Az izraeli csapatok lerohanták az Al-Shifa kórházban bujkáló Hamász-terroristákat

Események

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, 2023.11.15., tank
Israeli troops advance near the border with the Gaza Strip on November 14, 2023, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 40. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
05:18
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:20
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika nem támogat egy kórház elleni légicsapást

Az Egyesült Államok szerint bizonyíték van arra, hogy a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád szervezet a Gázai övezet kórházait saját katonai céljai elérésére használja - jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője kedden.

John Kirby újságírók előtt kérdésre válaszolva elmondta, hogy az utóbbi napokban nagy figyelmet kapott Al-Shifa kórház, a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi intézménye alatt is húzódnak olyan alagutak, amelyet a palesztin fegyveresek használnak.

Úgy fogalmazott, hogy az értesülések "különböző hírszerzési forrásokból származnak", ennél pontosabbat azonban nem mondott. A Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora ugyanakkor hangsúlyozta, hogy "az Egyesült Államok nem támogat kórház elleni légicsapást". (MTI)

05:27
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Lerohanta az izraeli hadsereg a gázai kórházat

Az izraeli hadsereg több száz katonája rohanta le ma hajnalban a gázai Al-Shifa kórházat, amiről mind Izrael, mind az Egyesült Államok azt állítja, hogy a Hamász parancsnoki bázisnak használja - ezt a Hamász tagadja. 

A WHO tegnapi közlése szerint az Al-Shifában körülbelül 700 beteg, 400 kórházi dolgozó és 3000 civil tartózkodik.

06:33
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Megadásra szólították fel a kórházban rejtőzködő Hamász-terroristákat

Az izraeli hadsereg (IDF) megadásra szólítja fel az Al-Shifában tartózkodó Hamász-terroristákat - írta a BBC. 

Az IDF korábban megerősítette, hogy hírszerzési információk alapján pontos és célzott műveleteket hajt végre a Hamász ellen az Al-Shifa kórház egy meghatározott területén.

Az Al-Shifa a legnagyobb kórház Gázában, és mind Izrael, mind az Egyesült Államok azt állítja, hogy a Hamásznak parancsnoki bázisa van alatta - amit a Hamász tagad.

08:41
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Veszélyeztetett a betegek ellátása a lerohant kórházban

Ahogy korábbi bejegyzésünkben írtuk, az izraeli hadsereg megtámadta a gázai Al-Shifa kórházat, amely alatt hírszerzési információk szerint a Hamász katonái rejtőztek el.

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium orvosai és tisztviselői szerint több száz civil húzta meg magát odabent.
A segélyszervezet munkatársai szörnyűnek nevezték a körülményeket az Al-Shifa épületében, a tisztviselők szerint a létesítményben kifogyott az üzemanyag, ami szinte lehetetlenné tette a veszélyeztetett betegek - köztük 36 koraszülött csecsemő - ellátását, akiket az áramkimaradások miatt levettek az inkubátorokról. (BBC)

09:35
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Elfoglalt az izraeli hadsereg egy menekülttábort

Az izraeli hadsereg elfoglalt egy menekülttábort Gáza város közelében - közölte Daniel Hagari katonai szóvivő. Az ellentengernagy elmondta, hogy katonáik befejezték a Shati menekülttábor átvételét, és szabadon mozognak a város egész területén. (Sky News)

10:13
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika a kórházak védelmére figyelmeztet

A kórházak és a betegek megvédésére szólított fel a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a gázai Sífa kórháznál kedd este indított izraeli hadművelettel kapcsolatban.

"Nem fogunk részletesen kommentálni egy folyamatban lévő izraeli katonai műveletet. Mint már korábban is mondtuk, nem támogatjuk a kórház elleni légicsapásokat, és nem akarunk tűzváltást látni egy kórházban, ahol ártatlan, nincstelen, beteg, ellátást kereső emberek kerülnek kereszttűzbe. A kórházakat és a betegeket meg kell védeni" - áll a nyilatkozatban. (MTI)

12:06
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Üzemanyag érkezett Gázába

Egy üzemanyagot szállító teherautó megkezdte az átkelést Egyiptomból a Gázai övezetbe a rafahi határátkelőn keresztül - közölte szerdán az egyiptomi helyi média és két biztonsági forrás.

