Óriási erőkkel támad Oroszország, az ukránoknak viszont egyre több a sikertelen támadása

Események

Ukrainian soldiers from the 60th Battalion of Territorial Defense 2023,army,Bakhmut,clash,fire,June,Russia,soldier,Ukraine,Ukraini Horizontal
BAKHMUT, UKRAINE - JUNE 19: Ukrainian soldiers from the 60th Battalion of Territorial Defense, are shooting rounds into Russian positions with an S60 anti-aircraft canon placed on a truck, outside Bakhmut, Ukraine on June 19, 2023. Wojciech Grzedzinski / Anadolu Agency (Photo by WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 541. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
06:16
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:23
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Dánia és Hollandia F-16-os vadászgépeket küld Ukrajnának

Az Egyesült Államok jóváhagyásával dán és holland F-16-os vadászgépek fognak érkezni Ukrajnába, amint befejeződik a pilóták kiképzése - közölte egy amerikai tisztviselő a Twitteren.

06:26
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy erővel támadják az oroszok Szumi megye több települését is

Augusztus 17-én éjjel hat Szumi megyei települést is támadott az orosz tüzérség, amelyekre mintegy 130 lövedéket zúdított - jelentette a Szumi megyei katonai hivatal a Telegramon.

07:01
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ellenséges drónt fogtak el Moszkva felett

Az orosz légvédelem augusztus 18-án elfogott egy ellenséges drónt Moszkva felett – közölte Szergej Szobjanin polgármester a Telegramon. Az orosz csatornák szerint törmelék hullott a kongresszusi központ fölé, és megrongálta a tetőszerkezetet.

09:04
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz útlevelet kaphatnak a Luhanszkban élő fiatalok

Október 1-ig orosz útlevelet kaphatnak a Luhanszk megyei 14-18 éves fiatalok - állítja az Ukrán Védelmi Minisztérium Twitter-oldalán.

09:51
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna sikertelenül támadt rá orosz hadihajókra

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tengeri drónnal támadták az orosz Fekete-tengeri Flotta hajóit. Számolt be az orosz védelmi minisztérium újságíróknak.

Az incidens Szevasztopoltól 237 kilométerre délnyugatra történt a Fekete-tengeren. A támadási kísérlet sikertelen volt - a Pytlivy őrhajó és a Vaszilij Bykov járőrhajó a fedélzeti fegyverekkel megsemmisítette a tengeri drónt.

10:39
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán veszteségek Urozsajnojenál

Az orosz hadsereg megzavarta az ukrán csapatok egységeinek rotációját a Donyecki Népköztársaságban (DPR). Jelentette be a Vosztok csoport sajtóközpontjának vezetője, Oleg Csehov – írja a RIA Novosztyi.

A vezető elmondta, hogy a tüzérség és a légiközlekedés támogatásával csapást mértek az ellenségre Urozsajnoje térségében. A harcok során megsemmisült az ukrán csapatok aknavető-legénysége és két gyalogsági csoportja.

Csehov hozzátette, az orosz csapatok megsemmisítettek egy ukrán D-20-as tarackot Vremovka térségében, egy M119-es tüzérségi löveget Neskucsnij térségében, és egy ellenséges ideiglenes bevetési pontot Vugledarban.

11:16
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország új fegyvert tesztel

Oroszország elkezdte tesztelni a Surprise nevű új drónját. Számolt be a Roboavia fejlesztővállalat moszkvai képviseletének vezetője, Valentin Kiselev.

Mint elmondta, a 24 kilogrammos szénszálas és műanyag drón hét kilogramm terhet képes szállítani - például két 82 mm-es aknát. 

A drón tíz kilométeres távolságot képes megtenni, majd visszatérni a bázisra. 

A Roboavia azt tervezi, hogy az év végén befejezi a drón tesztelését. Siker esetén a sorozatgyártás és a csapatoknak történő szállítások jövőre várhatók.

12:00
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Több mint 16 500-an érkeztek Ukrajnából csütörtökön az országba.

Az ukrán-magyar határszakaszon 7910-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8601-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

A beléptetettek közül a rendőrség 191 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

12:35
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drónt lőttek le Moszkvában

"Az ukrán drón a légvédelmi eszközök ráhatása után megváltoztatta röppályáját és nem lakóépületre zuhant a moszkvai Krasznopreszenszkaja rakpart közelében" - hangzott a közlemény.
A tájékoztatás szerint az ukrán drón lezuhanása személyi sérülést vagy tüzet nem okozott. A tárca terrortámadásnak minősítette a történteket.
Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester is bejelentette a Telegram-csatornáján, hogy egy drónt semmisítettek meg a légvédelmi erők Moszkva felett. Közlése szerint a gép darabjai a Moszkva City felhőkarcolónegyed melletti Ekszpocentr területére zuhantak, és jelentősebb kárt nem okoztak.

13:14
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Óriási erőkkel támad Oroszország

Az orosz erők négy rakétacsapást, 53 légicsapást indítottak rakéta-sorozatvető rendszerrel 136 település ellen - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara reggeli tájékoztatóján,

A vezérkar szerint pontosan 33 harci bevetésre került sor.

13:46
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország Herszont támadta

Egy civil megsérült, magánházak, gazdasági épületek és gázvezetékek is megrongálódtak pénteken a hajnali órákban a Herszon megyében végrehajtott orosz támadásokban – közölte az ukrán főügyészség.

Hozzátették: Bilozerka és Dnyiprovszke települések voltak az orosz csapatok fő célpontjai.

14:08
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb segélycsomagot kap Ukrajna

Újabb segélycsomagot kap Ukrajna, Svédország 270 millió eurós biztonsági támogatási csomagot hagyott jóvá az ország számára – mondta Oleksii Reznikov , Ukrajna védelmi minisztere.

15:01
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna Belgorod ellen indít támadásokat

Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó szerint az ukrán erők erősen támadták az oroszországi Belgorod megyét az elmúlt nap folyamán .

A kelet- ukrajnai Harkov megyével határos Belgorodra tegnap 16 tüzérségi lövedéket és 67 aknavető lövedéket lőttek ki - mondta Gladkov.

Kijev nem vállalta magára a Belgorod elleni támadásokat.

16:05
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna megerősíti a védelmet a Fehérorosz határon

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megerősítik a védelmet a fehérorosz határon, annak ellenére, hogy ebben az irányban nincsenek biztonsági fenyegetések - mondta Szerhij Naev tábornok, az Ukrán Egyesült Erők parancsnoka .

„Egyértelmű feladat került meghatározásra a védelmi képességeink erősítésére vonatkozóan – mondta Naev, miután meglátogatta a Volyn régiót.

Naev elmondta, hogy látogatása során meghatározták, hogyan lehet növelni a védelem ellenállását és növelni a tűzkárokat.
Korábban a fehérorosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a fehérorosz pilóták megkezdték az Oroszország által a köztársaságba szállított új Mi-35- ös helikopterek repülését . Az autók az ország fegyveres erőinek építésére és fejlesztésére vonatkozó terv szerint kerültek a köztársaságba.

16:05
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna megerősíti a védelmet a Fehérorosz határon

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) megerősítik a védelmet a fehérorosz határon, annak ellenére, hogy ebben az irányban nincsenek fenyegetések - mondta Szerhij Naev tábornok, az Ukrán Egyesült Erők parancsnoka .

„Egyértelmű feladat került meghatározásra a védelmi képességeink erősítésére vonatkozóan – mondta Naev, miután meglátogatta a Volyn régiót.

 

16:32
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Kigyulladt a novorosszijszki fűtőolaj-terminál

Hatalmas tűzzel ég az orosz novorosszijszki fűtőolaj-terminál. Novorosszijszk a Fekete-tenger egyik legnagyobb kikötője, amely körülbelül 107 mérföldre (172 km-re) található a Krímtől. A 119 000 köbméter kapacitású, évi 5 millió tonnás áteresztőképességű terminál Oroszország fő olajexport-központja a régióban.

16:59
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Csökkentett kapacitással működik a donyecki erőmű, rengetegen maradtak áram nélkül

Az ukrán energiaügyi minisztérium közölte, hogy Donyeck megye hőerőműve csökkentett kapacitással működött ma az elektromos vezetéket megrongáló lövedékek miatt. Több mint 14 000 fogyasztó maradt áram nélkül Donyeck, Harkiv, Szumi, Csernyihiv, Zaporizzsja és Herszon megyékben.

17:26
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Meghiúsulhat ukrajna egyik elsődleges ellentámadási célja

Ukrajna ellentámadási célja, hogy elérje a kulcsfontosságú délkeleti várost, Melitopolt, az amerikai hírszerzés szerint valószínűleg kudarcot vall – vagyis nem érné el elsődleges célját, hogy a Krím felé vezető orosz szárazföldi hídat elfoglalja

A titkos információt ismerő források azt mondták a Washington Postnak, hogy az ukrán csapatok valószínűleg "néhány mérföldre a városon kívül maradnak".

A kijevi erők dél felé, Melitopol felé nyomulnak, és jelenleg a taktikailag fontos Robotyne város környékén vannak.

18:07
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság 90 millió font értékű légvédelmi szerződést ír alá Ukrajnával

A brit védelmi minisztérium három, több mint 90 millió font értékű szerződést írt alá Ukrajna légvédelmi felszerelésének biztosítására.

A három közül a legnagyobb egy 56 millió font értékű szerződés, mely személyzet nélküli légi rendszerekről, más néven UAS berendezésekről szól a norvég Kongsberg védelmi céggel.

Az Egyesült Királyság támogatást nyújt járműre felszerelhető drónellenes rendszerekért, amelyeket Ukrajna használhat az orosz UAS észlelésére, nyomon követésére, megsemmisítésére és megzavarására.

A legénység nélküli légi rendszerek széles kategóriát alkotnak, amely magában foglalja az elektronikus hadviselést, az irányító tüzérséget és az éjszakai hadműveleti berendezéseket.

A másik két megállapodás szintén a légvédelemre vonatkozik, de a védelmi minisztérium nem közölt konkrét részleteket.

18:38
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Isztambulban van az első hajó, amely az ukrán "humanitárius folyosót" használja a Fekete-tengeren

Az első hajó, amely Ukrajnából az ideiglenes fekete-tengeri folyosón keresztül közlekedik, egy szemtanú szerint most halad át a törökországi Boszporusz-szoroson Isztambulban.

A hongkongi zászló alatt közlekedő Joseph Schulte konténerszállító hajó a hét elején hagyta el Odessza kikötőjét, miután az orosz invázió kezdete óta ott rekedt.

Múlt héten Kijev "humanitárius folyosót" jelentett be a Fekete-tengeren, hogy kiszabadítsa a kikötőiben rekedt hajókat, miután Moszkva kihátrált az ENSZ által közvetített megállapodásból, amely lehetővé teszi a gabona biztonságos exportját Ukrajnából a világ többi részébe.

Moszkva nem közölte, hogy tiszteletben tartja-e a hajózási folyosót, amelyet elsősorban az elakadt hajók evakuálására használnának.

A helyi média szerint a Joseph Schulte az Isztambul déli részén fekvő Ambarli kikötőben fog lehorgonyozni.

19:12
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna délkeleti előretörése "taktikailag jelentős" volt

Az Institute for the Study of War (ISW) szerint az ukrán csapatok előrenyomulása a Donyeck-Zaporizzsja határon és a Zaporizzsja régióban azt jelentheti, hogy Oroszország védelmi aknamezőinek "legsűrűbb" részén is túl juthatnak.

Az ISW szerint Moszkva "jelentős erőfeszítéseket, erőforrásokat és személyzetet" fordított olyan stratégiai fontosságú városok megtartására, mint a zaporizzsiai Robotyne és a donyecki Urozsajnoje, amelyeket Ukrajna nemrég szabadított fel.

"Az ukrán előrelépés ezeken a területeken ezért valószínűleg a védekező orosz erők szélesebb körű leépülését tükrözi" - tette hozzá.

19:39
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország ukrán csapástól tart

Oroszország felkészülésként a lehetséges ukrán dróncsapásokra szétszórta haditengerészeti erőit a Fekete-tengeren a Krím délkeleti partjai és Novorosszijszk között - közölte Natalia Humeniuk, a Déli Parancsnokság szóvivője.

20:06
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Kiskorú sérült meg a Herszon-i légitámadásban

Orosz csapatok csapást mértek a Herszon-i területen lévő Virivka falura, megsebesítve egy 17 éves lányt - jelentette Oleksandr Prokudin kormányzó augusztus 18-án.

Prokudin szerint a lányt kórházba szállították és a támadásban mintegy 10 ház rongálódott meg - tette hozzá a tisztviselő.

20:29
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA "mindent" megtesz Ukrajna támogatására

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója mai sajtótájékoztatóján megerősítette az Egyesült Államok álláspontját Ukrajna további támogatásáról.

Mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy támogassuk Ukrajnát és annak ellentámadását

- mondta.

Nem fogjuk hátrányosan befolyásolni az eredményt. Nem tudjuk megjósolni, hogy mi fog történni, mert ez a háború természeténél fogva kiszámíthatatlan. Ma csak ennyit mondhatok, azon kívül, hogy hiszek és bízom az ukrán harcosok képességében, és különösen bátorságában, hogy továbbra is előrehaladást érnek el a harcmezőn

- mondta.

21:04
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb országot provokálnak az amerikaiak

Észak-Korea azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy kizárólagos gazdasági övezetébe az ország keleti partjainál behatolt egy amerikai kémrepülőgép, és azt állítja, hogy riasztott harci gépei űzték ki onnan.

A csütörtökön történt incidensről pénteken számolt be az észak-koreai hadsereg, és "veszélyes katonai provokációnak" minősítette azt. A vezérkar egyik szóvivője közölte, hogy Phenjan "intézkedéseket fontolgat" a hasonló légtérsértések megelőzésére.

Az eset az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán pénteki Camp David-i csúcstalálkozója előtt történt. Joe Biden amerikai elnök a marylandi Camp Davidben találkozik Jun Szok Jol dél-koreai elnökkel és Kisida Fumio japán miniszterelnökkel, remélve, hogy szorosabbra tudják fűzni kapcsolataikat az észak-koreai nukleáris fenyegetésekkel és Kína regionális befolyásának növekedésével szemben.

21:43
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Kanada oroszellenes szankciókat hozott

Kanada szankciókat vezetett be három orosz bíróság ellen: Basmanny, Khamovnicseszkij és Mosgorsud ellen. Emellett tizenöt magánszemély is a korlátozások alá esett.

22:08
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Szevasztopolban dúlnak a harcok

Hangos robbanásokat hallottak a megszállt Szevasztopolban - jelentette a helyi média.

22:30
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítja az USA a háborúról

Az ukrajnai háború kezdete óta elesett vagy megsebesült ukrán és orosz katonák összlétszáma megközelíti az 500 ezret.

Ebből az orosz katonai veszteségek mértéke megközelíti a 300 ezret. Ez a szám 120 ezer halottat és 170-180 ezer sebesült katonát takar.

A tisztviselők szerint az ukrán oldalon 70 ezer halott és 100-120 ezer sebesült katonát tartanak számon.

23:04
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Elraboltak egy ukrán rendőrt

Elraboltak egy ukrán rendőrtisztet, megkínozták és nyomást gyakoroltak rá, hogy együttműködjön az orosz megszálló erőkkel - írta meg a Kyiv Independent.

23:48
augusztus 18, 2023
Vágólapra másolva!

Megtorpant az ukrán előrenyomulás

Az ukrán erőknek nem sikerült visszafoglalniuk a stratégiai fontosságú Melitopol várost - közölte egy amerikai tisztviselő, akit a Reuters hírügynökség idézett.

Az ukrán hadsereg csütörtökön közölte, hogy a délkeleti fronton győzelmeket ért el, és egy újonnan felszabadított faluból, Urozhaineből nyomult előre az Azovi-tenger felé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!