A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Folytatódnak a véres harcok, új frontvonalat készítenek elő Zaporizzsja területén

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Lövéshez készítenek elő az ukrán katonák egy D-30-as tarackot Bahmut közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 392. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül38 bejegyzés
05:06
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:18
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Pont egy éve, hogy felcsillant a remény az ukránok előtt

Éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij megemlékezett arról, hogy napra pontosan egy éve, március 21-én ért véget  moscsuni csata. A kis Kijev melleti falu volt az első hely, ahol az ukránoknak sikerült visszavonulásra kényszeríteniük az oroszokat. Ezt követte a többi olyan sikeres csata, ami alapján Ukrajna ma is bizakodó a háború kimenetelét illetően.

05:33
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Japán aktívabb szerepe készül a háborúban

Az ukrán elnök beszámolója szerint biztonsági, politikai, szankciós, gazdasági és humanitárius kérdéseket tárgyalt meg a Kijevbe látogató japán miniszterelnökkel. A megbeszélésen elhangzott, hogy Japán kész csatlakozni Ukrajna újjáépítéséhez, hogy vezető szerepet töltsön be a gazdasági és infrastrukturális folyamatokban. Ezen kívül Kisida Fumio konkrét hajlandóságot mutatott, hogy az ukránokkal együttműködve még aktívabban mozgósítsa a világot az oroszok elleni védekezés érdekében.

06:09
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Több lőszer kell

Volodimir Zelenszkij szerint az ukrán csapatoknak több lőszerre van szükségük, és az utánpótlás növelésére számítanak a nyugati partnerektől. Éjszakai videóbeszédében az ukrán elnök elmondta, hogy kedden megbeszélést folytatott stábjával, ahol Ukrajna fronthelyzetéről tárgyaltak.

"Az egyik olyan kérdés, amely mindig maximális figyelmet kap, az a lőszer- és a partnereink támogatása". Zelenszkij azt mondta, Ukrajna számít a partnereire a fegyverek és lőszerek területén, hogy tartani tudja pozícióit.

06:41
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Heves harcok a keleti fronton

Ukrajna védekezik az oroszok által ostromlott keleti Bahmut városánál, miközben az orosz erők megpróbáltak előrenyomulni a városközpont felé – közölte egy ukrán tábornok. Heves harcok dúltak a keleti frontvonalon – mondta Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

07:17
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

15,6 milliárd dolláros támogatásról állapodott meg az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) munkatársi szintű megállapodást kötött Ukrajnával egy négyéves finanszírozási megállapodásról, amelynek értéke nagyjából 15,6 milliárd dollár. A több hónapos tárgyalások alatt kialakult egyezséget még jóvá kell hagynia az IMF igazgatótanácsának.
Gavin Gray, az IMF ukrajnai vezetője kijelentette, hogy a támogatási csomag "várhatóan elősegíti a nagyszabású kedvezményes finanszírozás mozgósítását Ukrajna nemzetközi adományozóitól és partnereitől".

Az orosz invázió "pusztító hatással volt" az ukrán gazdaságra, amely tavaly 30 százalékkal zsugorodott. "A tőkeállomány nagy része megsemmisült, és a szegénység szintje emelkedett" - mondta Gray.

07:27
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. március 21-én az ukrán-magyar határszakaszon 4820 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3149 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül 68 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

07:59
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: Oroszország reagálni fog az urántartalmú lőszerekre

Az orosz elnök azt állítja, hogy a Nyugat folytatja a háborút Ukrajnában, és arra figyelmeztet, hogy Moszkva reagálni fog, ha az Egyesült Királyság szegényített urántartalmú lőszert küld Volodimir Zelenszkij csapatainak.

Az Egyesült Királyság nemrég bejelentette, hogy páncéltörő töltényeket és lőszert küld majd Ukrajnába a Challenger 2 harckocsikhoz. A lőszer szegényített uránt tartalmaz, amelyet fegyverekben használnak, mert sűrűsége és egyéb fizikai tulajdonságai miatt könnyebben áthatol a tankokon és a páncélokon. Egészségügyi kockázatot jelent a becsapódási helyeken, ahol a por az emberek tüdejébe és létfontosságú szerveibe kerülhet.

Vlagyimir Putyin szerint a lépés azt jelzi, hogy a Nyugat átáll Kijevnek nukleáris alkatrészeket tartalmazó fegyverekkel való ellátására. Hozzátette, hogy a Nyugat "még nem áll készen" az ukrajnai békére, szerinte a Kína által előterjesztett 12 pontos terv felhasználható, ha készen áll a konfliktus rendezésére.

08:36
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Brit minisztérium: Ez nem nukleáris fegyver

A brit védelmi minisztérium megerősítette, hogy szegényített urántartalmú lőszereket küld Ukrajnába, hozzátéve, hogy a brit hadsereg évtizedek óta használja az anyagot a lövedékeiben.

Ez egy szabványos alkatrész, és semmi köze a nukleáris fegyverekhez vagy képességekhez. A lövedékek nagyon hatékonyak a modern harckocsik és páncélozott járművek legyőzésében

– közölte a minisztérium. Hozzátették, hogy a tudományos kutatások azt mutatják, hogy a szegényített urántartalmú lőszer használatának a személyes egészségre és a környezetre gyakorolt hatása valószínűleg csekély.

Vlagyimir Putyin orosz államfő korábban azt mondta, hogy Moszkva reagálni fog, ha az Egyesült Királyság urántartalmú lőszert küld Ukrajnának, ami állítása szerint azt jelenti, hogy a Nyugat átáll Kijevnek nukleáris alkatrészeket tartalmazó fegyverekkel való ellátására.

09:18
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Fehér Ház: Most nem akarunk tűzszünetet Ukrajnában

Miután Vlagyimir Putyin üdvözölte Pekingnek az orosz-ukrán konfliktus "rendezésére" irányuló javaslatait – utalva a 12 pontos béketervére, amely mindkét fél azonnali tűzszünetét követeli, John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője arra figyelmeztet, hogy egy mostani tűzszünet, amely befagyasztja a vonalakat ott, ahol vannak, alapvetően megadja Putyinnak azt az időt és teret, amelyre szüksége van, hogy megpróbálja újra felszerelni és újjászervezni a haderejét.

Washington szerint Hszi Csin-pingnek - ha konstruktív szerepet akar játszani a konfliktusban - arra kellene sürgetnie Oroszországot, hogy vessen véget Ukrajna inváziójának. Az ENSZ alapokmányának követése azt jelenti, hogy Oroszországnak ki kell vonulnia egész Ukrajnából – mondta John Kirby.

09:48
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO főtitkára Kínának üzent

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára óva intette Kínát attól, hogy halálos fegyvereket szállítson Oroszországnak.

Nem láttunk bizonyítékot arra, hogy Kína halálos fegyvereket szállít Oroszországnak, de láttunk néhány jelet arra, hogy ez Oroszország kérése volt, és hogy a kínai hatóságok Pekingben is foglalkoznak ezzel a kérdéssel

- mondta Stoltenberg.

10:17
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev arra kérte Pekinget, csatlakozzanak az ő béketervükhöz

Kijev továbbra is válaszra vár Pekingtől, miután azt javasolta, hogy csatlakozzon a háború befejezését célzó ukrán béketervhez – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Peking 12 pontos béketervet javasolt, amely mindkét oldalon azonnali tűzszünetet rendelne el, de Ukrajna számára területi veszteségeket jelentene.

Kijev szerint az orosz csapatoknak teljesen ki kell vonulniuk az országból, és az elmúlt hónapokban saját, erről szóló tervét hirdette.

10:23
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

A vártnál előbb érkezhetnek amerikai harckocsik

Az USA felgyorsítja az Abrams harckocsik szállítását Ukrajnába egy felújított régebbi modell küldésével, amely gyorsabban készülhet el amerikai tisztviselők szerint. Az eredeti terv az volt, hogy az újabb M1A2 Abrams harckocsikból 31 darabot küldenek, de helyette Ukrajnába küldik a régebbi M1A1-es verziót, amelyet a hadsereg készletéből lehet átvenni, és az ukrán erők könnyebben megtanulják használni és karbantartani.

10:51
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev a zaporizzsjai területet vehet célba

Az ukrán erők több csapást készítenek elő a frontvonal zaporizzsjai szakaszán, ezek egy része elterelő hadművelet - közölte a RIA Novosztyival Vlagyimir Rogov.

