Ukrajna meghosszabbítja a hadiállapotot és a mozgósítást

Események

conflict Horizontal
Ukrán katonák kiképzése valahol a Herszon régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 345. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül38 bejegyzés
05:02
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:19
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. február 2-án az ukrán-magyar határszakaszon 4942 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4876 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 119 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. február 2-án 120 ember, köztük 41 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

05:28
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Oroszország stratégiai veresége már világos

"Nem hagyjuk a támadó agresszív akcióját válasz nélkül. Oroszország stratégiai veresége már világos, de taktikailag még mindig megvannak az erőforrásaik a támadó akciók megkísérlésére. Lehetőségeket keresnek, hogy megpróbálják megváltoztatni a háború menetét, és megpróbálják az általuk még irányított területek potenciálját az agresszió szolgálatába állítani.

Folytatnunk kell, amit csinálunk: erősítenünk kell ellenálló képességünket, teljesen egységesnek kell lennünk, hogy hadseregünket és minden védőnket ellássuk a szükséges fegyverekkel és felszerelésekkel. Emellett minden hónapban érezhetően növelnünk kell az Oroszországra nehezedő globális nyomást. Az ellenségnek sokkal gyengébben kell kijönnie ebből a szakaszból, mint azt a legrosszabb forgatókönyv szerint gondolná. Nehéz feladat ez számunkra. De teljesítenünk kell" - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

05:36
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrajna megérdemli az EU-tagságot

Az Európai Bizottság elnökével és az Európai Bizottság igazgatótanácsának tagjaival folytatott tárgyalások keretében az ukrán elnök szerint arra a kölcsönös egyetértésre jutottak, hogy csak egy erős Ukrajna és egy erős Európai Unió együtt tudja megvédeni az életet. Volodimir Zelenszkij azt mondta. hogy Ukrajnának megingathatatlan és teljes támogatásra van szüksége az Oroszország elleni védelemhez, a további integrációval pedig energiát és motivációt kell adni az ukrán népnek.

"Úgy gondolom, hogy Ukrajna megérdemli, hogy az EU-tagságról szóló tárgyalások már idén megkezdődjenek" - értékelt Zelenszkij elnök, aki éjszakai videóüzenetében is megköszönte az EU vezetőinek, hogy kézzelfogható támogatást, katonai, pénzügyi, energetikai és szociális segítséget nyújtottak az integráció útján.

06:10
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Egy gerillacsoport bombatámadást követhetett el a Krímben

Két orosz tiszt meghalt egy krími partizáncsoport állítólagos pokolgépes merényletében. Az Ukrán Ellenállási Központ szerint a rendőrök Szevasztopolból a krími Szimferopolba tartottak, amikor a támadás történt.

Az akciót az Atesh ukrán-tatár ellenállási mozgalom, a Krímben működő gerillacsoport tagjai követték el.

A Krím területét Oroszország 2014-ben annektálta.

06:31
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Dupla uniós segítség

Az Európai Unió ígéretet tett arra, hogy megduplázza az Ukrajnának szánt katonai segélyprogramot további 15 000 katona kiképzésével. Céljuk, hogy megmutassák, „hosszú távon ki fognak állni Ukrajna mellett". Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kétnapos kijevi útja elején beszédében megismételte, hogy az EU célja, hogy február 24-ig életbe lépjen a tizedik Oroszország elleni szankciócsomag.

07:00
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Mariupol és Melitopol környékén

Ukrán tisztviselők robbanásokról számoltak be a megszállt Mariupol és Melitopol városok körüli orosz katonai helyszíneken. A városi tanács tájékoztatása szerint egy robbanást láttak a városon belüli orosz ideiglenes katonai bázison. Melitopol polgármestere, Ivan Fedorov is beszámolt robbanásokról a város melletti orosz támaszponton, valamint a Novobohdanivka faluban található olajraktárban.
A dél-ukrajnai Mariupol és Melitopol is hónapok óta az orosz erők ellenőrzése alatt áll.

