Újabb, stratégiailag fontos várost foglalhatnak el az oroszok, mutatjuk, hol vannak most a legvéresebb harcok

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Eltemették a hrozai áldozatokat
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 595. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
06:06
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:22
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. október 10-én az ukrán-magyar határszakaszon 4786 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4208 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 58 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:34
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij bizakodó

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött Ukrajna és Románia. A Bukarestből hazafelé tartó ukrán elnök szerint ez a közeljövőben konkrét lőszerszállításokban, ukrán vadászpilóták F-16-os kiképzésében és Moldován keresztül új vasúti gabonafolyosó megnyitásában valósul meg.

Volodimir Zelenszkij úgy fogalmazott: a stratégiai kapcsolat új erőt jelentenek az egész fekete-tengeri régió számára.

"Ha sikerül megvalósítani mindazt, amit most elterveztünk, és amelyen csapataink dolgoznak, akkor Európa ezen része a gazdasági és biztonsági fejlődés új forrását kapja" - mondta Zelenszkij.

06:58
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Egy kommunikációs kábel is megsérült

Vasárnap le kellett zárni a Balti-tenger alatt Finnország és Észtország között futó Balticconnector gázvezetéket, miután megállapították, hogy gáz szivárog egy lyukból. Egy víz alatti kommunikációs kábel is megsérült. Finnrszág szerint a sérülsé "külső tevékenység következménye".
Sauli Niinisto finn elnök a helyzetet aggasztónak nevezte, de kijelentette, hogy az ország energiaellátása ettől függetlenül stabil.

A gázárak tovább emelkedtek Európában, miután felmerült, hogy a vezetéket szándékosan rongálhatták meg.

07:27
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Segítséget kap Finnország

Az Egyesült Királyság kész segíteni Finnországnak a megsérült csővezeték kivizsgálásában – mondta Rishi Sunak brit miniszterelnök. Finnország úgy véli, hogy szándékosan rongálhatták meg a Balticconnector tenger alatti vezetékét vasárnap.

„A NATO szövetségeseiként és barátaiként elkötelezettek vagyunk a Balti-tenger biztonsága mellett. Az Egyesült Királyság készen áll arra, hogy támogassa a nyomozást." – mondta Sunak.

07:59
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Erős jelzést kapott az orosz ENSZ-képviselet

Oroszország kudarcot vallott azon törekvésében, hogy visszatérjen az ENSZ legfőbb emberi jogi testületébe. Moszkva riválisai jóval több szavazatot szereztek a közgyűlésen azon a választáson, amelyet az ország elszigetelésére irányuló nyugati erőfeszítések kulcsfontosságú próbájának tekintettek.

A titkos szavazáson Oroszország 83 szavazatot szerzett Bulgária 160 és Albánia 123 szavazatával szemben, akik ugyanabban a kelet-európai csoportban versengett a genfi ??székhelyű Emberi Jogi Tanács két helyéért.

"Az ENSZ tagállamai erős jelzést küldtek Oroszország vezetése felé, hogy a számtalan háborús és emberiesség elleni bűncselekményért felelős kormány nem tartozik ide" - mondta Louis Charbonneau, a Human Rights Watch ENSZ igazgatója. Moszkva részéről nem érkezett reakció.

Oroszországot 18 hónappal ezelőtt, az Egyesült Államok vezette diplomáciai nyomásra menesztették a tanácsból.

08:43
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem támadja meg az atomerőművet

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megígérte neki, hogy Ukrajna nem támadja meg Európa legnagyobb atomerőművét az Oroszország elleni ellentámadás részeként. A Guardiannek adott interjújában a nukleáris felügyelet vezetője azt mondta, hogy leginkább amiatt aggódik, hogy a Zaporizzsja atomerőmű a két fél közötti harcokba keveredik.

09:21
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Avdijivkához közelednek az oroszok

Az orosz erők közelednek Avdijivkához, amelyet kedd reggel óta heves lövöldözések sújtottak - közölték tisztviselők. A kelet-ukrajnai város szimbolikusan és stratégiailag fontos Kijev számára, a Moszkva által ellenőrzött Donyeck városától északra fekszik, amelyet 2014-ben elfoglaltak a szeparatista erők.

09:54
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Németország új védelmi segélycsomagot jelentett be

Németország mintegy 1 milliárd euró értékű új támogatási csomagot szállít Ukrajna számára – közölte a védelmi minisztérium. A program kiterjed majd a légvédelemre, a fegyverekre és szárazföldi járművekre.
„Németország továbbra is támogatja Ukrajnát azzal, amivel a legsürgősebben szüksége van – légvédelemmel, lőszerrel és tankokkal.

Ezzel az új „téli csomaggal" tovább növeljük az ukrán fegyveres erők hadműveleti felkészültségét a következő hónapokban" – mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter.

10:31
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Önkéntesek gyűjtöttek pénzt két új felderítő drónra

Az ukrán különleges erők harcosai új PD-2 drónt kaptak felderítési feladataikhoz. A gépek segítenek majd az ellenséges célpontok felkutatásában és kitűzésében, amelyeket nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel vehetnek majd célba. A drónokat önkéntesek összesen csaknem 30 millió hrivnya (kb.: 300 millió forint) befizetéseiből adományozták a haderőnek.

A rendszer két felderítő drónból áll, amelyek szabályozott repülési sugara akár 180 km, és nagy teljesítményű zoomokkal vannak felszerelve a nappali és a hőkamerával az éjszakai megfigyeléshez. Emellett akár 3 kilogramos robbanófej hordozójaként is működhet.

PD-2-es drónok Forrás: SBU
11:03
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij az izraeli háború hatásaitól tart

Volodimir Zelenszkij aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a nemzetközi közösség elfordul az ukrajnai háborútól a Hamász-támadások nyomán Izraelt ért tragédia miatt. „Nem akarok semmiféle összehasonlítást tenni. Szörnyű háború dúl hazánkban. Izraelben sok ember veszítette el szeretteit. Ezek a tragédiák különbözőek, de mindkettő hatalmas" – mondta a France 2 televíziós csatornának adott interjújában. Arra azonban figyelmeztetett, hogy ha „a nemzetközi figyelem elfordul Ukrajnától, annak következményei lesznek".

11:28
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem várható újabb orosz mozgósítás

Nem valószínű, hogy Oroszország további mozgósítási akciót indít a jövő évi elnökválasztás előtt – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma. Napi hírszerzési jelentésében a tárca azt közölte, hogy Vlagyimir Putyin „szinte biztosan" indul az újraválasztáson a március 17-én esedékes szavazáson.

11:57
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

7 millió dollárnyi pénzt sikkaszthattak

Ukrajna közölte, hogy őrizetbe veszi a védelmi minisztérium két magas rangú tisztviselőjét, akiket golyóálló mellények vásárlására szánt 7 millió dollár elsikkasztással gyanúsítanak. Az Állami Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint a két meg nem nevezett tisztviselő „rossz minőségű felszerelést" rendelt külföldről.

12:44
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Horvátország segíti az aknamentesítést

Ukrajna és Horvátország kétoldalú megállapodást írt alá közös aknamentesítési műveletekről a háború sújtotta országban. A megállapodás konkrétumai között szerepel a műszaki szakértelem és a speciális biztonsági berendezések átadása, valamint a civileknek szóló oktatási és képességfejlesztési programok.
Horvátország már több mint 1 millió eurót folyósított az ukrajnai aknamentesítési műveletekre.

13:25
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

150 ezer lőszerre adott le rendelést a német kormány

A német Rheinmetall fegyvergyártó bejelentette, hogy Berlin 150 000 tüzérségi lövedék gyártását rendelte meg Ukrajna számára. A tervek szerint 2023-ban több tízezer lőszert szállít a német Bundeswehr, a többit pedig jövőre.
Michael Kofman, a Carnegie Nemzetközi Béke Alapítvány vezető munkatársa szerint mind az ukrán, mind az orosz erők naponta több ezer tüzérségi lövést adnak le.

14:04
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb 200 millió dolláros amerikai segély

Washington várhatóan további 200 millió dolláros katonai segélyt nyújt Ukrajnának. A csomag tartalmazza az AIM-9 Sidewinder levegő-levegő rakétát, HIMARS tüzérségi lőszereket, TOW páncéltörő rakétákat, valamint 105 és 155mm-es lőszereket.

