Sorra érkeznek a világ politikusai Izraelbe, nőtt a túszok száma

Események

Horizontal
Az emberek áldozatokat és túlélőket keresnek a Gázai övezet középső részén fekvő Deir al-Balah városa elleni izraeli csapás után
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 13. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül51 bejegyzés
06:26
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:36
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ciszjordániai lövöldözés

Megöltek egy palesztin férfit az izraeli erők a ciszjordániai Budrus faluban – közölte a WAFA palesztin hivatalos hírügynökség.

Gebriel Awadot agyonlőtték, miután a csapatok csütörtökön a hajnali órákban megrohanták a falut. Egy másik ember megsebesült.

06:42
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 300 tüntetőt tartóztattak le a Capitoliumnál

A rendőrség szerint több mint 300 embert tartóztattak le az egyesült államokbeli Capitol Hill-i felvonulás után. A tüntetők egy része megtöltötte a Cannon House irodaházat, ami a kongresszus egyik épülete, egy másik csoport pedig elzárta az Independence Avenue-t az épület előtt.

A tüntetők, akik közül sokan a Jewish Voice for Peace csoporthoz tartoztak, azt skandálták, hogy „a világ figyel", néhányan pedig „A zsidók most tűzszünetet mondanak" feliratú pólót viseltek, és azt szorgalmazták, hogy az amerikai kormány lépjen fel az izraeli-Hamász konfliktusban.

07:10
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Izraelbe utazik a brit miniszterelnök

A Downing Street bejelentése szerint csütörtökön Izraelbe utazik Rishi Sunak brit miniszterelnök. Találkozik Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Jichák Hercog államelnökkel, majd a közel-keleti térség más fővárosait is felkeresi, ugyanakkor nem részletezték, hogy mely országokban tesz látogatást.

A brit kormányfő megpróbálja elérni, hogy a Gázai övezetbe bejuthassanak a segélyszállítmányok és elhagyhassák a térséget a távozni kívánó civilek.

Rishi Sunak látogatásával egy időben James Cleverly brit külügyminiszter is a térségbe utazik. Az egyiptomi, a török és a katari kormány támogatását kéri a gázai konfliktus rendezéséhez.

07:26
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Megindulhatnak a segélyszállítmányok

Martin Griffiths, az ENSZ segélyszervezeti vezetője azt mondta a Biztonsági Tanácsnak, hogy a szervezet napi 100 teherautónyi segélyszállítmányt kíván eljuttatni Gázába, ami megfelel az izraeli-Hamász konfliktus előtti szintnek.

Ez azt a döntést követi, hogy Egyiptom ideiglenesen megnyitja a rafahi átkelőt, ahol 20 humanitárius segélyt szállító teherautót (de üzemanyagot nem) engedjen be a Gázai övezetbe, ahol az izraeli blokádot követően az embereknek kétségbeejtően hiányzik az élelem és a víz.

07:43
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Pénteken érkeznek az első segélyek

Az utak gyorsjavítása után pénteken érkezhetnek az első segélyszállítmányok Gázába, miután Abdel Fattah el Sisi egyiptomi vezető beleegyezett a rafahi határátkelő megnyitásába.

A Fehér Ház illetékesei szerint a segélyek mindaddig bejuthatnak az övezetbe, amíg azok a civilekhez jutnak. Amint a Hamász elkobozza azokat, nem érkezik több szállítmány.

07:55
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Könnygázt vetettek be Athénban

Izrael-párti nagygyűlést tartottak az ország athéni nagykövetsége előtt. Néhányan transzparenseket tartottak olyan izraeliek képeivel, akiket a Hamász elrabolt és Gázában tart fogva.

Órákkal később, a szimpátiatüntetés befejezése után, a görög rendőrség könnygázt vetett be, amikor a becslések szerint 10 000 fős palesztin-barát tüntetés próbált előrenyomulni az izraeli nagykövetségen.

08:11
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Tüntetők az isztambuli konzulátus előtt

Palesztinbarát tüntetők megpróbálták megrohamozni Izrael isztambuli konzulátusát. Az épületre tűzijátékokat és jelzőrakétákat lőttek, az izraeli zászlót hordozó transzparenseket pedig elégették.

Egy másik csoport az Egyesült Államok konzulátusa előtt gyűlt össze, és elítélte, hogy Amerika támogatja Izraelt.

08:24
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Hét kisgyerek halt meg

Hét kisgyerek és három másik ember meghalt egy izraeli légicsapásban a gázai Kán Junisz városában. A támadás egy családi házat érintett – közölték helyi orvosok. Dr. Yousef al Akkad a közösségi médiában közzétett videóban azt mondta: "Ez egy mészárlás. Hadd lássa a világ, ezek csak gyerekek."
Az izraeli hadsereg nem reagált a videóra.

08:46
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Elbúcsúzott családjától a skót miniszterelnök Gázában ragadt anyósa

Végső búcsút vett telefonon a családtagjaitól Humza Yousaf skót első miniszter anyósa, aki Gázában ragadt a férjével. Elizabeth El Nakla és férje, Maged csapdába esett az Izrael és a Hamász közötti ellenségeskedés múlt hétvégi eszkalációja óta, kimenekítési kísérletük eddig nem járt sikerrel.

Úgy tudni, hogy egy rakéta eltalált egy házat az út túloldalán, ahol az El Nakla család és 100 másik ember tartózkodik, és betörte az összes ablakot és tükröt.

Yousaf felesége azt mondta, hogy a gázai családja sós vízen próbál meg túlélni. A csapdába került családtagjai között van nyolc hónapos unokaöccse és 93 éves nagymamája is.

08:58
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

A Hezbollah azt állítja, erősebb, mint korábban bármikor

A libanoni Hezbollah figyelmeztette ellenfeleit, hogy "több ezerszer erősebb" volt, mint korábban, mivel harcosai tűzpárbajba kerültek a határon az izraeli erőkkel a Hamász és Izrael közötti háború által táplált erőszakban.

Az Egyesült Államok óva intette Iránt, a Hezbollah és a Hamász támogatóját, hogy részt vegyen a konfliktusban.

Hashem Safieddine, a Hezbollah tisztviselője a támogatók nagy tömegéhez fordulva óvatosságra intette Joe Biden amerikai elnököt, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és az általa "rosszindulatúnak" nevezett európaiakat.

09:14
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

A kitelepítés vörös vonal

Izrael a múlt héten 1,1 millió palesztint utasított, hogy meneküljenek délre, mivel helyszíni offenzívára készül. Sokan Gáza déli részén fekvő kórházakba és táborokba mentek, miután el kellett hagyniuk otthonukat.

Nyilatkozatában a palesztin vezetés úgy véli, hogy a kitelepítés „vörös vonal, amelyet nem engedünk átlépni, ahogyan a palesztinok jeruzsálemi vagy ciszjordániai otthonaikból való kitelepítését sem szabad megengedni".

09:32
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Megszólalt a Liverpool sztárja

A Liverpool támadója, Mo Salah sürgette a világ vezetőit, hogy segítsenek véget vetni az ártatlan civilek "lemészárlásának", és azonnali humanitárius segélyszállítmányokat sürgetett Gázába. Az egyiptomi labdarúgó azt mondta, hogy "Túl sok a családokat szétszakító erőszak, túl sok a szívfájdalom és a brutalitás".

09:46
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország: Regionálissá válik a konfliktus

Az Interfax hírügynökség szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint komoly a veszélye annak, hogy a gázai konfliktus regionálissá válik. A válságért Iránt hibáztatni próbáló kísérletek provokációnak számítottak – mondta.

A Kreml korábban hangsúlyozta a palesztinokkal és Izraellel fenntartott kapcsolatainak erősségét, és kijelentette, hogy szerepet keres a konfliktus megoldásában és annak megakadályozásában, hogy a konfliktus átterjedjen más országokba.

Lavrov azt követően nyilatkozott, hogy tüntetések robbantak ki Iránban, Irakban, Libanonban, Törökországban és a Közel-Kelet más területein a Gázai övezet Izrael általi bombázása ellen.

10:06
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok privát csatornákon keresztül figyelmeztette Iránt

Az Egyesült Államok egykori NATO-nagykövete azt mondta a BBC-nek, hogy az Egyesült Államok valószínűleg privát csatornákon keresztül kommunikál Iránnal az Izrael-Hamász konfliktusról.
Ivo Daalder szerint "Irán kétségtelenül tudja, hogy az Egyesült Államok mire készül. Ezt az elnök jelenleg nem hajlandó nyilvánosan elmondani, és valószínűleg nem is szabadna" - mondta a BBC Newsday című műsorában.

A hét elején Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, hogy az Egyesült Államok tárgyalásokat folytatott Iránnal, hogy figyelmeztesse az országot a konfliktusba való beavatkozástól.

10:25
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt a halottak száma

A gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy a háború kezdete óta 3478 embert öltek meg Gázában, és több mint 12 ezren sebesültek meg, főként nők, gyerekek és idősek.

Izraelben több mint 1400 ember halt meg a Hamász október 7-i halálos behatolása során, többségük civil.

10:39
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Egyiptom nem enged be menekülteket

Egyiptom és Jordánia ellentétes oldalon határolja Izraelt, és közös határaik vannak Gázával, illetve a megszállt Ciszjordániával. Mindketten csak korlátozottan engedték be a lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinokat.

Abdel Fattah el-Sissi egyiptomi elnök az eddigi legkeményebb kijelentéseket tette szerdán, mondván, a jelenlegi háború nem csupán a Gázai övezetet uraló Hamász elleni harcra irányul, hanem arra is, hogy a polgári lakosságot rákényszerítsék arra, hogy vándoroljanak Egyiptomba. Figyelmeztetett, hogy ez tönkreteheti a békét a térségben.

10:56
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Több száz Hamász-infrastruktúra semmisült meg

Az Izraeli Védelmi Erők csütörtök reggeli legfrissebb jelentésében közölte, hogy az elmúlt nap során "több száz Hamász terrorista infrastruktúrát" semmisített meg, köztük "páncéltörő rakétakilövő helyeket, alagútaknákat, hírszerzési infrastruktúrákat, hadműveleti főhadiszállásokat és másokat".

11:30
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Izraelbe érkezett Rishi Sunak

Izraelbe érkezésekor Rishi Sunak azt mondta újságíróknak a tel-avivi repülőtéren, hogy a Hamász október 7-i támadása "kimondhatatlan, szörnyű terrorcselekmény volt", és megismételte, hogy az Egyesült Királyság Izrael mellett áll. "Nagyon várom a későbbi találkozásaimat a miniszterelnökkel és az elnökkel, és nagyon remélem, hogy eredményes találkozók lesznek" - mondta Sunak.

12:01
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Megöltek egy gázai katonai vezetőt

Amellett, hogy több száz helyszínt ért el Gázában, az izraeli hadsereg megölte Rafat Abu Hilalt, a Népi Ellenállási Bizottságok katonai szárnyának vezetőjét – ez a harmadik legnagyobb fegyveres csoport a Gázai övezetben a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád után.

A hadsereg a Shin Bet hírszerző szolgálattól kapott információk alapján hajtotta végre a légicsapást a gázai övezet déli részén fekvő Rafah városára.

12:16
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az uniós miniszterek találkoznak

Reuters arról ír, hogy az Európai Unió migrációs miniszterei csütörtökön ülnek össze, hogy megvitassák a biztonság javítását a tömbben a Franciaországban és Belgiumban elkövetett halálos merényletek után.

12:40
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Lemondott az amerikai külügy egyik tisztviselője

Lemondott az amerikai külügyminisztérium Politikai-Katonai Ügyek Irodájának kongresszusi és közügyekért felelős igazgatója. Josh Paul nézeteltérésekre hivatkozott a kormányzat azon döntéseivel kapcsolatban, amelyek célja a fegyverek Izraelnek történő átadása.

Paul kijelentette, hogy bár felismerte a Hamász Izrael elleni támadásának szörnyűségét, úgy véli, hogy Izrael válasza „csak több és mélyebb szenvedéshez vezet" az izraeliek és a palesztinok számára.

13:07
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Hszi szerint Egyiptommal együtt fog működni a Közel-Kelet stabilizálása érdekében

Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön azt mondta Egyiptom miniszterelnökének, hogy Peking reméli, hogy országával együttműködve "több stabilitást" hozhat a Közel-Keletre - jelentette az állami média.

Kína kész fokozni az együttműködést Egyiptommal... és több biztonságot és stabilitást vinni a régióba és a világba" - mondta Hszi a CCTV állami televízió szerint Mostafa Madbouli pekingi találkozóján.

Peking kész együttműködni Kairóval a "nemzetközi méltányosság és igazságosság, valamint a fejlődő országok közös érdekeinek közös védelme érdekében" - mondta.

13:24
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg tüzérséggel válaszolt

A Libanonból a felső-galileai Manara Kibbutz területe felé indított páncéltörő tüzet követően Izrael tüzérséggel támadja a tűz forrását - közölte a hadsereg szóvivője.

13:54
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó

Rakétaszirénák szólnak Ashkelonban, Zikimben Dél-Izraelben

14:07
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Tűzszünetet szorgalmaz a kínai elnök

Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben azt mondta Mostafa Madbouly egyiptomi miniszterelnöknek, hogy a tűzszünet elérése a legsürgősebb feladat az izraeli-gázai háborúban. Az Izrael és a Hamász közötti harcok kitörése előtt Kína azon dolgozott, hogy kiterjessze befolyását a Közel-Keleten. Az év elején magas szintű tárgyalásokat folytatott a rivális Irán és Szaúd-Arábia között, hét év óta először.

Kína nem volt hajlandó elítélni a Hamászt az október 7-i támadások miatt, bár azt állítja, hogy ellenzi a civileket károsító cselekményeket.

14:35
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ennyien haltak meg eddig a háborúban

A gázai egészségügyi minisztérium szerint a háború kezdete óta 3478 ember halt meg Gázában, és több mint 12 000-en megsebesültek.

Izraelben több mint 1400 ember halt meg, többségük civil, akiket a Hamász október 7-i halálos támadása során öltek meg.

14:57
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli légicsapás megölte Jehad Mheisent

Izraeli légicsapás végzett Jehad Mheisennel, a Hamász vezette nemzetbiztonsági erők vezetőjével és családtagjaival Gázában - jelentette a Hamász médiája.

15:07
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli elnök fogadta a brit kormányfőt

Rishi Sunak brit miniszterelnök csütörtökön Izraelben találkozott Jichák Hercog izraeli elnökkel, és megállapodtak arról, hogy a régióban el kell kerülni az erőszak elharapódzását - közölte a brit kormány.

"A miniszterelnök és Hercog elnök hangsúlyozta: elengedhetetlenül szükséges elkerülni az erőszak további terjedését a régióban. Megegyeztek, hogy a folytatják az együttműködést ennek érdekében" - áll a Downing Street közleményében.

Ezen felül arról is megállapodtak, továbbra is dolgozni fognak azon, hogy elérjék a túszként fogva tartott brit állampolgárok elengedését. Sunak nyomatékosította, hogy az Egyesült Királyság szolidáris Izraellel, és azt is hangsúlyozta, hogy be kell juttatni a humanitárius segítséget Gázába.

"Szolidaritást vállalunk Önnel és az izraeli néppel, és kiállunk amellett, hogy Izraelnek joga van megvédenie magát, hogy helyreállítsa a biztonságot, és biztosítsa a túszul ejtett emberek biztonságos visszatérését" - mondta Sunak Hercognak a találkozó televízióban közvetített részén.

"A palesztinok a Hamász tetteinek áldozatai. Fontos, hogy továbbra is megadjuk a hozzáférést a humanitárius segítséghez" - tette hozzá a brit miniszterelnök.

15:17
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Emelkedik a túszok száma

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy legalább 203 embert tartanak túszként fogva Gázában.Ez négy emberrel több, mint az Izrael által közzétett legutóbbi hivatalos adat.

A Hamász korábban azt mondta, hogy 250 embert tart túszként fogva.

15:42
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

A térségbe várják a francia elnököt is

Olaf Scholz német kancellár keddi, Joe Biden amerikai elnök szerdai, majd Rishi Sunak brit miniszterelnök mai izraeli látogatása után a térségbe látogathat Emmanuel Macron francia államfő is. Az ő utazásának időpontjáról még nincs hivatalos információ.

15:43
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Szólnak a szirénák Dél-Izraelben

Szirénáznak a gázai határ menti településeken.

16:13
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb holttesteket találtak

Izrael most jelentette be, hogy megtalálták a dél-izraeli Nir-Oz Kibbutzból eltűnt két ember holttestét. Ők Noya Dan, aki 12 éves volt, és nagymamája, Carmela, aki 80 éves volt.

16:29
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Sunak Szaúd-Arábiába repül, hogy találkozzon a koronaherceggel

Rishi Sunak brit miniszterelnök még csütörtökön Szaúd-Arábiába utazik, ahol találkozik Mohammed bin Szalmán koronaherceggel - közölte szóvivője - írja a Reuters.

16:52
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg folyamatosan támad a Gázai övezetben

Az Izraeli Védelmi Erők közétett egy bejegyzést az X-en, amelyben azt írja, hogy "továbbra is folyamatosan támadnak a Gázai övezet egész területén".

Az elmúlt nap folyamán az IDF a Shin Bet irányításával több száz Hamász terrorista infrastruktúrát semmisített meg, amelyek közül több tucatnyit támadtak meg a Sageya negyedben. A több száz megtámadott terrorista infrastruktúra között páncéltörő rakéták indítóállásait, alagútaknákat, hírszerzési infrastruktúrákat, operatív főhadiszállásokat és egyéb főhadiszállásokat is találunk"
- közölte az IDF.

17:05
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Több helyen megszólaltak a szirénák

Szirénáznak Ashkelon és Ashdod déli városában és szirénáznak Észak-Izraelben is.

17:26
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

121 halott tegnap este óta

Egy orvosi forrás az Al Jazeerának elmondta, hogy tegnap este óta 121 ember halt meg és 540-en sebesültek meg a Gázai övezetben.

17:46
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Hamarosan indulnak a segélyek

A Fehér Ház szerint a következő napokban humanitárius segélyt szállító teherautók érkeznek a Gázai övezetbe az egyiptomi Sínai-félszigetről - írja a The Guardian.

Az amerikai elnök az izraeli miniszterelnökkel, Benjamin Netanjahuval és annak háborús kabinetjével folytatott többórás megbeszélések után elmondta, hogy Izrael beleegyezett abba, hogy az Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi átkelőt megnyissák az égetően szükséges élelmiszer-, víz- és gyógyszerszállítmányok számára, azzal a feltétellel, hogy a humanitárius segítséget a Hamász nem irányítja át saját céljaira.

18:07
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

A repülőgép-hordozókat civilek esetleges evakuálása céljából küldték Izraelbe

Amerikai tisztviselők közölték török kollégáikkal, hogy a Földközi-tenger keleti részén Izraelhez közelebb vitt repülőgép-hordozókat civilek esetleges evakuálása céljából küldték oda - közölte csütörtökön egy török védelmi minisztériumi tisztviselő.

Az Egyesült Államok két repülőgép-hordozót - és kísérőhajóikat - telepített a Földközi-tenger keleti részére azóta, hogy a Hamász fegyveresei ebben a hónapban meglepetésszerűen támadást intéztek Izrael ellen - írja a Haaretz.

18:27
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Október 7. óta legalább 306 katona halt meg

Legalább 306 izraeli katona halt meg a Hamász október 7-i támadása óta - közölte az izraeli katonai szóvivő. Legalább 203 izraeli állampolgárt és katonát tart túszként fogva a Hamász a Gázai övezetben.

18:35
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikai tábornok találkozik az egyiptomi Szisszivel

A közel-keleti amerikai csapatokat felügyelő amerikai tábornok csütörtökön bejelentés nélkül Egyiptomba utazott, ahol Abdel Fattah al-Szíszi egyiptomi elnökkel folytatott megbeszéléseket az Izrael és a Hamász közötti háborúról és a Gázai övezetbe irányuló segélyek eljuttatásáról.

Az egyiptomi Sínai-félsziget szomszédos a Gázai övezettel, és a rafahi határátkelő az egyetlen útvonal, amelyen keresztül közvetlenül Izraelen kívülről érkezik segély a Gázai övezetbe. Ez az egyetlen olyan kijárat is, amely nem Izraelbe vezet.

18:46
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli támadások négy lakóházat romboltak le

Izraeli harci repülőgépek több rakétát lőttek ki négy lakótoronyra a Gázai övezet központjában lévő al-Zahra körzetben, amelyek teljesen megsemmisültek - jelentette a Wafa hírügynökség.

Helyi források szerint az izraeli erők tájékoztatták a 270 lakóegység lakóit a bombázási szándékról, ami a lakókat evakuálásra késztette.

19:17
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódnak az Izrael elleni rakétatámadások

A Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai újabb rakétákat lőttek ki izraeli településekre - közölte az izraeli hadsereg csütörtökön.

Askelónban és más, a határhoz közeli városokban is megszólaltak a csapásra figyelmeztető szirénák.

Ezt megelőzően az övezetből tizenöt órája nem érkezett újabb rakétatámadásról szóló jelentés.

19:47
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az EP elítéli a Hamász Izrael elleni támadását, és a harcok beszüntetésére szólít fel

Az Európai Parlament (EP) 500 igen szavazattal, 21 nem ellenében és 24 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban határozottan elítélte csütörtökön a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet brutális támadásait, és kifejezte támogatását Izrael és népe iránt.

Az állásfoglalást megszavazó képviselők hangsúlyozták: a Hamászt meg kell semmisíteni, és a terrorszervezet által ejtett túszok szabadon bocsátását azonnal el kell érni.

Az EP-képviselők arra is felhívták a figyelmet, hogy noha Izraelnek megvan a joga az önvédelemhez, hadműveleteiben szem előtt kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot.

20:21
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Csaknem 700 ember várja Törökországtól, hogy kimenekítse a Gázai övezetből

Csaknem hétszázan, köztük török, palesztin és észak-ciprusi állampolgárok kérték Törökországtól, hogy menekítse ki őket a Gázai övezetből - közölte csütörtökön Ahmet Yildiz török külügyminiszter-helyettes.

A török parlament külügyi bizottságának ülésén Yildiz elmondta, hogy 322 török állampolgár, 104 észak-ciprusi állampolgár és török állampolgárok 214 palesztin rokona vár kimenekítésre.

További 55 török köztisztviselő, köztük az állami média és az egészségügyi minisztérium munkatársai szintén kimenekítésükre várnak.

20:56
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság a legsötétebb órákban is kiáll Izrael mellett

Rishi Sunak brit miniszterelnök megígérte csütörtökökn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy a britek Izrael mellett állnak a "legsötétebb órákban" is.

Tudom, hogy megtesznek minden óvintézkedést, hogy civileknek ne essen bajuk, ellentétben a Hamász terroristáival, akiknek az a céljuk, hogy minél több civilnek essen bántódása - mondta Sunak.

Sunak üdvözölte az izraeli kormány döntését, hogy beengednek humanitárius segélyeket a Gázai övezetbe.

21:33
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Izraelben civilek is segítik a háborús erőfeszítéseket

Izraelben civil önkéntesek is segítik a Hamász palesztin iszlamista szervezet támadása és a Libanonból érkező veszély miatt a határ menti településekről kitelepített lakosokat és a hadsereget - közölte csütörtökön Tel-Avivban az MTI-vel Noal Lanír, a Fegyvertestvérek nevű civilszervezet egyik vezetője.

Elmondta: egyszerre segítik a Gázai övezet környékéről és a libanoni határ közeléből kitelepített mintegy félmillió embert, akik közül sokan mindenüket elvesztették az október hetediki terrortámadásban, valamint a 360 ezer mozgósítottal kiegészített, hatalmasra duzzadt hadsereget is.

Hozzátette: rengeteg szükségleti cikket, ruhát, háztartási és katonai eszközt gyűjtöttek, amelyeket aztán eljuttatnak a katonákhoz és mindenkihez, akinek szüksége van rá.

22:03
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Menetkész az egészségügyi segélyszállítmány a Gázai övezetbe

Egészségügyi segéllyel megrakott öt teherautó várakozik indulásra készen Egyiptom és a Gázai övezet határán, hogy elindulhasson az övezetbe - közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO egyúttal üdvözölte Izrael előző napi bejelentését, hogy nem fogja útját állni az Egyiptom felől az övezetbe szánt humanitárius szállítmányoknak.

"Teherautóink megrakodva és menetkészen állnak" - hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója londoni sajtótájékoztatóján. Kifejezte abbéli reményét, hogy a készleteket a lehető leghamarabb - "remélhetőleg már holnap" - célba juttatják, amint megnyílik a rafahi határátkelő.

Elmondta, további 40 tonna segély a jövő hétig szintén megérkezik a térségbe. A szállítmányban egyebek között krónikus betegek és sebesültek kezeléséhez, ápolásához szükséges gyógyszerek vannak, biztosítva ezzel 300 ezer ember ellátását, beleértve várandós nőket is.

22:50
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

Azonnali Gázai övezeti tűzszünetet követel az ENSZ-főtitkára

Azonnali Gázai övezeti tűzszünetet követelt csütörtökön az ENSZ főtitkára, az Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet közötti háború tizenharmadik napján.

"A Gázai övezetnek arányos és tartós segítségre van szüksége" - jelentette ki António Guterres

Kairóban Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy tiszteletben kell tartani a humanitárius jogot.

"Azonnal élelmiszerre, vízre, üzemanyagra és gyógyszerekre van szükség, mégpedig sokra és tartósan" - hangsúlyozta Guterres.

A főtitkár felszólította a Hamászt, hogy hogy engedje el az október 7-ei támadása alkalmával Izraelből elhurcolt túszokat, Izraelt pedig arra, hogy biztosítson korlátlan hozzáférést a segélyekhez.

23:28
október 19, 2023
Vágólapra másolva!

A pápa segítségét kérte a túszok elengedéséhez a Zsidó Világkongresszus vezetője

A pápával találkozott csütörtökön Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) vezetője, és arra kérte, segítsen a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadásakor elrabolt izraeli túszok kiszabadításában.

"Arra kérjük Őszentségét, vesse be tekintélyét, hogy a túszokat szabadon engedjék" - mondta Ferenc pápának Ronald Lauder a WJC közleménye szerint.

"Ön az egyetlen ember, akinek erkölcsi tekintélye van ennek megtételéhez" - tette hozzá.

Ronald Lauder a Zsidó Világkongresszus vatikáni képviseleti irodájának megnyitójára utazott Rómába. Ferenc pápával tartott találkozóját még az izraeli-palesztin konfliktus újbóli fellángolása előtt tervbe vették - közölte egy másik közleményben a Vatikán.

06:57
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!