07:27
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Félmillió orosz fegyveres lendülhet támadásba

Ukrajna védelmi minisztere szerint Oroszország jelentős offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24- re. Olekszij Reznyikov a francia médiának nyilatkozva azt mondta, Oroszország nagy létszámú mozgósított csapatot fog behívni. A 300 000 besorozott katona szeptemberi általános mozgósítására utalva azt állította, hogy a határon mért számok azt sugallják, hogy a valós létszám megközelítheti az 500 000 főt.

07:57
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Új fegyverszállítmányok segítik Oroszországot

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök azt mondta, hogy az orosz fegyverszállítók „jelentősen" növelik katonai szállítmányaikat ebben az évben. Medvegyev, aki a nagyhatalmú Biztonsági Tanács alelnöke, és felügyeli a fegyvergyártással foglalkozó kormánybizottságot, azt mondta, hogy az új szállítmányok segíteni fognak Oroszországnak abban, hogy „megsemmisítő vereséget" okozzon Ukrajnának a csatatéren.

08:36
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

A nyugati támogatás "ősrobbanását" szorgalmazza a volt moszkvai nagykövet

Michael McFaul professzor, az Egyesült Államok volt oroszországi nagykövete a Foreign Politics számára írt esszéjében arra figyelmeztetett, hogy "a katonai és gazdasági segítségnyújtás fokozatos kiterjesztése" - ahogyan a Nyugat jelenleg is teszi - "valószínűleg csak a végtelenségig meghosszabbítja a háborút".

Azt írta, hogy Ukrajna szövetségeseinek gyorsan el kell kezdeniük fegyverszállításaik és Oroszország elleni szankcióik kiterjesztését, hogy támogassák az "áttörést" a konfliktusban.

"Bár Putyinnak mostanra meg kell értenie, hogy az ukránok hajlandóak addig küzdeni, amíg országuk felszabadításához szükséges, mégis úgy gondolja, hogy az idő az ő oldalán áll. Ez azért van, mert Putyin arra számít, hogy a nyugati kormányok és társadalmak elveszítik akaratukat és érdeklődésüket, hogy továbbra is segítsék Ukrajnát" – mondta.

"Ahelyett, hogy márciusban ATACM-eket, júniusban Reapereket és szeptemberben sugárhajtású gépeket biztosítanánk, a NATO-nak egy "ősrobbanásra" kellene lépnie. Az összes ilyen rendszer biztosításának terveit 2023. február 24-én, Putyin inváziójának első évfordulóján kell bejelenteni. Egy ekkora bejelentés fontos pszichológiai hatást vált ki a Kremlben és az orosz társadalomban, jelezve, hogy a Nyugat elkötelezett Ukrajna azon törekvése mellett, hogy felszabadítsa az összes megszállt területet" - mondta McFaul professzor.

08:59
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Kevesebb újoncot toboroz a börtönökben a Wagner-csoport

Az Institute for the Study of War (ISW) legfrissebb értékelése szerint a Wagner-csoport lelassíthatta börtöntoborzási erőfeszítéseit az elmúlt hónapokban. Míg tavaly szeptember és október között 23 ezerrel csökkent a foglyok száma az orosz börtönökben, november és idén január között már csak 6000-rel. Az amerikai székhelyű agytröszt szerint a visszaesés részben a Wagner-csoport rossz hírnevének tudható be. Hiába ígérnek ugyanis szabadságot az elítélteknek, ha már hozzájuk is eljutottak azok a hírek, hogy a zsoldosok nagy áldozatszámmal akciókban vesznek részt. Ezen kívül sok elítélt olyan fizikai állapotban van, ami alkalmalanná teszi őket a katonai szolgálatra - közölte az ISW.

09:27
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

„Nincs varázspálca”, amely segíthet Ukrajnának

Ben Wallace brit védelmi miniszter kitart amellett, hogy Ukrajnának jelenleg nincs szüksége vadászrepülőgépekre. A kérdés azután merült fel, hogy Boris Johnson volt miniszterelnök felszólította az Egyesült Királyságot, hogy küldjön modern repülőgépeket Ukrajnába – ezt a brit kormány visszautasította.

Ben Wallace szerint "ebben a szörnyű konfliktusban nincs varázspálca. Az ukránoknak arra van szükségük, hogy katonai alakulatokat állítsanak fel, hogy kombinált fegyveres manőverrel visszaszorítsák az orosz erőket."

Megismételte a Downing Street megjegyzéseit is, amelyek szerint hónapokba telne az ukrán katonák kiképzése a brit repülőgépekre.

09:51
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Két hónapon belül hadrendbe állhat a Mamba

Az Olaszország és Franciaország által biztosított legkorszerűbb föld-levegő rakétavédelmi rendszernek a következő két hónapon belül üzembe kell lépnie Ukrajnában – jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter. Franciaország és Olaszország megállapodott arról, hogy Kijev kérésére SAMP/T "Mamba" légvédelmi rakétarendszert szállít Ukrajnának, hogy segítsen megvédeni az ország kritikus infrastruktúráját és városait az Ukrajnát eltaláló orosz rakéták rendszeres záporától.

10:15
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

5,4 millió dolláros vagyonelkobzás

5,4 millió dolláros vagyonelkobzásra ítélte egy amerikai bíróság Konsztantyin Malofejevet. Az orosz oligarchát azzal vádolják az amerikai hatóságok, hogy finanszírozza a 2014-ben Oroszország által annektált Krím-félsziget szeparatistáit. Ez része az amerikai igazságügyi minisztérium által végrehajtott fellépésnek, amelynek célja Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségeseinek pénzügyi megszorítása.

A Tsargrad TV keresztény ortodox televíziós csatorna tulajdonosának, Malofejevnek a pénzét Ukrajna helyreállításának finanszírozására tervezik felhasználni.
Az Egyesült Államok 2014-ben szankcionálta, tavaly pedig a szankciók megszegésével vádolta Malofejevet, aki tagadja a szeparatisták finanszírozását.

10:41
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Három lábon tért vissza az ukrán lövészárkokba egy katonakutya

Egy volt ukrán tisztviselő elmesélte a Vas'ka nevű katonai kutya hihetetlen történetét. Szergij Kosman szerint az állat az orosz állások közelében belegabalyodott egy szögesdrótba - és végül leharapta a mancsát, hogy elmeneküljön. A kutya három lábon tért vissza az ukrán lövészárkokba, és jelenleg Lengyelországban kezelik.

11:15
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán állítások

Főparancsnokság: Ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat 10 település közelében. Az orosz erők az elmúlt nap folyamán négy rakétacsapást mértek, köztük kettőt a Donyecki terület Kramatorszkban lévő polgári infrastruktúra ellen - jelentette a vezérkar február 3-án.

11:43
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Éjszaka is ágyúzták Ukrajnát

Az orosz erők nehéztüzérségi lövedékekkel bombázták a Dnyipropetrovszki területen fekvő Nikopolt február 3-án éjjel - jelentette Volodimir Orlov, a dnyipropetrovszki területi katonai közigazgatás megbízott vezetője.

12:18
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Hajnalban támadtak az oroszok

Az orosz erők megtámadták a Harkivi területen lévő Barvinkove települést, egy testvérpár meghalt. Orosz csapatok február 3-án hajnali fél öt körül tüzet nyitottak egy lakóházra a Harkivi területhez tartozó Barvinkove településen, és megöltek két férfit - jelentette Oleh Syniehubov, a Harkivi terület kormányzója.

12:45
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Több fronton is zajlik a támadás

Az elmúlt 24 órában 9 régióban, 6 orosz akcióban 6 ember meghalt, 19 megsebesült. Az orosz erők két embert megöltek Kramatorszkban és Bakhmutban, nyolcat pedig megsebesítettek Donyecki területen - jelentette Pavlo Kijrilenko, az oblaszty kormányzója február 3-án.

13:14
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika nagy orosz veszteségekről beszél

A megölt és megsebesített orosz katonák száma Ukrajnában megközelíti a 200 ezret - írja a New York Times. Ez a magas rangú amerikai tisztviselők véleménye, Oroszország az utóbbi időben a Bakhmutért és Soledarért folytatott harcokban szenvedte el a legnagyobb veszteségeket.

13:42
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt gondolják az angolok

A Wagner-csoport által, az ukrajnai háborúhoz szállított elítéltek száma jelentősen csökkent.

Az orosz elit frakciói közötti versengés lehet felelős az elítéltek frontvonalra szállításának visszaeséséért - jelentette az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma február 3-án.

14:13
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO felszólította Oroszországot, hogy teljesítsen

A NATO főtitkára felszólította Oroszországot, hogy teljesítse az új START nukleáris fegyverzetcsökkentési egyezményben vállalt kötelezettségeit.

"Aggodalommal vesszük tudomásul, hogy Oroszország nem teljesítette a jogilag kötelező érvényű kötelezettségeket, beleértve az ellenőrzésre vonatkozóakat is, és felszólítjuk Oroszországot, hogy teljesítse a szerződésből eredő kötelezettségeit" - írta Jens Stoltenberg a Twitteren közzétett bejegyzésében.

Az Egyesült Államok kedden azzal vádolta Oroszországot, hogy megsértette a szerződést azzal, hogy nem engedélyezte az ellenőrzéseket a területén. Moszkva tagadja ezeket a vádakat, és azzal vádolta Washingtont, hogy "lerombolta a fegyverzetellenőrzés és a biztonság jogi kereteit".

Az Új START 2011-ben lépett hatályba, és 2021-ben további öt évvel meghosszabbították. A szerződés korlátozza az Egyesült Államok és Oroszország által telepíthető stratégiai nukleáris robbanófejek számát, valamint az ezek célba juttatására szolgáló szárazföldi és tengeralattjáró-alapú rakéták és bombázók telepítését.

14:42
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Büntetőeljárás a zsoldosok vezetője ellen

Az ukrán főügyészség közölte, hogy büntetőeljárást indított Jevgenyij Prigozsin, az Ukrajnában harcoló, Moszkvával szövetséges Wagner-csoport alapítója ellen.

Prigozsin ellen Ukrajna területi integritásának és sérthetetlenségének megsértése és az ország ellen vívott agresszív háború miatt emeltek vádat - közölte a hivatal a Telegramon közzétett közleményében.

Prigozsin Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese, és zsoldosai az elmúlt hónapokban véres harcokba keveredtek Ukrajna keleti részén, Donyeck régióban.

15:12
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Norvégia több tucat Leopard 2 harckocsit rendelt

Norvégia 54 új, német gyártmányú Leopard 2 harckocsit rendel hadserege számára a Krauss-Maffei Wegmann csoporttól - közölte az ország miniszterelnöke.

"Biztosítjuk, hogy ugyanazokkal a tankokkal rendelkezzünk, mint északi szomszédaink és számos kulcsfontosságú NATO-szövetségesünk" - mondta Jonas Gahr Store egy sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy az Oroszországgal közös határon fekvő Norvégiának lehetősége lesz további 18 harckocsit vásárolni egy későbbi időpontban. "Ez tovább erősíti kapcsolatunkat Németországgal" - mondta Store.

A NATO-tag ország azt mérlegelte, hogy a német gyártmányú Leopard 2 A7 harckocsit vagy a Hyundai Rotem által gyártott, koreai K2 Black Panther-t válassza-e az új katonai beszerzések részeként.

15:51
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Németország is küld Leopárdokat Ukrajnának

Németország jóváhagyta 88 db Leopard 1-es harckocsi átadását saját készleteiből Ukrajnának. Ezen kívül a német kormány 15 Gepard légvédelmi ágyút és lőszert kíván vásárolni Katarból, majd átadni Ukrajnának.

