A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 373. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
05:06
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:22
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

11 embert kimentettek

11 embert sikerült kimenteni a romok alól, és több mint 70-en kaptak segítséget azok közül, akik az orosz rakétatalálatot elszenvedő zaporizzsjai tömbházban laktak. A támadásban ketten haltak meg.

05:29
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán erősítés érkezhet Bahmutba

Szerhij Cserevaty, az ukrán Keleti Műveleti Parancsnokság szóvivője azt mondta egy tévéinterjúban, hogy "ha taktikai akciót kell végrehajtani, akkor azt meg fogják tenni", de "amíg a parancsnokság látja, hogy van értelme egy bizonyos település megtartásának, addig küzdeni fognak érte" - jelentette az ukrán helyi média, a Kyiv Independent és a New Voice.

A tartalékok új felszerelésekkel érkeznek, amelyek sokkal könnyebbé teszik az ellenség "kidobását a földünkről" - mondta. Hozzátette, hogy az ukrán katonák Bahmutban "hősiesen védik a front ezen szakaszát, miközben jelentősen gyengítik az ellenséget".

06:04
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

Nyugati műholdképek alapján támadtak az oroszok

Oroszország nyugati műholdképeket árusító cégeket használt fel Ukrajna kritikus infrastruktúráinak megtámadására – írja a Kyiv Post. Források, köztük egy magas rangú ukrán tisztviselő azt mondták az újságnak, hogy 10 amerikai, uniós, dél-koreai, izraeli és kínai szervezet kereskedett az információkkal Oroszországgal, néhányan megsértve a szankciókat.

Egy tisztviselő szerint Oroszország valószínűleg hitelesen hangzó nevekkel rendelkező proxy cégeket használt fel, hogy fényképeket rendeljenek meg tárgyakról, például energiaállomásokról.

A hír azután érkezett, hogy egy amerikai tisztviselő megvádolta a feketelistán szereplő kínai műholdcéget, a Spacetyt azzal, hogy légifelvételeket adott át az orosz zsoldos Wagner-csoportnak.

06:25
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. március 2-án az ukrán-magyar határszakaszon 4955 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5122 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 97 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 2-án 45 ember, köztük 11 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

06:52
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

A Pentagon nonszensznek nevezte az orosz vádakat

A Pentagon szóvivője cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint az Egyesült Államok hírszerzési információkat szolgáltat Ukrajnának Oroszországon belüli célpontok számára. Pat Ryder dandártábornok újságíróknak nyilatkozva "nonszensznek" nevezte az orosz vádakat, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok nem áll háborúban Oroszországgal.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes korábban azt mondta, hogy Moszkva kénytelen volt felfüggeszteni részvételét az Új START nukleáris fegyverzet-ellenőrzési egyezményben, mert Washington arra használta fel Ukrajnát, hogy megtámadja az orosz stratégiai helyszíneket.

Rjabkov újságíróknak nyilatkozva azt állította, hogy Ukrajna amerikai segítség nélkül képtelen lett volna dróntámadásokkal megcélozni az orosz infrastruktúrát.

07:21
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

Wagner-harcosok jelentek meg Bahmutban

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport vezetője közzétett egy videót, amely állítása szerint a harcosait mutatta a kelet-ukrajnai Bahmutban. A Telegram egyik bejegyzésében egyenruhások láthatók, amint egy Wagner-transzparenst emelnek fel egy súlyosan megrongálódott épület tetején. A videó földrajzi elhelyezkedését Bahmuttól keletre határozták meg, körülbelül 2 kilométerre a városközponttól.
Oroszország szerint Bahmut elfoglalása megnyitná az utat az Oroszországgal határos, stratégiai fontosságú donbászi ipari régió többi részének teljes ellenőrzése előtt, ami a 2022. február 24-én indított invázió egyik fő célja. Ukrajna szerint Bahmut korlátozott stratégiai értékkel bír, de heves ellenállást fejtett ki.

07:51
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai segélycsomag

Az Egyesült Államok pénteken új katonai segélycsomagot jelent be Ukrajna támogatására – közölte a Fehér Ház. Az Ukrajnának nyújtott segélyezés várhatóan a fő vitatéma lesz Joe Biden elnök és Olaf Scholz német kancellár között, amikor a két vezető találkozik Washingtonban.
John Kirby, a Fehér Ház szóvivője újságíróknak nyilatkozva nem árult el részleteket az új segélycsomagról és annak értékéről. Nem hivatalos informácik szerint a 400 millió dolláros csomag elsősorban lőszereket tartalmaz majd.

08:30
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

Tervezési gyakorlat

A The Guardian beszámolója szerint az Egyesült Államok háborús tervezési gyakorlatot szervez Németországban ukrán katonatisztek számára, hogy segítsenek nekik átgondolni a harctéri döntéseket a konfliktus következő szakaszában – közölték tisztviselők.

09:01
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

Összeül az orosz Biztonsági Tanács

Vlagyimir Putyin péntekre összehívta a Biztonsági Tanácsot, Oroszország legfőbb katonai döntéshozó testületét – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Állítésa szerint Putyin egy sztavropoli utazást is lemondott az ülés miatt.

09:29
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ezek az orosz veszteségek Ukrajna szerint

Ukrajna közzétette a legfrissebb jelentését az orosz veszteséglistáról. Azt állítják, hogy 150 605 orosz katona halt meg, és 6 658 páncélozott járművet semmisítettek meg. Az egyéb katonai felszerelések közé tartozik 288 helikopter, 3397 harckocsi és 300 repülőgép.
Független források nem tudták ellenőrizni az állításokat.

09:58
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

Három holttestet is eltemetett, aztán elköltözött

Új temetkezési helyet találtak három holttesttel a kijevi régióban található Borodianka városában – közölte Andrij Nyebytov, a terület rendőrfőnöke. Az egyik áldozat egy 50 éves férfi volt, akit egy autóban lőttek le, amelyik aztán kiégett és megsemmisült. A másik két civil személyazonossága ismeretlen. Mindktettőt lelőtték.

Egy helyi lakos tavaly találta meg a holttesteket, majd mindhármat eltemette. Nem sokkal később külföldre költözött, a sírokról akkor számolt be, amikor egy év elteltével visszatért.

Ukrán tisztviselők szerint amikor Oroszország a háború elején megpróbálta elfoglalni Kijevet, legalább 1370 civil halt meg. Közülük 278 ember holléte továbbra is ismeretlen. Korábban tizennégy tömegsírt fedeztek fel.

10:38
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

Új nemzetközi megfigyelők érkeztek a Zaporizzsja atomerőműbe

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség új megfigyelőcsoportja csaknem egy hónapos késés után elfoglalta tisztségét az oroszok által megszállt ukrajnai Zaporizzsja atomerőműben – jelentette be Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója.

Európa legnagyobb, hat reaktoros atomerőművét a tavalyi ukrajnai invázió elején orosz csapatok foglalták el. Azóta többször is találat érte az erőmű területét. Az ukránok és az oroszok egymást vádolták a támadások miatt. Szeptember óta NAÜ-megfigyelők dolgoznak a területen.

Rafael Grossi szerint a jelenlétük elengedhetetlen egy nukleáris baleset kockázatának csökkentéséhez. „Bátor szakembereink – szorosan együttműködve az üzem kezelő személyzetével – rendkívül nehéz és kihívásokkal teli körülmények között műszaki tanácsokkal látják el a mérnököket és figyelemmel kísérik a helyzetet" – tette hozzá.

11:05
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

A szerb elnök újragondolja kapcsolatait Moszkvával

Aleksandar Vucic szerb elnök a hírek szerint "nehéz döntések" előtt áll, miközben újragondolja országa Moszkvához fűződő szoros kapcsolatait. A Politico jelentése szerint Vucic kényelmetlen helyzetbe került Oroszország közelmúltbeli kampánya miatt, amelynek célja, hogy Szerbiából harcosokat toborozzon a Wagner-csoporthoz. Elítélte a csoportot, és azt mondta, letartóztat minden szerbet, aki a Wagnerrel harcolt Ukrajnában.

A szerb elnök eddig megtagadta a szigorú szankciók bevezetését Oroszországgal szemben – hazája EU-csatlakozási törekvésére igyekezett koncentrálni, ám a Politico szerint most arra figyelmeztette országát, hogy hamarosan "nehéz döntéseket" kell hoznia.

11:37
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin aláírta a szigorú törvényt

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvénymódosítást, amely megtiltja a Kreml tisztviselőinek, hogy feladataik ellátása során idegen szavakat használjanak. Az eredetileg 2005-ös törvény célja az oroszok státuszának védelme és támogatása – derül ki a kormány honlapján közzétett szövegből.

Ha az oroszt az Orosz Föderáció államnyelveként használják, nem szabad olyan szavakat és kifejezéseket használni, amelyek nem felelnek meg a modern orosz normáknak, kivéve azokat az idegen szavakat, amelyeknek nincs széles körben használt megfelelő megfelelője az orosz nyelvben

- áll a szövegben.

A Reuters jelentése szerint a még használható idegen eredetű szavak listáját külön közzéteszik.

12:21
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

Egyeztettek a külügyminiszterek

Antony Blinken amerikai, Penny Wong ausztrál, Hajasi Josimasza japán és Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszter közös közleményben kitértek az ukrajnai háborúra, amiben elfogadhatatlannak nevezték a nukleáris fegyverekkel történő fenyegetést, illetve "teljes, tartós, és igazságos, a nemzetközi joggal összhangban álló békét" sürgettek.

13:24
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás ért egy lakóházat tegnap Zaporizzsjában

A március 2-i orosz támadás halálos áldozatainak száma 5-re emelkedett Zaporizzsjában. A mentők egy újabb ember holttestét hozták ki a március 2-i orosz rakétatámadásban megsemmisült zaporizzsjai lakóépület maradványai közül - közölte a Zaporizzsjai Területi Rendőrség.

14:02
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország atommal fenyeget

A Kreml továbbra is fegyverként használja a nukleáris fenyegetéseket, hogy elrettentse Ukrajna támogatóit. Az Institute for the Study of War legutóbbi frissítésében arról számolt be, hogy a Kreml továbbra is a nukleáris eszkalációtól való félelemre támaszkodik, hogy elrettentse a nyugati segítséget.

14:49
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

Lavrov megvédte a különleges hadműveletet

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megvédte az ukrajnai inváziót és elutasította azokat, akik pénteken Újdelhiben hangot adtak tiltakozó álláspontjuknak.

Azt mondta, hogy a G20-ak csúcstalálkozója arról szólt, hogy "mi legyen Ukrajnával", hozzátéve, hogy a gazdasági fórumot soha nem foglalkoztatták ennyire a máshol zajló konfliktusok.

Lavrov azt is mondta, hogy az emberek nem az ukrajnai háború miatt szenvednek, hanem a szankciók és az általa zsarolásnak nevezett intézkedések miatt. Hozzátette, hogy Oroszország egyetlen választása az, hogy megkezdje az általa "hadműveletnek" nevezett műveletet Ukrajnában.

Nincs semmi olyan, amit el kellene fogadni Ukrajnában, vagy ami a G20-akat érdekelhetné

- mondta Lavrov.

15:43
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner- csoport sportolókat toborozna a frontra

A Wagner-csoport orosz sportklubokon keresztül indít toborzást "a fiatalok megcélzására" - írta az ISW. A Wagner-csoport felelős a kelet-ukrajnai orosz offenzíva nagy részéért, a menekültek arról számoltak be, hogy a harcosokat "ágyútöltelékként" használják.

A Wagner-csoport több száz zsoldost toborzott már orosz börtönökből. A legújabb toborzási stratégia szerint sportklubokon keresztül hoztak létre toborzóközpontokat, ahol a potenciális jelentkezők alkalmasságát ellenőrzik.

16:53
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

Jevgenyij Prigozsin: Bahmutnál bezárult az ostromgyűrű

Az orosz erők gyakorlatilag körülzárták Artemivszk (Bahmut) várost - közölte pénteken Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítójának sajtószolgálata Telegram-csatornáján közzétett videóban. A Wagner katonai magánvállalat egységei gyakorlatilag körülzárták Bahmutot, csak egy út maradt - mondta Prigozsin a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz intézett, egy feltehetően bahmuti lapos háztetőn felvett, sisakban és repeszálló mellényben elmondott, lövések morajától kísért üzenetében.
A felvételen felszólította Zelenszkijt, hogy hagyjon szabad elvonulást a várost védő öregeknek és fiataloknak. Két foglyul ejtett tizenévest és egy ősz szakállú férfit be is mutatott. Artemivszk fontos közlekedési csomópont a Donyec-medencében harcoló ukrán katonai egységek ellátása szempontjából. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett emberveszteségét mintegy 640 halottban és sebesültben határozta meg. A tábornok szerint közülük a Donyeck körzetében vívott harcokban mintegy 210-en, Liman térségében pedig több mint kétszázan estek el.Konasenkov a megsemmisített ukrán eszközök és objektumok között sorolt fel egyebek között egy Szu-24-es repülőgépet, két harckocsit, egy lengyel Krab típusú önjáró löveget és egy kommunikációs központot. Renat Karcsaa, a Roszenergoatom konszern főigazgatójának tanácsadója a Rosszija 24 televíziós csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértőinek a zaporizzsjai atomerőműben végrehajtott váltása során az ukrán fegyveres erők célzott tüzet nyitottak a váltást biztosító orosz személyzetre. Karcsaa szerint az orosz biztonságiak emellett hét rejtett aknát hatástalanítottak a misszió útvonalán.
Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok pénteken ukrán tüzérségi csapásokat. Darja Morozova, a "Donyecki Népköztársaság" emberi jogi biztosa közölte, hogy a találatok következtében február 22-e és március 2-a között a régióban tíz civil vesztette életét, további 31 pedig megsebesült.

20:20
március 03, 2023
Vágólapra másolva!

A szerb kormány tagadja, hogy fegyvereket adott volna el Ukrajnának

Sem Oroszországnak, sem Ukrajnának nem adott el vagy szállított fegyvert Szerbia azóta, hogy kitört az ukrajnai háború - szögezte le Ivica Dacic szerb külügyminiszter pénteken Belgrádban arra reagálva, hogy Moszkva magyarázatot kért Belgrádtól arra: szerb gyártmányú fegyverek jelentek meg az ukrán harcoló félnél. Az N1 regionális hírtelevízió beszámolója szerint Dacic hozzátette: Szerbia egyetlen olyan országnak sem ad el fegyvert, amely nemzetközi jogi szempontból problematikus államnak számít. Leszögezte ugyanakkor, hogy ő csak azokról az intézményekről és vállalatokról beszélhet, amelyek törvényes keretek között foglalkoznak fegyverexporttal, ezeket az engedélyeket ugyanis a külügyminisztérium, illetve néhány más minisztérium hagyja jóvá.
A legerőteljesebben szeretném cáfolni azokat az állításokat, amelyek egyes sajtóorgánumokban megjelentek arról, hogy Szerbia Ukrajnába exportál fegyvereket- húzta alá a szerb diplomácia vezetője. Mint mondta, arra Belgrádnak nincs befolyása, ha valaki a Szerbiától vásárolt fegyvert, illegálisan továbbadja. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken reagált azokra a hírekre, amelyek a Telegram egyes oldalain és az orosz sajtóban jelentek meg, és amelyek szerint Szerbia Törökországon és Szlovákián át titokban 3500 rakétát szállított Ukrajnának. A külügyi szóvivő közölte: aggodalomra adnak okot ezek a hírek, ezért Moszkva figyelemmel kíséri a fejleményeket, és magyarázatot követel Szerbiától. Csütörtökön Milos Vucevic szerb védelmi miniszter is tagadta, hogy Szerbia adott volna el fegyvereket az ukrán félnek. Mint mondta, Szerbia egyik félnek sem adott el egyetlen lőszert, aknát, gránátot vagy puskát sem. A szerb kormány politikája nem változik a jövőben sem, vagyis egyik felet sem támogatja fegyverekkel - fűzte hozzá. Azt a védelmi miniszter sem zárta ki, hogy magánvállalatok vásároltak fegyvert Szerbiától, és aztán azt értékesítették. Úgy fogalmazott: ha ez így történik, akkor az már nem Szerbia, hanem a nemzetközi fegyverkereskedelem ügye. Szerbia az egyetlen európai ország, amely nem csatlakozott az Oroszország elleni uniós szankciókhoz, Belgrádot és Moszkvát ugyanis történelmi, vallási és kulturális kapcsolatok kötik össze, emellett Szerbia energiaellátása teljes mértékben az orosz gáztól függ.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!