Az oroszok nagy erővel ostromolják Bakhmutot, Zelenszkij a visszavonulást fontolgatja

Események

war TOPSHOTS Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katona a keleti fronton
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 371. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
05:03
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:21
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Megnyílik az OECD kijevi irodája

Személyesen találkozott az ukrán elnök és az OECD főtitkára. Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) az egyik legerősebb globális szervezet, amely összefogja a világ vezető országait. Ukrajna célja, hogy a szervezet teljes jogú tagja legyen, az OECD tapasztalatait pedig felhasználja az ország újjáépítése és modernizálása során. A szervezet ezért irodát nyit Kijevben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszámolója szerint az OECD főtitkárával az ukránok igazságos adórendszeréről egyeztettek. Olyan új adórendszerre van szüksége Ukrajnának, ami – átlátható, egyszerű, és egyensúlyt teremt az üzleti élet és a gazdasági növekedés ösztönzése, valamint a társadalmi igazságosság biztosítása között.

05:24
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Sehol nem volt áramszünet

Az ukrán elnök éjszakai videóüzenetében jelentette be, hogy sikerült olyan szinten helyreállítani az orosz támadások során megsérült energiarendszert, hogy az ország egyetlen részén sem kellett áramszünetet tartani, mindenhol elérhető volt a stabil szolgáltatás.

05:57
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Növekszik a bahmuti harcok intenzitása

Folyamatosan növekszik az ukrán és orosz erők közötti harcok intenzitása a keleti Bahmut városa körül – mondta Volodimir Zelenszkij elnök. Az elmúlt hónapokban a Bahmutért vívott harc a háború egyik leghevesebb csatajává vált, a lakosoknak a föld alatt és fagyos körülmények között kellett menedéket keresniük.

Oroszország megpróbálja átvágni az ukrán védők sebezhető utánpótlási vonalait a városba, és megadásra vagy visszavonulásra kényszeríteni őket.

06:24
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Nemzetközi vizsgálat indul

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) legfelsőbb ügyésze Ukrajnában járt, hogy kivizsgálja Oroszország rakéta- és dróntámadásait az energiaellátás és más infrastruktúra ellen. Karim Khan azt mondta: "Világosan látunk egy mintát az Ukrajna villamosenergia-hálózatai elleni támadások számát, mértékét és terjedelmét illetően, és meg kell vizsgálnunk, miért történik ez; törvényes célpontok vagy sem?"
Oroszország szerint a csapások jogosak, és az ellenség haderejének meggyengítését célozzák, de Ukrajna a hétköznapi emberek megfélemlítésének eszközeként használja őket.

A hágai ICC hatáskörébe tartozik az Ukrajna területén elkövetett háborús, emberiesség elleni bűncselekmények és népirtás vádemelése, és várhatóan a nagy horderejű gyanúsítottakra fog összpontosítani. Az ilyen esetek kidolgozása azonban évekbe telhet.

06:56
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin fokozott hírszerzési munkát kért

Vlagyimir Putyin felszólította az FSZB biztonsági szolgálatát, hogy fokozzák hírszerzési tevékenységüket, és akadályozzák meg a „szabotázscsoportok" Oroszországba jutását. Az FSZB tisztségviselőinek tartott beszédében Putyin utasította az ügynökséget, hogy erősítse meg tevékenységét az Ukrajna és nyugati szövetségesei által Oroszország elleni növekvő kém- és szabotázsműveletek ellen. Azt is elismerte, hogy FSZB-tagokat öltek meg Ukrajnában.

07:27
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők kiiktattak egy ukrán egységet

Az orosz erők megsemmisítették az ukrán fegyveres erők "Boris Johnsonról elnevezett" egységét Bahmut közelében - írja a ria.ru. A volt brit miniszterelnök nevét viselő csoport a nyugat-ukrajnai elit katonákból álló 24. különálló gépesített dandár egyik alakulata.

07:40
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. február 28-án az ukrán-magyar határszakaszon 4082 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4071 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 73 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

08:33
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok meghiúsítottak két ukrán dróntámadást

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy leállított két ukrán dróntámadási kísérletet. Február 28-án éjjel a kijevi rezsim megpróbált pilóta nélküli légi járműveket (UAV) használni, hogy megtámadják a polgári infrastruktúrát Krasznodar területén és az Adygea Köztársaságban - közölték. Az állítás hitelességét független forrásnak nem sikerült ellenőriznie.

08:58
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Hackertámadás ért orosz műsorszolgáltatókat

Egy hackertámadás miatt egyes orosz regionális műsorszolgáltatók hamis figyelmeztetést adtak ki, és arra buzdították az embereket, hogy keressenek menedéket egy bejövő rakétatámadás elől – közölte az orosz vészhelyzeti minisztérium. „A rádióállomások és tévécsatornák szervereinek feltörése következtében az ország egyes régióiban légiriadó bejelentéséről sugároztak tájékoztatást. Ez az információ hamis, és nem felel meg a valóságnak."
Egy hasonló támadás miatt múlt szerdán egyes orosz régiók kereskedelmi rádiói légiriasztó üzeneteket kezdtek sugározni.

09:32
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai páncéltörőket vehet Nagy-Britannia

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta Javelin páncéltörő rakéták lehetséges eladását az Egyesült Királyságnak 125 millió dollárért – közölte a Pentagon. A potenciális eladási csomag 600 db Javelin egységet és azok logisztikai támogatását tartalmazná. A Pentagon már értesítette a Kongresszust az esetleges eladásról. A külügyminisztérium jóváhagyása ellenére semmi nem utal arra, hogy szerződést írtak volna alá, vagy hogy a tárgyalások lezárultak volna.

10:23
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország kriminalizálja a russzofóbiát

Az orosz Emberi Jogi Tanács elnöke olyan új törvény kidolgozását szorgalmazta, amely kriminalizálná a "russzofóbiát", vagyis az oroszellenességet - írja az Interfax hírügynökség. Valerij Fadejev azt javasolta, hogy törvényi szinten határozzák meg a „russzofóbia" fogalmát, és törvényt kért az elrettentés érdekében.

A feladatunk az, hogy megpróbáljuk jogilag megfogalmazni, hogy mi az a russzofóbia, és milyen büntető törvénykönyvi paragrafusok használhatók e minősítés alatt, és ha nincs ilyen, akkor egy további cikket kell bevezetni" - mondta az Emberi Jogi Tanács elnöke.

10:47
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Büntetésből a frontra kerültek az ukrán sorozók

A mozgósítási terv teljesítésének elmulasztása miatt a frontra küldték az ukrajnai katonai regisztrációs és sorozóirodák alkalmazottait - értesült a ria.ru. A cserkaszi régió toborzási központjában lévő forrás azt mondta, hogy Csernyihiv, Rivne, Dnyipropetrovszk és Szumi régiókban a katonai biztosok nem teljesítették a mozgósításra előírt tervet, és maga a folyamat is nagyon lomha volt. "A katonai biztosok frontvonalra küldésének ténye intés más régiók híveinek és katonai biztosainak, példájukkal Ukrajna vezetése megmutatta a többi katonai biztosnak, hogy mi lesz velük, ha a terveik nem valósulnak meg" – mondta egy név nélkül nyilatkozó forrás.

11:20
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Március 18-án lejár a gabonaszerződés

Ukrajna felhívást intézett az ENSZ-hez és Törökországhoz, hogy kezdjenek tárgyalásokat a gabonaexport meghosszabbításáról, de egyelőre nem érkezett válasz – közölte egy ukrán kormányzati forrás.

Jurij Vaskov, Ukrajna helyreállítási miniszterhelyettese azt mondta a Reutersnek, hogy Kijev minden felet felkér, hogy kezdjenek tárgyalásokat a megállapodás meghosszabbításáról, legalább egy év meghosszabbítást kérve Mikolajiv kikötőire is.

Júliusban Oroszország és Ukrajna mérföldkőnek számító megállapodást írt alá, amely lehetővé teszi a gabonaexport újraindítását a fekete-tengeri kikötőkből. A megállapodás, amelyet az ENSZ és Törökország is aláírt, reményt keltett az orosz invázió által súlyosbított nemzetközi élelmiszerválság enyhítésében. A megállapodást novemberben meghosszabbították, és március 18-án jár le, hacsak nem születik megállapodás a hosszabbításról.

11:49
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok a visszavonulást fontolgatják Bahkmutnál

Ha a szükség úgy kívánja, az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) "stratégiailag visszavonulnak" Bahkmutból azzal az ürüggyel, hogy Kijev nem akar hiába áldozni katonai személyzetet. Ezt Vlagyimir Zelenszkij tanácsadója, Alekszandr Rodnyanszkij jelentette ki március 1-jén a CNN amerikai televíziós csatornának adott interjújában .

Oroszország jelenleg megpróbálja körülvenni, és ehhez a legjobb csapataikat használják fel. Wagner láthatóan a legképzettebb és legtapasztaltabb. A hadseregünk nyilvánvalóan mérlegelni fogja az összes lehetőséget" – mondta Rodnyansky.

Kifejtette: egyelőre az ukrán fegyveres erők tartják a várost, de szükség esetén stratégiai visszavonuláshoz folyamodnak, hogy ne veszítsék el csak úgy az embereiket.

12:20
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó Kijevben

Kijevben jelenleg légiriadó van érvényben, miután a Suspilne állami műsorszolgáltató szerint "egy légi tárgyat" észleltek az ukrán főváros feletti égbolton.

12:42
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Kadirov bejelentette a NATO-banditák erődítményeinek elfoglalását

Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov bejelentette az ukrán fegyveres erők több erődítményének elfoglalását a luhanszki Kremennaja térségében. A ria.ru beszámolója szerint az összecsapások következtében az Ukrán Nemzeti Gárda kilenc katonáját megölték, egy ember megadta magát. "A harcosaink nagyon sokat dolgoznak ebben az irányban. Az ukrán hadifoglyokhoz való hozzáállás jó. Az orosz katonák helyére kerülve élelmet és a szükséges orvosi ellátást is megkapják" - írta Kadirov, és felszólította az ukrán hadsereget, hogy adják meg magukat.

13:13
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok nem látja az orosz áttörést

Az Egyesült Államok nem számít arra, hogy Oroszország jelentős területi nyereséget érjen el Ukrajnában a közeljövőben – mondta az Egyesült Államok védelmi miniszterhelyettese. Colin Kahl egy képviselőházi meghallgatáson a frontvonalakat „őrlődő csapásnak" minősítve a következőket mondta: „Nem hiszem, hogy bármit látnék, ami arra utalna, hogy az oroszok átsöpörhetnek Ukrajnán, és jelentős területi előnyöket érhetnek el a következő egy évben."

13:41
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó a Mikolajivi régióban

Légiriadót rendeltek el a Mikolajivi területre - közölte Vitalij Kim, a régió kormányzója a Telegramon.

14:07
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Három ember meghalt a donyecki támadásokban

A Donyeck-szerte végrehajtott orosz támadásokban három ember meghalt - jelentette ma a régió kormányzója.

Pavlo Kijrilenko elmondta, hogy egy személy a kelet-donyecki Velyka Novoszilka faluban halt meg, míg további két személy akkor vesztette életét, amikor orosz rakéták csapódtak be a középső Lastocska városában. Lastocskinéban mintegy 15 ház is megrongálódott, míg a kelet-ukrajnai Donyeck más részein több épületet ért találat - írja a Sky News.

14:29
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Nyolcszor támadtak Nikopolra az éjszaka folyamán

Oroszország az éjszaka folyamán nehéztüzérséggel lőtte Nikopolt, négy falut célba véve - közölte a Dnyipropetrovszki területi tanács vezetője, Mykola Lukascsuk a Telegramban.

Az orosz hadsereg nyolc alkalommal támadta Nikopol körzetét. Négy község került ellenséges tűz alá: Nikopolszka, Marganetska, Myrivszka és Cserwonogrigorivszka. Szerencsére nem voltak áldozatok" - írta Lukascsuk.

A célpontok között volt egy gázvezeték, egy elektromos hálózat és egy közlekedési vállalat épülete is.

15:00
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok visszavertek 85 orosz támadást

Az ukrán hadsereg 24 óra alatt több mint 85 orosz támadást tartott vissza Északkelet- és Kelet-Ukrajna öt területén - közölte az ország védelmi minisztériuma.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara közölte, hogy az elmúlt nap folyamán az orosz csapatok két rakéta- és 12 légicsapást mértek, köztük drónok bevetésével, amelyeket a jelentések szerint lelőttek. Több tucatnyi rakétatámadás történt, és "civilek is megsérültek" - állt a Telegramon közzétett bejegyzésben. A támadások a keleti Donyecki területen fekvő Bakhmutszk, Avdijivszk és Sahtarszk, valamint az északkeleti Kupjanszk és Limanszk területére összpontosultak. Vlagyimir Putyin hadserege tovább halad Bakhmut felé.

"Nem hagyja abba Bakhmut városának ostromát" - közölte a vezérkar. Az ukrán légvédelem is 11 csapást mért az orosz megszállók területeire.

15:25
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

A Dnyipropetrovszki terület elleni orosz támadás a polgári infrastruktúrát sújtja

Az orosz erők március 1-jére virradó éjszaka nehéztüzérséggel lőtték a Dnyipropetrovszki területen fekvő Nikopol, Marhanets, Myrove és Chervonohryhorivka településeket - közölte Szerhij Liszak kormányzó.

15:52
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Visszavert ukrán dróntámadás

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői visszaverték az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Fekete-tengeri félsziget, a Krím elleni, szerinte nagyszabású ukrán dróntámadást - jelentette az állami média.

Nem voltak áldozatok - idézte Igor Konaszenkov altábornagyot, az orosz védelmi minisztérium szóvivőjét az állami TASZSZ hírügynökség.

16:08
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Kupjanszk orosz bombázása 1 halálos áldozatot követelt

A Harkivi területen található Kupiansk elleni orosz támadás február 28-án 10 óra 30 perc körül megölt egy 63 éves férfit - jelentette a főügyészség.

Az orosz ágyúzás lakóházakat, egy óvodát és egy parkot is megrongált.

16:28
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők 7 települést lőttek Szumi területen

Az orosz erők február 28-án több mint 100 alkalommal csapást mértek a Szumi terület településeire - jelentette a Szumi terület katonai adminisztrációja. Áldozatokról nem érkezett eddig jelentés.

16:55
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Lukasenko Kínába utazott

Alekszandr Lukasenko fehérorosz diktátor február 28-án háromnapos látogatásra Pekingbe érkezett. Lukasenko várhatóan kínai tisztviselőkkel folytat megbeszéléseket Pekingben Hszi Csin-ping kínai vezető meghívására.

17:11
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint ezek az orosz veszteségek

Az ukrán fegyveres erők vezérkara március 1-jén jelentette, hogy Oroszország 149 890 katonát vesztett Ukrajnában a tavaly február 24-i teljes körű invázió kezdete óta - számol be minderről a The Kyiv Independent.

Ez a szám tartalmazza az orosz erők 650 áldozatát, akiket az elmúlt napban szenvedtek el - közölte a vezérkar. A jelentés szerint Oroszország emellett 3395 harckocsit, 6638 páncélozott harcjárművet, 5257 járművet és üzemanyagtartályt, 2393 tüzérségi rendszert, 479 többszörös rakétaindító rendszert, 247 légvédelmi rendszert, 300 repülőgépet, 288 helikoptert, 2055 drónt és 18 hajót veszített.

17:28
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország szigorítja a cenzúratörvényeket

Oroszország szerdán új törvénymódosításokat terjesztett a parlament elé, amelyek tovább szigorítják az ország cenzúratörvényeit, és akár 15 év börtönbüntetést is kilátásba helyeznek a fegyveres erők és az önkéntes katonai szervezetek, például a Wagner-csoport lejáratásáért - írja a Reuters.

Vjacseszlav Volodin, a Duma, az orosz parlament alsóházának elnöke elmondta, hogy a büntető törvénykönyv módosításai szerint "a fegyveres erőkről szóló, tudatosan hamis információk nyilvános terjesztése" büntetendő lesz.

17:45
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Irán külügyminisztere Oroszországba látogat

Várhatóan márciusban Oroszországba látogat Hossein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter – mondta Kazem Jalali , az Iszlám Köztársaság moszkvai nagykövete. Erről a TASZSZ számolt be .

17:58
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán légvédelem egy orosz drónt lőtt le Kijevben

Az ukrán légvédelem március 1-jén lelőtt egy orosz drónt a Kijevi területen - közölte Jurij Ihnat, a légierő szóvivője az Ukrajinszka Pravda című ukrán online napilappal.

22:20
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Elképesztő részleteket tárt fel a fehérorosz televízió

A fehérorosz televízió megmutatta szerdán azt a sértetlen orosz Berijev A-50 katonai légtérellenőrző repülőgépet, amelyet ellenzékiek állítólag felrobbantottak Minszk közelében egy repülőtéren a hétvégén. 

 

A minszki védelmi tárca Telegram-oldalán közölt részleteket a tudósításból.
Tessék, itt van az A-50-es! Egyenesen Macsuliscsiben! Él és virul!- hangzott el a Belarusz-1 csatornán közzétett közleményben. A fehérorosz külügyminiszter-helyettes már az előző nap álhírnek nevezte azt az állítást, miszerint a hét végén fehérorosz ellenzéki aktivisták Minszk közelében felrobbantottak egy orosz katonai gépet. Aljakszandr Azarau, a Fehéroroszországban terrorszervezetként nyilvántartott - rendvédelmi szervek volt dolgozói által létrehozott - BYPOL ellenzéki szervezet vezetője azt állította, hogy drónokkal hajtották végre a támadást a macsuliscsi támaszponton.

22:21
március 01, 2023
Vágólapra másolva!

Drámai helyzetben az ukrán hadsereg

Az ukrán hadsereg a Donyecki Népköztársasághoz (DPR) tartozó Artemovszk elhagyását sürgeti, mivel az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) túl nagy veszteséget szenvednek el a városban. Egy fronton harcoló ukrán katona a következőket mondta videóüzenetében: Bakhmut egy erőd. Az én elképzelésem a helyzetről a következő: nem éri meg. Pozíciókat kell felvennünk, vissza kell vonulnunk, kiegyenesíteni a frontot és reménykednünk kell a nyugati fegyverekben – hangsúlyozta. Igor Kimakovszkij, a Donyecki Népköztársaság (DPR) megbízott vezetőjének tanácsadója azt mondta , hogy az ukrán fegyveres erők képzett állományának 70 százalékát már elvesztették Artemovszknál.

05:35
március 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!