Új frontvonalak alakulhatnak ki, az oroszok eddig még nem használt fegyvereket is bevetnek a harcokban

Események

Horizontal
Ukrán katonákat szállító autó halad el egy BM-21 Grad rakéta sorozatvető mellett a bahmuti fronton
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 426. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
06:04
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:15
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna már a következő télre készül

Az ukrán elnök az északnyugati Zsitomir városában járt, ahol találkozott az észt miniszterelnökkel, majd egy különleges koordinációs értekezletet is tartott a régióért felelős vezetők részvételével. Részletesen megvitatták a térség biztonsági, gazdasági és társadalmi helyzetét. A következő fűtési szezonra felkészülendő, döntéseket hoztak az energiaszektor helyreállításáról az orosz csapások után.

06:25
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ismeretlen anyagot tartalmazó levelet küldtek a moszkvai francia nagykövetségnek

Ismeretlen anyagot tartalmazó levelet küldtek Franciaország moszkvai nagykövetségére – írja a TASZSZ hírügynökség a rendfenntartó szervekre hivatkozva. "A francia nagykövetség alkalmazottai hétfőn este kaptak egy levelet, amelyben ismeretlen anyag található. Jelenleg a rendfenntartók dolgoznak a helyszínen" - idézett egy forrást a TASZSZ. A francia külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a jelentést.

Április elején az orosz sajtó arról számolt be, hogy Finnország moszkvai nagykövetsége három gyanús levelet kapott, amelyek közül az egyik ismeretlen port tartalmazott.

06:54
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Kína állítja, hogy tiszteletben tartja az államok szuverenitását

Kína tiszteletben tartja a volt szovjet tagállamok szuverén nemzetként való státuszát - közölte külügyminisztériuma, elhatárolva magát párizsi küldöttének megjegyzéseitől, amelyek felzúdulást váltottak ki az európai fővárosok körében.

Az Európai Unió több külügyminisztere is elfogadhatatlannak mondta Lu Shaye nagykövet megjegyzéseit, amelyekben megkérdőjelezte Ukrajna és más volt szovjet államok szuverenitását, és arra kérték Pekinget, hogy tisztázza álláspontját.

Mao Ning külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy Peking tiszteletben tartja a volt szovjet tagállamok szuverén nemzetek státuszát a Szovjetunió összeomlása után. A párizsi kínai nagykövetség közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy Lu Ukrajnával kapcsolatos megjegyzései "nem politikai nyilatkozatok, hanem személyes nézeteinek kifejezése".

07:21
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Lavrov: A világ veszélyesebb küszöbhöz ért

A világ „elérhette a veszélyes, esetleg még veszélyesebb küszöböt", mint a hidegháború idején – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon az ülésen, amelyet a testület Oroszország soros elnökségének részeként vezetett. Antonio Gutterres ENSZ-főtitkár szerint az ukrajnai invázió „masszív szenvedést és pusztítást okoz".

07:54
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ-főtitkár a gabonamegállapodás kiterjesztését javasolta

António Guterres ENSZ-főtitkár javaslatot tett Vlagyimir Putyin orosz elnöknek egy „előrelépési útra, amelynek célja az ukrán gabona biztonságos fekete-tengeri exportját lehetővé tevő megállapodás javítása és kiterjesztése", amelyet Moszkva május 18-tól felmondással fenyegetett.

Az orosz védelmi minisztérium eközben azzal vádolta Ukrajnát, hogy megkísérelte megtámadni hajóit a Fekete-tengeren, ami szerinte a megállapodás meghosszabbításának ellehetetlenítésével fenyeget.

08:02
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. április 24-én az ukrán-magyar határszakaszon 4613 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4643 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül 33 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

08:33
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország bevetette a T-14 Armata tankokat

Az orosz fegyveres erők megkezdték a legújabb T-14 Armata harckocsik használatát az ukrán állások tüzelésére - mondta egy tájékozott forrás a RIA Novosztyinak. Tavaly év végétől a T-14 Armata legénységek harci koordináción estek át az egyik donbászi népköztársaság gyakorlóterepén - tette hozzá a forrás.