12:31
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg továbbra is célzott támadásokat hajt végre a gázai kórházban

Az izraeli hadsereg szóvivője szerdán közölte, hogy a hadsereg továbbra is "célzottan" tevékenykedik a gázai Al-Shifa kórházban.

A katonai tevékenység "egy meghatározott komplexumban zajlik, amelyre vonatkozóan hírszerzési információk vannak, amelyek a Hamász terrorista tevékenységére utalnak", és a műveleti szükségleteknek megfelelően - mondta Daniel Hagari szóvivő. Hagari hozzátette: az izraeli katonák "alagútaknákat, több tucat különböző típusú fegyvert, köztük rakétákat és RPG-ket találtak" a Hamász egyik kiképzőbázisán végrehajtott rajtaütés során.

Két terroristára lecsaptak és megöltek, amikor kiléptek egy épületből egy páncéltörő rakétakilövő állomás közelében, zsákokat cipelve, amelyeket az izraeli katonák útjába helyeztek - mondta Hagari.

13:03
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az Al-Shifa orvosa szerint a kórházon belül lövöldözés zajlik

Az Al-Shifa kórház egyik orvosa elmondta, hogy az IDF katonái a sürgősségi osztály előtt parkolnak, és tankok közlekednek a kórház területén.

Bombázás. Lövöldözés a kórház körül és a kórházon belül. Ez tényleg szörnyű, érezni lehet, hogy nagyon közel van a kórházhoz. Aztán rájöttünk, hogy a tankok a kórház körül mozognak" - mondta a Reutersnek adott telefonos interjúban.

13:31
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg több Hamász-katonát megölt az Al-Shifa kórház elleni rajtaütésben

Az izraeli katonák megöltek több Hamász-militánst szerdán az Al-Szifa kórház elleni rajtaütés kezdetén, ahol több ezer palesztin civil rekedt a hetek óta tartó harcok során.

Izrael közölte, hogy azért indította a rajtaütést, mert a Hamásznak az Al Shifa alatt van egy parancsnoki központja, és összekötött alagutakat használ katonai műveletek elrejtésére és túszok fogva tartására, amit a Hamász tagad.

Az izraeli katonai rádió szerint öt fegyverest megöltek, és fegyvereket találtak az Al Shifa épületében.

13:54
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Teljes távközlési kimaradás lesz Gázában

Gáza két fő távközlési vállalata, a Paltel és a Jawwal szerdán arra figyelmeztetett, hogy a következő órákban "teljes távközlési áramszünet" lesz a Gázai övezetben.

A Gázai övezet fő adatközpontjai és kapcsolói fokozatosan leállnak az üzemanyag kimerülése miatt" - jelentette a Reuters a vállalatok közös közleménye szerint.

14:18
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Nem lesz kegyelem a terroristáknak

Benny Gantz kabinetminiszter kijelentette, hogy Izrael fel fogja kutatni és meg fogja ölni a Hamász vezetőit, bárhol is legyenek a világon, és megfenyegette az Izrael-ellenes erőket Libanonban, mondván, hogy "amit délen hatékonyan csinálunk, az északon még jobban működhet" - írja a The Times of Israel.

Nem lesznek menedékvárosok, nem lesznek menedékházak. Oda megyünk, ahová csak kell, hogy felszámoljuk a gyermekgyilkosokat - a föld felett és a föld alatt. Gázában és szerte a világon. El fogjuk érni a kormányfőket, ahogyan elértük a kormányközpontokat is.

14:47
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Malajzia tűzszünetre szólított fel

Haji Mohamad bin Haji Hasan malajziai védelmi miniszter szerdán azonnali tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben.

Az Izrael és a Hamász között zajló konfliktust kommentálva elmondta, hogy Malajzia elítéli a terrorizmus minden formáját, beleértve a túszejtést és a polgári otthonok bombázását.

15:12
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael humanitárius folyósót létesít

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője újabb felhívást intézett a Gázai övezet északi részén élő palesztin lakosokhoz, hogy meneküljenek délre, mondván, hogy ez "az önök biztonsága érdekében" történik - írja a The Guardian.

Az IDF közölte, hogy a folyosó ma 16 óráig lesz nyitva. Bejelentette továbbá, hogy "a katonai tevékenységek ideiglenes taktikai felfüggesztését a mai nap folyamán" a Gázai övezet egy korlátozott területén 10 óra és 14 óra között, amelyről azt mondta, hogy "humanitárius célokból" történik, és amely "a Dzsabalíja régió al-Salam és al-Núr negyedében" zajlik majd.

15:35
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétaszirénák a gázai határ menti települések közelében

Rakétaszirénákat aktiváltak a gázai határ közelében fekvő Szderótban és Nir Amban.

16:00
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderültek a katari egyeztetések részletei

A katari közvetítők szerdán arra törekedtek, hogy tárgyalásokat folytassanak a Hamász és Izrael között egy olyan megállapodásról, amely a háromnapos tűzszünetért cserébe mintegy 50 gázai civil túsz szabadon bocsátását tartalmazza - mondta a Reutersnek egy, a tárgyalásokról tájékoztatott tisztviselő.

Az Egyesült Államokkal egyeztetett alku értelmében Izrael emellett szabadon engedne néhány palesztin nőt és gyermeket az izraeli börtönökből, és növelné a Gázába beengedett humanitárius segélyek mennyiségét - mondta a tisztviselő.

16:36
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Rakéta csapódott be Ashkelonban

A Gázai övezetből kilőtt rakéta károkat okoz a déli tengerparti Ashkelon városában. A rakéta becsapódása következtében sérültekről nem érkezett jelentés.

16:41
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Több lövést adtak le Libanonból

A hadsereg jelentette, hogy az elmúlt órákban több rakétaindítást észleltek Libanonból izraeli területre, és a hadsereg tüzérséggel támadja a kilövőhelyeket. Arról is beszámoltak, hogy az IDF harckocsijai megtámadták a Hezbollah egyik libanoni megfigyelőállását.

17:12
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász betörése után az egekbe szöktek a fegyvertartási engedély iránti kérelmek Izraelben

A nemzetbiztonsági minisztérium sajtóközleménye szerint a Hamász október 7-i véres támadása óta ugrásszerűen megnőtt a fegyvertartási engedélyek iránti kérelmek száma Izraelben.
A támadás óta több mint 236 000 új engedélykérelmet nyújtottak be - ez a szám megegyezik a 20 év alatt benyújtott kérelmek számával - áll a közleményben, írja a The Independent.

17:25
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Libanonból kilőtt rakéta csapódott be az észak-izraeli városban

Libanonból érkező rakéta zuhant egy nyílt területre az észak-izraeli Shlomi városában, anélkül, hogy a riasztók megszólaltak volna, hogy figyelmeztessék a környék lakóit. Áldozatokról nem érkezett jelentés - írja a Haaretz.

17:43
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

50 norvég hagyhatja el Gázát

Norvégia közölte, hogy szerdán 51 állampolgárának engedélyezték a Gázai övezet elhagyását, Espen Barth Eide külügyminiszter pedig azt mondta, hogy az ottmaradtak "nagyon nehéz helyzetben vannak".

17:58
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Jordánia közleményt adott ki a kórházi harcokról

A jordániai külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben elítélte Izraelt az al-Shifa kórház területén végrehajtott katonai akciója miatt, amelyet Jordánia "a nemzetközi humanitárius jog, különösen a polgári személyek háború idején történő védelmére vonatkozó 1949-es genfi egyezmények megsértésének minősített, és Izraelt felelőssé tette a civilek és a kórházban dolgozó egészségügyi személyzet biztonságáért" - írja a brit sajtó.

19:55
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos ivóvízhiány jöhet a gázai övezetben

Súlyos ivóvízhiányra figyelmeztetett az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) a Gázai övezetben tekintettel a víztisztító üzemek működtetéséhez szükséges üzemanyag hiányára.

A nap végéig a gázai övezeti lakosság mintegy 70 százaléka nem fog tudni hozzájutni tiszta vízhez

- jelentette ki Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa.

Leálltak az olyan közszolgáltatásokat nyújtó létesítmények, mint a sótalanító és víztisztító üzemek - tette hozzá.

20:28
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

A WHO vezetője szerint a gázai kórház megtámadása teljesen elfogadhatatlan

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője teljesen elfogadhatatlannak minősítette Izrael behatolását az al-Sifa kórházba. Tedros Ghebreyesus elmondta, hogy a konfliktus előtt 3500 kórházi ágy volt Gázában, de most csak 1400 ágy van.

Az elmúlt három napban nem érkeztek friss hírek a halálesetek számáról

- tette hozzá, jelezve ezzel, hogy az információ hiánya megnehezíti a gázai egészségügyi rendszer értékelését.

21:02
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Újra szavaz az ENSZ Biztonsági Tanácsa a gázai övezetről

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ötödik alkalommal próbál majd határozatot elfogadni az Izrael és a Hamász közötti háborúról. Amennyiben elfogadják a tervezetet, sürgős és meghosszabbított humanitárius tűzszünetet és folyosókat írna elő a gázai övezet teljes egész területén.

Néhány diplomata a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy várakozásaik szerint a határozat ezúttal elfogadásra kerül. Ehhez legalább kilenc igen szavazatra van szükség, és arra, hogy az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország vagy Nagy-Britannia ne vétózzon.

Az AP birtokába jutott tervezet nem tesz említést tűzszünetről, és nem utal a Hamász október 7-i támadására sem.

21:27
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Felrobbantották a Hamász parlamentjét

Az izraeli hadsereg tűzszerészei felrobbantották a Hamász törvényhozó tanácsának épületét - a gázai parlamentet, két nappal azután, hogy a Goláni nevű kommandós egység elfoglalta.

A parlament üléstermében készített, majd az izraeli médiában nyilvánosságra hozott képen annak a Goláni zászlóaljnak a katonái láthatók izraeli zászlókkal a plenáris ülésteremben, akik negyvenegy harcosukat veszítették el az október 7-i Hamász terrortámadásban, és az azt követő napokban, amikor kiszorították a terroristákat Izrael területéről. Múlt csütörtök óta újabb tizennégy halottat azonosítottak a rendőrség különleges állomásán, ahol az áldozatok személyazonosságát földi maradványaik alapján próbálják megállapítani. Október 7. óta 859 civil áldozat nevét hozták nyilvánosságra.

22:02
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Finnország is üzent a háborúról

Német hivatali partnerével, Frank-Walter Steinmeierrel Bonnban tartott találkozóját követő közös sajtótájékoztatójukon Niinistö hangsúlyozta azt is, hogy

Izraelnek joga van az önvédelemhez. Azonban mindig, ha önvédelemről beszélünk, figyelemmel kell lenni az arányosság elvére is

- húzta alá Niinistö elismerve, hogy nehéz kijelölni az önvédelem és az arányosság határait.
Steinmeier közölte, hogy a német kormány éppen azért foglalt állást a gázai vezeti kórházak és civil lakosság ellátását lehetővé tevő humanitárius szünetek mellett, mert tiszteletben kell tartani a háborús helyzetre vonatkozó nemzetközi szabályokat.
Az elnök szerint a Gázai övezetet uraló Hamász nem a palesztin nép érdekeit képviselő szervezet.

A Hamász egy olyan szervezet, amely a gázai övezeti lakosságot belesodorta ebbe a háborúba

- mondta.

22:26
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

Autóbalesetben megsérült az UNICEF főigazgatója úton a Gázai övezet felé

Catherine Russell a baleset miatt kénytelen volt elhalasztani izraeli látogatását. A szóvivő szerint az UNICEF vezetője épp a rafahi határátkelő felé tartott, amikor az autója kátyúba hajtott, vagy talán azt próbálta elkerülni, majd emiatt a jármű egy mély árokba futott, és az oldalára borult. Russell zúzódásokat szenvedett a balesetben, és bár sérülései nem súlyosak, az orvosok tanácsára inkább későbbre halasztotta izraeli látogatását, amelynek során a Hamász palesztin iszlamista szervezet által elrabolt gyerekek családtagjaival találkozott volna.

22:49
november 15, 2023
Vágólapra másolva!

A terrorizmus támogatásával vádolta a török elnököt Benjamin Netanjahu

Izraelt terrorista államnak nevezi, valójában pedig a Hamász terrorállamát támogatja

- jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Franklin Grahammel, Samaritan's Purse amerikai keresztény segélyszervezet elnökével tartott megbeszélése után.

Erdogan a nap folyamán úgy fogalmazott, hogy "az Egyesült Államok és a nyugati országok feltétlen támogatásával" Izrael 40 napja követ el "szünet nélkül mészárlásokat" a Gázai övezetben. A török elnök állami terrorizmussal vádolta Izraelt.

01:11
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Sürgős humanitárius szünetekre szólított fel az ENSZ BT határozatában

Sürgős humanitárius szünetekre, lényegében időszakos fegyvernyugvásra szólított fel a Gázai övezetben dúló harcokban az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdai rendkívüli ülésén elfogadott határozatában.

A dokumentum hosszabb szünetekről tesz említést, elegendő számú napot biztosítva így a segélyek bejuttatására a tenger menti palesztin térségbe. Mindazonáltal a szöveg nem tesz említést hivatalos tűzszünetről. Az ENSZ BT egyben a Hamász és más szélsőséges palesztin szervezetek által elhurcolt túszok haladéktalan, feltétel nélküli szabadon engedését sürgette. Az ENSZ BT határozatában felhívta a konfliktus szereplőit a nemzetközi jog betartására, egyben elutasította "a civil lakosság kényszerű áttelepítését", és hangsúlyozta, hogy a létszükségleti szolgáltatásokat nem szabad megtagadni a Gázai övezet lakóitól. Diplomaták szerint e rendelkezések Izrael Hamász ellen indított műveletére tekintettel kerültek a szövegbe, amely azonban egyetlen említést sem tesz Izraelről. A világszervezet vezető testületében négy korábbi próbálkozás kudarcot vallott egy határozat elfogadására. A patthelyzet javarészt a tűzszünet, illetve humanitárius szünet iránti követelés körül alakult ki. Izrael ugyanis ellenzi a tűzszünetet, mondván, hogy azzal csak a Hamász járna jól. Szövetségese, az Egyesült Államok egyetért ezzel, azonban támogatja a kevésbé formális és rövidebb szüneteket a harctevékenységben. Oroszország ugyanakkor hivatalos fegyvernyugvást követelt. A szerdán elfogadott határozat mindemellett nem ítélte el a Hamász cselekményeit, ami szintén vitás pontnak számított Washington és London részéről. A Málta által beterjesztett határozattervezetet az ENSZ BT 12 tagja támogatta három tartózkodás mellett. Izrael legfőbb szövetségese, a vétó joggal rendelkező Egyesült Államok tartózkodott, ahogy Oroszország és Nagy-Britannia is.
Az ENSZ BT határozatai kötelező erejűek.Az izraeli offenzívát a Gázai övezetben a Hamász összehangolt október 7-i támadása előzte meg Izrael déli része ellen, amelynek során a legfrissebb értesülések szerint 1200-an haltak meg.

05:52
november 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!