A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Harkovot lövik az oroszok, sorra bocsátja el a tisztviselőket az ukrán elnök

Események

war TOPSHOTS Horizontal
Ukrán katona Bahmutban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 354. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
07:01
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:05
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. február 11-én az ukrán-magyar határszakaszon 4920 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5727 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 126 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. február 11-én 38 ember, köztük 10 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

07:21
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Masszív csapás az energialétesítményekre

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői „masszív csapást" hajtottak végre az ukrán hadiipari komplexum kritikus fontosságú energetikai létesítményei ellen pénteken. Ukrajna energiaügyi minisztere, German Galuscsenko elmondta, hogy Oroszország hat régióban rakétákkal és drónokkal sújtotta az erőműveket, ami az ország nagy részén áramszüneteket okoz. Három nagy ukrán régió és a főváros, Kijev azonban elkerülheti az áramkimaradást vasárnap - közölte a DTEK vezető gyártó, miközben a hatóságok a jelentős orosz támadások következtében megrongálódott elektromos hálózatok helyreállításán dolgoztak.

Az ukrán állami energiaszolgáltató, az Ukrenergo azt mondta, hogy az ország energiarendszerének helyzete kihívásokkal teli, de kontrollált.

07:47
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy civil az ukrán ágyúzásban

Galina Danilcsenko, a délkelet-zaporizzsja régióban található Melitopol városának Oroszországban beiktatott polgármestere azt mondta, hogy egy civil meghalt, két ember pedig megsebesült az ukrán erők egyik éjszakai ágyúzásában.

08:16
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Három orosz rakéta találta el Harkovot

Az első hírek szerint három orosz S-300-as rakéta találta el szombat este a kelet-ukrajnai Harkovot – írta Oleh Sinehubov regionális kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazásban. „Egy infrastrukturális létesítmény megsérült. Az áldozatokkal és a pusztítás mértékével kapcsolatos információk tisztázása folyamatban van" – mondta.

08:55
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok stabilizálják a frontot Bahmut körül

Az ukrán erők védelmet nyújtanak a donyecki frontvonal mentén, beleértve az ostromlott Bahmut városát is, a leghevesebb csaták most Vuhledar és Maryinka városaiért dúlnak - közölte Kijev legfőbb katonai parancsnoka. Valerij Zaluzhnyi nem részletezte, hol értek el harci nyereséget. Hozzátette, hogy az ukrán erők megpróbálják stabilizálni a frontvonalat Bahmut, a kelet-donbászi régió városa körül, amely az orosz invázióval szembeni ukrán ellenállás és Moszkva azon törekvésének fókuszpontjává vált, hogy visszaszerezze a harctéri lendületet.

09:33
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Prigozsin: Három évig tartana eljutnunk Dnyipróig

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője elismerte, hogy erői heves ellenállásba ütköznek Bahmut körül az ukrán védők részéről. Elmondta, hogy két évbe telhet, amíg Oroszország teljes mértékben ellenőrzése alá vonja a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk régiókat, két olyan régiót, amelyek elfoglalását Moszkva a háború kulcsfontosságú céljaként jelölte meg. „Ha el kell jutnunk Dnyipróhoz, az körülbelül három évig tart" – tette hozzá Prigozsin, utalva egy nagyobb területre, amely a hatalmas Dnyeper folyóig terjedne, amely nagyjából északról délre húzódik, kettészelve Ukrajnát.

10:08
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódik a kormányzati tisztogatás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton rendeletben bocsátott el egy magas rangú biztonsági tisztet, és külön kijelentette, hogy a kormány megtisztítására irányuló törekvése folytatódik. A hatóságok az elmúlt hetekben több tucat tisztviselőt bocsátottak el, és nyomozást indítottak a jogsértések elleni széles körű fellépés részeként. Az Európai Unió szerint a korrupció kezelése elengedhetetlen ahhoz, hogy Ukrajna csatlakozzon a szövetséghez.

10:35
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

A gazdag orosz nők Argentínába járnak szülni

Az argentin bevándorlási hatóságok lecsapnak az orosz nőkre, akik Ukrajna inváziója óta Buenos Airesbe utaztak szülni, hogy argentin állampolgárságot szerezzenek gyermekeiknek. Az argentin bevándorlási hivatal igazgatója, Florencia Carignano közölte, hogy bírósági vizsgálat indult a szerinte jövedelmező üzletág ügyében, amely argentin útleveleket ígér az orosz szülőknek.

11:10
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ügynöklistára került a népszerű orosz énekesnő

Az orosz igazságügyi minisztérium szerint Zemfira, Oroszország egyik legnépszerűbb énekesnője felkerült a külföldi ügynökök listájára, mivel Ukrajnát támogatta, és bírálta Oroszország különleges katonai műveletét az országban. A minisztérium több embert is felvett a külföldi ügynökök listájára, köztük Dmitrij Gudkov ellenzéki politikust, Abbász Galljamov politikai elemzőt, valamint Alekszandra Kazanceva és Tatyana Nazambaeva aktivistákat az „LMBT propagandáért".

11:54
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ: Békére van szükség

Az ENSZ közgyűlése által elfogadásra javasolt határozati javaslat hangsúlyozta, hogy békére van szükség, amely biztosítja Ukrajna „szuverenitását, függetlenségét, egységét és területi integritását". Az Ukrajna támogatóinak határozattervezete, amelyet Oroszország Ukrajna elleni inváziójának első évfordulója előestéjén készítettek, szélesebb és kevésbé részletes, mint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 10 pontos béketerve, amelyet novemberben jelentett be.

12:27
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország nem fogadja el az olimpiai tiltást

Oleg Matycin orosz sportminiszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy ukrán kérésre kitiltsák az orosz sportolókat a 2024-es párizsi olimpiáról – írja az orosz állami média. A felhívást „az egységes nemzetközi sport és a nemzetközi olimpiai mozgalom lerombolásának égbekiáltó vágyaként" jellemezte. Jurgita Siugzdiniené litván sportminiszter szerint 35 országból álló csoport követeli majd az orosz és fehérorosz sportolók kitiltását a 2024-es olimpiáról.

12:56
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij elbocsátotta egy magasrangú tisztviselőt

Volodomor Zelenszkij elnök elbocsájtotta Ruslan Dziubát a Nemzeti Gárda katonai logisztikáért felelős helyettes vezetőjét. Az elbocsájtás okát egyelőre nem közölték.

13:28
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Találat érte Nikopolt

Ágyútalálat érte a Dnyeper folyó melletti Nikopol városát, mely során egy 53 éves nő meghalt, egy 87 éves nőt pedig súlyosan megsebesítettek a repeszek – közölte Szerhij Liszak Dnyipropetrovszk megye kormányzója.

14:10
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Kilőttek két orosz hajót a Dnyeperen

Ukrajna megsemmisített két orosz hajót a Dnyeper deltájában. Az orosz erők állítólag szabotázscsoportok számára küldték a hajókat Herszon megye déli részén - mondta Natalia Humeniuk katonai szóvivő.

14:52
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Légvédelmi rakétákat küldött Litvánia

A litván katonai segítségnyújtási program keretében L-70-es légvédelmi ágyúk érkeztek Ukrajnába – jelentette be a litván védelmi miniszter. Arvydas Anušauskas kifejtette: „A fegyverek és a lőszerek első csomagja, mely segítenek a kritikus infrastruktúra objektumainak megvédésében, már eljutottak Ukrajnába". Korábbi hír szerint az arra kijelölt ukrán katonák már befejezték azt a kiképzést, mely során elsajátították a svéd gyártmányú légvédelmi rakéták használatát.

15:25
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz előrenyomulás Bahmutnál

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport alapítója azt mondta, hogy csapataik elfoglalták Kraszna Hora falut, amely az ukrajnai Donyeck régióban található Bahmut városának északi szélén található - írja a Reuters.

16:10
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Brit fegyverek gyártásáról tárgyalnak Ukrajnában

A Sunday Telegraph jelentése szerint brit fegyverek és katonai járművek gyártásáról tárgyalnak Ukrajnában. A jelentések szerint a brit védelmi ipar meg nem nevezett magas rangú tisztviselői Kijevben tárgyalnak a tervekről. A brit vezetők állítólag azért utaztak oda, hogy vegyes vállalatokat hozzanak létre, amelyek licenc alapján helyben gyártanának fegyvereket és járműveket.

16:40
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

A lengyelek kétségbe vonják az újabb vadászgépek küldését

Andrzej Duda lengyel elnök azt nyilatkozta, hogy nem biztos, hogy képesek vadászrepülőgépekkel ellátni Ukrajnát. Duda szerint az F-16-os repülőgépek küldése „nagyon komoly döntés lenne", amelyet „nem könnyű meghozni".

16:55
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Donyeck Petrovszkij kerületére lőnek az ukránok

Helyi idő szerint 16 óra 40 perckor az ukrán katonák öt NATO-kaliberű, 155 milliméteres lövedéket lőttek ki Donyeck Petrovszkij kerületére – jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnöket Ellenőrző és Koordinációs Közös Központ (JCCC) DPR képviselete. Donyeck Petrovszkij kerülete a DPR fővárosának nyugati szélén található, a város legtávolabbi része a központtól.

17:21
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az új törvény szerint katona is lehetne védelmi miniszter

A parlamenti többséget alkotó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája párt frakciója olyan törvénymódosításokat készített elő, amelyek lehetővé teszik, hogy hadiállapot idején katonát nevezzenek ki védelmi miniszternek - mondta el Marjana Bezuhla, a nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottság alelnöke vasárnap az Ukrajinszka Pravda hírportálnak. A politikus szavai szerint az egyik tervezetük szerint ez csak a hadiállapot idejére vonatkozna.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy a napokban olyan információk láttak napvilágot, amelyek szerint leválthatják Olekszij Reznyikov védelmi minisztert - akinek más kormányzati tisztséget ajánlanak fel, a helyére pedig Kirilo Budanov dandártábornokot, a védelmi tárca hírszerzési főigazgatóságának vezetőjét neveznék ki. 2018 óta az ukrán jogszabályok szerint csak civil lehet védelmi miniszter, de civilnek számítanak a már leszerelt, korábbi katonák is - fejtette ki a hírportál.

17:45
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Jelentős katonai infrastruktúrát semmisítettek meg az oroszok Harkovban

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette a hírt, miszerint támadást hajtottak végre Harkovellen, miután az ukrán hatóságok éjszaka rakétatámadásról számoltak be.

"Az Orosz Légierő által a harkovi Malysev gépgyártó üzem közelében lévő páncélozott járművek összeszerelésére szolgáló AFU műhelyek ellen indítottunk nagypontosságú sikeres rakétatámadást" - mondta Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

18:48
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Akna ölt meg két civilt Herszon régióban

Egy autó, amiben két 45 és 48 éves férfi utazott, aknára futott egy földúton a dél-ukrajnai Herszon régióban található Novoraysk falu közelében. A férfiak azonnal meghaltak - közölte a herszoni katonai és polgári közigazgatás - írja a Kyiv Independent.

19:38
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Véres harcok Ukrajnában

Az ukránok szerint ebben a hónapban több orosz katona halt meg, mint bármikor a háború első hete óta. Februárban naponta 824 orosz katona halt meg - de ezeket a számokat független forrásból nem lehet megerősíteni.

A brit védelmi minisztérium elemzése szerint a növeknő orosz halálozási ráta a harcokban "valószínűleg pontos" - írja a BBC.

Ukrán tisztviselők szerint Oroszország újabb "nagy offenzívát" indított, ami egybeesik a növekvő elesett katonák számával - írja a The Guardian.

21:00
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Heves harcok Bakhmut körül

Ukrajna donyecki területen található Bakhmut város közelében az elmúlt 24 órában lezajlott heves harcok során az orosz erők 212 embert vesztettek és további 315 katona sebesült meg - közölte az ukrán fegyveres erők szóvivője - írja a Kyiv Independent.

22:41
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakétacsapások

Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz hadsereg 23-szor találta el Ukrajnát rakétavetőkkel, valamint két irányított rakétával.

23:37
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Elfoglalták az oroszok Kraszna Horát

Az orosz erők elfoglalták Krasznaja Hora települést a Donyecki régióban – mondta Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője.

00:06
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőttek több ukrán drónt

Az orosz légvédelem 17 ukrán drónt lőtt le a Luhanszki és Donyecki Népköztársaságban, valamint Zaporizzsja régióban – közölte az orosz védelmi minisztérium. Ezen kívül 12 HIMARS, Alder és Uragan többszörös rakétavetőt lőttek ki.

00:54
február 12, 2023
Vágólapra másolva!

Több száz ukrán katona halt meg

Az orosz fegyveres erők dél-donyecki Vosztok egységei egy nap alatt több mint 50 ukrán katonát öltek meg - közölte a Honvédelmi Minisztérium. Ezenkívül két lőszerraktárt is megsemmisítettek a Donyecki Elizavetovka és Druzhelyubovka közelében.

Az orosz fegyveres erők déli, Donyeck irányú egységei több mint 250 ukrán katonát öltek meg, valamint megsemmisítettek egy tüzérségi raktárt. A luhanszki régióban is megsemmisítettek egy lőszerraktárt Belogorovka közelében.

01:19
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán fegyvereket semmisítettek meg az oroszok

Az oroszok megsemmisítették az ukrán Osa-AKM légvédelmi rakétarendszert a donyecki Krasznij Limán régiójában – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz légierő rakétatámadást indított egy harkovi gépgyártó üzem ellen is, ahol páncélozott járműveket készítettek.

Herszon irányban az orosz csapatok pedig megsemmisítették az ukrán Gvozdika és Akatsia tarackokat, valamint az amerikai AN/TPQ-50 radart.

01:54
február 13, 2023
Vágólapra másolva!

Donyecket bombázták az ukránok

Az ukrán erők több mint 22 darab 155 mm-es lövedéket lőttek ki Donyeck Kijevszkij, Kirovszkij és Kujbisevszkij kerületeire helyi idő szerint 21:00 és 23:30 óra között.

Ezen kívül Makejevka Cservonogvardeszkij kerületére 5, Oleksandrivkára 6 lövedéket lőttek ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!