Elbukott az ukrán ellentámadás, Oroszország felkészült a minden eddiginél pusztítóbb csapásra

Események

Ukrajna, ellentámadás, háború, Oroszország, sorozatvető, katona, Grad, Donyeck
Ukrainian servicemen of the 10th Mountain Assault Brigade "Edelweiss" fire a rocket from a BM-21 'Grad' multiple rocket launcher towards Russian positions, near Bakhmut in the Donetsk region on June 13, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 485. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
06:36
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:38
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó szerte Ukrajnában

Ma, hajnali 3 órától Kijev városában és Ukrajna valamennyi területén légiriadó lépett életbe. A légierő a hivatalos Telegram-csatornáján keresztül figyelmeztetett a rakétatámadások veszélyére.

06:50
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán csapás a Krímet Herszonnal összekötő hídra - videók

Az oroszok szerint az ukránok csütörtökön brit nagy hatótávolságú rakétákkal csapást mértek a Krím félszigetet a herszoni régióval összekötő Csonhar hídra. Videókon a csapás ereje:

07:30
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ennyi maradt Bahmutból - elképesztő légi felvétel

09:25
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakétatámadás egy ukrán katonai repülőtér ellen

Az ukrán légvédelem 13 orosz cirkálórakétát lőtt le pénteken kora reggel, amelyek egy katonai repülőtér felé tartottak a nyugati Hmelnickij régióban - közölte az ukrán légierő. A rakétákat orosz bombázók indították a Kaszpi-tenger térségéből - írja a Reuters.

A régió megbízott kormányzója, Szerhij Tyurin azt mondta, hogy a támadás a Hmelnickij régióhoz közeli Vijszk repülőtere ellen irányult.

10:05
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán egységek átcsoportosítják tartalékaikat Kupjanszk irányába

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) parancsnoksága átcsoportosítja a katonai felszereléseket a Harkovi területen található Kupjanszk városába. Erről Andrej Marocsko nyugalmazott alezredes, az LNR Népi Milícia munkatársa számolt be a TASZSZ-nak.

Marocsko megjegyezte, hogy a katonai felszerelések állapota azt jelzi, hogy még nem vetették be azokat.

10:32
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az Orosz csapatok újabb két települést vontak az ellenőrzésük alá

Az orosz katonaság ellenőrzi a Zaporizzsjai terület Tokmaki járásában lévő Szadovoje falut, valamint a Donyecki Népköztársaságban lévő Urozsajnoje falut.

Elmondásuk szerint az ukrán fegyveres erők nem adják fel előrenyomulási kísérleteiket a front Orekhovo szektorában, ahol éjjel-nappal tüzérségi harcok folynak.

"Most Szadovojeban vagyunk. Ami azokat az információkat illeti, hogy az ukrán AFU egységek behatoltak és elfoglalták ezeket a területeket, ezek mind valótlanok. Mi magabiztosan állunk itt. Tartjuk a pozíciónkat. És nem hagyjuk, hogy az ellenség beszivárogjon" - mondta újságíróknak az orosz osztagvezető.

11:05
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael úgy látja, hogy nyugati fegyvereket szállítanak Ukrajnának a határainál

Az Ukrajnának átadott izraeli fegyverek Irán kezébe kerülhetnek, és Izrael ellen is felhasználhatók. Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Jerusalem Postnak adott interjújában hangot ennek a félelmének.

Hasonló helyzet állt elő a nyugati páncéltörő fegyverekkel - magyarázta Netanjahu. Ilyen fegyvereket már most is találnak az ország határainál - mondta.

Hozzátette: "Aggódunk amiatt, hogy bármilyen rendszert átadunk Ukrajnának, azt ellenünk fogják használni, mert Irán kezébe kerülhet, és ellenünk is felhasználhatják. És egyébként ez nem csak egy elméleti lehetőség. Valóban megtörtént a nyugati páncéltörő fegyverekkel, amelyeket most a határainkon találunk" - árulta el Netanjahu.

11:34
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz csapatok felrobbantották az ukránok lőszerraktárát és megsemmisítették a NATO katonai felszerelését Donyeckben

Az orosz hadsereg megsemmisítette az ukrán fegyveres erők nyugati felszereléseit a Donyecki Népköztársaságban zajló ütközetelhárítás során. A Vosztok csoport sajtóközpontjának vezetője, Vadim Asztafjev a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozott.

Elmondása szerint a harcok során megsemmisült egy lengyel Krab önjáró tüzérségi egység Ivanovka közelében és egy amerikai AN/TPQ légvédelmi radarállomás Minkovka közelében.

12:07
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz légideszant megsemmisítette az ukránok erődítményét Krasznolimanszkijnál

A légi rohamosztagok folytatják az ellenség megsemmisítését Krasznomalinszk közelében.

Az erdős területen ellenséges erődök hálózatát észlelték a légi megfigyelő járművek (UAV) csapatai.

Az ellenséges egységek az állásaikban rejtőzködtek, és megpróbálták megállítani a támadó egységeink előrenyomulását.

Koordinátáikat azonnal átadták a parancsnokságnak, majd úgy döntöttek, hogy a légideszant csapatok T-72B3 harckocsizászlóaljának szabványos fegyvereiből történő tüzeléssel megsemmisítik őket.

A harckocsi legénysége gyorsan a megadott területre vonulva elkérte az ukrán katonai erődítmények koordinátáit, és egy 125 mm-es ágyúból, zárt lőállásból leadott pontos tűzzel megsemmisítette azokat anélkül, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) személyzete elhagyhatta volna az óvóhelyet, majd az ezt követő lövésekkel megsemmisítette a menekülő gyalogságot.

12:34
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok Szumi régióját lőtték

Az orosz erők kilenc települést lőttek az ukrajnai Szumi régióban, több mint 147 robbanás hallatszott - jelentette a Kyiv Independent az északkeleti régió katonai közigazgatására hivatkozva.

Az orosz erők csütörtökön 21 alkalommal lőtték a területet, egy ember megsérült, egy víztorony, lakóépületek és más házak megrongálódtak - olvasható a közigazgatás Facebookon közzétett bejegyzésében.

Azt írták, hogy aknavetőket, tüzérségi ágyúkat, aknákat és légicsapásokat vetettek be

13:02
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Drónt lőtt le a légvédelem Kurszk felett

Légvédelmi tűz lőtt le egy drónt a dél-oroszországi Kurszk város felett, az ukrán határ közelében - közölte a régió kormányzója.

A levegőből indított támadások sorozata az ukrán határon át Dél-Oroszországba irányult. Voltak fegyveres támadások is, amelyekért a Kremllel szemben állónak mondott csoportok vállalták a felelősséget.

13:58
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 22-én az ukrán-magyar határszakaszon 7433 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6928 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 64 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

14:36
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az Orosz Föderáció delfineket használ flottája védelmére

2022 nyara óta az orosz haditengerészet jelentős beruházásokat hajtott végre a Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli fő bázisa biztonságának jelentős megerősítésébe. Ezt a brit védelmi minisztérium közölte a brit hírszerzés adataira hivatkozva.

"A képek azt mutatják, hogy a kikötőben csaknem megkétszereződött a lebegő emlőskarámok száma, amelyek valószínűleg palackorrú delfineket tartalmaznak" - áll a brit titkosszolgálati jelentésben.
Az északi-sarkvidéki vizeken a flotta belugákat és fókákat is használ – közölte a brit hírszerzés.
"Oroszország különféle feladatokra képezi ki az állatokat, de a Szevasztopol kikötőjében tartott állatokat nagy valószínűséggel az ellenséges búvárok elleni harcra szánják" - áll a jelentésben.

15:06
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az Orosz Föderáció legerősebb hadihajóját próbálja leplezni a Fekete-tengeren

Az orosz haditengerészet a Fekete-tenger legerősebb hadihajóját, az Admiral Essen fregattot próbálja álcázni, amely az orosz haditengerészet Admiral Grigorovich osztályú hajója - írja a Naval News.

A forrás szerint az orosz haditengerészet gyökeresen új megközelítést alkalmaz legértékesebb hadihajóinak az ukrán támadásokkal szembeni védelmében. Például egy megtévesztő álcázási rendszert alkalmaztak az Admiral Essen fregatton, hogy megzavarják az ukrán drónkezelőket, és összetévesszék őket a célponttal. Hogy ez mennyire fog működni, az kérdéses, jegyzi meg a Naval News.
A megtévesztő álcázási kísérlet valószínűleg válasz az ukrán haditengerészet tengeri drónjai által jelentett fenyegetésre, amelyek kamerákat használnak a célpontok azonosítására. Talán a rendszer célja, hogy megzavarja a drón kezelőit, és összetéveszti egy kevésbé értékes célponttal.

15:39
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Egy Belgorod környéki falu bombázása károkat okozott egy gázvezetékben és villanyvezetékekben

A gázvezeték és az elektromos távvezeték (TL) megsérült az Ukrán Fegyveres Erők (APU) lövöldözése következtében a belgorodi régió Volokonovszkij kerületében található Krasznij Pakhar falu határában. Nem voltak áldozatok - közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója csütörtökön.

