Robbanások Odesszában, folytatódnak a véres harcok a frontokon

Események

Ukrajna, 2023. július 19.
Az orosz védelmi minisztérium által 2023. július 19-én közreadott videófelvételről készített képen 152 milliméteres önjáró lövegek tüzelnek ukrán állásokra egy meg nem nevezett ukrajnai helyen.
MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium
Ukrajna, 2023. július 19. Az orosz védelmi minisztérium által 2023. július 19-én közreadott videófelvételről készített képen 152 milliméteres önjáró lövegek tüzelnek ukrán állásokra egy meg nem nevezett ukrajnai helyen. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 512. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
06:40
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:45
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Bevetette Ukrajna a kazettás bombákat

Az Egyesült Államok által szállított, több mint 120 ország által tiltott kazettás bombákat vetettek be Ukrajnában az orosz erők ellen - közölte John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője. "Kaptunk néhány kezdeti visszajelzést az ukránoktól, és elég hatékonyan használják őket" - mondta Kirby újságíróknak.
Ukrajna arra figyelmeztetett, hogy célba veheti az orosz és az oroszok által megszállt kikötőkből induló összes hajót, és jelezte, hogy készen áll a Fekete-tengeren folytatott harcra, miután Moszkva tengeri blokádot hirdetett és bombázza az ukrán kikötőket

06:48
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ellopták az Ukrajnának szállított nyugati fegyvereket

A CNN által megszerzett jelentés szerint a Nyugat által 2022-ben Ukrajnába küldött fegyverek egy részét bűnözők és fegyverkereskedők ellopták, mielőtt azok eljutottak volna az ukrán csapatokhoz - írta a Kyiv Independent.

07:35
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 14 ezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7320 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 7211 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrisebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

09:21
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország Ukrajna kikötőit támadja

Az orosz hadsereg Ukrajna kikötőit vette célba, hogy fokozza a feszültséget a Fekete-tengeri Gabona Szerződés körül, és hogy engedményeket követeljen a Nyugat részéről – írja az Institute for the Study of War.

10:06
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner visszaintegrálódott az orosz hadseregbe

A Wagner-csoport Fehéroroszországban állomásozó zsoldosait újra beolvasztják az orosz hadseregbe – mondta Sabrina Singh, az Egyesült Államok védelmi minisztériumának helyettes sajtótitkára július 20-án.

10:34
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna mégis megkapja Amerikától az F-16-osokat

Ukrajna még az év vége előtt megkapja az F-16-os vadászgépeket – mondta John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora a Fox Newsnak adott interjújában.

Korábban nem volt egy biztos és közös álláspont arról, hogy Amerika leszállítja-e Ukrajnának a vadászgépeket.

11:05
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna ismét Donyecket lőtte

Az ukrán csapatok NATO-kaliberű lövedékekkel és rakétákkal lőtték Donyecket - jelentette a Donyecki Népköztársaság.

"Az Ukrajna fegyveres alakulatai részéről ágyúzást regisztráltak helyi idő szerint reggel hét órakor a következő irányban: Netailovo településre három 155 milliméteres lövedéket lőttek ki, Maximilianivkara hat rakétát, Netailovora pedig szintén négy darab 155 millimétereres lövedéket lőttek ki" - közölte a misszió.

11:36
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Odesszában

Robbanások történtek Odessza térségében - jelentette az ukrán média.

A régióban légiriadót rendeltek el.

Az orosz hadsereg az Odessza megyei Iljicsevszkben csütörtök este újabb csapásokat mért olyan területekre, ahol ukrán drónok gyártása folyik - közölte korábban a védelmi minisztérium.

12:13
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

A kínai főkonzulátus épülete is megsérült az Odesszában

Az odesszai kínai főkonzulátus épülete is megrongálódott egy robbanás miatt csütörtökön. Falak dőltek ki, ablakok törtek be - tudatta a kínai külügyminisztérium.

13:06
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország Zaporizzsját támadta

A Reuters jelentése szerint Jurij Malasko, Dél-Zaporizzsja régiójának kormányzója 80 orosz támadásról számolt be, amit a térség települései ellen indítottak az elmúlt 24 órában. Hozzátette, négy ember meghalt.

13:38
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország a fehérorosz határhoz vezényli csapatait

Mivel a Wagner-főnök Jevgenyij Prigozsin jelenleg vélhetően Fehéroroszországban képzi ki harcosait, Lengyelország ma reggel bejelentette, hogy válaszul csapatokat telepít a keleti frontra.

A lengyel biztonsági bizottság vezetője, Zbigniew Hoffmann az állami médiának azt mondta, hogy a Wagner és a fehérorosz hadsereg közötti kiképzés "kétségtelenül provokáció".

Hoffmann úr elmondta, hogy a védelmi miniszter a "lehetséges fenyegetések" elemzése után döntött a csapatok átcsoportosításáról, beleértve a Wagner-egységek leszakadását is.

14:28
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Többen megsérültek az Odesszai támadásokban

Legalább ketten megsérültek az Odesszára mért péntek hajnali újabb orosz légicsapásokban - közölte Oleh Kiper, az odesszai katonai közigazgatás vezetője a Telegramon.

Az oroszok Kalibr típusú rakétákat lőttek ki a Fekete-tengerről. A kikötővárost már a negyedik alkalommal támadták a héten, és ismét gabonatárolókat vettek célba. Kiper elmondta: a csapások miatt száz tonna borsó és húsz tonna árpa semmisült meg.

15:03
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna lecseréli légvédelmi rendszereit

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) a légvédelmet teljes mértékben nyugati rendszerekkel akarja felszerelni, mivel a szovjet komplexumok lőszereit és pótalkatrészeit nehéz pótolni. Mondta Jurij Ignat, az AFU légierő parancsnokságának képviselője.

"Igen, ma már elveszítjük a régi szovjet fegyverek potenciálját, mert egyrészt a felszerelés meghibásodik, másrészt kevesebb a szovjet légvédelmi rakéta" - ismerte el az RBC-Ukraina hírügynökségnek adott interjújában. – (...) Mi mindenesetre le fogjuk cserélni a teljes szovjet eszközparkot, amivel rendelkezünk.

15:37
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország új védelmi rendszereket hoz létre

Oroszország olyan hordozható radarállomásokat hozott létre, amelyeket arra terveztek, hogy akár hat kilométeres távolságban is tudjanak védekezni a tengeri drónoktól. Számolt be Andrej Komogorcev, a Rybinsk Instrument Engineering Plant vezérigazgatója a RIA Novosztyinak.

Az ügynökség szerint a hordozható radar súlya a forgóeszközzel és az akkumulátorral együtt nem haladja meg a 25 kilogrammot, és működését nem akadályozza a vízfelület. "(...) Ez lehetővé teszi, hogy egy ilyen állomással megvédjék a tengeri és folyami objektumokat az illetéktelen behatolástól" - mondta a végrehajtó testület.

16:13
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Drón zuhant egy óvoda tetejére Moszkvában

Egy drónt találtak az újmoszkvai Sunny Town szabadidőközpont óvodájának tetején. A SHOT beszámolója szerint 80 gyermeket evakuáltak az épületből egy szomszédos épületbe.

Később arról számoltak be, hogy a drón a tetőről az óvodán kívüli erdős területre repült. A szakemberek a keresésére indultak.

16:45
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak Csernyihivben

Robbanások sorozata történt az ukrajnai Csernyihiv régióban. Erről a Strana.ua ukrán hír- és elemző honlap számolt be a Telegramon.

A robbanások július 21-én, péntek reggel történtek.

A köztársaság digitális átalakulásért felelős minisztériumának online térképe szerint a térségben légiriadót rendeltek el. Kijev, Odessza, Szumi és Cserkaszi területen is megszólaltak a szirénák.

17:20
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország a tengerről is támadást tervez

Az orosz hadihajók elkezdtek rakétákat lőni felszíni célpontokra a Fekete-tengeren.

Az ország védelmi minisztériuma szerint a Fekete-tengeri Flotta ideiglenesen feloldotta a tiltott területek lezárását, hogy gyakorló rakétákat lőhessen ki.

Hozzátették, a gyakorlatok között szerepelt "egy támadó hajó elfogása" is.

A próbák két nappal azután történtek, hogy Oroszország közölte: minden ukrán kikötőkbe tartó hajót Ukrajna-barát katonai rakomány szállítónak tekint.

18:10
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Többen meghaltak a rakétacsapásokban

Az északi Csernyihiv régióban a kormányzó szerint egy nő holttestét találták meg a rakétacsapás által lerombolt egyik épület romjai között és a keleti Donyecki régióban két ember halt meg Bahmut közelében.

19:18
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna bekebelezi az orosz oligarcha bankját

A Miniszteri Kabinet úgy döntött, hogy államosítja az ukrán származású orosz oligarcha, Mihail Fridman Sense Bankját - jelentette be a pénzügyminisztérium július 21-én.

20:09
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Németország újabb segélyt küld

Németország bejelentette, hogy 10 Leopard 1A5 harckocsit, 20 MG3-as páncélozott járművekhez való gépágyút, 1000 darab 155 mm-es tüzérségi lövedéket, 2000 darab 155 mm-es füstlövedéket és egyéb felszereléseket ad át Ukrajnának.

20:40
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Skóciában gyakorlatoztak az ukránok

Lezárult a skót haditengerészet által az elmúlt hetekben tartott gyakorlat, mely során ukrán kollégáikat képezték ki robbanószerkezetek felkutatására és hatástalanítására.

21:28
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország figyelmeztette Kínát

A francia elnök legfőbb diplomáciai tanácsadója szerint Kína katonai felszereléseket szállít Oroszországnak, elsősorban sisakokat és páncélokat.

Amire leginkább szükségünk van, az a kínai támogatás beszűntetése. Meg kell értenie mindenkinek, hogy az ukrajnai háború egy globális méretű konfliktus, és nem engedhetjük meg, hogy Ukrajna veszítsen - mondta a tanácsadó.

Kína többször is tagadta, hogy katonai felszereléseket küldött volna Oroszországnak azóta, hogy Moszkva 2022 februárjában teljesen lerohanta Ukrajnát.

21:52
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz területet bombáztak az ukránok

A Tass orosz állami média jelentése szerint Belgorod kormányzója Telegramon számolt be, hogy Ukrajna az elmúlt nap folyamán több mint 130 lőszert - "köztük két, pilóta nélküli légi járművekről ledobott gránátot" - lőtt ki az orosz régióra.

22:13
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ilyen aknákat eddig még nem vetettek be az oroszok

Oroszország "tenger alatti aknák elhelyezését tervezheti" az ukrán fennhatóságú kikötőkben - mondta Linda Thomas-Greenfield amerikai nagykövetet, aki azzal vádolta Oroszországot, hogy "háborút folytat a világ élelmiszerellátása ellen" a fekete-tengeri gabonakezdeményezésből való kilépésével.

Az Egyesült Államok információi szerint az oroszok az ukrán kikötők elleni támadásokat kiterjeszthetik a térségben lévő polgári hajókra is.

22:35
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ elfogadhatatlannak tartja a fenyegetést

Elfogadhatatlan, hogy a Fekete-tengeren közlekedő kereskedelmi hajókat vegyenek célba

- jelentette ki Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai és béketeremtési ügyekért felelős főtitkárhelyettese.

A Fekete-tengeren elhelyezett, kereskedelmi hajózást veszélyeztető aknákról szóló jelentések is aggasztóak

- tette hozzá.

El kell kerülni azt a kockázatot, hogy egy szándékos vagy véletlen fekete-tengeri katonai incidens miatt kiszélesedjen a konfliktus, ennek mindnyájunk számára katasztrofális következményei lehetnek - hangsúlyozta a főtitkárhelyettes, megismételve António Guterres főtitkár szavait, aki csütörtökön határozottan elítélte a fekete-tengeri ukrán kikötők elleni orosz támadásokat.

23:29
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Gyerekek haltak meg egy orosz bombázásban

Az orosz csapatok július 21-én délután 3 óra körül tüzérségi támadást indítottak a Donyecki területen lévő Drzsba falu ellen, ami miatt két gyerek meghalt - írta Pavlo Kijrilenko, a Donyecki terület kormányzója.

08:29
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről