Ukrajna elveszítette a háborút, sorra fordítanak hátat Zelenszkijnek a szövetségesei

Események

Military mobility of the Ukrainian soldiers from 47th brigade in Ukraine 2023,army,Conflict,frontline,Leopard 2,news,photojournalism,repo Horizontal, Ukrajna, orosz-ukrán háború
ZAPORIZHIA, UKRAINE - SEPTEMBER 16: Soldiers of the 47th Brigade, tank department, of the Ukrainian army are seen with the Leopard 2 at the Tokmak front as the Russia-Ukraine war continues, in Zaporizhia's Oblast, Ukraine on September 16, 2023. Vincenzo Circosta / Anadolu Agency (Photo by Vincenzo Circosta / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 579. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
06:15
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:18
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó Ukrajnában

Légiriadót rendeltek el ma hajnalban Ukrajna összes régióban a várható orosz légicsapások miatt - írta a Kyiv Independent.

06:21
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drónokat lőttek le az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a légvédelmük az éjszaka két drónt lőtt le a Kurszki és a Brjanszki terület határa felett. Károkról, áldozatokról nem érkezett jelentés.

06:44
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás miatt lehetett áramszünet a szentpétervári repülőtéren

Áramszünet volt éjjel a szentpétervári Pulkovo repülőtéren és a repülőtértől keletre fekvő Sushary kerületben. A helyi lakosok robbanásra emlékeztető hangot hallottak és fényes villanást láttak egy órával az áramkimaradás előtt - jelentette több figyelő Telegram-csatorna.

07:33
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

EU-főképviselő: Putyin a kifáradásunkra játszik

Vlagyimir Putyin úgy véli, hogy elfáradunk - mondta Josep Borrell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a The Guardiannek adott interjújában.

Borrell szerint Putyin úgy véli, hogy a demokrácia, a demokratikus országok gyengék, hogy ez egy törékeny rendszer, biztos benne, hogy előbb-utóbb belefáradunk az ellenállásba, hogy az idő neki dolgozik.

De az ukrajnai háború legalább annyira politikai csata, mint katonai - mondta az interjúban. A demokrácia és a szabadság melletti érveket kell felmutatnunk. Természetesen senki sem szeret egyre többet fizetni az áramért, de hiszem, hogy a demokrácia neveli az embereket, és kezdik megérteni a történések valódi okait - mondta Borrell.

08:22
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5932 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6649 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 59 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban.

09:52
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok ukránokat toboroznak a háborúhoz

Az oroszok által, a megszállt területen kinevezett tisztviselők új változtatásokat vezetnek be. A megszállt területek lakosait sorköteles katonai szolgálatra jelölik, a katonai nyilvántartási rendszert ennek megfelelően most módosítják - jelentette a Nemzeti Ellenállási Központ.

10:55
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokkal támadtak az oroszok - fotók

Az oroszok 19 Shahed-136/131 típusú drónnal támadtak szeptember 25-én éjszaka célzottan az Odesszai terület ellen, valamint két Onyx szuperszonikus rakétát is kilőttek a területre - közölte az ukrán hadsereg.

A támadásokban legalább egy ember meghalt.

11:33
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

A britek kiképzést indítottak

Mivel Ukrajna a világ leginkább aláaknázott országa, az Egyesült Királyság hadserege vállalta, hogy még több szakembert képez ki. A képzés egy lengyelországi katonai bázison zajlik, ahol nagyméretű páncéltörő aknák, kisebb személyek elleni aknák és más pusztító fegyverek semlegesítésére oktatják az ukrán katonákat.

11:54
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország a Szumi területet bombázta

Az oroszok szeptember 24-én hat települést lőttek a Szumi területen, közel 80 lövést adtak le különböző típusú fegyverekből - jelentette a Szumi Területi Katonai Adminisztráció a Telegramon.

12:14
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna jelentős offenzívát vert vissza

Ukrajna légvédelmének mozgalmas éjszakája volt.

Az ország légiereje közölte, hogy sikeresen megsemmisített 11 cirkálórakétát, 19 drónt és két hajó elleni rakétát.

Az orosz támadók Kalibr cirkálórakétákkal, P-800 Onyx hajó elleni rakétákkal és Shahed típusú drónokkal támadták Ukrajnát

- áll a reggeli frissítésben.

12:53
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

ISW: Csak így nyerhet Ukrajna

Az Institute for the Study of War (ISW) szerint három feltételnek kell fennállnia ahhoz, hogy Ukrajna "jelentős áttörést" érjen el.

Az amerikai székhelyű kutatóintézet szerint a "jelentős ukrán siker valószínűbb", ha:

1. Az oroszok nem rendelkeznek a szükséges tartalékokkal vagy haderővel ahhoz, hogy fenntartsák az orosz védelmet Zaporizzsja megye nyugati részén;

2. Az ukránok elegendő lőszerrel és haderővel rendelkeznek ahhoz, hogy az orosz hadsereg "kimerítése" után is folytassák az előrenyomulást;

3. a jelenlegi harctér mögötti orosz védelmi állások nem olyan erősen aláaknázottak vagy jól felkészültek, mint azok az erődítmények, amelyeket az ukrán erők eddig áttörtek.

Az ISW szerint ez a hipotézis "érvénytelen", ha e három feltételezés közül bármelyik nem teljesülne - de a cikk írásakor úgy vélik, hogy ezek helytállóak.

13:12
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Háborús bűnökkel vádolják az oroszokat

Emberi jogi ügyvédek és ukrán ügyészek háborús bűnökkel kapcsolatos dossziét készítenek elő, amelyet a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) nyújtanak be, és amelyben Oroszországot azzal vádolják, hogy szándékosan éhezést idézett elő az Ukrajnában zajló háború során.

A céljuk, hogy dokumentálják azokat az eseteket, amikor az orosz erők az éhezést háborús fegyverként használták, és bizonyítékokat gyűjtsenek az ICC számára, hogy elindíthassák a büntetőeljárást, amelyben vádat emelnek Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

13:39
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Stratégiai orosz célpontot ért találat

A megszállt Krasznodonban, a Luhanszki területen támadás érte a Yunost gyár lőszerraktárait.

14:08
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz terület felett lelőtt drónok

Reggel négy drónt lőttek le Kurszk és Brjanszk felett, további négyet pedig a Krím felett.
Most egy újabb drónt lőttek le Belgorod felett - állítja az orosz védelmi minisztérium.

14:57
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az éjjel teljesen lebombázták a szállodát - képek

Egy odesszai szálloda előtte és utána képei mutatják a tegnap éjszakai orosz támadás erejét.
A csapásokban legalább egy ember megsérült, a kikötői infrastruktúrában pedig jelentős károk keletkeztek.

15:37
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz kémhálózatot számoltak fel

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) közölte, hogy felszámolt egy orosz "kémhálózatot" a Harkovi területen.

A bűnözők hírszerzési információkat gyűjtöttek az erődítmények földrajzi elhelyezkedéséről és a védelmi erők mozgási útvonalairól

- közölték.

A "többlépcsős művelet" részeként letartóztatták a hálózat négy feltételezett tagját.
Hármuk ellen hazaárulás, míg negyedik társuk ellen fegyverrel való visszaélés miatt emeltek vádat.
A négy őrizetbe vett személyre akár életfogytiglani börtönbüntetés is vár.

16:10
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz főhadiszálást ért csapás

Az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli főhadiszállása elleni múlt heti csapásban 34 orosz tiszt, köztük a flotta parancsnoka meghalt, és további 105 katona megsebesült - közölte az ukrán fegyveres erők különleges műveleti parancsnoksága szeptember 25-én.

16:35
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt az Odesszai csapás halálos áldozatainak száma

A mentőegységek két ember holttestére bukkantak az éjszakai orosz támadásban eltalált gabonaraktár romjai alatt - jelentette Oleh Kiper regionális kormányzó.

16:53
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

A tankok megérkeztek Ukrajnába

Az Abrams harckocsik első szállítmánya már Ukrajnában van -írta a New York Times számolt be.
A kiadvány megjegyzi, hogy a tankokat a tervezettnél korábban szállították le. A tankok pontos száma egyelőre nem ismert. Az USA összesen 31 Abrams harckocsit szándékozott szállítani Ukrajnának.

17:53
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők légicsapást mértek Beriszlavra

Az orosz hadsereg hétfőn négy bombát dobott le a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Beriszlav városra, a támadás következtében két helyi lakos meghalt, további kettő megsérült - közölte Olkesznadr Prokugyin, a régió kormányzója a Telegramon.

A tisztségviselő hozzátette, hogy az egyik bomba egy lakásfenntartó iroda épületét, egy másik pedig egy lakóépületet talált el. A Herszon megyei ügyészség arról tájékoztatott, hogy a csapást előzetes információk szerint egy Szu-34-es repülőgéppel hajtották végre.

Oleh Kiper, a déli Odessza megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy a régióját ért éjszakai orosz csapás következtében két helybeli meghalt, a holttestüket a romok alatt találták meg.

18:48
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: Felháborító a náci bűnök feledésbe merülése

A náci bűnök nem évülnek el, elfeledésük felháborító - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn azzal kapcsolatban, hogy a kanadai parlamentben álló ovációban részesítettek egy ukrán SS-veteránt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ottawai látogatásának idején.

Sok nyugati ország, köztük Kanada is, olyan fiatal generációt nevelt fel, amely nem tudja, hogy a korábbi nemzedék ki ellen harcolt. Semmit sem tudnak a fasizmus fenyegetéséről - nyilatkozott Peszkov.

"Ez azzal jár, hogy a fasizmus itt-ott elkezd megnyilvánulni. És most azt látjuk, hogy gyakorlatilag megpróbálja megvetni a lábát Európa közepén, Ukrajnában, ami ellen könyörtelenül harcolunk" - tette hozzá.

Peszkov arra reagált, hogy Yaroslav Hunka, az SS Galícia hadosztályának veteránja meghívást kapott a kanadai parlament pénteki rendkívüli ülésére, amelyet Zelenszkij látogatásával egy időben tartottak Ottawában.

Az eseményen a karzaton ülő 98 éves férfit a jelenlévők álló ovációja közepette úgy mutatták be, mint "az ukrán függetlenség harcosát, aki az oroszok ellen harcolt a második világháború alatt".

19:36
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

A lett hadsereg elvesztette a kapcsolatot egyik drónjával az orosz határon

A lett hadsereg elvesztette a kapcsolatot egyik drónjával az orosz határon, az eddig még ismeretlen műszaki hiba okainak felderítésére vizsgálatot rendeletek el - közölte hétfőn Andris Spruds lett védelmi miniszter a televízióban közvetített beszédében.

A lett hadsereg tájékoztatása szerint a pilóta nélküli repülőeszközzel a hétvégén veszítették el az összeköttetést egy gyakorlat során. Az eszköz "nagy valószínűséggel" orosz területen ért földet. A hadsereg hozzátette, hogy a drónon nem volt fegyver, megfigyelésre alkalmazták.

20:20
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna most először megpróbálja saját kitermelésű gázzal fedezni téli szükségleteit

Ukrajna az idei téli fűtési szezonban kizárólag saját kitermelésű földgázt készül felhasználni, erre mostanáig még nem volt példa - közölte a Naftohaz ukrán állami gázvállalat hétfőn a Telegramon.

"Szeretnék emlékeztetni arra, hogy növeljük a saját magunk által kitermelt gáz mennyiségét. 2023-ban rekordszámú új kutat fúrt a Naftohaz, és ezt a tendenciát jövőre is folytatjuk. Terveink szerint ezen a télen csakis ukrajnai kitermelésű gázt használunk, számításaink pedig azt támasztják alá, hogy ez lehetséges" - fejtette ki a közleményben Olekszij Csernisov, a vállalat vezetője.

Meggyőződésének adott hangot, hogy Ukrajna nemcsak a gázellátás tekintetében fogja "sokk nélkül" átvészelni a fűtési szezont, hanem a lakossági fogyasztók gázszámlája sem nő meg.

21:02
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos csapást mértek az oroszok

Külföldi "zsoldosok" ideiglenes állomáshelyeire és ukrán diverzánscsoportok kiképzőközpontjaira mértek csoportos csapást az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés szerint minden célpontot eltaláltak. Orosz sajtójelentések azt állítják, hogy az egyik ilyen, külföldi tanácsadókat elszállásoló hotel Odesszában volt.

Az orosz hadsereg a tárca tájékoztatása szerint Donyeck térségében hét támadást vert vissza, az ottani frontszakaszon az ukrán fél vesztesége 445 halott és sebesült. A meghiúsított ukrán támadások számát az egész frontvonal mentén az összesítés 11-ben, az ukrán veszteséget pedig mintegy 840 főben adta meg.

21:36
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Behívatták az orosz külügyminisztériumba a bolgár nagykövetet

Bekérették Bulgária moszkvai nagykövetét hétfőn az orosz külügyminisztériumba amiatt, hogy az orosz ortodox egyház három papját kiutasították Bulgáriából.

A misszióvezetővel közölték, hogy a bolgár hatóságok "oroszellenes provokációjának" kellemetlen következményei lesznek Szófia számára. A tárca határozott tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy "kitalált ürüggyel", blaszfémikus és sértő módon kiutasították Bulgáriából az orosz ortodox egyház szófiai gyülekezetének apátját és két lelkészét.

Az orosz külügy szerint a bolgár hatóságok lépése teljes mértékben beleillik a jelenlegi euroatlanti politikába, az "orosz befolyás elleni küzdelem" politikájába.

22:26
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Boris Pistorius Németország támogatásáról biztosította a balti államokat

Boris Pistorius német védelmi miniszter Berlin szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a balti államokat hétfőn Rigában.

"Németország kész vezető katonai szerepet vállalni a balti országokban" - hangsúlyozta Pistorius, hozzátéve, hogy a térség biztonsága egyben Németország biztonságát is jelenti.

Kiemelte: Berlin megtartja ígéretét és hozzájárul Észtország, Lettország és Litvánia védelméhez "a földön, levegőben és tengeren is".

"Felelősséget viselünk, egy nagyon különleges felelősséget ezért a régióért" - húzta alá.
A német tárcavezető háromnapos látogatást kezdett a balti térségben. Elsőként lett hivatali partnerével, Andris Sprudsszal találkozott.

A balti államok részben az Ukrajna ellen háborút folytató Oroszországgal, illetve Fehéroroszországgal is határosak.

22:44
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Bahmut melletti települést foglaltak el az orosz erők

Vlagyimir Rogov, az Együtt vagyunk Oroszországgal nevű zaporizzsjai mozgalom vezetője hétfőn a Telegram-csatornáján közölte, hogy az ukrán erőket kiverték az Artyomovszktól (ukrán nevén: Bahmut) északnyugatra lévő Orihovo-Vaszlijivka településről.

23:23
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadót rendeltek el Szevasztopolban, a Krími hidat lezárták

A krími Szevasztopol oroszok által beiktatott kormányzója, Mihail Razvozajev légiriadót hirdetett a városban.

A Moszkva által 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő Krími hídon ideiglenesen felfüggesztették a forgalmat - írja a Sky News.

"A légvédelem lelőtt egy rakétát a belbeki repülőtér közelében" - írta Razvozajev a Telegram alkalmazáson.

23:42
szeptember 25, 2023
Vágólapra másolva!

Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól a hadsereg korszerűsítésére

Az Egyesült Államok és Lengyelország a lengyel hadsereg korszerűsítésére fordítandó kétmilliárd dolláros (734 milliárd forint) közvetlen hitelről állapodott meg - közölte hétfőn az amerikai külügyminisztérium Washingtonban.

A tájékoztatás szerint az ilyen közvetlen kölcsönöket az Egyesült Államok legfontosabb biztonsági partnereinek tartják fenn.

"Lengyelország hű szövetségese az Egyesült Államoknak, s Lengyelország biztonsága döntő fontossággal bír a NATO keleti szárnyának kollektív védelme szempontjából" - tette hozzá az amerikai diplomáciai tárca.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!