Elmondása szerint az üzemi szolgálatok a helyszínen vannak.

Az orosz tüzérség megsemmisített egy lőszerraktárt és az ukrán fegyveres erők felszerelését a DPR-ben

16:32
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország drónokkal támadott egy ukrajnai katonai repülőteret

Az ukrán légierő bejelentette, hogy a péntekre virradó éjszaka megsemmisített 13 orosz drónt, amelyek egy katonai repülőteret támadtak Ukrajna nyugati részén.

A Telegramon közzétett tájékoztatása szerint a légvédelem a nyugat-ukrajnai Hmelnyickij megyében "mind a tizenhárom Kh-101 és Kh-555-ös típusú rakétát megsemmisítette".
Az ukrán légierő szerint "a rakétacsapások éjfél körül, a Kaszpi-tenger irányából kezdődtek, és a rakétákat négy Tu-95MS bombázó repülőgépről indították".

17:01
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán ellentámadás nem hozta meg a várt eredményt

A nyugati partnerek késlekedése a fegyverek Ukrajnának történő szállításában időt adott az orosz erőknek a védelmi vonal előkészítésére, ami miatt az ukrán ellentámadás nem hozta meg a várt eredményeket - mondta az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója, Mykhaylo Podolyak.

18:08
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna ezt állítja az offenzíváról

Az ukrán fegyveres erők megállították az orosz offenzívát az ország keleti részén Kupjanszk és Lyman városok irányában - állította egy magas rangú védelmi tisztviselő.

Hanna Maliar védelmi miniszterhelyettes az ukrán televíziónak nyilatkozott:

Nagyon heves harcok voltak Kupjanszk és Lyman irányában, de katonáink ott megállították az ellenséget.Ukrajna az eddigi legambiciózusabb ellentámadásának kezdeti szakaszában van Oroszország 2022-es inváziója óta. Nyolc falut foglalt vissza - közölte -, amit a Reuters úgy jellemzett, mint hét hónapja a legjelentősebb nyereséget a harctéren.

Oroszország azonban még mindig nagy területeket tart birtokában Kelet- és Dél-Ukrajnában, és az ukrán erők még nem nyomultak a fő védelmi vonalakhoz, amelyek előkészítésére Oroszországnak hónapokig volt ideje.Maliar szerint:

A főbb események még előttünk állnak. És a fő csapás még hátravan. Valóban, a tartalékok egy része - ezek megrendezett dolgok - később aktiválódik.Bár az aknamezők lassítják őket, azt mondta, hogy Ukrajna katonai művelete délen "a terv szerint halad". Hozzátette:

Nem kell arra számítani, hogy az offenzíva valami nagyon gyors dolog lesz.

18:55
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Törökország meglepő engedélyt adott Ukrajnának

A török Baykar cég engedélyt adott Bayraktar és Akinci harci drónok gyártására Ukrajnában – jelentette a Yeni Akit című újság június 22-én a cég vezérigazgatójára, Haluk Bayraktarra hivatkozva.

19:56
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok így készülnek a döntő pillanatra

Szergej Sojgu szerint június végéig megalakul egy tartalékos hadsereg, a közeljövőben pedig egy hadtest. Az oroszok fontos célkitűzése, hogy az Ukrajnába érkező nyugati haditechnikai eszközöket minél nagyobb számban semmisítsék meg.

Szergej Sojgu szerint a szerződéses katonák tekintetében már 114 ezer embert vettek fel az orosz fegyveres erőkbe. Sojgu megemlítette, hogy több mint 52 000 önkéntes is csatlakozott a harci alakulathoz.

20:46
június 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok veszélyes csempészeket vettek őrizetbe

Az orosz hatóságok őrizetbe vettek öt személyt, akik egy kilogrammnyi radioaktív cézium-137 izotópot szándékoztak külföldre csempészni, amelyet a "különleges hadművelet" során orosz nukleáris csapás színlelésére és Moszkva lejáratására használtak volna fel - közölte pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint az orosz belügyminisztérium segítségével tetten ért öt gyanúsított egy szervezett bűnözői csoport tagja, amelynek tevékenységét egy ukrán állampolgár koordinálta.

A tájékoztatás szerint a csoport egy meg nem nevezett külföldi megrendelő érdekében eljárva lépéseket tett, hogy 3,5 millió dollárért egy kilogramm cézium-137 izotópot szerezzen be.

08:30
június 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről