Zelenszkij megdöbbentő lépést tett, kétségbeesetten támadnak az ukránok, most dől el a háború

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Fel nem robbant lőszerek megsemmisítését készíti elő egy ukrán tűzszerész
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 578. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
08:01
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:13
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. szeptember 23-án az ukrán-magyar határszakaszon 6201 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6530 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:20
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij hazaért, és rögtön lengyeleket tüntetett ki

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kanadai munkalátogatásáról hazatérve állami kitüntetéseket adott át lengyel állampolgároknak: egy újságírónak és egy önkéntes orvosnak.

A TVN Discovery Poland újságírója, Bianka Zalewska 2014 óta dolgozik a donbászi ATO zónában, ahol súlyosan megsérült. Önkéntesként humanitárius segélyeket gyűjtött és súlyosan beteg gyerekeket szállított  lengyelországi kórházakba.

Damian Duda egy orvos-mentő orvoscsoportot gyűjtött össze, akik saját költségükön vásárolták meg a szükséges gyógyszereket, és Ukrajnába utaztak, hogy sürgősségi egészségügyi ellátást nyújtsanak, és a frontvonalon megsérült katonákat egy stabilizációs központba evakuálják. Létrehozott egy alapot az önkéntes orvosi csoportok gyógyszervásárlásának finanszírozására Ukrajnában.

Az ukrán elnök köszönetet mondott Lengyelország népének az ilyen fiúkért és lányokért.

09:04
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Három hajó haladt át a fekete-tengeri folyosón

Három további hajó haladt át a Fekete-tenger humanitárius folyosóján, hogy berakodjanak az ukrán kikötőkbe. Ukrajna folytatja erőfeszítéseit a világ táplálására – közölte Bridget A. Brink, az Egyesült Államok nagykövete.

09:37
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint áttörtek Verbove falunál

Ukrajna arról számolt be, hogy áttörte az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében, az ottani ellentámadást vezető tábornok szerint az előrenyomulás még mindig folyamatban van.

"A bal szárnyon, Verbove falu közelében áttörést értünk el, és tovább haladunk" - mondta Olekszandr Tarnavszkij tábornok. A haladás „nem olyan gyors, mint várták, nem úgy, mint a második világháborúról szóló filmekben", de fontos, hogy „ne veszítsük el ezt a kezdeményezést" - fogalmazott.

10:15
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Lavrov: Az ukrán béketerv nem megvalósítható

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ-ben azt mondta, hogy Ukrajna javasolt béketerve, valamint a legújabb ENSZ-javaslatok a fekete-tengeri gabona-kezdeményezés újraélesztésére nem reálisak.

"Ez teljesen kivitelezhetetlen" - mondta Lavrov a Kijev által támogatott 10 pontos béketervről. "Ezt nem lehet megvalósítani. Nem reális, és ezt mindenki érti, ugyanakkor azt mondják, ez az egyetlen tárgyalási alap.

10:40
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Lavrov: Moszkva nyitott a tárgyalásokra, de nem a tűzszünetre

Szergej Lavrov az ENSZ-ben azt mondta, hogy Moszkva nyitott az Ukrajnával folytatott tárgyalásokra, de a tűzszünetre nem.

A TASS orosz állami média által idézett orosz külügyminiszter megkérdőjelezte a fekete-tengeri gabonamegállapodás integritását, és azt állította, hogy a gabonának csak 3%-a jutott el Afrika legszegényebb országaiba. Közölte azt is, hogy a megállapodás akkor folytatódhat, ha teljesítik Oroszország agrárexportjával kapcsolatos követeléseit.

11:19
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

A tél miatt nem áll le az ukrán ellentámadás

A közelgő tél lelassíthatja a földi mozgásokat és kihívást jelenthet a logisztikában, de ez nem jelenti majd az ukrán ellentámadások végét – írta legutóbbi jelentésében az amerikai központú Háborúkutató Intézet ( Institute for the Study of War - ISW).

A Zaporizzsja és Donyeck megyékben harcoló ukrán erők vezetője, Olekszandr Tarnavszkij tábornok azt mondta szombaton, hogy a tél nem fogja nagyon megzavarni az ellentámadást, mivel az ukrán erők gyalogosan haladnak előre, nem pedig járművekre támaszkodnak.

Az ukrán ellentámadás csúcspontja valószínűleg inkább az orosz és ukrán erőegyensúlyon, valamint az Ukrajnának nyújtott nyugati segélyeken múlik" - közölte az ISW.

11:55
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Három parancsnokát is elvesztette az orosz ezred

Az egyik legrangosabb orosz légideszant ezred három egymást követő parancsnoka lemondott, vagy meghalt az ukrajnai invázió óta – közölte a brit védelmi minisztérium. Ez rávilágított az „oroszországi hadsereg rendkívüli lemorzsolódására és nagy fluktuációjára, még a viszonylag magas rangú beosztásokban is" – áll a hírszerzési frissítésében.

12:30
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt, egy másik megsebesült Donyeck megyében

Az orosz erők szeptember 23-án ismét lőtték Donyeck megyét, egy idős nő meghalt, egy férfi pedig megsebesült – jelentette a donyecki regionális ügyészség a Suspilne híradónak.

Az orosz hadsereg tüzérséggel vette célba a pokrovszki járásbeli Jelizavetivka falut, ahol egy 74 éves nő belehalt a mellkasát ért repesztalálatba. Egy 44 éves férfit Avdijivka városában talált el egy repesz, ő kórházba került.

13:03
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drónt támadott Kurszk terület közigazgatási épületére

Ukrán drón csapódott be egy közigazgatási épületbe az oroszországi Kurszki területen – közölte Roman Sztarovoit regionális kormányzó a Telegramon.

Starovoit arról számolt be, hogy az épület teteje enyhén megsérült, és nem tett említést áldozatokról.

13:40
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Brutálisan támadnak az oroszok

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának becslése szerint az orosz erők tegnap 390 főt veszítettek. Az orosz erők öt rakétát, 57 légicsapást és 38 többszörös rakétaindítású támadást indítottak az ukrán csapatok és polgári célpontok ellen országszerte – közölte reggeli tájékoztatóján a az ukrán vezérkar, írja a The Guardian.

A Csernyihivi, Szumi, Harkovi, Luhanszki, Donyecki, Zaporizzsjai és Herszoni területek több mint 70 települése került tüzérségi tűz alá.

Eközben az ukrán légierő kilenc légicsapást indított az orosz erők ellen, és hét légicsapást a légvédelmi rakétarendszerek ellen. Az ukrán légicsapások csapatokat, fegyvereket és katonai felszereléseket, valamint egy légvédelmi rakétarendszert, nyolc tüzérségi rendszert és egy radarállomást találtak el.

14:24
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint ezek az orosz veszteségek

Az ukrán fegyveres erők vezérkara szeptember 24-én közölte, hogy Oroszország 275 850 katonát veszített Ukrajnában a teljes körű invázió tavaly február 24-i kezdete óta.

15:00
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Donyeckben kijárási tilalom van érvényben

A Donyecki terület oroszok által beiktatott vezetője kijárási tilalmat rendelt el, amely hétfőtől péntekig este 11 órától hajnali 4 óráig megtiltja a civilek jelenlétét az utcákon és a nyilvános helyeken, jelentette a Reuters.

Gyenyisz Pusilin vasárnap kiadott egy rendeletet, amely megtiltja a gyülekezést, a gyűléseket és a tüntetéseket, valamint más tömegrendezvényeket a Donyecki terület orosz ellenőrzés alatt álló részein – kivéve, ha a Donyecki Népköztársaság katonai fenyegetésekre reagáló műveleti parancsnoksága engedélyezi őket.

15:12
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt Herszonban a heves orosz támadásokban

Egy ember meghalt, további három pedig megsebesült a Herszon területet ért orosz támadásokban - közölte Olekszandr Prokudin regionális kormányzó a Telegramon, tájékoztat a The Guardian

Az orosz erők 83 támadást indítottak az elmúlt nap folyamán - mondta Prokudin -, összesen 332 lövedéket lőttek ki - csak Herszon városára 28 lövedéket.

"Az orosz hadsereg a régió lakott területeinek lakónegyedeit vette célba". mondta Prokudin, megjegyezve, hogy a Beriszlav kerületben lévő bankintézet is célpont volt.

15:41
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre több orosz támadásról érkezik hír

Egy 25 éves férfit repeszek okozta sebekkel szállítottak kórházba egy orosz támadás után a Dnyipropetrovszki területen lévő Nikopol közelében – közölte Szerhij Liszak, a regionális katonai közigazgatás vezetője.

A férfi egy sor tüzérségi tűz és pilóta nélküli légi járművekből ledobott lőszerekben sérült meg az éjszaka folyamán. A támadások megrongáltak egy áruházat és egy óvodát.

Négy magánház, valamint néhány autó és elektromos vezeték szenvedett károkat az orosz lövedékektől Cservonogrihorivszkában, és a tisztviselők még mindig vizsgálják a károkat Myrivska és Pokrovszka vidéki közösségekben.

16:23
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: Az olimpizmus eszméje már most is szenved

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, Oroszország ismét az olimpiai közösség tagja lehet. Újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott: reméli, hogy végül győzni fog az ész, és az ország ismét visszakerül az olimpiai családba. "Végül maga az olimpizmus eszméje fog szenvedni, és már most is szenved" - tette hozzá Peszkov.

Júliusban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, hogy Oroszország és Fehéroroszország nem kap meghívást a 2024-es párizsi nyári játékokra. A két ország sportolói azonban továbbra is független olimpikonként, semleges zászló alatt versenyezhetnek.

17:09
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Kettős értelmű állítást tett az ukrán hírszerzés főnöke

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kirilo Budanov az Amerika Hangjával folytatott szeptember 23-i beszélgetésében reagált arra az értesülésre, amely szerint Ukrajna valószínűleg részt vett a Wagner-csoport által támogatott szudáni milícia elleni dróntámadásokban.

"Egy évvel ezelőtt én személyesen nyíltan kijelentettem, hogy minden orosz háborús bűnöst, aki harcolt, harcol vagy harcot tervez Ukrajna ellen, a világon bárhol megbüntetik" - mondta Budanov.

Szeptember 19-én az egyik amerikai hírcsatorna bizonyítékokat tett közzé arról, hogy Ukrajna áll a Rapid Support Forces (RSF) elleni katonai művelet mögött, amely a Wagner által támogatott, Szudán ellenőrzéséért harcoló milícia.
"Ami a tudósításában szereplő információk megerősítését vagy cáfolatát illeti, nincs megjegyzésem, nincs mit mondanom. Mindenki maga találja meg a válaszokat" - mondta Budanov.

17:18
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Bevetették az orosz légvédelmet Tokmakban

Civilek sérültek meg az orosz légvédelem aktiválása után a zaporizzsjai területen lévő Tokmakban – közölte Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere a Telegramon.

17:42
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz korlátozások növelték a kőolaj világpiaci árát

A benzinexport orosz felfüggesztése valószínűleg korlátozni fogja a már amúgy is szűkös kínálatot a globális piacon, és a legnagyobb hatással lesz azokra az országokra, amelyek az orosz üzemanyag-szállításoktól függenek – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

A minisztérium jelentésében azt írta, hogy az oroszok nagy valószínűséggel helyi benzin- és gázolajhiányt tapasztaltak az elmúlt hetekben.

A hiány azonban valószínűleg nem az ukrajnai háború közvetlen következménye – áll a jelentésben. Ehelyett valószínűleg olyan tényezők okozták őket, mint a mezőgazdasági ágazat keresletének rövid távú növekedése, a finomítók éves nyári karbantartása és a vonzó exportárak.

18:24
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij nem találkozott tisztviselőkkel lengyel látogatása során

Volodimir Zelenszkij két lengyel önkéntes állami kitüntetést adott át az ukrán elnök szombati látogatása során, de nem találkozott egyetlen tisztviselővel sem, mivel a két ország közötti kapcsolatok feszültek a gabonaimport miatt - írja a brit sajtó.

18:33
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Nagyon megéri az amerikai cégeknek az elhúzódó háború

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap elmondta, hogy vezető amerikai üzletemberekkel és pénzemberekkel találkozott az Egyesült Államokban tett látogatása során, ahol megvitatták az ukrajnai befektetési lehetőségeket - adta hírül a The Independent.

Zelenszkij elmondta, hogy az üzletemberek, köztük Michael Bloomberg, Larry Fink (BlackRock) és Bill Ackman, készek jelentős beruházásokat eszközölni Ukrajna újjáépítésében az Oroszországgal folytatott háború után.

18:56
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

A lengyel hadsereg akar a legerősebb szárazföldi haderő lenni Európában

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter úgy véli, hogy Lengyelország 300 000 katonából álló hadserege Európa legnagyobb szárazföldi hadereje lesz – jelentette a Polskie Radio.

Blaszczak ezeket a megjegyzéseket a grunwaldi csatatéren tartott ünnepségen tette, ahol 850 lengyel katona tett katonai esküt.

A védelmi miniszter az összegyűlt csapatoknak azt mondta, hogy a lengyel hadsereg 300 ezer katonát számlálhat, hogy elrettentse az orosz erőket az országba való belépéstől. "És ha ehhez hozzávesszük azt a tényt is, hogy a lengyel föld minden centiméterét a lengyel hadsereg védi, akkor garanciánk van a szülőföldünk biztonságára" - mondta Blaszczak.

19:19
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Tüntetést tartottak Szófiában egy orosz ortodox templom bezárása miatt

Tüntetést tartottak ortodox keresztények vasárnap Szófiában egy orosz ortodox templom bezárása miatt.

A templom elöljáróját, aki egyúttal az orosz ortodox egyház képviselője is volt, valamint két fehérorosz papot kiutasítottak az országból a bolgár nemzetbiztonsági érdekek elleni cselekmények címén.

Az imaházat pénteken záratták be a hatóságok.

20:02
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább folytatódnak a heves harcok Zaporizzsja régióban

Az ukrán csapatok "mélyítik az áttörést Zaporizzsja régióban" - jelentette az Institute for the Study of War (ISW).

Legutóbbi frissítésében az amerikai kutatóintézet az közölte, hogy az ukrán csapatok továbbra is támadják Novoprokopivkát - egy front menti falut 1,5 km-re közvetlenül délre Robotyne-től.

Egy szeptember 23-án közzétett geolokált videón az látható, hogy az orosz erők rajtaütnek és megölnek két ukrán katonát Novoprokopivka település északkeleti külterületén, "ami arra utal, hogy az ukrán erők valószínűleg elfoglalták az orosz állásokat Robotyne és Novoprokopivka között" - írja a Sky News.

20:49
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Előretörésről számolt be a donyecki frontszakaszon az orosz védelmi tárca

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

A tárca szerint ezen a frontszakaszon az ukrán fegyveres erők négy támadását verték vissza a nap folyamán, Veszele, Krasznohorivka, Marjinka és Himik közelében, amelyek során az ukrán fél 305 katonát veszített. Az orosz hadijelentés a frontvonal mentén elszenvedett ukrán összveszteséget 540 főben adta meg.

A megsemmisített ukrán katonai célpontok között nevezett meg egy vezetési és megfigyelőpontot, egy kommunikációs csomópontot, egy lőszerraktárt, egy Mi-8-as helikoptert - ezzel a háború óta megsemmisült ukrán helikopterek száma elérte a 250-et a moszkvai nyilvántartás szerint -, hét páncélozott harcjárművet, három radarelhárító HARM és nyolc sorozatvetőből kilőtt HIMARS-rakétát, valamint 15 drónt.

21:34
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Herszont bombázták az oroszok

Az orosz erők két légibombát dobtak a dél-ukrajnai Herszon városára szeptember 24-én - jelentette Oleksandr Prokudin kormányzó. A támadásban egy 49 éves nő megsérült - írja a Kyiv Independent.

22:19
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Szabotőrök csaptak le katonai létesítményekre Oroszországban

"Ismeretlen szabotőrök" szeptember 24-én éjjel katonai létesítményeket támadtak meg az oroszországi Moszkva és Kaluga régiókban - jelentette az ukrán katonai hírszerzés.

A The Guardian szerint a támadások katonai felszerelések ellen irányultak, állítólag egy tartálykocsi és több jármű megsemmisült.

22:36
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Több civil megsérült a Herszont ért orosz támadásokban

Legalább hat ember megsérült a dél-ukrajnai megyeszékhely, Herszon elleni orosz támadások következtében vasárnap - közölte Roman Mrocsko, a herszoni katonai adminisztráció vezetője a Telegramon.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzátette, hogy a helyi hatóságok korábbi közlései szerint délután az orosz erők tüzérségi támadást hajtottak végre Herszon ellen, ezt követően pedig két orosz bomba találta el a várost.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!