Robbanás volt Zaporizzsjában, nem csitulnak a harcok a Wagner-csoport visszavonulásával sem

conflict army war Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán tüzér tart a kezében egy 155 milliméteres lövedéket Avdijivka közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 486. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
07:58
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző közvetítésünket ITT TALÁLJA.

08:04
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 23-án az ukrán-magyar határszakaszon 7982 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6640 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 100 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:17
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

A Kreml vádat emelt a Wagner főnöke ellen

Oroszország fegyveres lázadás miatt büntetőeljárást indított a Wagner-zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin ellen, aki korábban azzal vádolta az ország védelmi minisztériumát, hogy célba vette csapatait, és rakétacsapást rendelt el a Wagner ukrajnai táboraira.

Arra figyelmeztetett, hogy csapatai Szergej Sojgu védelmi miniszter megbüntetésére indulnak – és felszólította a hadsereget, hogy ne tanúsítsanak ellenállást. "Ez nem fegyveres lázadás, hanem az igazságosság menete" - mondta Prigozsin.

Egyelőre nincs bizonyíték a Wagner-csapatok megmozdulására vagy felvonulására.

09:07
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült, hogy miért lassú az ellentámadás

Philip Ingram, egy volt brit hírszerző tiszt értékelte a Sky Newsnak az orosz-ukrán háború aktuális helyzetét, és azt mondta, arra számít, hogy az ukrán ellentámadási hadművelet szándékosan lassú, elhúzódó lesz.

09:44
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az ellentámadás ütemezéséről beszélt egy ukrán parancsnok

Ukrajna jelezte, hogy Oroszország elleni ellentámadásának fő lökése még várat magára, néhány csapatot még nem telepítettek be, és az eddigi hadművelet célja a "csatatér felállítása" volt.
Kijev azt állítja, hogy a 16 hónappal ezelőtti orosz invázió óta a legambiciózusabb támadás korai szakaszában foglalt vissza nyolc falut, de Volodimir Zelenszkij elnök a héten azt mondta, hogy a nyereség "lassabb volt a kívántnál".

Az ukrán előrenyomulás ütemével foglalkozva három magas rangú tisztviselő küldte eddig a legvilágosabb jelzést, hogy az ellentámadás fő része még nem kezdődött el.

"Azt akarom mondani, hogy a fő erőnk még nem vett részt a harcokban, és most kutatunk, kutatjuk a gyenge helyeket az ellenséges védelemben. Még minden előttünk áll" - idézte a Guardian Olekszandr Szirszkijt, az ukrán szárazföldi erők parancsnokát.

10:30
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint a NATO-csúcson minden eldőlhet

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter azt várja, hogy Kijev egyértelmű jelzést és menetrendet kap a NATO-tagsághoz, amikor a szövetség jövő hónapban Vilniusban tart csúcstalálkozót.

Volodimir Zelenszkij korábban keményen szorgalmazta Ukrajna NATO-tagságát, de azt is kijelentette, elismeri, hogy lehetetlen lenne csatlakozni, amíg tart a háború.

Kijev szövetségesei megosztottak abban, hogy Ukrajnának milyen gyorsan kellene csatlakoznia, és egyes nyugati kormányok óvakodnak minden olyan lépéstől, amely közelebb viheti a szövetséget az Oroszországgal folytatott háborúhoz.

11:02
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

Puccsra készülhet a Wagner-csoport vezetője

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója és vezetője azzal vádolta Oroszország védelmi minisztériumát, hogy célba vette a csapatait, és rakétacsapást rendelt el a Wagner ukrajnai táboraira, megölve "nagy számú bajtársát".

Közölte, hogy csapatai Szergej Sojgu védelmi miniszter megbüntetésére indulnak – és felszólította a hadsereget, hogy ne tanúsítsanak ellenállást. Tagadta a puccs elindítását, és azt mondta: "Ez nem fegyveres lázadás, hanem az igazságosság menete."

Moszkva azonban másképp értékelte Prigozsin szavait és fegyveres lázadás miatt büntetőeljárást indítottak ellene. Országszerte készültséget rendeltek el a fenyegető videó után.

Meg nem erősített médiajelentések szerint katonai járművek tűntek fel Moszkva belvárosában, illetve a kelet-ukrajnai Rosztov-on-Donban is, ahol korábban Szergej Sojgu védelmi miniszter járhatott. Lezárták a forgalom elől az orosz M-4-es autópályát Moszkvától 400 kilométerre délre. 

Jevgenyij Prigozsin állítólag a Déli Katonai Körzet főhadiszállásán tartózkodik. A Wagner-vezér egy videóüzenetben elmondta, hogy a katonai létesítményeket és a repülőteret is ellenőrzés alatt tartják, de minden normális. A védelmi minisztérium eddig nem nyilatkozott hivatalosan a rosztovi helyzetről.

