Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 483. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül20 bejegyzés
06:05
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző közvetítésünket ITT TALÁLJA.

06:20
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

London elkötelezte magát Ukrajna támogatása mellett

A brit kormány több milliárd dolláros pénzügyi csomagot állított össze az ukrán gazdaság stabilizálására. A Downing Street ájékoztatása szerint a kezdeményezés - amelyet Rishi Sunak brit miniszterelnök jelent be a Londonban kezdődő kétnapos ukrajnai újjáépítési konferencián - egyebek mellett brit kormányzati garanciavállalást tartalmaz 3 milliárd dollárnyi világbanki hitelre, amelynek célja a létfontosságú ukrajnai közszolgáltatási intézmények, köztük az iskolák és a kórházak működésénekfinanszírozása.

A brit kormány emellett saját forrásból további 240 millió font (105 milliárd forint) kétoldalú pénzügyi támogatást is folyósít életmentő programokra, köztük aknamezők felszámolására, katasztrófaelhárító felszerelések szállítására, reformprogramokra és energiaipari beruházásokra.

Ebből a csomagból 127 millió fontot lehet fordítani közvetlen humanitárius célokra az ENSZ és a vöröskereszt bevonásával, mások mellett olyanok megsegítésére, akik az ukrajnai harcok frontvonalában élnek.

06:25
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

Eddig 400 cég jelezte, hogy bekapcsolódik az újjáépítésbe

A londoni miniszterelnöki hivatal beszámolója szerint eddig 38 országból négyszáznál több nagyvállalat jelezte, hogy kész bekapcsolódni az ukrajnai újjáépítésbe. A jelentkezők között van mások mellett a Virgin vállalatbirodalom, a Sanofi gyógyszeripari konglomerátum, a Philips technológiai cég, a Hyundai Engineering ipari csoport és Citi pénzügyi szolgáltató.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 3 milliárd eurós finanszírozási programot hirdetett meg Ukrajna számára a 2022-2023-as időszakra, és idei éves közgyűlésén jelezte: várhatóan tőkeemelést kér még az év vége előtt a részvényes országoktól és szervezetektől ahhoz, hogy hozzájárulhasson az ukrajnai újjáépítés finanszírozásához.

A londoni székhelyű bank becslése szerint az ukrajnai helyreállítási költségek meghaladhatják a 410 milliárd dollárt.

07:05
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

Nem újjáépítés, védelmi projekt

"A munkát úgy irányítjuk, hogy az újjáépítésünk, a helyreállításunk ne csak építési projektekké váljon, hanem globális védelmi projektekké is.

Az újjáépített Ukrajna, az átalakult Ukrajna, a megerősített Ukrajna a biztonság hordozója és a biztonság garanciája, védelmet nyújt az orosz agresszió megismétlődése ellen" - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

07:28
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt egy kickbox-bajnok

Meghalt egy ukrán kickbox-bajnok az oroszok elleni harcban, a háborús jelentésekben elesett sportolókat nyilván tartó weboldal szerint. A 23 éves Makszim Bordus több tucat tornát nyert, és ukrán bajnok volt. A háború első napján jelentkezett harcolni, június 11-én egy orosz lövedék ölte meg Zaporizzsja térségében.

Rokonai, barátai petícióban kérik az elnököt, hogy Bordus posztumusz kapja meg az Ukrajna Hőse címet.

07:54
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 20-án az ukrán-magyar határszakaszon 6222 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4792 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 69 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:26
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország csapással fenyeget

Oroszország csapásokkal fenyegetőzött Kijev „döntéshozó központjaira", ha Ukrajna nyugatról szállított rakétákat vet be a megszállt Krím félsziget ellen. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint az Egyesült Államok által szállított HIMARS-ok és az Egyesült Királyság által szállított Storm Shadow rakéták krími célpontok elleni potenciális alkalmazása a nyugat „teljes részvételét jelenti a konfliktusban, és azonnali csapásokat von maga után az ukrán döntéshozó központok ellen."

08:53
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

Nem a korrupció a fő probléma

Egy magas rangú ukrán tisztviselő azt mondta, hogy az országnak nem a korrupció, hanem a hatalmas segélyek feldolgozására és befektetésére való egyszerű kapacitáshiány miatt lesz nehéz felvenni a várt milliárdos nyugati magán- és állami támogatást a helyreállításhoz. „Történelmileg a legnagyobb összeg, amellyel dolgozhattunk, évi 6 milliárd dollár volt 2014-ben" – mondta Mustafa Nayyem, az ukrán Állami Helyreállítási és Infrastruktúrafejlesztési Ügynökség vezetője.

09:04
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

Rosszul számoltak a Pentagonban

A Pentagon azt állítja, hogy az elmúlt két évben 6,2 milliárd dollárral túlbecsülte az Ukrajnának küldött fegyverek értékét – ez a korai becslések körülbelül kétszerese –, ami többletet eredményez, amelyet a jövőbeni biztonsági csomagokhoz használnak fel. Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője elmondta, hogy a könyvelés részletes áttekintése a jelenlegi pénzügyi évben 3,6 milliárd dolláros hibát talált, a 2022-es pénzügyi évben pedig 2,6 milliárd dollárt a szeptember 30-án véget ért pénzügyi évben.

09:42
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

Egy hónapon belül lejár a gabonamegállapodás

António Guterres, az ENSZ főtitkára a fekete-tengeri gabonaszállítás felgyorsítását kérte az ukrán kikötőkből a biztonságos háborús exportot lehetővé tevő megállapodás keretében – mondta az ENSZ szóvivője, miközben Oroszország a július 17-én megújításra váró paktumból való kilépéssel fenyegetőzik. Guterres csalódott volt a hajóellenőrzések lassuló üteme miatt – mondta Farhan Haq szóvivő –, valamint a Juzsnij kikötő kizárása miatt, amely a fekete-tengeri exportmegállapodás hatálya alá tartozó három ukrán kikötő egyike.

10:11
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

1,2 milliárd dolláros a kahovkai kár

A kahovkai víztározó gátjának lerombolása 1,2 milliárd eurós kárt okozott - mondta Ruszlan Sztrilec ukrán környezetvédelmi miniszter uniós kollégáinak. Arra is figyelmeztetett, hogy az árvíz által feltárt aknák más európai országok partjaira is kimosódhatnak, és „vannak olyan dolgok, amelyeket soha nem tudunk helyreállítani. Ezek azok az ökoszisztémák, amelyeket a víz a Fekete-tengerbe sodort."

10:40
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

21-re nőtt az áldozatok száma

A kahovkai gátkatasztrófa halálos áldozatainak száma 21-re nőtt, köztük öt ember halt meg orosz támadások miatt evakuálás vagy más rendkívüli intézkedések során. 28 ember megsérült, közülük 16-an a mentésben vettek részt. A járványügyi helyzet a régióban stabil, nem jegyeztek fel fertőző betegségek kitörését – jelentette be az ukrán belügyminiszter.

11:14
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

A Kreml tovább csökkenti a katonai szolgálat követelményeit

A washingtoni székhelyű Háborúkutató Intézet (Institute for the Study of War - ISW) elemzői szerint a Kreml tovább csökkenti az orosz katonai szolgálatra való alkalmassági követelményeket, hogy növelje toborzóállományát. A legutóbbi törvénymódosítás lehetővé teszi a büntetett előéletű állampolgárok és a katonai szolgálatra „részben alkalmasnak" ítélt állampolgárok számára, hogy háborús időkben, mozgósítási vagy hadiállapot idején szerződést írjanak alá az orosz hadsereggel - jelentette a TASS orosz állami hírügynökség.
Egy független orosz emberi jogi szervezet szerint az orosz védelmi minisztérium 2023. február 1-je óta már mintegy 15 000 foglyot toborzott az orosz hadsereg szolgálatára.

12:16
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

Le Monde: Franciaország támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását

A Le Monde úgy értesült, hogy Ukrajna biztonsági garanciáiról és a NATO-tagság kérdéséről tárgyaltak a francia védelmi tanács június 12-i ülésén. A lap forrásai szerint Ukrajna NATO-csatlakozása olyan mechanizmusnak tekinthető, amely eltántorítja Oroszországot a háború folytatásától, vagy ha a konfliktus megszűnik, megakadályozza a további agressziót.
Korábban Emmanuel Macron francia elnök kijelentette , hogy "erősebb, konkrét, nagyon egyértelmű biztonsági garanciákat" részesít előnyben Ukrajna számára a NATO-tagországok részéről a tagság helyett. Párizs most egyre közelebb kerül Lengyelország és a balti államok álláspontjához, amelyek Ukrajna NATO-csatlakozását szorgalmazták – írja a Le Monde.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nemrég azt mondta, hogy a közelgő vilniusi csúcstalálkozón nem Ukrajna NATO-meghívásáról lesz szó, hanem ehelyett a NATO-tagok megvizsgálják, hogyan hozhatják közelebb Ukrajnát a szövetséghez.

12:43
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ettől tartanak az oroszok

Az orosz vezetés úgy véli, az ukránok képesek közvetlenül megtámadni Krím félszigetet - közölte a brit védelmi minisztérium napi frissítésében.

A Krím feletti ellenőrzés fenntartása Moszkva számára az egyik legfőbb politikai prioritás - áll a közleményben. Zelenszkij számára viszont kulcsfontosságú a Krím, aki az invázióig politikai és diplomáciai tárgyalásokban látta a félsziget visszaszerzésének lehetőségét. A dél-ukrajnai Krím félsziget 2014 óta Moszkva ellenőrzése alatt áll.

13:31
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

Két új atom-tengeralattjárót kap az orosz haditengerészet

A tengeralattjárók az év végéig kerülnek a haditengerészet flottájába - jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A hét elején Joe Biden amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy az Oroszország felől érkező nukleáris fenyegetés valós. Napokkal korábban Oroszország Fehéroroszországba szállította taktikai nukleáris fegyvereinek egy részét.

14:03
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

Két drón zuhant le orosz katonai raktáraknál a moszkvai régióban

Két, orosz katonai raktárakhoz közelítő drón zuhant le az orosz légelhárítás beavatkozásának eredményeként szerda hajnalban Moszkva megyében - közölte Andrej Vorobjov, a régió kormányzója a Telegram-csatornáján.

Vorobjov szerint a két drónt a naro-fominszki járás Kalinyinyec községénél, közép-európai idő szerint fél 5 után kényszerítették földre a katonák. A szerkezetek roncsait megtalálták, személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett - közölte a kormányzó. A helyszínt a biztonsági szolgálatok vizsgálják, a területet lezárták.

A kormányzó bejelentését megelőzően a TASZSZ hírügynökség a rendvédelmi szervekre hivatkozva szerda reggel arról számolt be, hogy három pilóta nélküli légi járművet kényszerítettek földre az elektronikus hadviselés eszközeivel Új-Moszkvában és Moszkva megyében. (MTI)

14:42
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok megerősítik állásaikat a déli fronton

Az ukrán erők megerősítik új állásaikat a dél-ukrajnai fronton, ahol "részleges sikereket" értek el az orosz csapatok elleni harcokban - jelentette be szerdán Andrij Kovaljov, az ukrán vezérkar szóvivője.

A tájékoztatás szerint az ukrán erők az orosz megszállás alatt lévő Melitopol és Bergyanszk ellen indítottak támadó műveleteket, és részleges sikereket értek el a többi között Mala Tokmacska, Makarivka, Vilne Pole és Robotine településeknél, most pedig a frontvonal megerősítésén dolgoznak.
Kovaljov hozzátette: az ukrán hadsereg az ország keleti részén is nagy erőkkel igyekszik feltartóztatni az orosz csapatok előrenyomulását. Különösen súlyos összecsapások zajlanak a Donyeck megyei Liman környékén. (MTI)

15:22
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország mozgósít

Mozgósításba kezdett Fehéroroszország. Részleteket ITT olvashat!

16:52
június 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna: Az ellentámadás fő szakasza még hátravan

Az ukrán védelmi minisztérium szerint az ukrán ellentámadás legnagyobb csapása még hátravan.

Hanna Malyar védelmi miniszterhelyettes szerint nehéznek bizonyul az orosz védelem elleni előrenyomulás, de nem a terület felszabadítása az egyetlen cél.

Nem szükséges a sikert kizárólag településekkel és megtett kilométerekkel mérni, mert a katonai műveletek hatékonyságának sokkal több kritériuma van - mondta.

Megjegyzései Petro Porosenko volt ukrán elnököt idézték, aki ma reggel a Sky Newsnak azt mondta, hogy Ukrajna támadó erőinek 70 százaléka még nem került bevetésre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről