A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Pusztító orosz támadások Ukrajna-szerte

Események

conflict TOPSHOTS Horizontal
Ukrán katonák aknavetővel lövik az orosz állásokat Bahmuttól nem messze
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 363. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül38 bejegyzés
05:14
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:31
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Ukrajnában dől el a világrend sorsa

"Most Ukrajnában dől el a szabályokon, az emberségen, a kiszámíthatóságon alapuló világrend sorsa. A teljes körű háború tavaly február óta tart. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ebben az évben véget vessünk az orosz agressziónak, felszabadítsuk még mindig megszállt területeinket, és megbízható biztonságot garantáljunk hazánk és Európa minden népe számára, akik szabadságban és békében akarnak élni" - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

05:33
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy hatótávolságú fegyverek

Kijev folyamatosan dolgozik a nagy hatótávolságú fegyverek és más típusú fegyverek szállításán, amelyek korábban nem szerepeltek a támogatási csomagokban - jelentette be videójában az ukrán elnök.

06:01
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin az elkövetkező egy év terveiről beszél

Vlagyimir Putyin orosz elnök a parlament mindkét házának tagjaihoz, katonai parancsnokokhoz és katonákhoz fordul évértékelő beszédében – közel egy évvel azután, hogy csapatokat küldött Ukrajnába. Putyin beszédét nem hozták nyilvánosságra, de várhatóan megosztja majd gondolatait a világgal és Oroszország gazdasági fejlődésével kapcsolatban, mivel a nyugati országok szigorú szankciókkal reagáltak az invázióra.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az orosz TASS hírügynökségnek azt mondta: „A különleges katonai művelet így vagy úgy, de befolyásolja az életünket, befolyásolja a kontinens életét. Ezért természetesen indokolt lenne elvárni, hogy beszédében az elnök nagy figyelmet fordítson a műveletre. Mindenki várja a beszédet, remélve, hogy meghallgatják az ügyek értékelését, a különleges katonai művelet értékelését, a nemzetközi helyzet értékelését és az elnök elképzelését arról, hogyan kezeljük ezt és hogyan fogunk fejlődni a jövőben."

A TASS szerint a szövetségi tévéállomások egy órás műsoridőt különítettek el az elnöki beszédre, de a beszéd hosszát Putyin dönti el. A beszéd a hazai közönségnek szól, mintegy 1000 vendéget várnak rá. Putyin beszéde közép-európai idő szerint délben kezdődik.

06:30
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Liz Truss vadászgépek küldését kérte Ukrajnába

A brit alsóházban felszólaló Liz Truss volt miniszterelnök kijelentette, hogy az Egyesült Királyságnak "mindent meg kell tennie", hogy Ukrajna megnyerje az Oroszország elleni háborút. Véleménye szerint ez magában foglalja a vadászgépek átadását is.

A brit kormány egyelőre nem járult hozzá ahhoz, hogy vadászrepülőket küldjön Ukrajnába, mondván, az ukrán katonák kiképzése sokáig tart majd a modern gépeken.

Liz Truss szerint az Egyesült Királyságnak gondoskodnia kell arról, hogy Oroszország jövője "pozitívabb" legyen, amibe beletartozna az is, hogy különböző reformok bevezetéséhez kötné az egyes szankciók feloldását.

07:04
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. február 20-án az ukrán-magyar határszakaszon 4447 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4128 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. február 20-án 4 ember érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

07:30
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Dollár százmilliók

Az amerikai elnök váratlan kijevi látogatása után Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy 450 millió dollár értékű új biztonsági támogatási csomagot hirdet Ukrajnának, amely tarackokhoz és a Himars rakétarendszerhez való lőszert, Javelin rakétákat és légtérfigyelő radarokat tartalmaz. Az Egyesült Államok emellett további 10 millió dolláros sürgősségi segélyt nyújt Kijevnek Ukrajna energiainfrastruktúrájának fenntartásához – mondta Blinken.

A hét végén várhatóan bejelentik a szankciók új hullámát azokkal a cégekkel és magánszemélyekkel szemben, akik megpróbálják kijátszani a korlátozásokat, és ezzel hozzájárulnak az orosz hadigépezet működtetéséhez.

07:58
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

NATO-főtitkár: Putyin nem tervezi a békét

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint az Oroszország vezette ukrajnai invázió második évéhez közeledve semmi jele annak, hogy Vlagyimir Putyin megváltoztatta volna ambícióit. A müncheni biztonsági konferencián nyilatkozva azt mondta: "Az ellenkezőjét látjuk. Nem békét tervez. Újabb háborút tervez."

Stoltenberg a kelet-ukrajnai Bahmut városában zajló harcokra mutatott rá, ahol az orosz erők a Wagner zsoldoscsoport segítségével fokozták nyomásukat, mióta egy hónappal ezelőtt átvették az irányítást a szomszédos Soledar felett.

"Hogy ez a nagy tavaszi offenzíva, vagy ez csak egyfajta előjáték, azt nehéz megmondani, de egyre több csapatot és egyre több fegyvert öntenek be" - mondta Stoltenberg.

08:24
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

34 ország tartja aggályosnak az orosz sportolók olimpiai indulását

34 ország kormánya, köztük Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Franciaország és Németország, aláírt egy nyilatkozatot, amely szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) javaslata, amely lehetővé tenné az orosz és fehérorosz sportolók számára a 2024-es párizsi versenyzést, "aggályokat kelt".
A NOB az ENSZ emberi jogi szakértőinek véleményére hivatkozik, akik szerint az oroszokat és a fehéroroszokat nem szabad diszkriminálni pusztán az útlevelük miatt. A bizottság azt szeretné, hogy semleges sportolóként versenyezhessenek, országaik szimbóluma nélkül.

Válaszul a világ minden tájáról felkérték a NOB-ot, hogy tisztázza, mit jelent a „semlegesség".

08:40
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Vang Ji Moszkvába látogat

Kína vezető diplomatája, Vang Ji Moszkvába látogat, és javaslatokat tesz a háború politikai megoldására. A hétvégén Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere óva intett attól, hogy Peking anyagi támogatást nyújtson Moszkva inváziójához. Peking válaszul kijelentette: továbbra is a párbeszéd és a béke oldalán áll. Egyben felszólította Washingtont, hogy hagyjon fel "mások hibáztatásával és hamis információk terjesztésével".

09:14
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Elfoglaltak az oroszok egy Bahmut melletti falut

Oroszország azt állította, hogy erői átvették az irányítást egy falu felett Bahmut közelében, ahol Moszkva offenzívájának leghosszabb ideig tartó csatája zajlik. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az önkéntes harcosok „teljesen felszabadították" Paraszkovijivka települést reguláris erők, köztük ejtőernyősök és a tüzérség támogatásával. A nyilatkozatban nem említették a Wagner orosz zsoldoscsoportot, amely azt állította, hogy pénteken elfoglalta a falut.

09:50
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Kevés a Wagner-zsoldosok lőszere

Az orosz Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin elismerte, hogy „nagy probléma" van a harcosai lőszerellátásával kapcsolatban, és azzal vádolta az orosz tisztviselőket, hogy szándékosan megtagadták harcosaitól az elegendő lőszert. A hivatalos Telegram csatornáján közzétett hétperces érzelmes hangüzenetben azt mondta, hogy „bocsánatot kell kérnie és engedelmeskednie" valakinek, akivel „nehéz viszonyban van", hogy lőszert szerezzen.

10:34
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz hajót észleltek egy holland tengeri szélfarmnál

A MIVD holland hírszerző ügynökség szerint Oroszország az Északi-tenger holland részén lévő kritikus infrastruktúrájának szabotálása érdekében próbált felderítést végezni. Egy orosz hajót észleltek egy tengeri szélfarmnál az Északi-tengeren, amint az energetikai infrastruktúrát próbálta feltérképezni. Holland tengerészgyalogos és parti őrhajók kísérték el, mielőtt bármilyen szabotázs sikeres lett volna – mondta Jan Swillens tábornok, a MIVD vezetője.

10:43
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Joe Biden Lengyelországban gyűjt szövetségeseket

Miután az amerikai elnök előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben, Varsóba utazott, hogy megszilárdítsa a nyugati egységet, mivel Ukrajna és Oroszország egyaránt tavaszi offenzívák indítására készül. Biden a tervek szerint találkozik Andrzej Duda lengyel elnökkel, és később beszédet mond a varsói királyi vár kertjében.

11:19
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország új területvédelmi erőket hoz létre

Fehéroroszország elnöke kijelentette, hogy a volt szovjet ország új területvédelmi erőket fog létrehozni a szomszédos Ukrajnában zajló harcok közepette.

Alekszandr Lukasenko egy tisztségviselőkkel folytatott megbeszélésen elmondta, hogy az országnak minden városban és faluban félkatonai egységeket kell létrehoznia, amelyek területi védelemként szolgálnak, és kiegészítik az ország 45 000 fős katonaságát "agresszió esetén". Hozzátette, hogy minden fehérorosz férfinak meg kell tanulnia a fegyverek kezelését, "hogy szükség esetén megvédje családját és otthonát". Létrehoznak egy akár 150 000 fős önkéntes haderőt is, akik fegyvereket kapnak, de megtartják civil munkájukat.

11:33
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 8500-an érkeztek Ukrajnából hétfőn

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki harminc napra érvényes, ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 4 ember érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - írták.

12:05
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

A hivatalos adatok szerint csaknem 7200 civil halt meg Ukrajnában

A hivatalos adatok szerint közel 7200 civil halt meg Ukrajnában, de a tényleges halálos áldozatok száma ennek több mint kétszerese lehet - közölte a brit védelmi minisztérium (MoD).

Legutóbbi hírszerzési jelentésében a MoD azt mondta, hogy az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága eddig 18 955 civil áldozatot regisztrált. Ebből 7 199-en meghaltak, 11 756-an pedig megsebesültek. Független elemzések szerint azonban valószínűleg több mint 16 000 ember halt meg - tette hozzá a védelmi minisztérium. Kifejtette, hogy az év eleje óta az erőszak "elsősorban" Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja térségében összpontosul. És sajnos 2023-ban "egyre rosszabb tendenciát" mutatott az egészségügyi és oktatási létesítmények megrongálódása.

12:34
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Kijevbe utazik

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Kijevbe utazik, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és megismételje Olaszország támogatását a háború sújtotta ország iránt, miközben a jobboldali szövetségen belüli feszültségek és a megosztott közvélemény között lavírozik.

A keddi utazás Meloni egyik legjelentősebb útjának számít, amióta októberben hatalomra került, ez egy héttel azután történt, hogy koalíciós partnere, Silvio Berlusconi, a Forza Italia vezetője Zelenszkijt hibáztatta Oroszország ukrajnai inváziójáért.

12:55
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Jevgenyij Prigozsin szerint az ország védelmi minisztere és vezérkari főnöke megfosztja harcosait a lőszerektől

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője kedden azt mondta, hogy az ország védelmi minisztere és vezérkari főnöke megfosztja harcosait a lőszerektől, azzal vádolva őket, hogy megpróbálják megsemmisíteni a Wagnert.

"Egyszerűen közvetlen szembenállás folyik" - jelentette Prigozsin Telegram-csatornáján közzétett hangüzenetében. Azt mondta, hogy ez "kísérlet Wagner elpusztítására", és az árulással tette egyenlővé.

13:18
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mondott az orosz parlamentben

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mondott az orosz parlament két háza előtt. Ez az első alkalom azóta, hogy legutóbb 2021-ben felszólalt, és az első alkalom a közel egy évvel ezelőtt kezdődött, Oroszország által "különleges katonai műveletnek" nevezett ukrajnai akció kezdete óta.

13:35
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin beszédében megvádolta Nyugatot

Putyin beszédét azzal kezdte, hogy kifejtette, miért kezdett Oroszország a szerinte "különleges katonai műveletbe", és azzal vádolta a Nyugatot és a NATO-t, hogy az orosz inváziót megelőzően nukleáris fegyvereket szállítottakUkrajnának. Továbbá azt is hozzá tette,hogy Nyugat "piszkos játékot játszik" az emberekkel és Ukrajnával. Putyin Jugoszláviát, Irakot és Szíriát, valamint "a gyarmatosítás és a diktatúra évszázadait" említette.

Az orosz miniszterelnök hozzá tette, hogy a nyugat "teljes elvtelen hazugságokkal" csapta be saját népét azzal kapcsolatban, hogy mi történik Donbászban.

13:50
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: "Ők kezdték a háborút, mi pedig erőszakot alkalmaztunk, hogy megállítsuk

Putyin a parlamentben tartott beszédében kifejtette, hogy nem Oroszország kezdte a háborút.

"Nem volt kétségünk" - mondja Putyin -, hogy 2022 februárjában "minden elő volt készítve" Kijev büntetőakciójára a Donbaszon. "Mindez teljesen ellentétes volt az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott dokumentumokkal".

"Szeretném megismételni, ők kezdték a háborút, mi pedig erőt alkalmaztunk, hogy megállítsuk" - mondja Putyin.

Szerinte a nyugat célja a korlátlan hatalom, és Donbász után nyilvánvalóan Szevasztopol a következő célpont.

14:03
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin megköszöni a szeparatista ukrán régiók "anyaországhoz való csatlakozását

Putyin köszönetet mondott a Moszkva által támogatott Luhanszki és Donyecki szeparatista régióknak, amelyeket ma egy évvel ezelőtt független államként ismert el.

14:14
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország folytatja a "legújabb technológiák bevezetését" hadseregének fejlesztése érdekében

Putyin az orosz parlament két háza előtt tartott beszédében elmondta, hogy Oroszország folytatja a "legújabb technológiák bevezetését" hadseregének fejlesztése érdekében. Azt is elmondta, hogy egyes fejlesztések már "meghaladják a nyugati felszerelések paramétereit". Kifejtette hogy az ország célja az ilyen fegyverek "tömeggyártásának megteremtése" saját ipari és tudományos bázismodelljének felhasználásával.

14:24
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: A Nyugat "megbüntette magát" az Oroszország elleni szankciókkal

Putyin szerint a Nyugat az orosz kötődésű vállalatok és magánszemélyek szankcionálásával saját energiaágazatának összeomlását idézte elő.

"A Nyugat nemcsak katonai és információs, hanem gazdasági agresszióba is kezdett. De egyik területen sem értek el sikert.

"A szankciók kezdeményezői saját magukat büntetik, saját országukban áremelkedést, gyárbezárásokat, az energiaszektor összeomlását idézték elő".

"Minden szankció csak eszköz, de a cél az, hogy a mi polgárainkat szenvedésre kényszerítsék - ez az ő humanista megközelítésük" - mondta az orosz miniszterelnök.

"Megpróbálják belülről destabilizálni társadalmunkat" - tette hozzá.

Putyin szerint nem jártak sikerrel, és a kormány 3 milliárd rubelt költött a gazdaság stabilizálását célzó intézkedésekre. Szerinte az orosz GDP 2,2%-kal csökkent. Az orosz cégek újjáépítették ellátási láncaikat, Moszkva pedig új fizetési rendszereket és pénzügyi architektúrát épít ki más országokkal - mondja.

14:29
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: Oroszország a Nyugatnál alacsonyabb inflációval büszkélkedik

Putyin szerint az orosz hazai bankok stabilak, és Moszkvának nincs szüksége arra, hogy további pénzt vegyen fel külföldről. Szerinte az oroszországi infláció 4%-os lesz - kevesebb, mint Nyugaton.

Hozzátette, hogy Oroszországnak "minden" megvan ahhoz, hogy biztonságosan folytassa az ország fejlesztését, és azt állítja, hogy egyes szektorok megnövekedtek.

Példaként említi az ingatlanpiacot, valamint a mezőgazdasági ágazatot.

Az orosz statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint az ország gazdasága tavaly valóban zsugorodott, de a háború miatt a vártnál kisebb mértékben.

Kérdések merültek fel az adatok megbízhatóságával kapcsolatban, de sok szakértőt meglepett az orosz gazdaság ellenálló képessége.

14:38
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország közölte, hogy a határa közelében jelentős ukrán csapatösszevonás van

Fehéroroszország kedden közölte, hogy a határa közelében jelentős ukrán csapatösszevonás van, és figyelmeztetett, hogy ez veszélyt jelent a biztonságára.

"Jelenleg az ukrán hadsereg egy jelentős csoportosulása az államhatár fehérorosz-ukrán szakaszának közvetlen közelében összpontosul" - jelentette a védelmi minisztérium a Telegramon. 

"A fegyveres provokációk valószínűsége, amelyek határincidenssé eszkalálódhatnak, már hosszú ideje magas" - írta, hozzátéve, hogy "intézkedéseket tesznek a megfelelő válaszadás érdekében", de visszafogottan fognak fellépni.

15:20
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Japán 5,5 milliárd dollár pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának

Japán 5,5 milliárd dollár pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának- közölte Fumio Kishida miniszterelnök a G7-ek pénteki videokonferenciája előtt, amelyen részt vesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

A G7 idei elnökeként Japán reméli, hogy az ukrajnai háborút a napirend élére tudja helyezni, amikor a csoport vezetői májusban Hirosimában találkoznak.

Japán csatlakozott a nyugati országokhoz, amelyek szankciókat léptettek életbe Oroszországgal szemben, és 600 millió dollár értékű pénzügyi támogatást nyújtott, valamint több százmillió dollárnyi humanitárius gyorssegélyt - közölte Kishida hivatala.

A fegyverexportra vonatkozó, fél évszázada érvényben lévő, saját maga által bevezetett korlátozások megakadályozzák, hogy Japán halálos fegyvereket küldjön Ukrajnába, de védelmi felszereléseket - például megfigyelő drónokat, sisakokat és golyóálló mellényeket - biztosított, és a háború kitörése óta mintegy 2000 ukrán menekültet fogadott be.

Kishida szeretné megerősíteni Japán globális jelenlétét Ukrajna támogatásával, és jelezte, hogy hajlandó Kijevbe látogatni, hogy megbeszéléseket folytasson Zelenszkijjel. Ukrajnából származó jelentések szerint Zelenszkij nyitott arra az ötletre, hogy csatlakozzon a G7 vezetőihez Hirosimában.

15:41
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország felfüggeszti részvételét az Új START megállapodásban

Oroszország felfüggeszti részvételét az Egyesült Államokkal kötött, nukleáris arzenáljukat korlátozó szerződésben - közölte Vlagyimir Putyin.

"Kénytelen vagyok ma bejelenteni, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét a stratégiai támadófegyverekről szóló szerződésben" - mondta Putyin a törvényhozóknak.

A stratégiai fegyverzetcsökkentési szerződés, amelyet először 1991-ben írtak alá, korlátozta az USA és Oroszország interkontinentális ballisztikus rakétáinak számát. Putyin "teljesen abszurdnak" nevezi az orosz ellenőrzés alatt álló nukleáris létesítmények ellenőrzésére vonatkozó nyugati kéréseket. Szerinte az USA és a NATO egyenesen azt állítja, hogy céljuk Oroszország stratégiai legyőzése.

17:04
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Kína aggódik az ukrajnai háború eszkalációja miatt

Az Egyesült Államok a hétvégén következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha Kína katonai támogatást nyújtana Oroszországnak, amit Peking tagad. „Felszólítunk bizonyos országokat, hogy azonnal hagyjanak fel azzal, hogy olajat öntenek a tűzre" - fogalmazott a kínai diplomácia vezetője, majd hozzátette, hogy ezen országoknak „fel kell hagynia azzal is, hogy azt sulykolják: Ma Ukrajna, holnap Tajvan!"

18:03
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Stoltenberg: fokozni kell az Ukrajnának nyújtott támogatást

Jens Stoltenberg a NATO brüsszeli székházában Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján fontosnak nevezte, hogy a felajánlott fegyverek mihamarabb eljussanak Ukrajnába.

Közölte: a NATO a tagországok és ukrán szakértők bevonásával beszerzési csoportot hív össze, hogy biztosítsák mindazon fegyverek rendelkezésre állását, amelyekre Ukrajnának szüksége van.

A főtitkár sajnálatosnak nevezte, hogy Oroszország felfüggesztette részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló Új START-szerződésben, és azt mondta: az orosz döntéssel a teljes fegyverzetellenőrzési architektúra felszámolódott. Több nukleáris fegyver birtoklása, a fegyverzetellenőrzési megállapodások be nem tartása veszélyesebb hellyé változtatják a világot - emelte ki.

Meg kell adnunk Ukrajnának, amire szüksége van a győzelemhez,mielőtt Oroszország megragadja a pillanat adta lehetőséget - mondta a NATO-főtitkár, majd hozzátette: Putyin nem nyerheti meg a háborút. „Az tragédia lenne Ukrajna számára, és veszélyes lenne saját biztonságunkra és az egész világra nézve" - mondta.

18:53
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Két HIMARS sorozatvető megsemmisítését jelentette be az orosz katonai szóvivő

Megsemmisített az orosz hadsereg két amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvetőt a donyecki régióban lévő Kramatorszk város térségében - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége az elmúlt nap folyamán a frontvonal mentén mintegy 410 fő volt, közülük a legtöbben, több mint kétszázan a Liman környékén, több mint 170-en pedig a Donyeck térségében folyó harcok során estek el. Beszámolt még egyebek között három harckocsi, valamint egy amerikai gyártmányú M777-es és két M101-es tarack, továbbá három lőszerraktár megsemmisítéséről.

Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" sajtótisztje a RIA Novosztyi hírügynökséggel azt közölte, hogy az ukrán hadsereg kísérleteket tett az Artemivszk (Bahmut) körül az orosz erők által elvágott utánpótlási útvonalak felmentésére. Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője a TASZSZ-nak azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők, ha nehezen is, de minden frontszakaszon előrenyomulnak.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye Moszkva által megbízott kormányzója, ugyancsak a TASZSZ-nak úgy nyilatkozott, hogy az ukrán hatóságok az ellenőrzésük alatt álló Herszon városából erőszakkal evakuálják a lakosságot. Az állította, hogy a kitelepítés elsősorban az orvosokat érinti.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok kedden ukrán tüzérségi támadást. A moszkvai védelmi tárca szerint az oroszországi Belgorod megyében két HIMARS- és két Tocska-U rakétát lőtt le a légvédelem.

20:17
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Bukarest elrendelte a romániai orosz kulturális intézet működésének felfüggesztését

Bukarest szerint a Romániai Orosz Kulturális és Tudományos Központ (CRCSR) az Ukrajna ellen indított háború óta nem a két ország kulturális kapcsolatainak erősítését szolgálja, hanem a félretájékoztatás eszközévé vált, ezért elrendelte a kulturális külképviselet működésének felfüggesztését.

20:45
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

FSZB-főnök: Biden nem kapott garanciákat Moszkvától a kijevi útjához

Az Egyesült Államok értesítette Oroszországot Joe Biden előkészületben lévő kijevi látogatásáról, ám az amerikai elnöknek Moszkva nem adott biztonsági garanciákat - jelentette ki Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a Shot Telegram-csatornának nyilatkozva.

Az Egyesült Államok valóban értesítette Oroszországot Biden kijevi látogatásáról diplomáciai csatornákon keresztül. Mi nem adtunk garanciát a biztonságára - mondta az FSZB-főnök a vezető orosz médiumok, így a TASZSZ hírügynökség által is idézett nyilatkozatában.

Biden hétfőn előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben, ahol a katonai támogatás újabb csomagját jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy Washington néhány órával az elnöki vizit előtt értesítette Moszkvát, hogy elejét vegye a konfliktushelyzeteknek.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese ezzel szemben a Telegram-csatornáján azt írta, hogy az amerikai elnök azután utazott az ukrán fővárosba, "miután előzetesen biztonsági garanciákat kapott".

21:38
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Kínai külügyi államtanácsos: A kínai-orosz kapcsolatok sziklaszilárdak

A kínai-orosz kapcsolatok sziklaszilárdak, és kiállják a változékony nemzetközi helyzet minden próbáját - jelentette ki Vang Ji államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója, amikor kedden Moszkvában fogadta őt Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára.

Úgy vélem, hogy ma nagyon jók a lehetőségeink a szoros stratégiai együttműködés és kapcsolatok folytatására közös stratégiai érdekeink védelmében - mondta.

Kifejezte Kína készségét arra, hogy Oroszországgal együtt szilárdan kiálljon a nemzeti érdekek védelme mellett, és előmozdítsa a kölcsönösen előnyös együttműködést annak a megállapodásnak a szellemében, amelyet Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök decemberi telekonferencia-megbeszélésen fogadtak el.

Nyikolaj Patrusev különösen fontosnak nevezte az orosz-kínai koordináció elmélyítését a nemzetközi színtéren.

Hangsúlyozta, hogy Moszkva feltétlen külpolitikai prioritásai közé tartozik a két ország stratégiai partnerségének elmélyítése, amelynek alapját a kölcsönösen tiszteleten alapuló párbeszéd és a problémamegoldási megközelítések közelsége képezi.

22:13
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Közgyűlési elnök: Oroszország elszigetelődésére fogja felhívni a figyelmet az EBESZ Parlamenti Közgyűlése

Oroszország részvételének engedélyezése az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlésének február 23-án kezdődő bécsi ülésén nem a "hazugságok terjesztését" szolgálja, hanem azt, hogy rámutassanak, mennyire elszigeteltté vált Moszkva az általa indított ukrajnai háború kezdete óta - hívta fel a figyelmet kedden közzétett nyílt levelében Margareta Cederfelt, a parlamenti közgyűlés svéd elnöke kedden.

A közgyűlés téli ülésszaka egybeesik az ukrajnai háború első évfordulójával: Oroszország tavaly február 24-én indította meg hadműveleteit Ukrajnában.

Az 57 országot tömörítő szervezetben több tagállam úgy látja, hogy az orosz küldöttség részvételével platformot biztosítanak Moszkvának "hazugságainak terjesztéséhez".

Húsz tagállam azt kérte a mostani tanácskozást rendező osztrák hatóságoktól, hogy akadályozzák meg Oroszország részvételét, vagy halasszák el a találkozót. Ukrajna pedig már közölte, hogy képviselői nem vesznek részt az ülésen, amennyiben Oroszország is jelen lesz.

22:38
február 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnában végleg betiltották Viktor Janukovics volt elnök pártját

Ukrajnában a közigazgatási fellebbviteli bíróság kedden helyt adott az igazságügyi minisztérium és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) fellebbezésének, és megtiltotta a Régiók Pártja tevékenységét az országban - jelentette az Interfax Ukraina ukrán portál.

A tájékoztatás szerint a 2014-es "narancsos forradalom" nyomán Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnököt támogató párt minden vagyonát és pénzeszközét állami tulajdonba adják.

A vagyonelkobzás kiterjed a párt minden alapszervezetére. A vagyonfelmérést szakértők végzik el.

05:15
február 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!