Megérkezett a lengyel válasz, Ukrajna bármelyik pillanatban összeomolhat

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Díszsortüzet leadó ukrán katonák két önkéntes harkovi temetésén
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 577. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
06:18
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:31
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. szeptember 22-én az ukrán-magyar határszakaszon 6498 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5191 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 78 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:45
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Kanada is részt vesz az ukrán pilótaképzésben

Kanada oktatókat biztosít az F-16-os vadászrepülőgépek ukrán pilótáinak képzéséhez, és segít a harckocsik karbantartásában. Emellett Ukrajna 35 drónt kap nagy felbontású kamerákkal, páncélozott evakuációs járműveket és lőszert.

Kanada a következő három évben 650 millió kanadai dollár katonai segélyt oszt ki Ukrajnának.

Az invázió kezdete óta az észak-amerikai ország több mint 8 milliárd kanadai dollárt biztosított Ukrajnának, és csaknem 40 ezer ukrán katona kiképzésében vett részt.

07:29
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a támogatások csökkenésétől tart

A Kanadában tartózkodó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy szerinte nem lehet semlegesnek maradni az orosz-ukrán háborúban, mert aki nem nyújt segítséget Ukrajnának, az áttételesen az Orosz Föderáció megerősödését segíti, amelyik aztán más országokat is fenyeget.

Zelenszkij köszönetét fejezte ki azoknak a partnerországoknak, amelyek fegyverekkel és közvetlen finanszírozással segítik Ukrajnát, és emlékeztetett, hogy az emberi életekkel mért legmagasabb árat mai is Ukrajna fizeti.

08:12
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Találatot kapott az orosz fekete-tengeri főhadiszálás

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy Storm Shadow cirkálórakétákkal sikeresen csapott le az orosz fekete-tengeri flotta főhadiszállására a megszállt Krím-félszigeten. 

Moszkva szerint a legutóbbi támadás során a haditengerészet épülete kigyulladt, miután rakétatalálat érte. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy egy katona eltűnt a támadást követően .

A város orosz kormányzója, Mihail Razvozsajev azt mondta, hogy a támadás tüzet okozott, és senki sem sérült meg az épületen kívül, de más áldozatokról nem beszélt.

08:48
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Már 9 halottja van a flottaparancsnokság elleni ukrán támadásnak

Legalább 9 ember meghalt és 16-an megsérültek az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli főhadiszállása elleni ukrajnai támadásban – mondta Kirillo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés főnöke a Voice of America hírtelevíziónak.

"A sebesültek között van a csoport parancsnoka, Olexandr Romancsuk vezérezredes is, nagyon súlyos állapotban. A vezérkari főnök, Oleg Cekov altábornagy eszméletlen állapotban van" - jelentette ki Budanov, ugyanakkor nem erősítette meg a fekete-tengeri flotta parancsnokának, Viktor Szokolov admirálisnak állítólagos halálát.

09:34
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt a kremencsuki rakétatámadásban

A kutatási és mentési műveletek befejeződtek az ukrán Kremencsuk városában, amelyet orosz rakétacsapás ért.

"A keresés befejeződött" - mondta Dmitro Lunin, a poltavai régió kormányzója a Telegramon. "A rakétatámadás következtében 31 ember megsérült, köztük három gyerek. 16 embert szállítottak kórházba, és egy ember meghalt" - közölte.

10:19
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Kijevbe megy a román kormányfő

Marcel Ciolacu román miniszterelnök több miniszterével együtt Kijevbe utazik, hogy a gabonaimport tilalmáról tárgyaljon – írja a román média.

Románia nem tartozik azon országok közé, amelyek egyoldalúan betiltották az ukrán gabonaimportot, de követte az Európai Bizottság múlt hét végén lejárt tilalmát.

Florin Barbu mezőgazdasági miniszter szerdán kijelentette, hogy az import-export engedélyezési rendszerről tárgyalnak a két ország között, mivel Románia szeretne olcsó gabonát venni anélkül, hogy ez befolyásolná saját mezőgazdasági ágazatát.

11:04
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a korrupcióellenes letartóztatások

Az ukrán biztonsági szolgálatok (SBU) folytatják az országban tapasztalható korrupció elleni fellépést, és letartóztatják azokat, akik fejenként 500-8 500 dollárért segítenek a hadkötelezetteknek kibújni a katonai szolgálat alól.

"Az SBU gyors reagálásának köszönhetően sikerült megakadályozni több mint száz potenciális hadköteles illegális kiutazását az Európai Unió országaiba" - közölte a szervezet.

11:46
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drónok zuhantak le Kurszk és Belgorod felett

A moszkvai védelmi minisztérium szerint a légvédelem két drónt lőtt le orosz föld felett pénteken. Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés.

12:24
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Visszaverték az oroszok az ukrán támadásokat Donyeckben

Az ukrán erők összehangolt támadásokat intéztek több falu ellen a keleti Donyecki területen. emellett állítólag erősen lövik Bahmut városát - közölte egy orosz tisztségviselő.

Az elmúlt 24 órában Krasznolimanszk irányában az ellenség számos akciót hajtott végre, és egyszerre több irányban is harci felderítést végzett" - közölte Denisz Puszilin a közösségi médiában.

Felsorolt több falut Donyecktől északra, az ukrán ellenőrzés alatt álló Lyman város közelében, és azt állította, hogy a támadásokat az orosz erők visszaverték.

12:56
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Morawiecki: Zelenszkijnek soha többé nem szabad sértegetnie a lengyeleket

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kijelentette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "soha többet nem sértegetheti a lengyeleket", utalva az ENSZ-közgyűlésen tett nyilatkozataira.

Lengyelország jó hírének védelme nemcsak kötelességem és becsületem, hanem kormányunk legfontosabb feladata is" - közölte a kormányfő.

Zelenszkij az ENSZ New York-i székházában tartott beszédében felhívta a figyelmet Ukrajna partnereinek "riasztó" magatartására a gabonaimport tilalmakkal kapcsolatban. Az elnök szerint ezek a nemzetek tetteikkel akaratlanul is segítik Oroszországot.

13:41
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Csehország is beszállna az ukrán pilóták képzésébe

Csehország tárgyalásokat folytat Svédországgal arról, hogy területén Gripen vadászgépeken ukrán pilótákat képezzen ki – jelentette a Radio Prague International a cseh védelmi miniszterre hivatkozva.
Jana Cernochova azt mondta, hogy a cseh védelmi tárca új megbízási projektet terjesztett a kormány elé az ukrán hadsereg kiképzésére.

Kijev modern nyugati vadászgépeket keres, hogy megerősítse légierejét az orosz agresszió elleni harcban. Stockholm még fontolgatja, hogy átadjon-e Gripen vadászrepülőgépet Ukrajnának.

14:24
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikai Abrams tankok nem fogják sokáig bírni

A Kijev által várt Abrams tankok „nem fogják sokáig bírni" a fronton – mondta Kirill Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője egy interjújában .

Az Abrams tankokat nagyon specifikus, jól előkészített hadműveletekben kell használni, mert ha a fronton és egyszerűen kombinált fegyveres harcokban használják őket, akkor nem élnek túl sokáig a csatatéren" - mondta. .

Az ukrán hírszerzés vezetője ugyanakkor jelezte, hogy az ukrán parancsnokság által várt nagy hatótávolságú ATACMS rakéták „nem változtatnak a helyzeten" a fronton. Véleménye szerint Washingtonnak „legalább százakat" kell szállítania ezekből a fegyverekből ahhoz, hogy Kijev számára pozitív hatást érjen el.

14:56
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai rakéták

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden azt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy az Egyesült Államok kis számú nagy hatótávolságú rakétát fog biztosítani Ukrajna Oroszország elleni harcában – mondta három amerikai tisztviselő és egy kongresszusi tisztviselő az NBC Newsnak. Azt nem erősítették meg, hogy mikor szállítják Ukrajnába a rakétákat.

15:29
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Pénteken Herszont és Harkovot lőtték az oroszok

Herszon térségében orosz tüzérségi támadás során egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült - közölte Olekszandr Prokudin regionális kormányzó.

Északkeleten Oleh Szinyehubov regionális kormányzó közölte, hogy Harkovban több mint 14 települést ért támadás. A kormányzó szerint nem voltak áldozatok.

16:02
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Aggódnak az orosz-észak-koreai katonai együttműködés miatt

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és dél-koreai, japán kollégái "komoly aggodalmukat" fejezték ki az Oroszország és Észak-Korea közötti katonai együttműködésről, köztük az esetleges fegyverkereskedelemről szóló tárgyalások miatt - közölte ma a dél-koreai külügyminisztérium, írja a The Guardian.

Blinken, Park Jin dél-koreai külügyminiszter és Yoko Kamikawa japán külügyminiszter tegnapi rövid találkozójukon megállapodtak abban, hogy határozottan reagálnak minden olyan cselekményre, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát megsértve veszélyezteti a regionális biztonságot - áll a minisztérium közleményében.

16:45
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Fontos információval látták el az orosz hadsereget

Egy magát feladó ukrán tiszt részletes információkkal látta el az orosz hadsereget azokról a megfigyelőkről, akik titokban az Ukrán Fegyveres Erők tüzérségi támadásait irányítják Donyeckben - mondta a helyzetet ismerő forrás a RIA Novosztynak.

17:35
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Szevasztopolban visszavertek egy rakétatámadást

Oroszország azzal vádolta Ukrajnát, hogy szombaton, egy nappal az orosz fekete-tengeri flotta főhadiszállása elleni támadás után újabb rakétatámadást intézett a krími Szevasztopol ellen.

A regionális kormányzó szerint Szevasztopolban szombaton kora délután mintegy egy órára légiriadó készültséget rendeltek el, miután az elfogott rakétákból származó törmelék egy móló közelében lezuhant.

17:55
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Egyesült Királyság titkos tárgyalásokat folytatott Oroszországgal

Brit tisztviselők diplomáciai megbeszéléseket folytattak a Kreml kulcsfontosságú képviselőivel a globális biztonságról a folyamatban lévő ukrajnai konfliktus közepette.

A diszkrét megbeszélések az elmúlt 18 hónap során zajlottak különböző helyszíneken, például Bécsben és New Yorkban, a kulisszák mögötti diplomáciai erőfeszítések részeként. A megbeszélések elsősorban az Egyesült Királyságot és a nemzetközi közösséget egyaránt érintő biztonsági aggályokról szóltak, és olyan témákat érintettek, mint a gabonahiány és a nukleáris biztonság - írja a Sky News.

18:30
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Megakadályozták Donyeckben az ukránok koncentrációját

A TOS-1 nehéz lángszórórendszerek legyőzték az ukrán csapatok donyecki irányába történő koncentrációját - mondta a "Dél" csoport sajtóközpontjának vezetője, Georgij Minesasvili a RIA Novosztyinak.

Elmondása szerint továbbá a légvédelmi rendszerek hét ukrán drónt semmisítettek meg Berestovoye és Otradovka Donyeck térségében.

18:49
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

A norvég rendőrség letartóztatta a Wagner parancsnokot

A norvég rendőrség letartóztatta a Wagner zsoldoscsoport egy volt parancsnokát azzal a gyanúval, hogy megpróbált illegálisan visszatérni Oroszországba, miután az év elején menedékjogot kért Norvégiában - közölte a férfi ügyvédje szombaton a Reuters szerint.

19:27
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán sikerek Bahmut déli részén

Az ukrán erők előrenyomulnak Bakhmut déli részén - írja a Sky news az Institute for the Study of War (ISW). jelentésére hivatkozva.

Legutóbbi helyzetelemzésében az amerikai kutatóintézet szerint a szeptember 22-én közzétett felvételek alapján az ukrán erők a Bakhmut melletti Kliscsivka falutól délkeletre nyomultak előre, és a Zaporizzsja régió nyugati részén is előrehaladást értek el.

Az ukrán vezérkar közlése szerint az ukrán erők "kimerítik és veszteségeket okoznak az orosz erőknek a front teljes hosszában".

20:22
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint hamarosan megtörténik az áttörés a déli fronton

A déli fronton az ukrán ellentámadást vezető parancsnok áttörésről számolt be Verbove településnél, a közeljövőben még jelentősebb előrenyomulásra számít - írja a Sky News.

"Úgy vélem, igen, lesz egy nagyobb áttörés" - mondta Olekszandr Tarnavszkij pénteken egy amerikai médiumnak, bár hozzátette, hogy az ukrán csapatok a vártnál lassabban haladtak eddig az ellentámadás során.

"Szerintem az áttörés Tokmak után fog bekövetkezni. Jelenleg az oroszok az ottani védelmi vonalukra támaszkodnak".

21:17
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint súlyosan megsebesült egy orosz parancsnok

Kirilo Budanov, az ukrán hírszerzés vezetője az Amerika Hangja rádiónak azt mondta szombaton, hogy legkevesebb kilenc ember meghalt, tizenhat másik pedig megsebesült a Fekete-tengeri Flotta elleni pénteki támadásban.

Állítása szerint Alekszandr Romancsuk orosz tábornoknak, a kulcsfontosságú délkeleti frontvonal parancsnokának a támadás következtében "nagyon súlyos az állapota".

Az orosz védelmi minisztérium pénteken először azt közölte, hogy egy katona meghalt a Fekete-tengeri Flotta főhadiszállásán, majd később kiadott egy közleményt, hogy eltűnt.

Az ukrán hadsereg a pénteki szevasztopoli támadásról azt közölte, hogy a légierő tizenkét támadást intézett a Fekete-tengeri flotta bázisára, azokat a területet véve célba, ahol a személyzet, a katonai felszerelés és a fegyverek koncentrálódtak. A közlés szerint két légvédelmi rendszert és négy orosz tüzérségi egységet ért találat.

22:17
szeptember 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz külügyminiszter Észak-Koreába utazik

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, hogy a jövő hónapban Észak-Koreába utazik további tárgyalások céljából a Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong Un között létrejött megállapodásokat követően - írja a The Guardian.

08:18
szeptember 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!