11:53
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere elismerte, hogy hibázott

Ukrajna legfelsőbb biztonsági szerve úgy döntött, hogy megbüntet tisztségviselőket annak a három embernek a halála miatt, akiket egy orosz rakétacsapás idején kizártak egy bombamenhelyből – közölte Volodimir Zelenszkij elnök.

Ukrajnában az óvóhelyek negyede, Kijevben pedig egyharmada alkalmatlan a használatra" - mondta, hivatkozva az óvóhelyek ellenőrzésére, amelyet a június 1-jei halálesetek után rendelt el.

"A Nemzetbiztonsági Tanács döntése az, hogy bíróság elé állítja a bűnösöket, és minden helyet megfelelő állapotba hoz." Nem közölt más részleteket a döntésről, vagy arról, hogy kik büntethetők.Vitalij Klicsko kijevi polgármester a tragikus eset után kijelentette, hogy bizonyos mértékben ő viseli a felelősséget, de azt mondta, mások is hibázhattak, különösen az elnök kinevezettjei.

12:13
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt mondta Putyin a puccskísérlet után

Oroszország elnöke szombat reggeli beszédében Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-vezér puccskísérletére, lázadására reagálva elmondta, hogy mindent megtesz az ország védelmében.

Oroszország elnökeként és a legfelsőbb főparancsnokként, Oroszország állampolgáraként mindent megteszek az ország védelmében, az alkotmányos rend, az állampolgárok életének, biztonságának és szabadságának védelmében" – mondta Vlagyimir Putyin.

Vlagyimir Putyin beszédéről itt olvashat bővebben.

12:52
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország eddigi veszteségei a háborúban

Az Ukrán hadsereg becslései szerint az oroszok eddig ennyi katonát, tankot és vadászgépet veszítettek el a háborúban:

13:47
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

Németország légvédelmi harckocsikkal támogatja Ukrajnát

Christian Freuding, a német védelmi tárca Ukrajnai Szituációs Központjának vezetője bejelentette, hogy az év végéig Németország további 45 Gepard típusú légvédelmi harckocsival támogatja Ukrajnát. Ukrajna már 34 Gepardot kapott Németországtól, a következő hetekben még 15-öt leszállítanak, további harmincat pedig az év végéig küldenek el Ukrajnának az Egyesült Államokkal közreműködve.

A dandártábornok kitért arra is, hogy a ma leszállított IRIS-T légvédelmi rakétarendszerek mellett Ukrajna idén még két ilyen rendszert átvehet, 2024-ben pedig további négy IRIS-T leszállítását tervezik. Freuding elmondta, hogy ezeknek a rendszereknek "szinte 100 százalékos" a találati arányuk.

13:50
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

A csecsenek készen állnak leverni a lázadást

A csecsen sereg vezetője, Ramzan Kadirov hátba szúrásnak nevezte a Wagner-vezér Prigozsin puccskísérletét, majd hozzátette, hogy a háború nem a személyes sérelmek hangoztatására való. Ezzel utalt Prigozsin és az orosz védelmi minisztérium között régóta húzódó ellentétre.

Elmondása szerint ez egy lázadás, amire nincs mentség, teljes mértékben támogatja Vlagyimir Putyint.

A lázadást le kell verni, és ha ez kemény intézkedéseket igényel, akkor készen állunk – tette hozzá.

15:08
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország mindenkit meglepett

Az orosz hadsereg folyamatos rakétaellátása sokakat meglepett, ugyanis a korábbi hiányról szóló jelentések ellenére sokszor indítottak támadásokat Ukrajna ellen. Ezt az Egyesült Államokból, Európából és Japánból kapott mikrochipek és csúcstechnológiájú alkatrészek kínálata teszi lehetővé.

16:40
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

A megszállt ukrán területek vezetői támogatják Putyint

Az ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megyék megszállt részeinek vezetői támogatásukat fejezték ki Vlagyimir Putyin felé az oroszországi lázadással kapcsolatban.

17:05
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

Géppuskákkal várják Moszkvában a Wagner-konvojt

A jelentések szerint géppuskaállásokat állítottak fel a katonák Moszkva dél-nyugati részén. Fegyveres rendőrök is gyülekeznek azon a ponton, ahol az M4-es autópálya eléri a fővárost.

A Wagner-konvoj az M4-es autópályán Moszkva felé tart - írj a Sky News

17:46
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az FSZB lecsapott Prigozsin millióira

Az orosz biztonsági szolgálat lerohanta a Wagner-csoport szentpétervári központját. Prigozsin irodájában 47 millió dollárt találtak kartondobozokban. A Wagner-csoport vezetője ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a pénzt a zsoldosai kifizetésére és az egyéb költségek rendezésére szánták.

17:55
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin kiadta a halálos parancsot

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin úgy tervezi megállítani a Wagner-csoport zsoldosait, hogy megöleti a vezetőjüket, Jevgenyij Prigozsint. Ezt adta ki feladatként a rendvédelmi szerveknek egy vezérkarhoz közel álló forrás szerint – íjra a Meduza.io.