A T-14 "Armata" fő tankot az Ural Közlekedésmérnöki Tervező Iroda fejlesztette ki. Elrendezésének sajátossága egy személyzet nélküli torony, a legénység három tagja egy elszigetelt páncélkapszulában van a testben. A harckocsi kombinált többrétegű páncélzattal, új dinamikus „Malachit" védelemmel és „Afganit" aktív védelmi komplexummal rendelkezik. A jármű fő fegyverzete egy 125 mm-es 2A82-1M sima csövű löveg, amely képes új, nyolc kilométeres hatótávolságú irányított rakétákat használni.

08:58
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Hét települést ágyúztak Szumi megyében

Az orosz erők április 24-én hét közösséget ágyúztak Szumi megyében, több mint 80 lövést adtak le különféle típusú fegyverekből – jelentette a Szumi megyei katonai hivatal a Facebookon. A poszt szerint Oroszország ágyúzta Bilopillia, Myropillia, Esman, Znob Novhorodske, Shalyhyne, Seredyna Buda és Yunakivka közösségeket.

Myropilliában megrongálódott három magánlakás és egy üzlet, míg az Esmanban egy raktár kapott találatot, egy magánlakás pedig kigyulladt a robbanás következtében. Személyi áldozatokról nem érkezett jelentés.

09:28
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Döntő győzelem hiányában elapadhat Ukrajna nyugati támogatása

Az az ablak, amely lehetővé teszi, hogy Ukrajna sikeres legyen az Oroszország elleni harcban, nem maradhat örökké nyitva – írja a The New York Times. Ha nincs döntő győzelem a fronton, csökkenhet a nyugati támogatás Ukrajnának, Kijevre pedig egyre nagyobb nyomás nehezedhet, hogy komoly tárgyalásokat kezdjen a konfliktus lezárása vagy befagyasztása érdekében.
A nyugati országok – állapították meg az anyag készítői – nem rendelkeznek elegendő lőszerkészlettel, a hazai termelés pedig csak jövőre tudja kielégíteni Kijev szükségleteit.

10:02
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint Oroszország védekezésre váltott

Kirillo Budanov, az ukrán hírszerzés vezetője szerint Oroszország védelmi állásokra váltott Bahmut kivételével minden harci területen. Az RBC Ukraine-nak adott interjújában azt mondta: „A frontvonalon csak Bahmut városában tesznek kísérleteket, északról próbálják lefedni Avdijivka városát, és Marinka városában helyi harcok zajlanak. Mind Avdijivkában, mind Marinkában a taktika ugyanaz, mint Bahmutban – kísérlet arra, hogy eltöröljék a települést a Föld színéről."

10:31
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Szoros terepkövetésről beszélt egy orosz helikopterpilóta

A Mi-35-ös helikopterek személyzete a szoros terepkövetés taktikáját alkalmazza annak érdekében, hogy minimalizálja az ellenséges légvédelmi tűz alá kerülés kockázatát – mondta egy „Kaban" hívójelű helikopterparancsnok az orosz védelmi minisztérium videójában.
„Néha a magasságunk eléri a 40 métert, néha pedig lehetséges, hogy csak három-öt méteres magasságban repüljünk" – idézte a pilótát a RIA Novosztyi. Társa arról beszélt, hogy noha a gépet ennél jóval könnyebb repülési helyzetekre tervezték, az alacsony magasságon repülés során még soha nem hagyta cserben őket.
A Mi-35 egy orosz szállító és harci helikopter, amelyet az ellenséges páncélozott járművek megsemmisítésére, a szárazföldi erők tűztámogatására, rakomány és csapatok szállítására terveztek. A legénység két főből áll. Maximális sebessége 300 kilométer per óra.

10:54
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Erőszakos evakuálásról beszélnek az ukránok

Az ukrán hatóságok szerint az orosz erők „erőszakkal evakuálják" a civileket a Herszon régió általuk még mindig elfoglalt részein, egy nappal azután, hogy azt állították: az ukrán erők hídfőt hoztak létre a Dnyeper folyó keleti partján. Az állítást nem lehet ellenőrizni, de az ukrán katonai tevékenység nyilvánvalóan növekedett az ország déli részén, amelyet egyes elemzők Kijev régóta várt ellentámadásának potenciális előfutáraként értelmeztek.

11:24
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok új támadást indíthatnak

Oroszország több területen is indíthat támadó hadműveleteket, ha az időjárás javul – mondta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője az Amerika Hangjának adott interjújában.
Amerikai tisztviselők április 21-én közölték, hogy "a következő hetekben" 250 ukrán katonát képeznek ki a 31 M1A1 Abrams tank karbantartására és használatára. A képzés összesen 10 hétig tart, és annak befejeztével a 31 darab M1A1 harckocsit a frontvonalra küldik.

12:00
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij gyors fegyverszállítást kért

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította nyugati szövetségeseit, hogy gyorsítsák fel fegyvereik és lőszereik szállítását, hangsúlyozva, hogy ez kulcsfontosságú az ukránok életének védelmében.

„Az emberek élete közvetlenül függ a kézbesítés gyorsaságától és a már meghozott döntések végrehajtásától. Ha a vezetők és az egyes államok mindegyike ugyanolyan lelkiismeretesen védené közös szabadságunkat a kontinensen, akkor Oroszország agressziója már nyilvánvaló vereséget szenvedett volna" – mondta Zelenszkij.

12:44
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok Kupjanszkot támadták

Az orosz erők csapást mértek Kupjanszkra, 1 ember meghalt, legalább 10 megsebesült. Az orosz csapatok április 25-én reggel Sz-300-as rakétát lőttek a Harkivi területen lévő Kupjanszk városközpontjára - közölte Oleh Szinyehubov kormányzó. Az orosz rakéta a helyi történelmi múzeumot találta el, megölve annak egyik alkalmazottját és megsebesítve még legalább tíz embert - közölte Volodimir Zelenszkij elnök.

13:30
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ezek az orosz veszteségek az ukránok szerint

Oroszország 2022. február 24. óta 187 770 katonát vesztett Ukrajnában. Az ukrán vezérkar április 25-én jelentette, hogy Oroszország emellett 3688 harckocsit, 7151 páncélozott harcjárművet, 5784 járművet és üzemanyagtartályt, 2863 tüzérségi rendszert, 539 többszörös rakétaindító rendszert, 291 légvédelmi rendszert, 308 repülőgépet, 294 helikoptert, 2437 drónt és 18 hajót veszített.

13:52
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Herszonban

A Suspilne, Ukrajna állami műsorszolgáltatója arról számolt be, hogy tudósítói robbanásokat hallottak Herszonban.

14:31
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Sahtarszkét támadták az oroszok éjszaka

Orosz támadások két lakost megöltek és 13-at megsebesítettek az ukrajnai Donyecki területen lévő Sahtarszke faluban - közölte Pavlo Kijrilenko kormányzó április 25-én kora reggel a Telegrammon - írja a The Kyiv Independent.

14:54
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Civilnek öltözött ukrán mesterlövészek lehetnek Bahmutban

A Mariupol védelmekor híressé vált ukrán Azov zászlóalj egyik mesterlövészére bukkantak a Wagner-harcosok Bahmutban. Egyikük azt mondta a RIA Novosztyinak, hogy az evakuálásra váró civilek között kaptak el egy orvlövészt, akiről később kiderült, hogy az Azov mesterlövésze, így nem kizárt, hogy magukat szintén civilnek álcázva, lehetnek társai is a heves harcok dúlta városban.

15:27
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre kevesebb orosz katona hal meg a fronton

Az orosz oldalon a napi áldozatok száma áprilisban mintegy 30 százalékkal csökkent - közölte a brit hírszerzés. A védelmi minisztérium napi hírszerzési tájékoztatójában arról számolt be, hogy a csökkenés valószínűleg az orosz téli offenzíva végének köszönhető. A minisztérium azt is elmondta, hogy Oroszország most valószínűleg felkészíti csapatait az ukrán ellentámadásra - írja a The Guardian.

15:49
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán partizánok felrobbantottak egy orosz ellenőrzőpontot

Ukrán partizánok felrobbantottak egy orosz ellenőrzőpontot a megszállt Herszon megyében – jelentette az ukrán hadsereg Nemzeti Ellenállási Központja. A tájékoztatás szerint az Atesh partizánmozgalom tagjai házi készítésű robbanóanyagokkal vettek célba egy orosz ellenőrzőpontot Oleskij város közelében. A támadásban az orosz fél veszteségeket szenvedett. Az Országos Ellenállási Központ egyúttal köszönetet mondott a megszállt területek helyi lakosainak, hogy tájékoztatást adtak az orosz megszálló erők mozgásáról és állásairól.

16:25
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

A NYT szerint Ukrajna elveszítheti nyugat támogatását

A The New York Times szerint Ukrajna a nyugati támogatás elvesztését kockáztatja, ha az ellentámadás nem sikerül.

Határozott győzelem nélkül a fronton meggyengülhet az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás, és Kijevre egyre nagyobb nyomás nehezedhet, hogy komoly tárgyalásokba kezdjen a konfliktus befejezéséről vagy befagyasztásáról" - írta a lap.

Megjegyezte, hogy ha az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) offenzívája kudarcot vall, akkor nagyon valószínűtlen, hogy a Nyugat a közeljövőben újra fel tudja építeni Kijev katonai potenciálját.

A hetilap szerint a nyugati országok nem rendelkeznek elegendő tartalékkal, a hazai termelés pedig jövő évig nem lesz képes kielégíteni az ukrán fegyveres erők szükségleteit.

16:51
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők támadtak Lisicsanszk irányában

A "Déli Erők Csoportjának" rakétaegysége csapást mért az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ideiglenes állomáshelyére Lisicsanszk irányában. A csoport sajtóközpontjának vezetője, Vadim Asztafjev kedden közölte a TASZSZ-szel.

Elmondása szerint a Déli Katonai Csoportosulás légiereje megsemmisítette az AFU 81. önálló légi mozgó dandárjának tüzelőállásait Hrihorovka és Belogorovka közelében.

17:32
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Védekező pozíciót vettek fel az orosz egységek

Oroszország Bahmut kivételével minden harcálláspontján védekező állásra váltott - közölte Kijlo Budanov, az ukrán hírszerzés vezetője.

Budanov az RBC Ukrajnának adott interjújában elmondta: "A frontvonalon csak Bahhmut városában tesznek támadási kísérleteket, északról Avdijivka városát próbálják fedezni, és Marinka városában lokális harcokat folytatnak."

18:12
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Irán lőszert szállít Oroszországba a Kaszpi-tengeren

Oroszország a Kaszpi-tengeren át szállított iráni tüzérségi lövedékekkel és egyéb lőszerekkel látja el Ukrajnában harcoló csapatait – írja a Wall Street Journal közel-keleti tisztviselőkre hivatkozva.

18:30
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Már csak egy gyerek maradt a frontvonalban Avdijivkában

Április 24-ig legalább egy gyerek él még a fronton fekvő Avdijivka városában – közölte Vitalij Barabas, a város katonai közigazgatásának vezetője. "Nem találjuk a gyereket, mivel a szülők rejtegetik" - mondta Barabas, hozzátéve, hogy a törvény értelmében a gyerekeket nem lehet elválasztani a családtól – legalább az egyik szülőnek el kell kísérnie őket.

A tisztviselő szerint egyes családok nem akarnak eleget tenni a kitelepítési utasításnak, és megpróbálják elrejteni gyermekeiket. A kiürítési parancs márciusi bejelentése után mintegy 40 gyermekes család hagyta el magától Avdijivkát. A hatóságoknak további 10 családot kellett felkutatniuk.A háború előtti 32 000 lakosú iparvárosban március végén kevesebb mint 2000 ember maradt, köztük hat gyerek.

18:48
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők megakadályozzák az ukrán egységek előrenyomulását Krasznolimszk irányába

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) elegendő erőt és eszközt halmoztak fel egy ellentámadáshoz Krasznoliman irányában, és az AFU légiereje és tüzérsége megakadályozza az az orosz egységeket abban, hogy előrenyomulást indítson. Erről Andrej Marocsko nyugalmazott alezredes, az LNR Népi Milícia munkatársa számolt be kedden a TASZSZ tudósítójának.

Marocsko megjegyezte, hogy az orosz tüzérség és légierő támadásai komoly fenyegetést jelentenek az AFU számára, ezért az ukrán hadvezetés "még nem meri teljes mértékben végrehajtani a tervét".

19:30
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Döbbenetes lengyel bejelentés

Lengyelország és Észtország túl közel van Oroszországhoz ahhoz, hogy semleges maradjon, ezért azon dolgoznak, hogy Ukrajna kapjon fokozott biztonsági garanciákat, és a NATO-bővítés folytatódjék tovább - jelentette ki kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő azt követően, hogy tárgyalást folytatott észt kollégájával, Kaja Kallasszal Varsóban.

Morawiecki kijelentette azt is: "Tisztában vagyunk azzal, hogy az ukrajnai háború Dávid és Góliát csatája, és Dávidnak a legmodernebb fegyverekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy győzhessen ebben az egyenlőtlen küzdelemben".

A lengyel miniszterelnök elmondta, hogy országa részt vesz az Oroszország által elrabolt ukrán gyerekek felkutatására irányuló kezdeményezésben, és egyúttal felkérte a csatlakozásra Észtországot is.

20:25
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Még közelebb sodródik Brüsszel a háborúhoz

Az Európai Bizottság hétfőn további 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajna számára, a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag (MFA+) harmadik részleteként - jelentette be a brüsszeli testület.

A hitel formájában nyújtandó támogatási csomag strukturális megoldást szolgáltat Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére. A források az alapvető közszolgáltatások biztosítására, például iskolák, kórházak működtetésére vagy a kitelepítettek lakhatásának megoldására, a makrogazdasági stabilitás megőrzésére és az orosz erők által elpusztított létfontosságú infrastruktúra helyreállítására használhatók fel.

Az Ukrajnának nyújtott kedvezményes kölcsön folyósítása feltételek teljesítéséhez kötött. Kifizetéséhez Ukrajnának meg kell erősítenie intézményrendszerét és fel kell készítenie a helyreállításra és az uniós tagság felé vezető útra.

21:07
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország beutazási tilalmat rendelt el a moldovai belügyminiszterrel és három képviselővel szemben

Oroszország beutazási tilalmat rendelt el Ana Revenco moldovai belügyminiszterrel és három parlamenti képviselővel szemben - közölte kedden a chisinaui külügyminisztérium.

Megtiltották Ana Revenco moldovai belügyminiszternek, valamint Lilian Carp, Olesea Stamate és Oazu Nantoi parlamenti képviselőknek a beutazást Oroszországba - olvasható a közleményben.

A nap folyamán az orosz külügyminisztérium bejelentette, hogy kiutasít egy moldovai diplomatát, válaszlépésként arra, hogy április 19-én Moldova is kiutasított egy orosz diplomatát.

22:01
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán vezérkar: A legádázabb harcok továbbra is Bahmut és Marjinka térségében folynak

A legádázabb harcok változatlanul a Donyeck megyei Bahmut és Marjinka településeknél folytak kedden - közölte az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében.

A beszámolóban a kijevi katonai vezetés kiemelte, hogy a nap folyamán az orosz erők két rakétacsapást mértek Sz-300-as légvédelmi rendszerrel a Harkov megyei Kupjanszk város központjára, valamint hat légicsapást és több mint tíz, sorozatvetős rakétatámadást más célpontokra.

Oleh Szinyehubov Harkov megyei kormányzó a Telegramon arról tájékoztatott, hogy a Kupjanszkban eltalált helytörténeti múzeum romjai alól ki tudták emelni egy nő holttestét. Rajta kívül egy másik ember is életét vesztette ott, valamint tízen megsebesültek. A vezérkar hangsúlyozta, hogy a megsemmisített múzeumépület környékén egyetlen katonai létesítmény sincs.

A kijevi katonai vezetés jelentése szerint az orosz hadsereg változatlanul Bahmut, Marjinka és Avgyijivka településekre koncentrál a támadásban, de az ukrán erők kedden visszavertek 36 ellenséges támadást a frontnak eme szakaszain.

22:47
április 25, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország váratlan bejelentése

Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal vezetője nemzetközi partnereinek küldött levelében jelezte, hogy Oroszország 2028-ig meghosszabbítja részvételét a Nemzetközi Űrállomás (ISS) munkájában.

Moszkva korábban bejelentette, hogy 2024 után kivonul az ISS-ről, és saját űrállomást épít.

Boriszov az űrutazás területén létrehozott eddigi legnagyobb és legsikeresebb projektként beszélt Oroszország, az Egyesült Államok, Európa, Kanada és Japán együttműködéséről. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy az ISS "folytatja munkáját, és segít megvalósítani az emberiség legmerészebb elképzeléseit a világűr megnyitására".

Alig két héttel korábban Boriszov vázolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek egy orosz űrállomás terveit, amely egyebek között egy orosz holdmissziót szolgálna ki.

06:36
április 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről