosba érkezett csütörtökön Eli Kohen izraeli külügyminiszter, újra megnyitja Izrael kijevi nagykövetségét, ellátogat Bucsába és Babij Jarba, valamint tárgyal az ukrán elnökkel és külügyminiszterrel.

Most érkeztem Kijevbe, a háború kezdete óta első izraeli miniszteri látogatásra. Találkozni fogok Volodimir Zelenszkij elnökkel és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel, újra megnyitom a kijevi izraeli nagykövetséget, amely ismét teljeskörűen és állandó jelleggel működik, ellátogatok továbbá Bucsába és Babij Jarba

- írta Eli Kohen érkezése után Twitter-oldalán.

Babij Jarban 1941. szeptember 29-én a náci Németország katonái 34 ezer zsidót lőttek agyon, Bucsában pedig az orosz hadsereg tavaly februárban, az orosz hadművelet kezdete után nem sokkal fegyvertelen civileket végzett ki.

Kohen üzenetében hangsúlyozta:

Azért jöttem, hogy kinyilvánítsam, Izrael támogatja Ukrajnát és az ukrán népet ebben a számára nehéz időszakban.

Bár Izrael elítélte az ukrajnai orosz támadást, Kijevnek nyújtott segítségét humanitárius segélyre és védőfelszerelésre korlátozta. Benjamin Netanjahu kormányfő, aki decemberben tért vissza a hatalomba, említést tett az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos izraeli politika felülvizsgálatáról, de elzárkózott attól, hogy közvetlen fegyverszállításokat ígérjen Kijevnek.

Izrael fenn akarja tartani a 2015-ben létrehozott koordinációs forródrótot Oroszországgal a feltételezett iráni célpontok elleni csapásairól Szíriában, ahol Moszkva helyőrséget tart fenn. Oroszország népes zsidó közösségének érdekeit is szem előtt tartja.

Kohen Twitter-bejegyzését egy, a kijevi vasútállomásról készült fotóval illusztrálta. A Jerusalem Post című izraeli napilap szerint a miniszter az éjszaka folyamán Lengyelországba repült, ahonnan vonattal utazott tovább az ukrán fővárosba.

A miniszter januárban jelentette be, hogy Ukrajnába tervez látogatást, és ezzel ő lenne az első izraeli miniszter, aki az orosz-ukrán háború kezdete óta a kelet-európai országba érkezik, de konkrét időpontot akkor nem közölt várható útjáról.

13:00
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Föld alá telepítenék az energetikai infrastruktúra egy részét Ukrajnában

Az orosz rakétatámadások miatt Ukrajna azt tervezi, hogy részben föld alatti bunkerekbe költözteti energetikai infrastruktúráját.

A több más sajtótermék által is átvett jelentés szerint a művelet hátránya, hogy költsége nagyon magas. Jurij Kaszics, az Ukrenerho áramszolgáltató volt igazgatója szerint egy transzformátorállomás építése mintegy 30 millió euróba (11 milliárd forintba) kerül. Ha a részben nagy létesítményeket a föld alá költöztetik, a költségek 20-25 százalékkal magasabbak lesznek, az összesen 90 nagy transzformátorállomás esetében a költségek több mint hárommilliárd eurót (1144 milliárd forintot) tennének ki. Az orosz légitámadások az ukrán infrastruktúra nagy részét megrongálták vagy elpusztították. Az orosz hadsereg szándékosan lövi a legnagyobb transzformátorállomásokat, hogy gátolja az áramszolgáltatást. A jövő év telére legalább két transzformátorállomást akarnak a föld alá telepíteni. Szakértők számításai szerint 3-5 év alatt lehetne áthelyezni az összes létesítményt.

13:14
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai civil áldozatokra emlékező koncertet ad a Zeneakadémián a Szent Efrém Férfikar

Az ukrajnai civil áldozatokra emlékező koncertet ad a Zeneakadémián a Szent Efrém Férfikar a háború kitörésének évfordulóján, február 23-án este - áll a szervezet csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A hangversenyen elhangzik az a pravoszláv ének is, amelyet Hildur Gudnadóttir izlandi zeneszerző a Csernobil című nagysikerű sorozathoz dolgozott fel.

A kórus ötven, Magyarországon élő ukrán menekült számára biztosít jegyet a koncertre - áll a közleményben.

A görögkatolikus halotti megemlékező szertartás, a Panachida két részletének egyikét, a Boldog nyugalmat (Vicsnaja pamjaty) kezdetű éneket Bubnó Tamás harmonizálásában adják elő, ezt a művet dolgozta fel Hildur Gudnadóttir izlandi zeneszerző a Csernobil című, nagy sikerű sorozathoz. A dal fájdalmas párhuzamba állítja az atomkatasztrófa és a jelenleg is zajló háború tragédiáját - emelik ki a közleményben.

Papp Viktor Ukrán Requiemje ukrán és latin nyelven írt kompozíciója tiszteletadás a civil áldozatok előtt, az elhunytak rokonai előtt és mindazon ukrán állampolgárok előtt, akik rendkívüli fizikai és szellemi erővel viszik a vállukon az országot. Mint írják, a mű tiszteletadás az ukrán kultúra előtt,

a háborúban a megtámadott nemzet kultúrája az egyik legelső célpont,

amelyet a megszállók megpróbálnak ellehetetleníteni.

A koncert második felében csendül fel Liszt Ferenc egyik ritkán hallható egyházi kórusműve, a Requiem.  A Szent Efrém Férfikar nyolc férfihanggal, különleges, kamarazenei megközelítésben szólaltatja meg az eredetileg négy szólistára és nagykórusra írt kivételes, zseniális művet. Az előadásban közreműködik Horváth Márton Levente Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és orgonaművész, Tóth Benedek üstdobon, Komlóssy Gábor és Végh Tamás trombitán, Boldizsár Zsolt és Király Boldizsár pedig harsonán.

13:27
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai szenátorok megpróbálják terrorszervezetként megjelölni az orosz Wagner-csoportot

A politikusok elmondták, hogy megpróbálnak olyan törvényt elfogadtatni, amely kötelezné a külügyminisztériumot a változtatásra. A demokrata Ben Cardin és a republikánus Roger Wicker vezetésével a szenátorok közölték, hogy újra benyújtották a Holding Accountable Russian Mercenaries (HARM) törvényt.

A törvényt az előző kongresszus vége előtt terjesztették elő, de nem fogadták el, és célja, hogy felelősségre vonják Wagnert az emberi jogok megsértéséért. A terrorszervezetként való megjelölés illegálissá teszi, hogy az Egyesült Államokban bárki támogatást vagy forrásokat nyújtson a csoportnak, beleértve a pénzt, a kiképzést, a fegyvereket és a szakértői tanácsadást. Bizonyos körülmények között ez azt is jelenti, hogy a szervezet tagjai kiutasíthatók az Egyesült Államokból.

13:44
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország csak akkor lép be a háborúba Oroszország oldalán, ha egy másik ország megtámadja

Fehéroroszország csak akkor lép be Oroszország oldalán az ukrán-orosz háborúba, ha egy másik ország megtámadja - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön.

Lukasenka, aki többször is cáfolta azokat a kijevi és nyugati állításokat, hogy országát Moszkva oldalán bele lehetne vonni az ukrajnai háborúba, azt is bejelentette, hogy pénteken találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Fehérorosz földről csak akkor vagyok kész harcolni az oroszok oldalán, ha akár egyetlen katona is belép Fehéroroszország területére, hogy gyilkolja honfitársaimat

- idézte a Belta fehérorosz állami hírügynökség a Lukasenka csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Ha agressziót követnek el Fehéroroszország ellen, akkor a válasz a legsúlyosabb lesz, és a háború teljesen más jelleget ölt

- tette hozzá az elnök.

Emlékeztetett, hogy Oroszország szövetségese Fehéroroszországnak, amely szövetségi államot is alkot vele, a két országnak közös harccsoportja van, de Oroszország ennek ellenére sohasem kérte Minszket arra, hogy kezdjen háborút Ukrajna ellen. Fehéroroszország jelenleg nyugati irányban gondoskodik a biztonságról - tette hozzá.



13:53
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ közgyűlése jövő héten szavaz a békehatározat-tervezetről

Az ENSZ közgyűlése a jövő héten szavaz egy határozattervezetről, amely hangsúlyozza "az átfogó, igazságos és tartós béke mielőbbi elérésének szükségességét" Ukrajnában.

Az ENSZ, nem először, követelni fogja Moszkvától csapatai kivonását, és az ellenségeskedések leállítására szólít fel. A 193 tagú Közgyűlés valószínűleg jövő csütörtökön szavaz, miután két napon át több tucatnyi állam beszédet mondott a háború kezdetének február 24-i évfordulója alkalmából. Ukrajna és támogatói azt remélik, hogy elmélyíthetik Oroszország diplomáciai elszigeteltségét azzal, hogy a Közgyűlés közel háromnegyedének igen szavazatát kérik.

14:09
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Vang Ji franciaországi látogatásán a "békéhez" való hozzájárulás támogatását fejezte ki

Emmanuel Macron francia elnök és Vang Ji, Kína vezető diplomatája szerdán megállapodott abban, hogy hozzájárulnak "a békéhez" Ukrajnában - közölte Macron hivatala a két férfi megbeszélését követően. Macron és Vang szerdán Párizsban tárgyalt a háborúról és annak "a legkiszolgáltatottabb országokra gyakorolt következményeiről, különösen az élelmezésbiztonság és a finanszírozási kapacitás tekintetében" - közölte a francia elnökség. Mind Macron, mind Wang "ugyanazt a célt fogalmazta meg, hogy a nemzetközi joggal összhangban hozzájáruljanak a békéhez" - közölte az Élysée-palota.

14:28
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Egymilliónál is több menekültet fogadott be Németország Ukrajnából

Több mint egymillió ukrán menekültet fogadott be Németország a hazájuk elleni orosz támadás kezdete óta - mutatta ki a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) egyik vizsgálatában.

A hivatal adatai szerint Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete - 2022. február 24. - óta 1,1 millióan menekültek a megtámadott országból Németországba. Bő kétharmaduk - 68 százalékuk - az első hetekben, a májusig tartó időszakban. A legtöbben, 430 ezren márciusban érkeztek.

Németországból Ukrajnába 139 ezren költöztek 2022-ben, a nettó bevándorlás - a be-, és a kivándorlók számának különbsége - így 962 ezer fő. A Németországban élő ukrán állampolgárok száma a háború előtti utolsó hónapban, 2022 januárjában regisztrált 138 ezerről 1,02 millióra emelkedett.

Ez nem csupán több nagyságrendet - 639 százalékot - kitevő növekedést jelent, hanem azt is, hogy az ukrajnai eredetű 2022-es nettó bevándorlás meghaladja a szíriai, afganisztáni és iraki állampolgároknak a legutóbbi nagy menekülthullám idején, a 2014-2016-os időszakban regisztrált 834 ezer fős összesített nettó bevándorlását.

Az orosz támadás hatására elindult menekülthullám egy további következménye, hogy az ukrán állampolgárok aránya a németországi lakosságban 0,2 százalékról alig egy év alatt 1,2 százalékra emelkedett, és így már a második legnagyobb külföldi állampolgárságú közösséget alkotják az 1,33 milliós - a lakosság 1,6 százalékát kitevő - török közösség után.


14:48
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Norvégia 75 milliárd korona segélycsomagot jelentett be Ukrajnának

A norvég parlament bejelentette, hogy egy ötéves támogatási csomag részeként 75 milliárd koronát (27 milliárd forint) adományoz Ukrajnának, amivel az olajban gazdag ország a világ egyik legnagyobb adományozója lesz Kijevnek. A pénz egyenlő arányban oszlik meg katonai és humanitárius segítségnyújtás között öt év alatt, évi 15 milliárd korona (1,2 milliárd font) összegben. 2023-ban a csomag fele az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt, a fennmaradó rész pedig a humanitárius segítségnyújtást fogja finanszírozni, bár ez a felosztás a következő években változhat.

A Jonas Gahr Store miniszterelnök által e hónap elején bejelentett csomag a legnagyobb segélyprogram, amelyet Norvégia valaha egyetlen országnak nyújtott.

14:53
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Brit katonák éleslövészeti kiképzést tartanak ukrán katonáknak

Brit katonák ma éleslövészeti kiképzést tartottak ukrán katonáknak. A gyakorlat egy nemzetközi program része, amelynek célja, hogy a kijevi fegyveres erők elsajátítsák az alapvető katonai technikákat. A katonáknak fegyvereket adtak a kezükbe, és célpontokra kellett lőniük. A brit erők azt is megtanítják a katonáknak, hogyan kell a NATO-szabványnak megfelelő, kifinomult vadászrepülőgépekkel repülni, hogy a jövőben segítségükre legyenek.

15:04
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Fidesz EP-képviselőcsoport: csak a békével lehet életeket menteni

A Fidesz EP-képviselőcsoportja tájékoztatott: az Európai Parlament csütörtökön, strasbourgi plenáris ülésén újabb határozat elfogadására készül az egy évvel ezelőtt, 2022. február 24-én Ukrajnával szemben indított orosz háború tárgyában.
Kijelentették: a képviselőcsoport álláspontja a magyar kormányéval egyezően már a háború kezdetétől egyértelmű és világos: Magyarország a megtámadott oldalán áll, elítéli Oroszország katonai agresszióját Ukrajnával szemben. Ennek megfelelően Magyarország a háború kirobbanása óta történetének legnagyobb humanitárius segélyakcióját nyújtja, és kész további pénzügyi és humanitárius segítséget biztossítani Ukrajna megsegítésére.
Kiemelték ugyanakkor: nem tudják elfogadni az európai nemzetgazdaságokat romba döntő energiaszankciók további erőltetését.
A képviselőcsoport tagjai hangsúlyozták: életet menteni csak békével és tűzszünettel lehet. A háborúra adott brüsszeli válasz elhibázott, a szankciók káros következményeit mindenki láthatja. A szankciók miatt energiaválság van, elszabadultak az energiaárak, vágtat az infláció. Nem helyes, ha az európai polgárok fizetik meg a háború árát - emelték ki.

15:13
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország felszerelése és emberei valószínűleg "jelentősen megfogyatkoztak"

A Háborús Tanulmányok Intézete honlapján azt írta, hogy "Oroszország költséges ukrajnai katonai hadjárata valószínűleg jelentősen kimerítette az orosz felszerelés- és munkaerő-tartalékokat, amelyek szükségesek egy sikeres nagyszabású offenzíva fenntartásához Kelet-Ukrajnában".

Az intézet úgy véli továbbá, hogy Putyin "valószínűleg nem fog az ukrajnai háború további eszkalálására irányuló intézkedéseket, jelentős új orosz mozgósítási kezdeményezéseket vagy bármilyen más jelentős politikát bejelenteni az orosz szövetségi gyűléshez február 21-re tervezett beszédében".

Putyin a jövő héten, néhány nappal a háború évfordulója előtt szólal fel az orosz parlament felső és alsóháza előtt.

15:25
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország azt akarja, hogy az USA bizonyítsa, nem ő állt az Északi Áramlat gázvezeték felrobbanása mögött

A TASZSZ hírügynökség szerint az orosz nagykövetség ma közölte az Egyesült Államokkal, hogy annak meg kell próbálnia bebizonyítani, hogy nem volt köze az Északi Áramlat 1 és 2 vezeték tavaly szeptember végi megsemmisítéséhez. Az Oroszországot Nyugat-Európa többi részével összekötő két vezeték a Balti-tenger déli részén fekvő dán Bornholm szigetének közelében három helyen is megrongálódott. A sérülések idején nem szállítottak gázt Európába.

A nagykövetség közleményében azt írta, hogy Moszkva a vezetékek szabotálását "nemzetközi terrorcselekménynek" tekinti, és megfogadta, hogy nem hallgat az ügyben.

15:45
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Csaknem kilencezren érkeztek Ukrajnából szerdán

Az ukrán-magyar határszakaszon 4754-en léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4107-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A beléptetettek közül a rendőrség 76 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.  Vonattal 81 ember - köztük 25 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

16:14
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA 200 millió dollárt biztosít Csehországnak

Az Egyesült Államok közölte, hogy 200 millió dollárt biztosít Csehországnak katonai korszerűsítésre és a csehek által Ukrajnába küldött felszerelések pótlására - közölte az amerikai nagykövetség.

16:49
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Mérséklődik az amerikai lakosság Ukrajna támogatása melletti kiállása

Csökkent az amerikai lakosság kiállása Ukrajna fegyveres és pénzügyi támogatása mellett, de a többség még mindig szükségesnek látja a katonai segítségnyújtást - derül ki az AP hírügynökség és a National Opinion Research Center (NORC) január végén készült közös közvélemény-kutatásából.

A háború kitörésének első évfordulója közeledtével megjelent felmérés szerint az amerikai lakosság 48 százaléka látja szükségesnek Ukrajna ellátását fegyverekkel, 29 százalék ellenzi, míg 22 százalék nem nyilvánított véleményt.

Ukrajna amerikai költségvetési forrásokból való pénzügyi támogatását tekintve élesen megosztott az amerikai társadalom, 38 százalék ellenzi, 37 százalék támogatja, miközben 23 százalék bizonytalan ebben a kérdésben.

A fegyverszállítások mellett tavaly májusban, három hónappal a háború kitörése után, még az emberek 60 százaléka állt ki.

17:27
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva kiutasított négy osztrák diplomatát

Válaszul Ausztria korábbi hasonló lépésére, nemkívánatos személynek nyilvánította az orosz külügyminisztérium a moszkvai osztrák nagykövetség négy alkalmazottját.

Az erről szóló jegyzéket csütörtökön adták át a tárcához bekéretett nagykövetnek. Az érintett alkalmazottaknak február 23-ig el kell hagyniuk az országot.

Az orosz külügyminisztérium az osztrák misszióvezetőnek határozott tiltakozását fejezte ki az Osztrák Köztársaságban működő orosz diplomáciai képviseletek négy alkalmazottjának kiutasítása miatt.

A lépést Moszkva barátságtalannak és alaptalannak minősítette, amely súlyosan károsítja a kétoldalú kapcsolatokat, amelyek - szerinte - az osztrák fél fellépése miatt már most is válságban vannak, károsítja továbbá a magát korábban pártatlan, semleges államként, és a nemzetközi diplomácia platformjaként pozícionáló Bécs nemzetközi tekintélyét.

18:13
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz-iráni futballmeccs lesz márciusban

Az orosz labdarúgó-válogatott a jövő hónapban barátságos mérkőzést játszik Irán nemzeti együttesével.

A perzsa állam labdarúgó-szövetségének csütörtöki bejelentése szerint a találkozóra március 22-én vagy 23-án Teheránban kerülhet sor. A két ország női válogatottjai ugyancsak barátságos meccset vívnak.

Az iráni férfiválogatottnak jelenleg nincs szövetségi kapitánya. November végén a posztról távozott a portugál Carlos Queiroz, miután a gárda a katari világbajnokságon nem jutott tovább négyeséből. A perzsa alakulat Angliától 6-2-re, az Egyesült Államoktól 1-0-ra kapott ki, míg Walest 2-0-ra legyőzte, így csoportharmadikként zárta a vb-t.

18:39
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: A cél a minszki megállapodás végrehajtása volt

Az orosz fél eredendően nem volt pesszimista az ukrajnai rendezéről 2014-ben és 2015-ben megkötött minszki megállapodások előkészítésekor, és célja az egyezség végrehajtása volt - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak.

"Nem, természetesen nem" - válaszolta arra kérdésre, hogy pesszimisták voltak-e az orosz tárgyalók a minszki megállapodásokkal kapcsolatban.

"Az volt a cél, hogy végrehajtsák, valóra váltsák ezeket a megállapodásokat, és megkezdjék a megvalósításukat" - tette hozzá a szóvivő.

Peszkovot arra reagáltatták, hogy Vlagyiszlav Szurkov, az orosz elnök volt tanácsadója, akinek korábban meghatározó szerepe volt a Kreml Ukrajna-politikájában, nemmel válaszolt arra a kérdésre, vajon a kidolgozásukkor abból indult-e ki, hogy a minszki megállapodásokat végre kell hajtani.

19:11
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az EP szerint fontolóra kell venni, hogy a tagállamok vadászgépeket küldjenek Ukrajnába

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén a képviselők arra szólították fel a tagállamokat, komolyan fontolják meg vadászgépek, helikopterek és rakétarendszerek szállítását, valamint a lőszerellátás jelentős növelését Ukrajna számára - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

A 444 igen szavazattal, 26 ellenszavazattal, 37 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők megerősítették, hogy támogatják az Ukrajnának szánt további katonai segítségnyújtást, ugyanis - mint hangsúlyozták - a megtámadott országnak nemcsak meg kell tudnia védeni magát, hanem vissza kell szereznie teljes ellenőrzését a nemzetközileg elismert területének egésze felett.

19:55
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Erősíteni kell a gazdasági együttműködést és mihamarabbi békére van szükség Ukrajnában - Bahreinban tárgyalt Novák Katalin

Az energetikai és gazdasági együttműködések erősítésének fontosságát hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a Bahreini Királyságban tett látogatásakor csütörtökön. Novák Katalint Bahrein királya, Hamad bin Isza Ál Halifa sejk is fogadta, akivel egyetértett abban, mihamarabb békére van szükség Ukrajnában.

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy magyar elnök első alkalommal látogatott a Bahreini Királyságba. Kiemelte: a két ország kultúrája látszólag különbözik egymástól, de a hagyományos értékek védelme tekintetében nagyon hasonlítanak.

Novák Katalin szólt az orosz-ukrán háborúról, amely közvetlenül is érinti Magyarországot, hiszen Kárpátalján csaknem 150 ezer magyar ember él. Kiemelte, hogy a háború mielőbbi lezárására, békére lenne szüksége Európának.

20:48
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Csehország légvédelmi rendszereket fog gyártani Ukrajna számára

Csehország mozgó légvédelmi rendszereket fog gyártani Ukrajna számára - közölte Alex Vytecka, a cseh kormányközi védelmi együttműködési ügynökség (AMOS) igazgatója csütörtökön a CTK hírügynökséggel.

A speciálisan módosított japán Toyota terepjárókra szerelt, egyebek között drónok elleni bevetésre használható rendszerek gyártási költségeit Hollandia állja.

Egyelőre száz darab ilyen légvédelmi rendszerről van szó. A szükséges lőszereket Hollandia szintén Csehországtól vásárolja meg - tette hozzá Vytecka, aki szerint a cseh védelmi minisztérium által tető alá hozott üzlet szerződését már alá is írták.

Daniel Blazkovic védelmiminiszter-helyettes már az Ukrajnát fegyverekkel támogató országok keddi brüsszeli értekezletét követően azt is elmondta, hogy Csehország 90 darab T-72-es harckocsi modernizációját is vállalta.

A munkát a cseh védelmi tárca fogja irányítani, a költségek megfizetését pedig közösen az Egyesült Államok és Hollandia vállalta.

21:27
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Nőtt az orosz bevetések száma

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma (MoD) arról számolt be, hogy a több hetes csendesebb tevékenységet követően az elmúlt héten nőtt az orosz bevetések száma, és a légi aktivitás most nagyjából megfelel a 2022 nyara óta tapasztalt átlagos napi aránynak.

A Védelmi Minisztérium arról is beszámolt, hogy az Orosz Légierő (VKS) továbbra is hasonló számú repülőgépet vet be az ukrajnai művelet támogatására, mint hosszú hónapok óta.

21:58
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán tisztségviselő: Újabb fogolycserét hajtott végre Kijev és Moszkva

Újabb hadifogolycserét hajtott végre csütörtökön Ukrajna és Oroszország, ennek eredményeként száz katona és egy civil tért vissza a Kijev által ellenőrzött területre, százegy katona pedig Oroszországba - közölte Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint.

"További fogva tartott ukránok szabadon engedését értük el. Ma száz katonánk és egy civil indul haza. A szabadon bocsátottak között vannak az ukrán nemzeti gárda, a határőrség és a fegyveres erők katonái. Közülük 94-en Mariupol védelmében vettek részt" - írta Jermak a Telegramon, hozzátéve, hogy a hadifoglyok közül sokan különböző súlyosságú sérüléseket szenvedtek.

22:40
február 16, 2023
Vágólapra másolva!

Donyecki tisztségviselő: A Bahmut környéki összes magaslat orosz kézre került

Az orosz erők az összes fontos magaslatot elfoglalták az ostromlott Artemivszk (Bahmut) város körül - jelentette ki Igor Kimakovszkij, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója csütörtökön a Szolovjov Live médiacsatornán.

Kimakovszkij szerint az ukrán hadseregnek egyetlen utánpótlási útvonala maradt, de azt is tűz alatt tartják. Beszámolója szerint Artemivszk környékén lengyelül, franciául és angolul kommunikáló "zsoldosok" is harcolnak.

Jevgenyij Prigozsin, az ostromban kulcsszerepet játszó Wagner katonai magáncsoport alapítója egy nappal korábban úgy nyilatkozott, hogy a város teljes bekerítése talán csak márciusra-áprilisra várható, mert az ukrán hadsereg folyamatosan küld erősítést az övezetbe.

05:26
február 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!