16:39
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin utasította a hadsereget

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította az orosz hadsereget, hogy 2023 márciusáig foglalják el Donyeck és Luhanszk területét – írta az amerikai ISW elemző cég Andrij Csernyak ukrán hírszerzési tisztre hivatkozva.

Csernyak azt is kijelentette, hogy az orosz erők további, meg nem határozott támadócsoportokat, egységeket, fegyvereket és katonai felszerelést telepítenek át Kelet-Ukrrajnába. Az ukrán állítás alátámasztja az ISW legvalószínűbb cselekvési menetre vonatkozó értékelését, egy kelet-ukrajnai orosz offenzívára vonatkozóan.

17:03
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó Kijevben

A mai napon már másodszor szólaltak meg a légvédelmi szirénák - írta a The Guardian. A lap tudósítója azt írja, ez kijózanító lehet az épp ott tartózkodó uniós vezetők számára.

17:20
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Blokkolták az internetet Luhanszkban

Az orosz hatóságok blokkolták az internetes mobilszolgáltatást a megszállt Luhanszki területen, valószínűleg a műveleti biztonság részeként, hogy elrejtsék az új orosz erők telepítéseit. (The Guardian)

17:48
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Föld-levegő rakétákat kaphat Ukrajna

Németország és Svédország tárgyalásokat folytat egy új fegyvercsomagról, amelynek keretében Stockholm föld-levegő rakétákat és a német IRIS-T rendszerek indítóállványait biztosítaná Ukrajnának - jelentette a Bloomberg.

18:38
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Norvég légvédelmi rendszert lőttek ki az oroszok

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, a védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszk irányában mintegy negyven katona, egy páncélozott harcjármű, egy AN/TPQ-50-es ellentűzradar és egy tüzérségi lőszerraktár. Liman irányában több mint hetven katona, két páncélozott harcjármű, egy gyalogsági harcjármű, egy D-20-as és egy M-777-es tarack, valamint egy lőszerraktár. Donyeck környékén körülbelül negyven katona, egy Mszta-B önjáró löveg egy AN/TPQ-37-es ellentűzradar, egy üzemanyagtároló, két lőszerraktár. Zaporizzsja irányában az ukrán erők vesztesége több mint húsz katona, egy M-777-es, két D-20-as és egy D-30-as tarack, Herszon megyében pedig egy Akacia és két önjáró Gvozgyika önjáró löveg, egy amerikai HIMARS sorozatvető és három lőszerraktár volt.

19:08
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz cáfolatok

A Donyec-medence még nem teljesen védett a fenyegetésektől, a Krím félsziget védelme azonban már megbízható - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

Peszkov azt a hírt kommentálta így, amely szerint az ukrán belügyminisztérium új rohamdandárokat kezdett toborozni a Donyec-medence és a Krím elleni offenzívához.
A Donyec-medence védettsége még nem teljes, ezért a különleges hadművelet folytatódik. Tulajdonképpen az ott élő embereket kell megvédenünk. Ez a cél eddig nem teljesült maradéktalanul. Ezt még el kell végezni" - mondta Peszkov.

Cáfolta a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap értesülését, amely szerint William Burns, az amerikai Központ Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója egy rendezési terv keretében felajánlotta Oroszországnak Ukrajna területének 20 százalékát.
"Ez a közlés egy kacsa" - mondta. Peszkov valótlannak nyilvánította azt az állítást is, amely szerint Burns januárban titokban Moszkvába látogatott.

19:49
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Nem adjuk fel Bakhmutot

Az Európai Unió vezető tisztviselőivel tartott sajtótájékoztatón Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajna addig fog harcolni Bakhmutért, amíg csak tud, és fogadkozott, hogy senki sem fogja feladni a várost.

Ukrajna képes lenne megtartani Bakhmutot és felszabadítani a megszállt Donbászt, ha nagy hatótávolságú fegyvereket kapna - tette hozzá Zelenszkij, aki szerint Oroszország tovább nyomul kelet felé, de az ukránok képesek lesznek kitartani, amíg több nyugati fegyver érkezik.