Rogov szerint az ukrán csapatok feladata, hogy elérjék az Azovi-tenger partját Melitopol és Berdjanszk irányában. Rogov azt sem zárta ki, hogy a fő csapás Mariupol (DPR) irányába történik majd.

11:20
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó Odesszában

A dél-ukrajnai Odesszaa régióban légiriadót rendeltek el - tájékoztat a The Guardian.

11:51
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

15 gyerek került vissza

Tizenöt gyereket vittek vissza az oroszok által megszállt ukrajnai Harkov és Herszon régiókból, valamint édesanyjukat és gyermekeik törvényes gyámját – közölte Dmitro Lubinec, Ukrajna emberi jogi biztosa. Oroszország teljes körű inváziója óta összesen 308 gyereket küldtek vissza Ukrajnába – közölte az ország nemzeti információs irodájára hivatkozva.

12:22
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Olaszország támogatja Ukrajnát

Olaszország támogatni fogja Ukrajnát abban, hogy ellenálljon az orosz támadásoknak, függetlenül attól, hogy ez milyen rövid távú hatással lehet az olasz kormányra – mondta Giorgia Meloni miniszterelnök.

12:53
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok több drónt is lelőttek

Március 21-én éjszaka Oroszország drónokkal támadta Ukrajnát. Az ukrán hadsereg a 21 Shahed típusú drónból 16-ot lelőtt - jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara.

13:25
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Támadás alatt Zaporizzsja

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője twitteren közölte, hogy Zaporizzsját támadás éri.

A támadás Hortytsia szigetnél összpontosul, ami a Dnyeper legnagyobb szigete, és Zaporizzsja városának határain belül fekszik.

13:56
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drónokat lőttek le az oroszok

A Fekete-tengeri Flotta sikeresen visszaverte a drónok kora reggeli támadását a szevasztopoli öböl ellen - közölte Mihail Razvozzsajev, a város kormányzója egy Telegram-csatornán.

Összesen három objektumot semmisítettünk meg, amelyek megpróbáltak behatolni az öbölbe. A tengerészek kézifegyverekkel lelőtték a drónokat."

14:24
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Három halottja van a Kijev környéki dróncsapásoknak

Három ember meghalt, további hét pedig megsebesült a Kijev régiót ért éjszakai orosz dróncsapásokban - közölték ukrán tisztviselők szerda reggel.

A kijevi regionális katonai közigazgatás a Telegram-csatornáján arról számolt be, hogy egy "polgári objektum" megsérült, és a mentők a helyszínen dolgoznak.

14:56
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Elhárított orosz dróntámadás

A Suspilne, az ukrán állami műsorszolgáltató közlése szerint Zsitomir területen három orosz drónt lőttek le éjszaka, egy infrastrukturális objektum megrongálódott a támadás következtében, áldozatok nem voltak a támadásban. Éjszaka Hmelnyickijben is robbanások hallatszottak: a légvédelem aktiválódott, a község területén nem volt találat.

15:31
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Meghekkelt orosz állomások

A Krímben több rádióállomást is feltörtek, a félsziget esetleges kiürítéséről szóló hírek hamisak - állítják a hatóságok - számol be minderről a RIA hírügynökség a Telegram csatornáján.

15:53
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Az osztrák miniszter szerint Oroszország továbbra is fontos marad Európa számára

Oroszország mindig fontos marad Európa számára - mondta az osztrák külügyminiszter, hozzátéve, hogy az ellenkezőjét gondolni téveszme - számol be minderről az Al-Dzsazíra.

Alexander Schallenberg megvédte az ország második legnagyobb bankját, a Raiffeisen Bank Internationalt is, mondván, hogy ésszerűtlen a hitelezőt kiemelni az oroszországi üzleti tevékenységéért, miközben sok más nyugati cég is ugyanezt teszi.

16:13
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők ellentámadást indítottak Bakhmuttól nyugatra

A brit védelmi minisztérium hírszerzési szerint az elmúlt napokban az ukrán erők ellentámadást indítottak a donyecki Bakhmut-tól nyugatra, ami valószínűleg enyhíti a fenyegetett H-32-es utánpótlási útvonalra nehezedő nyomást - írja a Sky News.

A védelmi minisztérium szerint azonban "reális lehetőség" van arra, hogy a város elleni orosz támadás "elveszíti a megszerzett korlátozott lendületét, részben azért, mert az orosz védelmi minisztérium egyes egységeit más szektorokba csoportosították át".

16:27
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ezek az állítólagos orosz veszteségek

Az ukrán fegyveres erők vezérkara március 22-én jelentette, hogy Oroszország 167 490 katonát vesztett Ukrajnában a tavaly február 24-i teljes körű invázió kezdete óta. A hadsereg közölte, hogy az orosz erők csak az elmúlt egy napban 920 áldozatot szenvedtek - írja a the Kyiv Independent.

16:52
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok ezt gondolják a nyugati országokról

A nyugati országok mindent megtesznek azért, hogy a folyamatban lévő konfliktus minden európai számára háborúvá váljon - mondta az orosz Állami Duma vezetője.

Vjacseszlav Volodin a Telegramon közzétett nyilatkozatában kommentálta Nagy-Britannia keddi döntését, miszerint Ukrajnának olyan páncéltörő lövedékeket szállítanak, amelyek szegényített uránt tartalmaznak.

17:08
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Peking támogatja az ENSZ vizsgálatát az Északi Áramlat ügyében

Kína támogatja az ENSZ által vezetett vizsgálatot az Északi Áramlat robbanásával kapcsolatban - közölte a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A külügyminisztérium egy tweetben azt írta: "Kína támogatja az ENSZ által vezetett vizsgálatot az Északi Áramlat robbanásával kapcsolatban. Reméljük, hogy az ENSZ BT egyes nyugati országai szem előtt tartják az igazságért viselt felelősségüket, konstruktívan részt vesznek a határozattervezet tárgyalásain, és azon dolgoznak, hogy mielőbb konszenzus szülessen a határozatról".

17:25
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország megerősíti a védelmet Japán közelében

Oroszország bejelentette, hogy Bastion partvédelmi rakétarendszerének egy részlegét telepítették Paramuszirra, a Csendes-óceán északi részén található Kuril-szigetek egyikére, amelyek egy részét Japán saját területének tekinti.

Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint a lépés része az orosz védelem szélesebb körű megerősítésének a hatalmas távol-keleti térségekben, részben válaszul az Oroszország és Kína "megfékezésére" irányuló amerikai erőfeszítésekre.

17:38
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

A Donyecki terület elleni orosz támadásokban 4 ember meghalt

Négy ember meghalt, öt pedig megsebesült a Donyecki területet ért orosz támadásokban az elmúlt 24 órában - jelentette Pavlo Kijrilenko kormányzó március 22-én.

Hozzátette, hogy ez a döntés később "piszkos bomba" bevetéséhez vezethet Ukrajna részéről, vagy akár taktikai atomfegyverek alkalmazásához is.

17:53
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok teljes blokád alá vonták Bahmutot

Az orosz hadsereg gyakorlatilag blokád alá vette Bahmutot – közölte Jan Gagin, a Donyecki Népköztársaság tisztviselője március 22-én - írja az orosz sajtó.

Elmondása szerint a városba vezető összes bekötőutat az orosz fegyveres erők tüzérsége ellenőrzi.

Gagin ugyanakkor megjegyezte, hogy Csasov Jarban, ahonnan az Ukrán Fegyveres Erők próbálnak ellentámadásba lendülni , ott Kijev nagyon komoly csapatokat vont össze. Több ezer, esetleg több tízezer ukrán harcosról beszélünk – mondta az ügyvezető DPR tanácsadója.

18:40
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

33 sérült a Zaporizzsja elleni rakétatámadásban

33-ra emelkedett a két zaporizzsjai lakóépületet ért orosz rakétacsapásban megsérültek száma - közölte Jurij Malasko, a Zaporizzsjai terület kormányzója.

19:10
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Kitüntették az amerikai drónt lelövő orosz pilótákat - videó

Bátorságrendet kapott az a két orosz pilóta, akik a Fekete-tenger felett lelőttek egy amerikai drónt. A kitüntetéseket Szergej Sojgu védelmi miniszter adta át Szergej Popov és Vaszilij Vavilov őrnagyoknak. Korábban az oroszok azt mondták, hogy a drón magától zuhant a tengerbe.

