Újabb vészhelyzet a Zaporizzsja atomerőműben, az oroszok több helyen visszaverték az ellentámadást

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán harckocsi a donyecki régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 495. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
06:06
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:20
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország törölte a légibemutatót

30 éves története során először törölték Oroszországban a kétévente megrendezésre kerülő MAKS nemzetközi légibemutatót. Az eredeti tervek szerint július 25. és 30. között tartották volna a parádét Moszkva mellett. A törlésnek három oka van: várhatóan sok nemzetközi delegáció visszautasította volna a meghívást, biztonsági aggályok merültek fel Moszkva közelsége miatt, valamint az orosz repülőgépipart nagyon súlyosan érintik a nyugati szankciók, ami jelentősen csökkentené az esemény kereskedelmi vonzerejét.

Ráadásul az orosz légierő parancsnokát, Szergej Szurovikin tábornokot Jevgenyij Prigozsin puccskísérlete óta nem látták.

06:32
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Biden két országot is érint a NATO-csúcs előtt

Joe Biden amerikai elnök Európába utazik egy három országot érintő útra, amelynek célja, hogy az ukrajnai háború folytatása mellett megerősítse a NATO-t Oroszországgal szemben.

Az amerikai elnök útja a jövő hétvégén Londonban kezdődik, ahol a királlyal és Rishi Sunak miniszterelnökkel találkozik, majd látogatást tesz Helsinkiben, mint a NATO legutóbb csatlakozott országának fővárosában. A fő úticél az éves NATO-csúcs lesz, amelyet idén Vilniusban, Litvániában tartanak, ahol az ukrajnai háború és az ország NATO-tagsága lesz a fő téma.

07:00
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok visszaverték az ukrán támadásokat

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszter-helyettes azt írta vasárnap a közösségi médiában, hogy „Mindenhol heves harcok dúlnak".

Orosz beszámolók szerint Moszkva erői visszaverték az ukrán támadásokat a Bahmutot körülvevő falvak közelében és a délebbre eső területeken, beleértve a stratégiailag fontos dombtetőn fekvő Vuhledar várost is.

07:26
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. július 2-án az ukrán-magyar határszakaszon 7134 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8185 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 105 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:51
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Prigozsin letért az útról

Egy vezető orosz propagandista azzal vádolta meg Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnököt, hogy „a nagy pénzek miatt letért az útról". Dmitrij Kiszelev, az orosz propagandagépezet egyik fő arca vasárnap esti televíziós műsorában beszélt erről, amikor az egy héttel korábbi, rövid ideig tartó lázadásról beszélt.

08:24
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner-csoport egy hónapra felfüggeszti a toborzást

Az orosz Wagner-zsoldoscsoport egy hónapra felfüggesztette a regionális toborzóközpontok munkáját – jelentette a csoport Telegram toborzócsatornája. A felfüggesztés összefügg azzal, hogy a Kreml és a Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin megállapodását követően a csoport Fehéroroszországba költözik.

A toborzóközpontokkal szemben továbbra is működnek az Ukrajna elleni háborúhoz katonák felvételére használt Wagner call centerek.

A Novaja Gazeta független orosz hírügynökség szerint június 30-án a csoportnak legalább 21 toborzóközpontja volt 20 orosz városban.

08:52
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Többen megsebesültek Herszonban

Négy civil megsebesült egy orosz lövöldözésben a déli Herszon városában - közölte az ukrán főügyészség. Az orosz erők a Dnyeper folyó megszállt keleti partjáról lőttek egy lakónegyedet, és a hírek szerint a civil infrastruktúrát is károsították.

09:33
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Az ellenség nem diktálhat a Fekete-tengeren

Volodimir Zelenszkij a Twitteren közzétett videóban tisztelgett a haditengerészetnél szolgálatot teljesítők előtt Odesszában az ukrán haditengerészet napján vasárnap. Az ukrán elnök azt mondta: „Az ellenség semmilyen módon nem fogja diktálni a feltételeket a Fekete-tengeren".

10:03
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyel rendőrök a határon

Lengyelország 500 rendőrt küld fehéroroszországi határára – közölte Mariusz Kaminszki lengyel belügyminiszter. Varsó korábban biztonsági szigorítást jelentett be a Wagner-csoport fehéroroszországi jelenlétével kapcsolatos aggodalmak miatt.

10:34
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

A Total és a Shell Oroszországgal üzletel

A TotalEnergies és a Shell megvédték Oroszországgal kapcsolatos tevékenységeiket, miután kritikus jelentések születtek a földgázkereskedelmükről. A Global Witness kampánycsoport szerint két orosz cég mögött a TotalEnergies tavaly a harmadik legnagyobb szereplő volt az orosz cseppfolyósított földgáz piacán, a Shell pedig a negyedik. Mindkét cég azt mondta, hogy továbbra is fennálló szerződéseiket teljesítik annak ellenére, hogy Ukrajna tavalyi megszállása után más területeken kiléptek az orosz partnerségi megállapodásokból.

11:32
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

A Roszatom alkalmazottainak egy része elhagyta Zaporizzsját

Az orosz állami atomenergetikai társaság, a Roszatom mintegy 100 alkalmazottja elhagyta az oroszok által megszállt Enerhodar városában lévő Zaporizzsja atomerőművet – közölte Dmitro Orlov, a város polgármestere, aki szerint a Roszatommal szerződést kötött ukrán munkatársak egy része szintén elhagyta a várost. Orlov szerint jelenleg legfeljebb 6000 üzemi dolgozó lehet a városban, de nem dolgozhatnak az üzemben, hacsak nem írnak alá szerződést a Roszatommal. „A megszálló hatóságok nem engedik, hogy elhagyják a várost" – tette hozzá.
A városban nincsenek menedékhelyek, ahol az emberek elbújhatnának, ha robbanás történne Európa legnagyobb atomerőművében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök június 22-én kijelentette, hogy titkosszolgálati jelentések alapján Oroszország terrortámadást tervez az erőműben.

12:10
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Konsztyantyinivkát ágyúzták az oroszok

Július 2-án este az orosz tüzérség a Donyeck megyei Konsztyantyinivka városát lövöldözte, két civil megsebesült, állapotuk válságos. A támadás következtében hat lakóépület és egy tanya sérült meg – jelentette a Suspilne televízió.

12:58
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország és Németország nem tudott megegyezni

A lengyel és a német kormánynak mindeddig nem sikerült megállapodnia egy lengyelországi karbantartó központ megnyitásáról az Ukrajnának szállított Leopard harckocsik javítására – írja a Der Spiegel. A lap értesülései szerint a német harckocsigyártók politikai indíttatásúnak tartják a projekt körüli vitát, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság párt ugyanis rendszeresen a német kormány kritikusaként szólal meg.
A projektben két német harckocsigyártó, a Rheinmetall és a Krauss-Maffei Wegmann, lengyel oldalról pedig a PGZ vesz részt. A javítóközpontot két lengyel város, Gliwice és Poznan gyáraiban hozták létre, a javítás költségeit a német kormány állja.

13:47
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Több régióban is rakéta- és drón támadás volt

Az ukrán légierő orosz dróntámadásokra figyelmeztetett Zsitomir, Cserkaszi, Hmelnickij és Vinnicja megyékben, valamint rakétatámadásokra Zaporizzsja és Odesa megyében július 3-án.
A légierő arról is beszámolt, hogy a Kalibr cirkálórakéták kilövését észlelték a Fekete-tenger felől.

14:27
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna háromezer katonáját vesztett Luhanszknál

Ukrajna az elmúlt héten mintegy háromezer katonát vesztett Luhanszknál - mondta a RIA Novosztyinak Andrej Marocsko katonai szakértő, nyugalmazott alezredes.

"Az elmúlt héten az orosz fegyveres erők több mint 50 ellenséges támadást vertek vissza luhanszk irányában. És mintegy háromezer ukrán harcost és zsoldost semmisítettek meg" - mondta Marocsko.
Ezenkívül 14 szabotázs- és felderítő csoportot vertek vissza - tette hozzá.

Az orosz erők mintegy 75 járművet, 45 különböző páncélozott járművet, tíz harckocsit, köztük külföldi gyártmányúakat, valamint 40 különböző vontatott és önjáró tüzérségi rendszert is megsemmisítettek - mondta.

15:01
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Megindult Ukrajna ellentámadásának második hulláma

A harci műveletek veteránja, Vaszil Dandykin tartalékos első rangú százados szerint az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) akciói azt mutatják, hogy elindították az ellentámadás második hullámát - jelentette az Izvesztyija.

"Az ellenség már második napja komoly támadásokat folytat. Csak a hétvégén több mint két zászlóaljat vesztett az észak-nyugati zónában. Elmondhatjuk, hogy megkezdődött az ukrán offenzíva második hulláma" - mondta a katonai szakértő.

Dandykin bizakodását fejezte ki, hogy az ukrán fegyveres erők a következő héten harcba küldik tartalékaikat, hangsúlyozva, hogy az orosz hadsereg készen áll erre.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának vezetője, Andrij Jermak az ukrán katonák ellentámadásának alacsony ütemét az orosz légierő sikerével magyarázta.

15:32
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz egységek új taktikát vetettek be a harctéren

Az orosz védelmi minisztérium ismertette az orosz harckocsik új taktikáját az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ellen, amelyet Krasznij Liman irányában alkalmaztak. Erről a RIA Novosztyi számolt be.

A minisztérium szerint a Központi Katonai Körzet T-90A harckocsijának legénysége irányított rakéták segítségével csapott le egy ellenséges erődítményre. A terepviszonyokat kihasználva az orosz katonák közvetlen lőtávolságban lévő tüzelőállásba mentek át.

A zászlóalj parancsnokhelyettese, Gorynyics hozzátette, hogy az első lövéssel a harckocsizók könnyű páncélozott járműveket találtak el, majd repesz- és nagy robbanóerejű lövedékekkel támadták az AFU állásait.

16:11
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb területeket foglalt vissza Ukrajna

Az ukrán védelmi minisztérium azt állítja, hogy az elmúlt héten 37,4 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az orosz erők.

Ukrajna keleten komoly ellenállásokba ütközik, délen viszont egyre nagyobb sikereket ért el.

16:31
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország meghiúsította a Krím vezetője elleni merényletet

Az orosz erők meghiúsítottak egy merényletet a Krím vezetője ellen - idézi az Interfax az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közleményét.

A jelentések szerint az FSZB őrizetbe vett egy orosz férfit, akit Ukrajna felbérelt és kiképzett Szergej Akszjonov megölésére, aki a Krímet a Kreml nevében irányítja annak 2014-es illegális annektálása óta.

"2023 júniusában egy külföldi hírszerző szolgálat ügynöke érkezett a Krími Köztársaság területére, és terrorista támadás előkészítésébe kezdett, amelyet a köztársasági vezető autójának felrobbantásával tervezett végrehajtani" - áll az FSZB jelentésében.

Ukrajna egyelőre nem kommentálta a vádakat.

16:58
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna visszaverte a dróntámadásokat

Ukrajna 17 orosz drónból 13-at lelőtt. A maradék négy drón a légierő szerint nem érte el célját.

17:31
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Nincs szükség mozgósításra a Wagner magánhadsereg ukrajnai kivonulását követően

Nincs szükség újabb oroszországi mozgósításra a Wagner magánhadsereg ukrajnai kivonulását követően - jelentette ki Andrej Kartapolov orosz parlamenti képviselő, az Állami Duma (alsóház) védelmi bizottságának vezetője hétfőn.

"Nem lesz szükség semmilyen újabb mozgósítási hullámra. (...) Az orosz elnök (Vlagyimir Putyin) világosan, érthetően és konkrétan kijelentette, hogy semmilyen újabb mozgósítás nem lesz, a szerződéses katonák toborzása tervezetten folyik, akárcsak az alakulatok és egységek tervezett kialakítása, ideértve a tartalékosokat és azok kiképzését. Jelenleg és a közeljövőben semmi szükség sincs mozgósításra" - hangsúlyozta Kartapolov a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva.

Megjegyezte azt is, hogy ma "sem közép-, sem hosszú távon nem fenyeget a harci képességek csökkenése".

18:07
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU elkötelezett az ukrajnai háború során elkövetett bűnök elszámoltatása mellett

Az Európai Unió a nemzetközi agressziós bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó központ (ICPA) megnyitásával megerősíti elkötelezettségét amellett, hogy teljes körűen lehetővé tegye az Oroszország Ukrajna elleni háborúja során elkövetett agresszióért és nemzetközi bűncselekményekért felelősök elszámoltathatóságát - jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyekért felelős tagja Hágában hétfőn.

Az Eurojust támogatásával március végén létrehozott közös nyomozócsoport (JIT) központjának megnyitóján Reynders azt mondta, hogy az újonnan létrehozott intézmény kulcsfontosságú lesz Oroszország Ukrajna elleni háborújának kivizsgálásában, elősegíti a jövőbeli perek lefolytatását és sikerét, valamint hozzájárul az orosz agresszió kezdete óta összegyűjtött bizonyítékok cseréjéhez és elemzéséhez.

"Az ICPA létrehozása egyértelmű jelzés a világ számára, hogy az erőszak alkalmazásának tilalma továbbra is a nemzetközi, szabályokon alapuló rend alapját jelenti, és az azt megszegőket felelősségre vonják" - fogalmazott az uniós igazságügyi biztos.

18:50
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanószerkezetet találtak Moszkva központjában

A RIA orosz állami hírügynökség jelentése szerint egy aknára hasonlító tárgyat találtak Moszkva központjában egy postahivatalban. Az orosz katasztrófavédelem közlése szerint több mint 20 embert evakuáltak.

19:34
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok visszaverték az ukrán támadást Szoledarnál

Az orosz fegyveres erők meghiúsították az ukrán hadsereg támadási kísérletét Szoledar közelében, megsemmisítve az ellenség erőit.

Az orosz katonák meghiúsították az ukrán erők előrenyomulási kísérletét a Donyecki Népköztársaságban lévő Szoledar közelében – írja a Ria Novosztyi.

Az orosz hadsereg az éjszaka folyamán 11 ukrán támadást vert vissza, megsemmisítve akár 360 ukrán katonát, 22 járművet és két lőszerraktárt - közölte az orosz védelmi minisztérium.

19:54
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna középtávú segélyezési programokra szólította fel támogatóit

Ukrajna felszólította támogatóit, hogy az Európai Unióhoz hasonlóan ők is vállaljanak több évre szóló elkötelezettséget a pénzügyi támogatásra.

Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter a Financial Times című brit lapnak adott interjújában kijelentette: "jó jelzés" a G7 csoport (hét vezető ipari hatalom csoportja, amelyben az EU is képviselteti magát) többi tagja számára az EU legújabb, négy évre szóló pénzügyi igérete.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke júniusban közölte, hogy az EU további 50 milliárd eurós (18,7 ezer milliárd forint) segélyt tervez nyújtani Ukrajnának a következő négy évben vissza nem térítendő támogatás és hitel formájában az ország újjáépítése céljából, ehhez pedig a tagállamok segítségét kérte.

Az ukrán pénzügyminiszter az interjúban kérdőre vonta az Egyesült Államokat és Ukrajna más támogatóit, hogy mi az ő álláspontjuk, hol van a támogatásuk.

20:39
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország legalább az év végéig még megtartaná a német Patriot légvédelmi rakétarendszereket

Lengyelország legalább az év végéig még megtartaná a Németország által kölcsönadott, amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket - jelentette ki hétfőn a lengyel védelmi miniszter.

Mariusz Blaszczak német hivatali partnerével tartott megbeszélést a nap folyamán a délkelet-lengyelországi Zamoscban, ahová Boris Pistorius látogatásra érkezett az ott állomásozó német kontingenshez.

Blaszczak hangsúlyozta, hogy a légvédelmi rakétákra szükség van az Ukrajnának szánt, Lengyelországon áthaladó szállítmányok védelmére.

Pistorius ugyanakkor gyorsabb előrelépést sürgetett az Ukrajnának átadott német Leopard típusú páncélosok javítását szolgáló, lengyelországi javítóüzem létrehozása ügyében. Annak ellenére, hogy az ipari együttműködés egyes kérdései bonyolultak, tíz napon belül megoldásokat kell találni ezekre, "hogy tudjuk, hogyan tervezzük a továbbiakat" - hangsúlyozta a német politikus.

21:06
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Megjavították az ukrán támadásban megrongálódott csongari hidat

Megjavították a másfél hete ukrán rakétacsapásban megrongálódott csongari hidat, amely Herszon megyét köti össze a Krím félszigettel - közölte hétfőn Andrej Alekszejenko, a regionális orosz kormányzat vezetője.

"A legrövidebb és legkényelmesebb közlekedési folyosó" ismét működik - közölte Alekszejenko Telegram-oldalán.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye orosz ellenőrzésű részének vezetője később egy videót is közzétett, amelyen a hídon keresztül zajló közúti forgalom látható.

21:44
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Óriási dugó alakult ki a Krími-híd orosz oldalán

Hatalmas, 13 kilométer hosszú torlódás alakult ki a megszállt Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő Krími-híd orosz oldalán, miután a félsziget a háború és a feszült biztonsági helyzet ellenére továbbra is kedvelt úticél az orosz turisták körében - jelentette a dpa német hírügynökség.

Az átkelésre várakozó autósoknak a hatóságok, mentőszolgálatok és önkéntesek palackozott vizet osztanak.

A Krímben nyaralni vágyó turisták csak vonattal vagy kocsival érhetik el a félszigetet, mert a háború miatt a repülők nem járnak.

A Krím kedvelt üdülőhely volt már a Szovjetunióban is. Az ukrajnai háború kezdete óta azonban újból felélénkült a turizmus a félszigeten.

A megnövekedett kereslet mögött a nyugati szankciók állnak, egyes országok ugyanis megtiltották orosz turisták nyaralási célú beutazását is, ezért egyre több orosz állampolgár választja a fekete-tengeri Krímet a nyári időszakban.

22:37
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

A gabonamegállapodás meghosszabbítását sürgeti a német kancellár és az ukrán elnök

A fekete-tengeri gabonaszállításáról szóló nemzetközi megállapodás meghosszabbítását sürgeti Olaf Scholz német kancellár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök - közölte a német kormány szóvivője hétfőn.

Steffen Hebestreit közleménye szerint a kancellár hétfőn telefonon megbeszélést folytatott az ukrán elnökkel az Ukrajna elleni orosz támadás miatt kialakult ukrajnai humanitárius helyzetről, valamint a védelmi harcok állásáról és a politikai fejleményekről.

Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy hazája az Ukrajna elleni "töretlen agressziót" tekintve továbbra is "megingathatatlanul szolidáris" a megtámadott országgal, és európai és nemzetközi partnereivel együttműködve továbbra is támogatja, méghozzá katonailag is.

23:27
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem vásárol kínai drónokat

Az ukrán védelmi minisztérium azért nem vásárol kínai Mavic drónokat, hogy ne rontsák meg a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal - közölte Vitalij Deynega tisztviselő. 

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter még 2022 decemberében azt mondta, hogy a minisztérium nem vásárol olyan polgári célú drónokat, mint a Mavic, mert azok nem alkalmasak harci körülmények között való alkalmazásra.

23:44
július 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna felszólította a georgiai nagykövetet, hogy konzultációra térjen vissza hazájába

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn utasítást adott a külügyminisztériumnak, hogy kéresse be a georgiai nagykövetet, és jegyzékben szólítsák fel arra, hogy 48 órán belül konzultációra térjen vissza hazájába Miheil Szaakasvili volt georgiai elnök ügyében.

"Ma utasítást adtam a külügyminisztériumnak, kéressék be Georgia ukrajnai nagykövetét, kifejezve határozott tiltakozásunkat és javasolva neki, hogy 48 órán belül hagyja el Ukrajna területét, hogy konzultálhasson saját kormányával" - írta az ukrán elnök Telegram-oldalán.

Zelenszkij egyben ismételten felszólította a georgiai hatóságokat, hogy adják át az ukrán állampolgársággal is rendelkező Szaakasvilit gyógykezelésre. Az ukrán elnök szerint Kijev partnereinek Szaakasvili védelmére kell kelniük. Úgy vélekedett, hogy Georgia volt elnökének élete veszélyben forog.

06:23
július 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről