A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tovább folytatódnak a véres összecsapások Ukrajnában, Bahmut több mint kétharmada orosz kézen van

Események

war army conflict TOPSHOTS Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák lőnek egy M777-es tarackkal Bahmut közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 388. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
06:59
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:18
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Történelmi döntésről beszélt az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint történelmi döntést hozott a Nemzetközi Büntetőbíróság, amikor elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Az ukrán államfő háláját fejezte ki a Nemzetközi Büntetőbíróságnak a hajlandóságért, hogy valóban bíróság elé állítsák a bűnösöket.

Beszámolt arról, hogy az eéhurcolt legalább 16 ezer gyerekből eddig valamivel több mint 300-at sikerült visszaadni a családjuknak. Nyilvánvaló, hogy továbbra is mindent megtesznek valamennyi ukrán visszaadásáért.

07:20
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

A MiG-ek Európa biztonságáért repülnek majd

Az ukrán elnök éjszakai videójában beszámolt arról, hogy telefonon beszélt Szlovákia miniszterelnökével. Megköszönte neki az új és erős védelmi támogatási csomagot. Különösen a MiG vadászgépeket, amelyek megfogalmazása szerint Ukrajna és egész Európa biztonságáért repülnek majd. Megállapodtak, hogy folytatják a biztonsági párbeszédet.

07:45
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. március 17-én az ukrán-magyar határszakaszon 5843 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5755 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 75 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 17-én 27 ember, köztük 16 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

08:28
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Németországban gázhiány lehet a következő télen

A német energiaszabályozó hatóság kizárta a gázellátási vészhelyzetet a mostani télre, de a 2023/2024-es szezonra vonatkozóan nem tud mindent tisztázni – mondta a szervezet elnöke egy német lapnak.

"Nem zárhatjuk ki a gázhiányt a következő télre. Kockázati tényezők, hogy a 2023/24-es tél nagyon hideg lehet, a háztartások és a vállalatok nem spórolnak eleget" - mondta Klaus Müller a Rheinische Postnak.

Németország az enyhe időnek, az alacsonyabb keresletnek és az alternatív beszállítók támogatásának köszönhetően eddig sikeresen kezelte Oroszország lépését, hogy beszüntesse az országba irányuló gázszállítások nagy részét.

09:14
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok újraindította a drónrepüléseket a Fekete-tenger felett

Az Egyesült Államok először reptetett felderítő drónt a Fekete-tenger felett azóta, hogy egy MQ-9-es eszközük lezuhant, miután kedden ütközött egy orosz vadászgéppel. Most egy RQ-4 Global Hawk repült a térségbe, miután a Pentagon tisztviselői ismételten hangsúlyozták, hogy az incidens miatt nem fogják leállítani tevékenységüket a régióban.

09:39
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadót hirdettek Ukrajna egész területén

Szombat reggel helyi idő szerint 09:07-kor légiriadót jelentettek be Kijevben, majd néhány percen belül egész Ukrajna területére kiterjesztették a figyelmeztetést - írja a ria.ru.

10:20
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Több lőszert kaphat Ukrajna az EU-ból

Hétfőn várhatóan több EU-tagország is aláírja azt az egyezményt, amely a kritikus 155 mm-es tüzérségi lövedékek közös beszerzéséről szól Ukrajnának.
Egy magas rangú EU-tisztviselő azt mondta, hogy a blokk 27 országa közül sokan aláírják a megállapodást, de néhányan még vizsgálják a javaslatot. Ukrajna hangsúlyozta, hogy mennyire fontosak a lövedékek a csatákban, mivel naponta ezreket lőnek ki mindkét fél részéről.
A 155 mm-es lövedékek első megrendelése május végén történhet a terv szerint.

10:49
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán mezőgazdaság a taposóaknákkal és a munkaerőhiánnyal küzd

Az ellenséges övezetekkel határos ukrán gazdaságok jelentős károkat jelentettek - a kistermelők 25%-a leállította vagy csökkentette mezőgazdasági termelését a háború miatt. Az állattenyésztés és a növénytermesztés költségei 64, illetve 72%-kal nőttek, jelentősen csökkentve a kistermelők jövedelmét.
A kritikus infrastruktúra lerombolása és a folyamatos gazdasági instabilitás mellett megnehezíti a biztonságos földművelést a munkaerőhiány és a rengetett feltáratlan taposóakna. A régió gazdálkodói továbbra is nehézségekkel küzdenek a gabona értékesítése során a logisztikai láncok fennakadása és a számos tengeri kikötő lezárása miatt.

Csak a háború első hat hónapjában a vidéki kistermelőket ért károkat és veszteségeket 2,25 milliárd dollárra becsülték.

A háború előtt hozzávetőleg 7,5 millió ember dolgozott a mezőgazdaságban, most pedig a korai becslések körülbelül 1,3 milliós létszámhiányra számítanak.

Nemzetközi viszonylatban Ukrajna jelentős kukorica-, búza- és árpaexportőr, napraforgóolajból pedig a világ termelésének mintegy felét adja.

Az ENSZ egy éve azt közölte, hogy 25 afrikai ország búzaszükségletének több mint egyharmadát Ukrajnából vagy Oroszországból importálja, 15 ország esetében pedig ez az arány meghaladja az 50%-ot.

11:26
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Külföldi zsoldosok bázisát érte megsemmisítő találat Zaporizzsjában

Az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaporizzsja városában egy külföldiekből álló zsoldosbázist találtak el az oroszok. A beérkező információk szerint több tucatnyira tehető a megölt fegyveresek száma – közölte Vlagyimir Rogov, az „Oroszországgal vagyunk" mozgalom elnöke a Telegram csatornáján.
Ma kora reggel (04:15) csapást mértünk a Monica Bellucci étteremkomplexumra, amely az ideiglenesen megszállt Zaporizzsja városában, a Veliky Luga-i reneszánsz elit lakókomplexum területén található - írta Rogov.
Elmondása szerint ez a komplexum volt az "idegenlégió" fegyvereseinek egyik fő bázisa, ahol külföldi zsoldos katonák és oktatók tartózkodtak. Rengeteg halottat emeltek már ki a romok alól.

12:00
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán fegyverraktárt számoltak fel Herszonban

Fegyverraktár találtak egy elhagyatott farmon, Novokievka falu közelében, Herszon régióban
– jelentette az Orosz Föderáció Belügyminisztériumának regionális osztályának sajtószolgálata Telegram csatornáján.
A raktárban fegyvereket, lőszereket és egy ukrán katonai egyenruhát találtak.

12:37
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz kézen Bahmut több mint kétharmada

Az orosz egységek Artemivszk (Bahmut) területének mintegy 70 százalékát vonták ellenőrzésük alá - közölte Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója pénteken a Rosszija 24 tévécsatornán. Gagin azt is elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők megpróbáltak ellentámadást indítani, és Csasziv Jar irányából behatolni a városba, de terveiket meghiúsították. Azt mondta, hogy Bahmutban mintegy tízezer ukrán lehet.

Gyenyisz Pusilinnak, a donyecki régió megbízott vezetőjének pénteki beszámolója szerint a Wagner-csoport harcosainak sikerült beékelődniük a Vosztokmas vállalat területére, amely az Artemivszki Színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) északi részén található. Elmondása szerint a rohamegységek tovább nyomulnak a városközpont felé, északi és déli irányba szorítva ki az ukrán erőket.

13:18
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

A rettegett csecsen vezért vérdíjat tűzött ki a Koránt meggyalázó ukrán katona fejére

Ramzan Kadirov csecsen vezető ötmillió rubel (mintegy 24 millió forint) jutalmat ígért annak az ukrán katonának a megöléséért, aki videót tett közzé arról, hogy a társaival együtt szalonnát eszik a Koránról, aztán elégeti a muszlimok szent könyvét. Azt mondta, ha élve hozzák el neki, tízmillió rubelt (minegy 48 millió forintot) hajlandó kifizetni érte.

14:00
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz előrenyomulás Szuminál

Az orosz erők három közösséget támadnak meg Szumi megyében. Csapást mértek Bilopillia, Shalyhyne és Esman közösségekre – jelentette a szumi régió katonai kormányzata március 17-én.

14:20
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Szevasztopolban

A helyi Telegram csatornák március 18-án robbantásokról számoltak be a krími Szevasztopolban. Mihail Razvozsajev, Szevasztopol oroszok által beiktatott kormányzója elmondta, hogy a város egyik poligonján katonai kiképzés folyik.

14:52
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Közös hadgyakorlatot tartott Oroszország, Irán és Kína

Közös hadgyakorlatot tartott az Arab-tengeren Oroszország, Irán és Kína - jelentette be szombaton a moszkvai védelmi minisztérium. A dél-iráni Csabahár kikötőváros közelében tartott művelet során éles lövészetet is tartottak tengeri és légi célpontok elleni csapásokkal. A hadgyakorlatot csütörtökön és pénteken tartották az Admiral Gorskov orosz fregatt és a Nancsing kínai romboló részvételével.

Az Admiral Gorskov előző hónapban a Kína és Dél-Afrika részvételével tartott közös gyakorlaton is részt vett. A hajót a tengeri célpontok ellen bevethető legmoderbenebb orosz manőverező robotrepülőgépekkel, Cirkonokkal is felszerelték.

15:30
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Emelkedhet az orosz férfiak katonai sorozásának korhatára

A brit védelmi minisztérium értesülései szerint az orosz Állami Duma képviselői törvényjavaslatot nyújtottak be, amelynek célja a férfiak katonai sorozásának, korhatárának módosítása a jelenlegi 18-27 évről 21-30 évre. Ennek célja vélhetően a háborúban részt vevő csapatok létszámának növelése.

15:53
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Lemondott mandátumáról és az ukrán fegyveres erők élére állt egy parlamenti képviselő

Mihajlo Zabrodszkij altábornagy, az Európai Szolidaritás frakció képviselője az Ukrán Fegyveres Erők vezetésében kapott tisztséget – számolt be róla az RBK–Ukrajina a párt sajtószolgálatára hivatkozva. Korábban jelentették, hogy Zabrodszkij kérvényezte a képviselői mandátumáról való lemondását, mivel úgy gondolja "a fronton most sokkal nagyobb szükség van rá".

16:21
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin a Krím-félszigetre látogatott

Vlagyimir Putyin orosz államfő március 18-án, szombaton, a térség Orosz Föderációval való újraegyesítésének napján érkezett a Krím-félszigetre. Az elnök részt vett a Korsun Művészeti Iskola és Központ megnyitóján Szevasztopolba, valamint találkozott a város kormányzójával, Mihail Razvozsajevvel.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője március 14-én jelentette be, hogy az államfő részt vesz majd egy fontos kulturális és történelmi helyszín megnyitóján.
A Krím-félsziget 2014-ben egyesült újra Oroszországgal egy népszavazás útján. A résztvevők elsöprő többsége a terület Oroszországhoz csatlakozása mellett foglalt állást, melyet Kijev a mai napig nem fogad el és követeli vissza a területet.

16:58
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Fontos megállapodás született

Oroszország és Ukrajna megállapodott a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tévő megállapodás meghosszabbításáról - jelentette be szombaton Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Mindkét féllel folytatott tárgyalásainkat követően sikerült elérnünk a megállapodás meghosszabbítását, amely március 19-én lejárt volna - mondta egy canakkalei avatóünnepségen a török államfő.
Erdogan Oroszország, Ukrajna és az ENSZ erőfeszítéseit is megköszönte, egyúttal leszögezte, hogy a megállapodás életbevágóan fontos a globális élelmiszerellátás stabilitása szempontjából. Felidézte, hogy az egyezség alapján több mint 800 hajó mintegy 25 millió tonna gabonát juttatott el a világpiacra.
A török elnök arról nem szólt, hogy a hosszabbítás milyen időtartamra szól. Korábban Oroszország úgy nyilatkozott, hogy 120 nap helyett 60 napos hosszabbítást támogat, ám ezt Kijev akkor elutasította arra hivatkozva, hogy az eredeti megállapodásban feketén-fehéren rögzítették, hogy legalább 120 nappal lehet meghosszabbítani.
Olekszandr Kubrakov ukrán infrastruktúraügyi miniszter a Twitteren azt írta, hogy a megállapodást ismét 120 nappal hosszabbították meg. Egyúttal háláját fejezte ki az ENSZ-nek és Törökországnak erőfeszítéseikért.
A fekete-tengeri gabona exportjáról tavaly júliusban született megállapodás. Az alku értelmében három fekete-tengeri kikötőből biztonságos folyosókon keresztül lehet gabonát exportálni, és a megállapodás végrehajtását Törökország koordinálja.

17:49
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Dollár százmilliókat költ Ukrajna harci drónokra

Ukrajna 31,6 milliárd hrivnyát (867 millió dollárt) tervez költeni az ország költségvetéséből drónokra, hogy kielégítse az ukrán hadsereg igényeit. Ez az összeg megközelítőleg 323 milliárd forint.

A pénzből elsősorban ukrán gyártmányú drónokat szeretnének vásárolni - közölte Jurij Sigol, ukrán tisztviselő.

18:43
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Itt van Scholz botrányos üzenete

Olaf Scholz német kancellár üdvözölte tokiói sajtótájékoztatóján szombaton, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

A Nemzetközi Büntetőbíróság a megfelelő intézmény a háborús bűncselekmények feltárására - foglalt állást a német kormányfő.

"Senki sem áll a törvények fölött" - tette hozzá.

Az ICC pénteken adott ki nemzetközi elfogatóparancsot az orosz elnök ellen, mert megítélése szerint alapos a gyanú, hogy személyes büntetőjogi felelősség terheli megszállt ukrajnai területekről gyerekek deportálása és kényszeráttelepítése miatt, ami háborús bűncselekménynek számít.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte a döntést.

19:33
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Széleskörű toborzást indított a Wagner-csoport Oroszországban

Az orosz Wagner zsoldoscsoport május közepéig mintegy 30 ezer új harcost tervez toborozni a soraiba - közölte szombaton a szervezet alapítója, Jevgenyij Prigozsin.

Prigozsin a Telegramon közzétett üzenetében elmondta, hogy a Wagner toborzóközpontjai, amelyek - mint mondta - a múlt héten 42 orosz városban nyíltak meg, naponta átlagosan 500-800 embert vesznek fel - írja a The Guardian.

20:22
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Itt az orosz bejelentés

Oroszország közölte, hogy a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást 60 nappal meghosszabbították - jelentette szombaton az orosz RBC, Maria Zakharova orosz külügyminisztériumi szóvivőre hivatkozva.

Recep Tayyip Erdogan török elnök már korábban bejelentette, hogy a megállapodást sikeresen meghosszabbították, amit az ENSZ is megerősített, de a hosszabbítás időtartalmát nem közölték.

Olekszandr Kubrakov ukrán miniszter viszont azt közölte, hogy a megállapodás 120 nappal lett meghosszabbítva, ellentétben az oroszok által közölt 60 nappal - írja a The Guardian.

21:28
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Civil áldozatok

Két ember meghalt és 14 megsebesült több donyecki város elleni orosz támadásokban - közölte a régió ukrán kormányzója.

Pavlo Kyrylenko elmondta, hogy Kramatorszk bombázása két halottat és nyolc sebesültet követelt - közülük hárman válságos állapotban vannak.

A jelentések szerint a támadásban tucatnyi lakóház és több autó is megrongálódott.

A kormányzó szerint Kosztyantyinivka orosz ágyúzásában hat ember sebesült meg.A támadásban megrongálódott egy iskola, több magánház, autók és egy bolt is - írja a Sky News.

00:19
március 18, 2023
Vágólapra másolva!

Négy települést támadtak az oroszok Szumi megyében

Az oroszok Shalynhynska, Esmanska, Krasnopilska és Bilopilska településeket lőtték aknavetővel és gránátvetővel a helyi hatóságok szerint. Személyi sérülésről vagy épületek megsemmisüléséről nem érkezett jelentés.

07:19
március 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!