20:30
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Charles Michel: Ukrajna a Kreml fenyegetései ellenére is EU-tag lesz

Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.

"A Kreml nem félemlített meg bennünket, mert az EU és Ukrajna egy család" - idézte az uniós vezetőt a Jevropejszka Pravda hírportál. "Az ukránok egyértelműen a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság mellett döntöttek. Az Önök jövője velünk van a mi közös Európai Uniónkban. Az Önök sorsa a mi sorsunk" - hangoztatta Michel.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előző nap fejtette ki véleményét, miszerint Ukrajna megérdemli, hogy még az idén megkezdje a tárgyalásokat az európai uniós tagságról.

21:05
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Új amerikai bombát kaphat Ukrajna

Az Ukrajnának szánt új amerikai katonai segélycsomag tartalmaz egy új rakétát, amely megduplázná Ukrajna csapásmérő hatótávolságát.

A földi indítású kis átmérőjű bombát (GLSDB) az Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés (USAI) részeként kapja Ukrajna - mondta Patrick Ryder dandártábornok egy sajtótájékoztatón.

A GLSDB hatótávolsága 94 mérföld (151 km), ami kétszerese Ukrajna jelenlegi legnagyobb hatótávolságú fegyverének, az Irányított Többindítású Rakétarendszernek (GMLRS), amelynek rakétái 48 mérföldet (77 km) képesek megtenni.

A nagyobb hatótávolság lehetővé tenné az ukrán hadsereg számára, hogy nagyobb távolságból támadja az orosz erőket, vagy akár orosz területet támadjon.

21:37
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Francia-olasz légvédelem érkezhet Ukrajnába

Franciaország és Olaszország lezárta a technikai tárgyalásokat a SAMP/T légvédelmi rendszer 2023 tavaszán történő közös szállításáról Ukrajnának - jelentette be a francia védelmi minisztérium.

Ez lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy az ukrán terület jelentős részének lefedésével védekezzen az orosz drónok, rakéták és repülőgépek támadásai ellen.

22:01
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Megállapodás az orosz finomított kőolajtermékek árplafonjáról

Az Európai Unió tagállamai nagyköveti szinten megállapodásra jutottak az orosz finomított kőolajtermékek árplafonjáról pénteken - közölte az EU svéd elnöksége a Twitteren, hozzátéve, hogy a megállapodást még jóvá kell hagynia az Európai Unió Tanácsának is.

Az árplafon már vasárnap (február 5-én) életbe lép - közölte saját Twitter-üzenetében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

"Meg kell fosztanunk Oroszországot azoktól az eszközöktől, amelyekkel háborút folytathat Ukrajna ellen. A G7-ekkel árplafont állapítunk meg az orosz kőolajtermékekre vonatkozóan, csökkentve ezzel Oroszország bevételeit, miközben stabil globális energiapiacot biztosítunk" - fogalmazott Ursula von der Leyen.

22:31
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán üzletemberek tulajdonát államosították a Krímben

A "barátságtalan államokhoz" kötődő külföldi tulajdon, köztük ukrán üzletemberek vagyontárgyainak államosításáról fogadott el pénteken határozatot az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím államtanácsa, a listán mintegy félezer objektum szerepel.

Az érintettek között szerepel Szerhij Taruta, Ihor Kolomojszkij, Rinat Ahmetov és Arszenyij Jacenyuk üzletember, 12 ukrán bank és a Dinamo Kijev labdarúgóklub is. Az intézkedés vállalkozásokra, bankokra, a turisztikai és sportinfrastruktúra létesítményeire, valamint az Oroszországgal szemben ellenséges államok kintlévőségeire is kiterjed. Az államosított vállalatok folytatják tevékenységüket.
Szergej Akszjonov, a Krím vezetője közölte, hogy az államosított vagyon eladásából származó összeget a "különleges hadművelet" részvevőinek támogatására fogják fordítani.

07:24
február 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!