14:38
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

November végéig őrizetben marad az amerikai riporter

Egy orosz bíróság elutasította az Wall Street Journal riportere, az amerikai Evan Gershkovich panaszát, amit az előzetes letartóztatásának meghosszabbítása ellen tett. A bíró úgy határozott, hogy november 30-ig változatlanul fenntartják az őrizetet - számolt be róla az AFP.
Gershkovichot több mint hat hónapja tartóztatták le és tartják fogva kémkedés gyanúja miatt.

15:21
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Belgium F-16-osokat küld Ukrajnának

Belgium 2025-től F-16-os vadászgépeket küld Ukrajnába – mondta Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter a Bel RTL rádióban.

15:56
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drónok Brajnszk felett

Alekszandr Bogomaz , a brjanszki régió kormányzója azt állította, hogy Oroszország az elmúlt néhány órában legalább három ukrán drónt lőtt le régiója felett.

16:30
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Csaknem 100 ezer bűncselekményt dokumentáltak

A testület vezetője szerint az ukrán rendőrség csaknem 100 000 háborús bűncselekményt dokumentált, amelyet orosz erők követtek el Ukrajnában. Ivan Vihovszki az Interfax-Ukrajna hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy az összegyűjtött bizonyítékok képezik majd az alapját az elkövetők vádemelésére irányuló jövőbeni kísérleteknek.

16:58
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszországnak katonákra lesz szüksége Avdiivka elfoglalásához

Az orosz erők támadásaikat Avdiivka keleti részén összpontosítják, de a város sikeres bekerítéséhez "nagy valószínűséggel több erőre lenne szükség", mint amennyit Oroszország erre szánt - írja az Institute for the Study of War.

Az amerikai székhelyű agytröszt szerint az orosz hadsereg fokozta a támadó hadműveleteit Avdiivkától északnyugatra, az ukrán vezérkar pedig a közelmúltban megerősítette, hogy három orosz zászlóalj hajtott végre támadást Avdiivka irányában.

18:23
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ketten meghaltak egy belgorodi lövöldözésben

Két ember meghalt egy ukrán lövöldözésben Oroszország nyugat-belgorodi régiójában – közölte a terület kormányzója.

Vjacseszlav Gladkov a Telegramon kiadott közleményében elmondta, hogy egy idős férfit tüzérségi lövedék ölt meg Popovka faluban. Feleségét súlyosan megsebesítette egy repesz, és a mentőautóban meghalt.

18:49
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna gyanús besúgókat azonosított Hrozában

Az ukrán biztonsági szolgálat szerdán közölte, hogy azonosított két feltételezett besúgót, akik állítólag segítettek Oroszországnak a múlt héten egy támadásban Hroza faluban, több mint 50 ember halálát okozva .

19:14
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Austin megerősítette, hogy új 200 millió dolláros katonai segélycsomagot küld

Az Ukrajnának szánt katonai segélycsomag tartalmaz AIM-9 lőszert egy "új légvédelmi rendszerhez", amelyet hamarosan Ukrajnának szállítanak, valamint tüzérségi és rakétalőszereket, precíziós légi lőszereket, páncéltörő fegyvereket és felszereléseket.

19:54
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadások Donyeckben

Ihor Moroz megbízott kormányzó szerint egy ember meghalt, további kettő pedig megsebesült a Donyeck megyei Krasznohorivka faluban történt orosz támadások következtében.

20:38
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Helyi lakosok irányították a kávézóra az orosz rakétát

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) azonosította azt a két helyi férfit, akik október 5-én ráirányították az orosz Iszkander rakétát a kelet-ukrajnai Harkov megyében lévő Hroza falu kávézójára, több mint ötven civil halálát okozva - közölte szerdán az SZBU a Telegramon.

Az elkövetőkről kiderült, hogy helyi lakosok: a harminc éves Volodimir Mamon és öccse, a 23 éves Dmitro Mamon, akik a térség megszállása idején átálltak az oroszok oldalára

- írta közleményében a biztonsági szolgálat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!