19:46
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország rakétavédelmet telepített a Kuril-szigetekre

Oroszország szerdán bejelentette, hogy Basztyion (Bástya) rakétavédelmi hadosztályt telepített Paramusirra, a vitatott hovatartozású, csendes-óceáni Kuril-szigetek egyik tagjára.

Az intézkedés az orosz védelem erősítését szolgálja az ország távol-keleti térségeiben - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.
A tárcavezető egy nappal azután beszélt erről, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök Moszkvában megerősítette "korlátlan" partneri viszonyát az energiaipari és a katonai együttműködés területén megkötött egyezményekkel. (MTI)

20:58
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Világbank: több mint 400 milliárd dollárra lesz szükség Ukrajna újjáépítéséhez

Legkevesebb 411 milliárd dollárra (149 ezer milliárd forintra) lesz szükség Ukrajna újjáépítéséhez az ukrán kormány, a Világbank és az Európai Bizottság szerdán közzétett közös jelentése szerint.

Ez Ukrajna becsült tavalyi bruttó hazai terméke (GDP) 2,6-szorosának felel meg. Az elkövetkező évtizedre előrevetített összeg a jelentés szerint magában foglalja az inflációt, a piaci körülményeket, illetve a biztosítási díjakat is.
Az idei évre vonatkozó, elsőbbséget élvező újjáépítési költségek legalább 14 milliárd dollárt (5 ezer milliárd forint) tesznek ki. (MTI)

21:32
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Vilmos herceg Lengyelországban

Vilmos walesi herceg a Buckingham-palota tájékoztatása szerint brit alakulatokat keresett fel az ukrán határ közelében lévő délkelet-lengyelországi Rzeszow egyik támaszpontján, és személyesen mondott köszönetet az Európa védelmében betöltött szerepükért.

A Rzeszow melletti támaszponton állomásozó brit erők elsősorban légtérvédelmi feladatokat látnak el.
Az udvar beszámolója szerint Vilmos - III. Károly király és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz - a katonákhoz intézett beszédében igen fontosnak nevezte a szabadság védelmében kifejtett tevékenységüket, és biztosította őket arról, hogy Nagy-Britanniában is mindenki erőteljesen támogatja őket.

Vilmos herceg szerdán felkereste a lengyel fegyveres erők egyik alakulatát is, majd Varsóba utazott, ahol csütörtökön meglátogatja az ukrán menekültek egyik befogadóközpontját, és fogadja őt Andrzej Duda lengyel államfő. (MTI)

22:12
március 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán vezérkar: folytatódnak a súlyos harcok Bahmutban

A legsúlyosabb harcok szerdán a Donyeck megyei Bahmut déli és északi részeiben zajlottak, az orosz erők emellett folytatták támadásaikat a régióban Avgyijivka és Marjinka irányában - írta az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében.

A közlemény szerint az ukrán légierő a nap folyamán az orosz hadsereg egy légvédelmi rakétarendszerére mért csapást, valamint 12 élőerő- és fegyverzet-tömörülésre.
"Az orosz csapatok fő erőfeszítéseiket változatlanul arra összpontosítják, hogy eljussanak Donyeck és Luhanszk megyék közigazgatási határáig. Ennek érdekében tovább folytatják támadóműveleteiket a donyecki régióban Liman, Bahmut, Avgyijivka, Marjinka és Sahtarszk teleülések irányába. Az orosz agresszor továbbra is a szokásos terrortaktikát alkalmazza a polgári lakosság ellen, lakott területeket és létfontosságú infrastrukturális létesítményeket ágyúz" - írta a vezérkar.

A kijevi katonai vezetés szerint az orosz erők a Zaporizzsja város ellen végrehatott rakétatámadáson kívül 41 légicsapást hajtottak végre. Huszonegy Sahíd-136 drónt indítottak Ukrajna ellen az Oroszországi Föderáció brjanszki régiójából, ezek közül 16 drónt az ukrán erők megsemmisítettek. Ezen felül az orosz erők több mint harminc alkalommal nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel - közölte az ukrán vezérkar. (MTI)

05:25
március 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!