A forrás szerint Putyin nem akar nagy lövöldözést, ezért az első számú feladat Prigozsin kiiktatása, valamint a Wagner-csoport gerincének megsemmisítése. Azt is hozzátette, hogy a többi zsoldos amnesztiát kaphat.

19:18
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán légierő objektumaira mért csapásról számolt be az orosz katonai szóvivő

Nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel hajtott végre csoportos csapást az ukrán légierő rádiófelderítő központjaira és légi eszközeire a Kirovohrad megyében lévő Kanatove, valamint a Dnyipro repülőterén az orosz hadsereg - közölte a szombati hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok a támadást sikeresnek minősítette.

Azt mondta, hogy pénteken, válaszul a Herszon megye és a Krím közötti csongari közúti híd elleni csapásra, a Hmelnyickij megyei Sztarokosztjantyiniv településen az orosz haderő megsemmisített egy Storm Shadow manőverező repülőgépeket tároló raktárt.

19:50
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO, Olaszország és Csehország is figyelemmel kíséri az oroszországi eseményeket

A NATO és Olaszország követi az oroszországi eseményeket, míg a cseh kormány azt hangsúlyozza, hogy továbbra sem ajánlja az utazást Oroszországba.

Oana Lungescu NATO-szóvivő röviden csak annyit közölt e-mailben, hogy "figyelik az oroszországi helyzetet", mást nem mondott.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szerint Jevgenyij Prigozsin lázadása azt mutatja, hogy Oroszország ukrajnai inváziója visszaüt Vlagyimir Putyin orosz elnökre. Meloni irodájának szombati a közleménye szerint az olasz kormányfő "szorosan követi az Oroszországban kibontakozó eseményeket, amelyek azt mutatják, hogy Ukrajna elleni agressziója miként okoz instabilitást Oroszországban."

20:22
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

Erdogan üzent a Wagner-lázadóknak

Recep Tayyip Erdogan török elnök a józan ész jelentőségét hangsúlyozta telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, miután a Wagner orosz katonai magánvállalat fellázadt az orosz hadvezetés ellen - közölte szombaton a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága.

A közlemény szerint a két vezető a legutóbbi oroszországi fejleményeket vitatta meg a beszélgetés során.

Erdogan a józan ész jelentőségét hangsúlyozta, majd aláhúzta: Törökország kész megtenni "a ráeső részt" annak érdekében, hogy a történtek a legrövidebb időn belül békében rendeződjenek.

Nem sokkal korábban a Kreml is tájékoztatást adott ki a telefonbeszélgetésről, melyben azt hangoztatták, hogy a török elnök "teljes támogatásáról" biztosította az orosz vezetést.

20:48
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

Medvegyev kimondta, amire mindenki gondol

Dmitrij Medvegyev, Oroszország Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese szerint a jelenleg zajló katonai zendülés menete teljes mértékben megfelel egy jól átgondolt és megrendezett államcsínynek.

"A jelenlegi események alakulása azt mutatja, hogy a katonai lázadás szervezőinek cselekedetei beleillenek egy jól átgondolt és megrendezett államcsínybe" - mondta Medvegyev.

Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatója a lázadást a legsúlyosabb bűncselekménynek nevezte, amelyet semmilyen korábbi érdem nem igazolhat.

Június 23-án, péntek éjjel Jevgenyij Prigozsin fegyveres lázadást robbantott ki Oroszországban.

Később Prigozsin azzal vádolta az orosz védelmi minisztérium vezetését, hogy rakétatámadást indítottak a Wagner egységei ellen, amit a tárca később tagadott - írja a kp.ru.

Vlagyimir Putyin orosz elnök "hátba szúrásnak" nevezte a lázadást, és kijelentette, hogy az árulók felelni fognak mind a törvénynek, mind a saját népüknek.

21:52
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt üzente Moszkva a Nyugatnak

Közleményben intette óva az orosz külügyminisztérium a nyugati országokat attól, hogy az oroszországi helyzetet saját céljaikra használják ki.

"Óvjuk a nyugati országokat minden olyan utalástól, hogy a belső orosz helyzet esetleg felhasználható oroszellenes céljaik elérésére" - állt a dokumentumban.

Az orosz diplomáciai tárca szerint az orosz társadalom élesen elutasítja a fegyveres felkelés kísérletét, amely szerinte az oroszországi helyzet destabilizálására, az egység megbontására és a nemzetközi biztonság szavatolására irányuló erőfeszítések ellen irányul.

"A lázadás így Oroszország külső ellenségeinek kezére játszik" - szól a szöveg.

A minisztériumi közlemény értelmében a kísérlet nem talál támogatásra sem Oroszországban, sem a józan külföldi politikai erők körében, a helyzetre a közeljövőben megtalálják a méltó megoldást, az ukrajnai "különleges hadműveletnek" pedig minden célja teljesülni fog.

08:20
június 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósíásunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről