Órákig tartó dróntámadás-hullámot indítottak az oroszok, készültségben a fehérorosz hadsereg

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Az „Ukrajna aknamentesítése” jótékonysági alap vezetője, Roman Hekaljuk megvizsgál egy TM-62M páncéltörő aknát Derhacsi város közelében, Harkov régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 587. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
05:57
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:11
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Még idén megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások

Az EU Külügyi Tanácsának Kijevben tartott kihelyezett ülése megmutatta, milyen lesz, amikor Ukrajna teljes jogú tagként csatlakozik az Európai Unióhoz - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij szerint országa teljes mértékben teljesíteni fogja a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges ajánlásokat, az EU-tagállamok részéről pedig érzi a politikai szándékot a tárgyalások idei megindításához.

06:22
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Dánia képviseletet nyit Mikolajivban

Volodimir Zelenszkij éjszakai videójában köszönetet mondott Dániának azért a döntéséért, hogy nagykövetsége fiókot nyit Mikolajivban.

"Ez a régió újjáépítése feletti pártfogás példaértékű esete, és abszolút hatékony módja a Frederiksen miniszterelnökkel kötött megállapodásaink végrehajtásának" - fogalmazott az ukrán elnök.

06:47
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

EBRD: Ukrajna folyamatos támogatása kulcsfontosságú kihívás

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerint az Ukrajna számára nyújtott támogatás magas szintjének fenntartása kulcsfontosságú kihívás a jövőben.

Az EBRD elnöke, Odile Renaud-Basso, miután az Egyesült Államok Kongresszusa olyan törvényjavaslatot fogadott el, amelyik nem tartalmazza Ukrajna támogatását, azt mondta, hogy a Kongresszusban történtek "felvetnek néhány kérdést", és hozzátette: "Az amerikai elnök megerősítette, hogy határozottan elkötelezett, ami nagyon fontos kérdés Ukrajna számára."

Az Egyesült Államok a legnagyobb részvényese a 71 ország és az Európai Unió intézményeinek tulajdonában lévő EBRD-nek.

07:11
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. október 2-án az ukrán-magyar határszakaszon 4745 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4292 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 52 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:38
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb ukrán drónt lőttek le az oroszok

Az orosz légvédelmi erők megsemmisítettek egy drónt, amely a Brjanszk megye felett repült – állította Alexander Bogomaz kormányzó. A drónt a régió Trubcsevszkij kerülete felett lőtték le. Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés.

Az elmúlt hetekben megszaporodtak az Orosz Föderáción belüli dróntámadásokról és támadási kísérletekről szóló jelentések, elsősorban az Ukrajnával északkeleten határos Brjanszk megyéből.

Az ukrán kormány jellemzően nem kommentálja ezeket a jelentéseket.

08:08
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

5 milliárd eurós uniós segély

Az EU 5 milliárd euró értékű katonai segélycsomagot készül átadni Ukrajnának – jelentette ki az EU vezető diplomatája az EU külügyminisztereinek kijevi találkozója után. Az uniós országok 40 ezer katonát képeznének ki, „speciális képzést" biztosítanának a vadászpilótáknak, és elmélyítenék a kapcsolatokat az EU és az ukrán védelmi vállalatok között – mondta Josep Borrell.

08:37
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Borrell: A tagság az tagság

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elvetette azt az elképzelést, amelyet Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke és akadémikusok vetettek fel a közelmúltban, hogy Kijev szakaszosan csatlakozhat az EU-hoz, először az egységes piachoz való hozzáféréssel, majd a politikai integrációval.

„A tagság az tagság" – mondta Borrell. "Szó sem lehet 25 vagy 50 százalékos tagságról. Ez a legerősebb biztonsági kötelezettségvállalás, amit Ukrajna felé tehetünk" - fogalmazott.

09:10
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Négyszeresére nőtt a német katonai export Ukrajnába

A német katonai felszerelés exportja Ukrajnába idén eddig több mint négyszeresére nőtt – közölte a német gazdasági miniszter. Az év első kilenc hónapjában Ukrajna részesedése 3,3 milliárd euró volt Németország 8,76 milliárd eurós engedélyezett katonai exportjának teljes értékéből. A tavalyi év azonos időszakára 775 millió euró értékű berendezést hagytak jóvá Ukrajna számára.
Németország ígéretet tett arra, hogy a szükséges ideig támogatja Ukrajnát Oroszország tavalyi inváziója után.

09:42
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

A befagyasztott orosz vagyonokra számít Kijev

Ukrajna külügyminisztere szerint fel kell gyorsítani a befagyasztott orosz vagyon Kijevbe történő átszállítását célzó jogi munkát.
Az Európai Unió külügyminisztereinek ukrán fővárosban tartott találkozója után felszólaló Dmitro Kuleba azt mondta, hogy az eszközök segíthetnek finanszírozni Ukrajna újjáépítési erőfeszítéseit az orosz inváziót követően, ami az EU-nak és Ukrajnának is előnyös lenne.

10:22
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Egyszerűbb, olcsóbb fegyvereket kérnek

Egy magas rangú ukrán tisztviselő az Ukrajnának szállított nyugati légvédelmi rendszerek újraértékelését kérte, mondván, az egyszerűbb és olcsóbb fegyverek költséghatékonyabbak lehetnek az oroszok által használt iráni gyártmányú Shahed drónok elleni küzdelemben.
Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij tanácsadója szerint a kérdés nem csupán több légvédelmi fegyverrendszer biztosításáról szól, hanem "a háború gazdaságtanában rejlő matematikai probléma megoldásáról".
Míg a nyugati rendszereket, például a NASAMS-t és az Iris-T-t rakéták kiiktatására szánták, a Shahedek elfogására való felhasználásuk nem biztos, hogy költséghatékony.
"A megoldás kézenfekvő: a mobil nagykaliberű géppuskák mellett ma már rengeteg egyszerűbb és olcsóbb légvédelmi rendszer kapható, amelyek beváltak a Shahedek ellen. Ilyenek a Gepard és a Vampire is" - mondta Podoljak.
A Gepard egy Németországban gyártott légelhárító lövegtank, míg az USA-ban gyártott Vampire egy teherautóra szerelhető lézervezérelt rakétavető.

10:51
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij alternatív gabonafolyosókról tárgyal

Volodimir Zelenszkij az ukrajnai gabonaexport lehetséges alternatív "folyosóiról" tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével - közölte az ukrán elnöki hivatal.
Júliusban Oroszország kilépett az EU által támogatott megállapodásból, amely lehetővé tette, hogy Ukrajna három fekete-tengeri kikötőből exportálhasson gabonát. Azóta Kijev egy úgynevezett ideiglenes humanitárius folyosót indított.
Zelenszkij hivatala közölte, hogy ő és von der Leyen megállapodtak abban, hogy "konstruktív párbeszédet" folytatnak az Ukrajnával szomszédos államok gabonaexport-korlátozásainak feloldására tett erőfeszítésekről.

11:08
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Biden teljes mértékben elvárja Ukrajna finanszírozását

Joe Biden kijelentette, hogy "teljes mértékben elvárja", hogy az amerikai szenátus házelnöke, Kevin McCarthy és a republikánusok többsége jóváhagyja Ukrajna új finanszírozását.
"Semmilyen körülmények között nem engedhetjük meg, hogy Amerika Ukrajnának nyújtott támogatása megszakadjon. Túl sok élet forog kockán, túl sok gyerek, túl sok ember" - mondta az amerikai elnök a kabinet ülésén, azonban a kötelezettségvállalás pontos természetéről hallgatott.

11:51
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország drónokkal és robotrepülőgépekkel támadott

Oroszország keddre virradó éjjel drónokkal és robotrepülőgépekkel támadta Ukrajnát, amely 31 drónból 29-et és egy robotrepülőgépet is megsemmisített - közölte az ukrán légierő. Az orosz repülőeszközök többségének célpontja Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megye volt.

A támadási hullámok több mint három órán át tartottak - számolt be korábban az ukrán erők déli parancsnoksága.
A délkeleti Dnyipro városában lezuhant törmelék egy magánvállalatnál tüzet okozott, amelyet gyorsan eloltottak - közölte Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Hozzátette: Pavlohrad városban egy ipari vállalkozás termelőberendezéseinek megrongálódása tüzet okozott, amelyet szintén eloltottak.
Tizenhat drón megsemmisült a déli Mikolajiv megye felett - közölte a terület kormányzója, Vitalij Kim. (MTI)

12:38
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Mexikói elnök: Az USA Ukrajna helyett bennünket támogasson!

Az Egyesült Államok ukrajnai katonai kiadásai "irracionálisak" - mondta Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök, miközben sürgette Washingtont, hogy fordítson több forrást a latin-amerikai országok megsegítésére.
A baloldali elnök régóta felszólította az Egyesült Államokat, hogy fordítson több forrást a közép-amerikai és a karibi térség gazdasági fejlődésének elősegítésére a migrációs nyomás enyhítése érdekében.
Lopez Obrador arra törekedett, hogy Mexikó semleges legyen a háborúban, és bírálta a Kijevnek nyújtott nyugati katonai segélyt, és béketárgyalásokat javasolt a konfliktus lezárása érdekében, bár kormánya támogatott néhány fontos ENSZ-határozatot, amelyek Oroszországnak a konfliktusban betöltött szerepét kritizálják.

13:12
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Prigozsin fia köthet új alkut Putyinnal

Jevgenyij Prigozsin 25 éves fia, Pavel Prigozsin tárgyalásokat folytat az orosz nemzeti gárdával arról, hogy a Wagner-csapatok visszatérjenek a frontvonalba, egyúttal leválthatja a Kreml által kinevezett Andrej Trocsevet – írta a The Guardian.

Pavel Prigozsin csak Oroszországra összpontosítana, nem pedig az afrikai és közel-keleti Wagner-műveletekre – mondták katonai bloggerek.

14:05
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint kevesebb katonát mozgósítanak az oroszok

Ukrajna jelentős csökkenést tapasztalt az Oroszország egyes területeiről mozgósított katonák számában - jelentette az Ukrinform. Pavlo Kovalcsuk, az ukrán hadsereg vezérkarának szóvivője ezt az orosz katonák folyamatosan növekvő veszteségeinek számlájára írta.

Utalt az oroszországi Izsevszk városára, ahonnan a múlt hónapban 20-30 fős csoportokat hívtak be a megszállt területekre, szemben a korábbi mozgósítások 100-120 fős létszámával.

15:14
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Kazettás bombákkal támadtak egy orosz falut

Az oroszországi Brjanszki terület kormányzója szerint Ukrajna kedden kazettás bombákat lőtt ki egy orosz falura az ukrán határ közelében, több házat megrongálva – jelentette a Reuters. Az előzetes információk szerint Klimovo falu bombázásának nem voltak áldozatai - közölte Alekszandr Bogomaz kormányzó a Telegramon.

15:51
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán különleges erők lőttek ki egy orosz katonai oszlopot

Az ukrán különleges erők megsemmisítettek egy harcjárművekből álló oszlopot Zaporizzsjában - közölte az ország vezérkara. A légi felderítés öt gyalogsági járművet és két teherautót észlelt egy erdősávban, mielőtt kilőtték volna a célpontokat.

16:28
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt mondták az oroszok a jövőbeni mozgósításról

Az orosz hadsereg nem tervez további mozgósítást az ukrajnai harcokhoz, mivel a hadseregnek elegendő katonája van - idézte Szergej Sojgu védelmi minisztert a RIA állami hírügynökség. "A vezérkarban nincsenek tervek további mozgósításra" - idézte Sojgu szavait a RIA.

17:19
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Litván kikötőben ellenőrzik a Lengyelországon áthaladó ukrán gabonaszállítmányokat

A litvániai Klaipeda kikötőjébe helyezik át az ukrán-lengyel határról az ukrán gabona növényegészségügyi ellenőrzését a következő két nap során - közölte kedden tárcája hivatalos honlapján Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszter .

A közlemény szerint erről Szolszkij állapodott meg litván és lengyel partnerével keddi online megbeszélésükön. A megállapodás Kijev szerint felgyorsítja a Lengyelországon keresztüli ukrán gabonatranzitot.

"Fontos kérdésben állapodtunk meg. Szerdától a Litvánián áthaladó ukrán gabona ellenőrzése az ukrán-lengyel határról litván területre, litván kikötőbe kerül" - erősítette meg Robert Telus lengyel agrárminiszter.

18:13
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Hadgyakorlatokba kezd a fehérorosz hadsereg

A fehérorosz hadsereg hadgyakorlatokat fog tartani, hogy ellenőrizze a hadsereg harckészültségét - jelentette be a fehérorosz védelmi minisztérium sajtószolgálata október 3-án.

Az Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök által elrendelt "átfogó" hadgyakorlatok ellenőrzéseket, harci gyakorlatokat, valamint a csapatok és felszerelések mozgatását foglalják magukban a főváros Minszk és az orosz határ melletti Vityebszk között.

19:01
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok szerint sikertelenek az ukrán áttörési kísérletek a fronton

Kijev kísérletei, hogy az ukrán hadsereg áttörjön az ország keleti és déli részén a frontvonalakon lévő orosz védelmi rendszereken, "kudarcot vallottak" - közölte Moszkva kedden.

Kijev júniusban indított ellentámadást, de elismerte, hogy az a várakozásokkal ellentétben lassan halad - írja a Sky News.

"Az ellenség kísérletei, hogy áttörjék a védelmünket a zaporizzsjai fronton Verbove és Robotyne térségében, kudarcot vallottak" - mondta Szergej Sojgu, orosz védelmi miniszter.

20:08
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Gondot okoz a Nyugatnak Ukrajna ellátása

A nyugati katonai hatalmak kifogyóban vannak a lőszerekből, amelyeket Ukrajnának adhatnak az orosz támadások visszaverésére - figyelmeztetett az Egyesült Királyság és a NATO.

A varsói biztonsági fórumon Rob Bauer admirális, a Nato legmagasabb rangú katonai tisztviselője azt mondta, hogy a kormányoknak és a lőszergyártóknak most "sokkal nagyobb ütemben kell fokozniuk a termelést".

21:01
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok csapást mértek Herszon régióra, egy ember meghalt

A dél-ukrajnai herszon régiót ért orosz támadásban egy ember meghalt, és legalább hét másik megsebesült - írja a Sky News.

Az Antonivka falut ért csapás halálosan megsebesített egy 69 éves férfit, aki éppen a garázsában tartózkodott - közölte Oleksandr Prokudin herszoni kormányzó.

Öt nő és két férfi, 28 és 77 év közöttiek, szintén megsérültek - tette hozzá.

22:04
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétaüzemanyag-gyár megsemmisítéséről számolt be az orosz védelmi tárca

Megsemmisített az orosz hadsereg egy páncélozott járműveket javító üzemet a harkovi tankgyár területén, a Dnyipropetrovszk megyei Pavlohradban egy pedig szilárd rakétaüzemanyagot és robbanóanyagot gyártó vállalatot - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

A kedden kiadott orosz hadijelentés hét visszavert ukrán támadásról számolt be, ezekben mintegy 665 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A napi összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egy lőszerraktárt, egy Buk légvédelmi rendszer kilövőállványát, három harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, egy francia gyártmányú CAESAR önjáró tarackot, egy Grad sorozatvetőt, két HIMARS-rakétát és 58 drónt.

Az orosz statisztika szerint az ukrán fegyvereres erők a háború kezdete óta 440 légvédelmi rendszert és 1160 sorozatvetőt vesztettek.

22:48
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Heves harcok a déli fronton

Egy ukrán tábornok kedden közölte, hogy erőik előrenyomulnak a déli fronton.

"A Tavrija szektorban az ukrán védelmi erők előrenyomulást értek el" - közölte Olekszandr Tarnavszkij tábornok a Telegramon közzétett bejegyzésében, az ukrán hadsereg déli frontra vonatkozó elnevezését használva.

Tarnavszkij közölte, hogy az ukrán csapatok az elmúlt 24 órában 1198 bevetést hajtottak végre a térségben, az orosz erők 261 katonát vesztettek az összecsapások során, további 10 katona pedig fogságba esett.

Az ukrán fegyveres erők vezérkarának esti jelentése szerint keleten és délen folytatódnak a támadó hadműveletek - írja a Sky News.

23:23
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán rakétát lőtt le az orosz légvédelem a Krím-félszigetnél

Oroszország azt állítja, hogy lelőtt egy ukrán rakétát a Krím-félsziget partjainál.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrán Neptun rakétát a Fekete-tenger északnyugati része felett, a félsziget partjainál lőtték le - írja a Sky News.

A Krím-félsziget az orosz invázió óta az ukrán hadsereg egyik fő célpontja.

01:17
október 03, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel támadja Donyecket és Gorlovkát az ukrán tüzérség

Az ukrán hadsereg kedd este tíz alkalommal támadta Donyecket és Gorlovkát. Sérültekről és a keletkezett károkról egyelőre nem érkeztek hírek.

02:59
október 04, 2023
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt 31 támadást hajtott végre az ukrán hadsereg Donyeck ellen

Az elmúlt 24 órában az ukránok 31 alkalommal támadták a Donyecki Népköztársaság területét, és összesen 104 lövedéket lőttek ki – jelentették az oroszok. Sebesültekről és a keletkezett károkról egyelőre nem érkeztek hírek. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!