A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Új légvédelmi fegyvert gyártanak az oroszok, az USA bármikor abbahagyhatja Ukrajna támogatását

Események

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona
BAKHMUT, UKRAINE - JUNE 19: Ukrainian soldiers from the 60th Battalion of Territorial Defense, are shooting rounds into Russian positions with an S60 anti-aircraft canon placed on a truck, outside Bakhmut, Ukraine on June 19, 2023. Wojciech Grzedzinski / Anadolu Agency (Photo by WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 538. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
06:31
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésüket ITT OLVASHATJA!

06:33
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó szinte minden ukrán régióban

Rakétatámadás veszélye miatt légiriadót rendeltek el az ország nyugati részét kivéve mindenhol - írta a Kyiv Independent. A támadást valószínűleg a Kaszpi-tengerről indítják az oroszok.

06:40
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Több drónt gyártana Ukrajna

A drónok gyártásának növelése, azok külföldi partnerektől való beszerzése az offenzív műveletekkel kapcsolatos egyik legfontosabb feladat - mondta Zelenszkij ukrán elnök.

07:45
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Nyugat-Ukrajnát érte rakétatámadás

Két ember megsérült a nyugat-ukrajnai Lutsk város elleni orosz rakétatámadásban. Rakéta talált el egy ipari üzemet a városban – jelentette a Volini megye kormányzója, Jurij Pohuliaiko a Telegramon.

08:50
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6994 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 7632 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 104 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

10:03
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Nagyszabású támadás történt Lvivben és Volinyben

Hivatalos közlések szerint több épület megrongálódott és több ember megsebesült az ukrajnai Lviv nyugati és Voliny északnyugati régióját ért nagyszabású légitámadásban.
"Sok rakétát lőttek le, de Lembergben is voltak találatok" - mondta Andrij Szadovij, a város polgármestere, hozzátéve, hogy legalább egy égő lakóház kiürítésére adtak utasítást.
A támadás és a károk teljes mértéke Lembergben nem volt azonnal tisztázott. Korábban Maxim Kozickij, a Lviv régió kormányzója azt mondta, hogy "orosz rakétacsoportok" tartanak a régió felé.

10:38
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Meghiúsultak az ukrán támadások Kupjanszknál

A Nyugat csoport csapatai egy nap alatt öt ukrán ellentámadást vertek le Kupjanszknál - közölte Szerhij Zybinszkij, a csoport sajtóközpontjának vezetője.
Kétszer is megtámadták az orosz csapatok Novoszelovszkoje település közelében lévő állásait. "Az ellenséges előrenyomulást időben leleplezték, a vontatott Giacint-B haubikák és Msta-S SAU-k tüze tűzvereséget okozott, a támadásokat visszaverték. Megsemmisült akár egy szakasznyi ember" - mutatott rá a tiszt.

11:16
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Új légvédelmi fegyver gyártásába kezd Oroszország

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elrendelte a Kurganpribor kutató és gyártó egyesület (NPO) által a Hadsereg-2023 fórumon bemutatott RVV-MD rövid hatótávolságú levegő rakéta gyártásának beindítását. Jelentette a RIA Novosztyi. "Elvárom, hogy a lehető legrövidebb időn belül beindítsák ennek a terméknek a gyártását" - mondta a miniszter a "Kurganpribor" vezérigazgatójához, Fedor Kolosovnyikovhoz intézve szavait az NSZK standjának megtekintése során. Megjegyzendő, hogy a vállalkozás vezetője szavát adta, hogy mindent megtesz a megbízás teljesítése érdekében.
Az RVV-MD az R-73-as rakéta továbbfejlesztése. Az infravörös irányítórendszerrel és kombinált aerogáz-dinamikus irányítással ellátott lövedéket úgy tervezték, hogy a nap bármely szakában képes legyen légi célpontokat támadni. Az RVV-MD maximális indítási távolsága 40 kilométer.

11:52
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna 16 rakétát semmisített meg a Lvivet és Volinyt ért támadás során

Ahogy azt korábban írtuk, nagyszabású támadás történt Lvivben és Volinyben. Az ukrán légierő közölte, hogy a támadás során az Oroszországból indított 28 légi és tengeri rakétából Ukrajna 16-ot megsemmisített – írja a Reuters.

Korábban a lvivi régió kormányzója, Makszim Kozickij azt mondta, hogy „orosz rakétacsoportok" indultak a régió felé.

12:41
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Csak idő kérdése, hogy USA kiszálljon az orosz-ukrán konfliktusból

Az amerikai hatóságok most kivonulhatnak az ukrán konfliktusból, feláldozva ezzel presztízsüket, vagy megvárhatják az amerikai választók végső csalódását. Branko Marsetich, a Responsible Statecraft című amerikai kiadvány rovatvezetője fejtette ki véleményét

A rovatvezető szerint

az ország vezetése erősen túlbecsülte a háború tétjét,

de most, hogy kiszálljanak a konfliktusból, fel kell hagyniuk azokkal a nyilatkozatokkal, amelyek szerint

Oroszország veresége fontos a demokrácia és a világközösség jövője szempontjából. "A Fehér Háznak hirtelen meg kell majd győznie a közvéleményt arról, hogy a tét valójában sokkal szerényebb, mint ahogyan azt eredetileg állították" - mondta Marsetich.

Hozzátette, hogy

az amerikai hatóságok már nem táplálnak illúziókat az ukrán hadsereg fronton elért sikereivel kapcsolatban, így a konfliktusból való kivonulásuk csak idő kérdése. Ugyanakkor - folytatta az elemző - egyre több amerikai ellenzi az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget.

A rovatvezető szerint az amerikai kormányzatnak két lehetősége van: vagy befejezi a konfliktust a Kijev számára kedvezőtlenebb feltételekkel, miközben kritikával kell szembenéznie, vagy folytatja a konfliktust, a jövőbeni siker reményében. "A közhangulat azonban tovább romolhat, ami mindenképpen csökkenti az újraválasztás esélyeit" - hangsúlyozta.

13:16
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadások Donyeck régiójában

Az orosz Vosztok csoportosulás katonái több mint 20 ukrán állást semmisítettek meg a Donyecki Népköztársaság területén - közölte a RIA Novosztyival Oleg Csehov, a csoportosulás sajtóközpontjának vezetője.

"A Vosztok csoportosulás előretolt egységei a tüzérség és a repülés támogatásával tűzvereséget mérnek az ellenségre Urozhaynoye térségében" - mondta.

A csata során több mint két tucat harci álláspontot és katonákat sikerült felderíteni és visszaszorítani.

Ugledarban Csehov szerint tüzérség és támadó drónok segítségével sikerült eltalálni a fegyveresek ideiglenes telepítési pontját. Nyikolszkoje városától északkeletre az orosz hadsereg csapást mért egy ukrán erődítményre is. Az ellenséges gyalogság két csoportjának előrenyomulását Novodorovkától délkeletre és Prijutnojtól északra szintén sikerült megállítani.

14:00
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre több amerikai ellenzi Ukrajna támogatását

Az Ukrajnára fordított amerikai segélykiadások elérték a 113 milliárd dollárt, aminek következtében amerikaiak milliói veszítik el az élelmiszerjegyekhez és az egészségbiztosításhoz való hozzáférést - mondta Robert Kennedy, az amerikai demokraták egyik elnökjelöltje.

Kennedy azt is megjegyezte, hogy Ukrajna valójában a szuperhatalmak közötti konfrontáció platformjává vált.

14:43
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas robbanás volt egy benzinkútnál Oroszországban, 30 ember meghalt

Hatalmas robbanás történt egy benzinkútnál az oroszországi Dagesztán déli köztársaságában, 30 ember meghalt, és több mint százan megsebesültek.

Szergej Melikov dagesztáni kormányzó szerint a meggyilkoltak közül hárman gyerekek voltak. A robbanás hétfő este történt Mahacskala külvárosában.

A tűz egy autószerelő műhelyben keletkezett, és átterjedt a közeli benzinkútra, robbanást okozva – közölték a hatóságok.

15:24
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Riasztó a helyzet a Zaporizzsja Atomerőmű körül

Riasztó helyzet alakul ki a Zaporozsjei Atomerőmű (ZNPP) körül, az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ágyúzása nukleáris katasztrófához vezethet. Ezt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter jelentette be augusztus 15-én a XI. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián.

A miniszter szerint az ukrán fél rendszeres lövi az atomerőművet.
A védelmi tárca vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orosz fél naponta továbbít információkat a zaporozsjei atomerőműben történt incidensekről az ENSZ-nek (ENSZ) és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának, de válasz nem érkezik.

16:11
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország Csernyihiv megyében próbált lecsapni

Az ukrán erők megakadályozták, hogy két orosz szabotázscsoport átlépje az államhatárt Csernyihiv megyébe – jelentette a Szerhij Najev egyesített erők parancsnoka augusztus 15-én.

Egy megfigyelőállomás észrevette, hogy két fegyveres (orosz) csoport közeledik az ellenőrző sávhoz különböző oldalról. Lövések következte" - mondta Naiev altábornagy.
Naiev szerint az ukrán csapatok azonnal tüzet nyitottak az orosz egységre. Az ellenség az ellenkező irányba vonult vissza.

16:47
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán előrenyomulás Urozsajnojenál

Az ukrán erők további előnyöket értek el a Donyeck megyei Urozsajnojenál és sikerült megszilárdítaniuk állásaikat – jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara augusztus 15-én.

Urozsajnoje Donyeck megye délnyugati részén fekszik, mintegy 150 kilométerre Bahmuttól, ahol a hírek szerint az ukrán csapatok a várostól délre támadnak.
A vezérkar Melitopol és Berdjansk irányában is folytatódták az ellentámadást. Ukrajna hadserege hozzátette, hogy folyamatosan visszatartja az orosz támadó hadműveleteket Lyman, Bahmut és Kupjansk irányában.

17:16
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna határátlépési kisérlete meghiúsult

Az orosz csapatok megakadályozták, hogy ukrán szabotőrök egy csoportja átlépje a határt az orosz Brjanszk régióba - közölte a régió kormányzója, Alexander Bogomaz Telegramon.

17:54
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország átcsoportosítja erőit

A védelmi Minisztérium szerint az orosz erők keleten átcsoportosításokat hajtanak végre, és csökkentik a támadások gyakoriságát. Oroszország igyekszik rendezni sorait – mondta Hanna Maliar védelmi miniszter-helyettes augusztus 15-én.

18:13
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnának rakétavédelmi rendszerekre van szüksége

Vlagyimir Zelenszkij vezető tanácsadója, Mihajlo Podoljak azt nyilatkozta, Ukrajnának rakétavédelmi és légvédelmi rendszerekre van szüksége, nem pedig tárgyalásokra Oroszországgal.

Csak rakéta - és légvédelmi rendszerekre és zárt égboltra, nem pedig tárgyalásokra van szükség

- írta Podoljak az X-en.

Moszkva többször jelezte, hogy kész a tárgyalásokra, de Kijev törvénybe iktatta ezek tilalmát.

18:49
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna elismerte, hogy légvédelme védtelen az orosz rakétákkal szemben

Ukrajna légvédelmi rendszerei nem tudnak védekezni az orosz Kh-22-es rakétákkal szemben - jelentette ki Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők képviselője.

Egyetlen [orosz] Kh-22-es cirkálórakétát se lőtt le Ukrajna légvédelme, nemcsak tegnap este, hanem a háború teljes ideje alatt

- mondta.

Ignat szerint az ilyen típusú rakétákkal szemben csak a Patriot légvédelmi rakétarendszerek hatékonyak.

19:22
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország kazettás bombák használatát fontolgatja

Oroszország felülvizsgálja a kazettás lőszerek mellőzéséről szóló döntését, mivel a kijevi rezsim megsértette a nemzetközi humanitárius jog normáit. Ezt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter jelentette be a XI. moszkvai nemzetközi biztonsági konferencián.

Fel akartam hívni a figyelmet arra, hogy nálunk is vannak kazettás bombák. Eddig humanitárius okokból tartózkodtunk a használatuktól. Ezt a döntést azonban újra lehet gondolni

- mondta Sojgu.

Hangsúlyozta, hogy ez a humanitárius probléma összefügg azzal az amerikai döntéssel, hogy kazettás bombákat szállít Kijevnek.

Az ilyen fegyverek civilek elleni alkalmazásának következményei ismertek. Korábban az USA képviselői többször is kijelentették, hogy a kazettás bombák használata háborús bűncselekmény. Ma Washington és cinkosai követik el ezt a bűntényt Ukrajnában. A humanitárius szervezetek nem ítélik el, ahogyan az várható volt

- mondta Sojgu.

19:53
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna megerősíti határait

A kormány az állami költségvetés tartalékalapjából több mint 1,2 milliárd ukrán hrivnyát [11,4 milliárd Ft] különített el Ukrajna északkeleti védelmi vonalainak megerősítésére

- közölte Denys Shmyhal ukrán miniszterelnök Telegramon.

20:09
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítják az oroszok

Oroszország védelmi minisztere azt mondta, hogy Ukrajna harcképessége "majdnem teljesen kimerült", és a háború feltárta a nyugati fegyverrendszerek sebezhetőségét, amit Moszkva hamarosan meg fog osztani szövetségeseivel.

A beszéd egy moszkvai biztonsági konferencián hangzott el, amin részt vett a kínai védelmi miniszter is.

20:36
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint Oroszország provokációra készül

Ukrajna nemzeti ellenállási központja közleményben hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország provokációra készülhet a nyugat-oroszországi Kurszki Atomerőműnél.

Egy, az atomerőműben bekövetkező baleset miatt a kurszki térségben folynak az előkészületek egy esetleges evakuálásra, ha radioaktív szennyezést mutatnak ki a területen 

- közölte a központ, és hozzátette, hogy 21-57 ezer ember evakuálását tervezhetik.

21:07
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Svédország újabb segélyt küld

Pal Johnson svéd védelmi miniszter újságíróknak elmondta, hogy Svédország mintegy 3,4 milliárd korona (9,9 milliárd Ft) értékű katonai segélycsomagot adományoz Ukrajnának, amely lőszert és pótalkatrészeket tartalmaz majd.

Már számos rendszert küldtünk. Most arról gondoskodunk, hogy az ukránok hosszú távon is képesek legyenek ezeket használni, és sikereket érjenek el a harctéren

- mondta.

21:38
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország "kulcsfontosságú" létesítményeket célzott meg

Oroszország közölte, hogy erői az éjszaka folyamán katonai ipari létesítményekre mértek csapást Ukrajna több pontján. A légitámadásoknak három halálos áldozata volt.

Az orosz bejelentés szerint Ukrajna jelentős károkat szenvedett.

Az ukrán légierő közölte, hogy az Oroszország által kilőtt 28 cirkálórakéta közül 16-ot célbaérés előtt lelőttek.

Az egyik rakéta eltalálta a svéd SKF golyóscsapágygyártó vállalat gyárát a nyugati Lutszk városában, három alkalmazottat meghalt.

22:24
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább emelkedett a sebesültek száma Lvivben

Hajnalban támadást mért Lvivre az orosz hadsereg. A Lembergi területet ért orosz rakétacsapás következtében 19-en sebesültek meg - jelentette Makszim Kozickij kormányzó.

22:57
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb oligarcha vagyonát foglalták le

Az Ukrán Gazdasági Biztonsági Hivatal augusztus 15-én bejelentette, hogy 208 millió dollárnyi vagyont foglalt le Dmytro Firtash ukrán oligarchától, mivel a Regionális Gázipari Vállalata alá tartozó cégek három vezetőjét is megvádolták, hogy gázt loptak az államtól.

23:13
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítja egy orosz katonai szóvivő

Az ukrán hadiipar kulcsfontosságú vállalataira mért koncentrált csapást az orosz haderő nagy hatótávolságú, légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között nevezett meg egy elektronikai hadviselési és légvédelmi rendszerirányítási pontot a donyecki régióban lévő Kramatorszknál, egy lőszerraktárt, négy SCALP-AG típusú francia manőverező repülőgépet, egy Sztrela légvédelmi rendszert, öt harckocsit, két Zuzana-2-es kerekes, valamint két lengyel Krab és egy amerikai M109-es Paladin lánctalpas önjáró tarackot, továbbá két amerikai M777-es vontatott tarackot.

23:50
augusztus 15, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO kabinetfőnök megdöbbentő ötlettel állt elő

Stian Jenssen, a NATO-főtitkár kabinetfőnöke azt javasolta, hogy Ukrajna a háború befejezése érdekében és a NATO-tagságért cserébe engedje át területének egy részét Oroszországnak - jelentette a VG című norvég lap augusztus 15-én.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki kabinetfőnök tanácsadója a X-en válaszul azt írta, hogy "nevetséges" az az elképzelés, hogy Ukrajna területet engedjen át Oroszországnak a NATO-tagságért cserébe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!