Napi négyórás tűzszünetbe egyezett bele Izrael, légitámadás ért egy kórházat Gázában

Események

war Horizontal
Izraeli csapatok fáklyákat lőttek ki a Gázai övezet felett a bombázások során
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 35. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés
05:34
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósíásunkat ITT TALÁLJA.

05:37
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael csapást mért Szíriára

Izrael azt állítja, hogy egy szíriai szervezet drónt indított csütörtökön, amely egy iskolát talált el a déli Eilat városában, és válaszul lőtte a csoportot. A hadsereg nem közölte, hogy Szíriában melyik szervezet indította el a drónt Eilat felé, a Vörös-tengeren, körülbelül 250 mérföldre Szíria területének legközelebbi pontjától.

Közleményében azonban a szíriai kormányt teljes mértékben felelősnek tartja "a területéről kiinduló terrorcselekményekért". A dróncsapás után nem érkezett hír sebesültekről.

05:41
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Joe Biden a humanitárius szünetek fontosságáról

Joe Biden amerikai elnök kiadott egy nyilatkozatot a gázai humanitárius szünetek fontosságáról. Azt írta, hogy ezek a szünetek segítenek a civileket biztonságosabb területekre juttatni, távol az aktív harcoktól. Ez egy lépés a helyes irányba.

Azt is írta, hogy Izraelnek kötelessége különbséget tenni terroristák és civilek között, és teljes mértékben betartani a nemzetközi jogot.

06:13
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

A Vöröskereszt újrakezdte a betegszállítást

A Vöröskereszt újrakezdte a betegek szállítását a rafahi határátkelőre, miután kedden a konvoja tűz alá került, amelyben egy sofőr könnyebben megsérült, és két teherautóban is károk keletkeztek.

"A Vöröskereszt szállító konvoját célba vették, ami elfogadhatatlan" - mondta William Schomburg, a szervezet gázai delegációjának vezetője a Reutersnek. Az esetet "mélyen riasztónak" minősítette, és biztonsági garanciákat kért.

Arra a kérdésre, hogy a Vöröskereszt munkatársai közül meghalt-e valaki október 7-e óta, azt mondta, egy kolléga hetek óta eltűnt, de részleteket nem közölt.

06:38
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu: Izrael nem tervezi Gáza meghódítását

Izrael miniszterelnöke szerint az ország nem törekszik a Gázai övezet meghódítására, elfoglalására vagy kormányzására, miután a Hamász elleni háború véget ért.

Benjámin Netanjahu azt mondta a Fox News amerikai hírtelevíziónak, hogy szükség esetén „hiteles erőre" lesz szükség ahhoz, hogy belépjenek az enklávéba, hogy megakadályozzák a militáns fenyegetések megjelenését.

"Nem törekszünk meghódítani Gázát, nem akarjuk elfoglalni Gázát, és nem akarjuk kormányozni Gázát" - mondta. Hozzátéve, hogy polgári kormányra lenne szükség, de Izraelnek is gondoskodnia kell róla, hogy az október 7-ihez hasonló támadás, amelyben a Hamász körülbelül 1400 embert ölt meg, nem történik meg újra.

07:04
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

14 halottja van a ciszjordániai csatának

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint 14-re nőtt az izraeli erők ciszjordániai rajtaütésében meghaltak száma, miután órákig tartó csatát vívtak fegyveresekkel Dzsenin város utcáin.
Hónapok óta ez volt az egyik legsúlyosabb összecsapás Ciszjordániában.

Az izraeli hadsereg azt állította, hogy terrorellenes műveleteket hajtott végre Dzsenin városában, és drónnal csapást mért egy fegyveres csoportra, mielőtt fegyvereket és lőszereket foglaltak le.

A palesztin minisztérium jelentése szerint további négy palesztint öltek meg izraeli katonák különböző incidensekben Betlehem, Nablus és Hebron közelében, valamint Ramallah, a terület fő városának külvárosában.

Október 7. óta legalább 178 palesztint öltek meg Ciszjordániában.

07:34
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

A CIA és a Moszad Katarban tárgyal

A CIA és a Moszad vezetői találkoztak a katari miniszterelnökkel Dohában, hogy megvitassák a túszok szabadon bocsátásáról és a harcok szüneteltetéséről szóló megállapodás paramétereit – mondta el a Reutersnek a találkozóról tájékoztató forrás. Katari közvetítők egy nappal korábban találkoztak a Hamász politikai hivatalának tisztségviselőivel.

Eközben a Hamász magas rangú tisztviselői Kairóban találkoztak az Egyiptomi Általános Hírszerző Szolgálat vezetőjével, Abbász Kamellel. A delegáció tagja volt Ismail Haniyeh politikai vezető és Khaled Meshaal volt vezető.

07:55
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Majdnem 700 külföldi állampolgár hagyhatta el Gázát

Egyiptomi biztonsági források szerint csütörtökön folytatódott a külföldi útlevéllel rendelkezők és az orvosi kezelésre szoruló palesztinok evakuálása Egyiptomba. 695 fő tudott átkelni a határon.
Körülbelül 100 segélyszállító teherautó haladt az ellenkező irányba – közölte három forrás a Reuters hírügynökséggel.

Az ENSZ szerint 756 teherautó lépett be Gázába az átkelő október 21-i megnyitása óta.

08:20
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ potenciális tömeges kitelepítésre figyelmeztet Libanonban

Az ENSZ palesztin menekültügyi ügynöksége (UNRWA) figyelmeztetett a menekültek lehetséges tömeges kitelepítésére Libanonban. Az ENSZ korábban közölte, hogy az izraeli-libanoni határon zajló összecsapások miatt már több tízezer ember kényszerült elhagyni otthonát.
Az UNRWA szerint a ciszjordániaiak alapvető egészségügyi ellátása és védelme is veszélyben van.

08:46
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ballisztikus rakétákat lőttek Izraelre a hútik

A jemeni hútik ballisztikus rakétákat indítottak Izraelre, köztük Eilat város katonai célpontjaira – közölte a csoport katonai szóvivője. Korábban az izraeli hadsereg azt közölte, hogy a légvédelmi rendszerek a Vörös-tenger térségében, amelyhez Izrael Eilat kikötőjén keresztül fér hozzá, elfogtak egy területe felé indított rakétát. Egy külön incidens során egy azonosítatlan drón egy polgári épületet talált el Eilatban.
A hútik egy Iránhoz kötődő regionális szövetség részei, amelybe a Hamász és a libanoni Hezbollah is beletartozik. Jemen egy részét kormányozzák, beleértve a fővárost, Szanaát is, több mint ezer mérföldre Izraeltől.

09:12
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az üzemanyag kritikus árucikk

Az Egyesült Államok továbbra is szorgalmazza Izraelt, hogy engedélyezze, hogy az egyiptomi rafahi átkelőn keresztül Gázába szállított humanitárius segélyekbe üzemanyag kerüljön be. Izrael eddig megtiltotta üzemanyag beküldését, mondván, hogy azt a Hamász saját céljaira használja fel.
John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbztonsági Tanácsának szóvivője szerint ez "jogos aggodalom", és úgy véli, hogy szükség van egy olyan mechanizmusra, amely lehetővé teszi, hogy az üzemanyag oda kerüljön, ahol szükség van rá. Ez magában foglalja a kórházakat és az édesvíz előállítását.
"Egyetértünk abban, hogy az üzemanyag kritikus árucikk" - mondja Kirby, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok "nagyon keményen dolgozik" azért, hogy üzemanyagot juttathasson Gázába.

09:33
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ragadozó madarak segítik a holttestkutatást

Egy ökológus ragadozó madarakkal segíti Izrael hadseregét a holttestek megtalálásában azokon a helyszíneken, ahol a Hamász október 7-én megtámadta.
Ohad Hatzofe, az izraeli Természetvédelmi és Parkvédelmi Hatóság munkatársa számos madár vándorlási mintáját követi nyomon GPS segítségével. Adatai már segítettek négy holttest felkutatásában.

10:02
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Gazdasági összeomlás

Egy új ENSZ-jelentés éles képet fest a palesztin gazdaságról. A bruttó hazai termék 4%-kal zsugorodott Ciszjordániában és Gázában a háború első hónapjában, több mint 400 000 embert sodorva szegénységbe – ez a gazdasági hatás nem volt látható a szíriai és ukrajnai konfliktusokban, vagy bármely korábbi Izrael-Hamász háborúban – közölte az ENSZ.
Ha a háború még egy hónapig folytatódik, az ENSZ előrejelzése szerint a palesztin GDP, amely a háború kezdete előtt 20,4 milliárd dollár volt, 8,4%-kal csökken. Ez 1,7 milliárd dolláros veszteséget jelent. Ha a konfliktus három hónapig tart, a palesztin GDP 12%-kal csökken, 2,5 milliárd dolláros veszteséggel, és több mint 660 000 ember sodródik szegénységbe.
Abdallah Al Dardari, az ENSZ Fejlesztési Program főtitkár-helyettese azt mondta, hogy az év végi 12 százalékos GDP-csökkenés „masszív és példátlan lenne". Összehasonlításképpen: a szír gazdaság a konfliktus csúcspontján havonta GDP-jének 1%-át veszítette el, Ukrajnának pedig másfél év harcba telt, hogy elveszítse GDP-jének 30%-át, ami átlagosan körülbelül 1,6 % egy hónapban.

10:39
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Tüntetők elfoglalták a The New York Times előcsarnokát

Palesztinbarát tüntetők csütörtökön elfoglalták a The New York Times előcsarnokát, azonnali tűzszünetet követelve Gázában, miközben azzal vádolják a médiavállalatot, hogy az Izrael-Hamász háborúról szóló tudósításaiban elfogultságot tanúsít Izraellel szemben.
Több száz tüntető gyűlt össze a kiadvány manhattani központja előtt. Sokan bementek az épület átriumába egy több mint egy órán át tartó virrasztásra.
A magukat „Writers Bloc"-nak nevező médiamunkások egy csoportja vezette tüntetők a Gázában meggyilkolt palesztinok ezreinek nevét olvasták fel, köztük legalább 36 újságíróét, akiknek halálát a háború kezdete óta megerősítették.
A kiadvány vállalatbiztonsági vezetője a New York Times munkatársainak küldött e-mailben „békésnek" minősítette a tiltakozást, és megjegyezte, hogy „nincs zárva a bejárat".

12:21
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Fertőzésveszély Gázában

Az Egészségügyi Világszervezet megkongatta a vészharangot a fertőző betegségek terjedése miatt Gázában. Az egészségügyi intézményekben a megsérültek a víz- és szennyvízrendszerek állapota, valamint a fogyó tisztítószerek szinte lehetetlenné teszik az alapvető fertőzésmegelőzési intézkedések fenntartását.

A túlzsúfoltság, a szennyezett víz, és a higiéniai eszközökhöz való szűkös hozzáférés miatt óriási a probléma.

Ezek a körülmények jelentősen növelik a műtétből, sebkezelésből és szülésből származó fertőzések kockázatát.

A nem megfelelő egyéni védőfelszerelés azt jelenti, hogy az egészségügyi dolgozók maguk is elkaphatják és továbbadhatják a fertőzéseket, miközben ellátják betegeiket.

12:54
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Törökország befogadja a palesztin sérülteket

Erdogan török elnök kijelentette, hogy országa készen áll a sérült palesztinok elszállítására Gázából, mivel az enklávéban lévő kórházak túlterheltek.

Ankara lépéseket tesz annak érdekében, hogy más országokkal együttműködve mentőautókat, élelmiszert, vizet és gyógyszereket biztosítson Gázának

– mondta a Gazdasági Együttműködési Szervezet Üzbegisztán fővárosában, Taskentben tartott csúcstalálkozója utáni visszatérő repülőútján is.

13:16
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az IDF a Hamász haditengerészeti katonáit vette célba

Izraeli csapatok megöltek számos Hamász terroristát, akik részt vettek az október 7-i mészárlásban.

Az IDF közölte, hogy a csapások során megölték Ahmed Musa századparancsnokot és Omar al-Hindi szakaszparancsnokot Nyugat-Dzsabalyában.

Azt is közölték, hogy megölték a Hamász északi dandárjának vezetőjét, Mohammed Kahlout, bár ezeket a jelentéseket még nem erősítették meg.

Megtaláltak és megsemmisítettek egy szállítókonténert is, amely fegyverekkel volt tele.

13:19
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg beleegyezett a napi négyórás humanitárius szünetekbe

Folytatta az előrenyomulást az izraeli hadsereg Gázában, és akciókat hajtottak végre Ciszjordániában is. Jeruzsálem úgy döntött, hogy segélyszállítmányokat enged be a blokád alatt tartott övezetbe.

Tűzszünet egyelőre nincs, az izraeli hadsereg azonban amerikai nyomásra négyórás humanitárius szünetet tart minden nap azért, hogy a civilek déli irányba elhagyhassák Gáza városát.

Az izraeli hadsereg elfoglalta a Hamász újabb erődítményét az egyik gázai menekülttáborban. Jeruzsálem közlése szerint a komplexum a radikális szervezet egyik fontos támaszpontja.

A zsidó állam katonái sok fegyvert, és a Hamász alagútrendszerének több lejáratát is megtalálták.

A hadsereg egy nagy fegyverraktárat is elfoglalt. Ott robbanószerkezetekre, robbanóanyagokra és Hamász hírszerzési anyagaira bukkantak.

13:37
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Legalább 13-an meghaltak az Al-Shifa kórházra mért izraeli csapásban

A gázai kormány legalább 13 halottról számolt be az Al-Shifa kórházat ért izraeli csapás következtében.

Tizenhárom ember meghalt, és több tucatnyian megsebesültek az al-Shifa kórház mai izraeli bombázásában

- mondta a gázai kormány sajtóirodájának vezetője, Salama Maarouf.

14:00
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Nemzetközi találkozót tartanak jövő hét szerdán Isztambulban

A Gázai övezetben kialakult helyzetről tartanak nemzetközi találkozót jövő hét szerdán Isztambulban - a hírt az üzbég fővárosban tárgyaló Recep Tayyip Erdogan jelentette be.

A török elnök gyengeséggel vádolta meg a nyugati országokat a gázai polgári áldozatok miatt.

Felszólította a muszlim nemzeteket, hogy mutassanak egységet Izrael fellépése ellen.

14:27
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Megállapodás a segélyszállítmányok növeléséről

Törökország elnöke elmondta, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel arról tárgyaltak, hogy a

Gázába naponta belépő segélyszállító kamionok számát legalább 500-ra kell növelni.

Erdogan elmondta, hogy Törökország orvosolni akarja a gázai mentőautók hiányát, és együttműködik más országokkal élelmiszer- és gyógyszerellátásban. Hozzátette:

Ankara készen áll arra is, hogy kórházaiban kezelje a krónikus betegségben, például rákban szenvedő gázai civileket.

15:05
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ-biztos: Izraelnek meg kell védenie a ciszjordániai palesztinokat

Izraelnek intézkedéseket kell tennie azért, hogy megvédje a megszállt Ciszjordániában élő palesztinokat - jelentette ki az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Volker Türk pénteken.

Türk szerint legalább 176 palesztin, köztük 43 gyerek és egy nő vesztette életét az izraeli védelmi erők támadásaiban.

Az idei évben a Hamász október 7-i tömeggyilkossága miatt kirobbant fegyveres konfliktust megelőzően is rekordszámú palesztin halt meg az izraeli megszállás alatt álló területen.

Sürgősen arra kérem az izraeli hatóságokat, hogy azonnali intézkedésekkel tegyenek lépéseket a ciszjordániai palesztinok védelmének biztosítása érdekében

- mondta Türk Ammánban.

Ha Ciszjordániában is elszabadul az erőszak, akkor a megszállt terület a harcok harmadik frontjává válhat, a gázai és a libanoni mellett.

15:35
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg mindent megtesz annak érdekében, hogy a civileknek ne essen bántódásuk

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megbeszélést folytatott a ciszjordániai önkormányzati vezetőkkel. Tanácskozásukon részt vettek a háborús kabinet tagjai, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat és a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője is.

Van egy maroknyi szélsőséges, akik nem képviselik az ott élő közösségeket, és nagy károkat okoznak Izrael államnak

- mondta a miniszterelnök utalva a ciszjordániai palesztinok helyzetére, ahol a háború kitörése óta fokozódtak a telepesek palesztinok ellen elkövetett atrocitásai, melyeket az Egyesült Államok is elítélt.

Az izraeli kormányfő azt mondta, hogy kiválóan működik az izraeli hadsereg, mely mindent megtesz annak érdekében, hogy civileknek ne essen bántódásuk.

Azt is kijelentette, hogy a Hamász gázai vezetői, - köztük Jahíja Szinvár, a szervezet gázai vezetője - még mindig Gázában, vagy az alatta lévő alagútrendszerben tartózkodnak.

Ott vannak. Majd eljutunk hozzájuk

- ígérte.

Izraelben újabb, 21 éves katona elestét tudatták a hatóságok. A Gázai övezetben a szárazföldi csaták kezdete, október 28. óta 37 izraeli katona esett el.

16:03
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli csapatok csatákat vívnak az iszlamista terroristákkal a Shifa kórház környékén

Az izraeli hadsereg különleges erői már a Shifa Kórház körül tevékenykednek - jelentette az izraeli média pénteken. Az izraeli hadsereg mindent megtesz annak érdekében, hogy a civileknek ne essen bántódásuk.

- nyilatkozta egy orvos.

Eközben tankok és a gyalogsági erők, valamint csapatszállító páncélosok közelítik meg a Sifát és más kórházakat a Gáza város szívében zajló harcok előrehaladásával.

16:36
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Iráni külügyminiszter: Elkerülhetetlen a harcok kiszélesedése

Az Izrael és a Hamász közti fegyveres konfliktus kiszélesedése elkerülhetetlen - jelentette ki az iráni külügyminiszter.

- mondta Amirabdollahián a Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése során.

Az Egyesült Államok és szövetségesei korábban többször is figyelmeztették Iránt és az általa támogatott szereplőket a térségben, hogy ne avatkozzanak bele a gázai konfliktusba.

16:59
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ a Kerem Salom-i átkelő megnyitására szólította fel Izraelt

Az ENSZ felszólította pénteken Izraelt, hogy nyissa meg a Gázai-övezet felé vezető Kerem Salom-i határátkelőt a segélyszállítmányok zavartalan célba juttatása érdekében.

A segélyszállítmányok zavartalan eljuttatása a Kerem Salom-i határátkelőnél lenne leginkább biztosított.

A jelenleg használatban lévő, a Gázai övezet és Egyiptom határán található rafahi határátkelő gyalogos átkelés céljából épült, míg a Kerem Salom-i átkelő kimondottan teherautók számára biztosítana bejutást.

Az ENSZ szerint a határátkelő újbóli megnyitása csökkentené a Rafahra nehezedő biztonsági kockázatot, más részről pedig a Gázába szánt segélyszállítmányok kezelése gördülékenyebbé válhatna.

Nincs lehetőség a rakományok ellenőrzésére a rafahi átkelőnél, ami jelentős kerülőutakhoz és késésekhez vezet

- hívta fel a figyelmet a szervezet szóvivője. 

Október 21-e óta összesen 821 teherautó jutott be az ostrom alatt álló övezetbe, csütörtökön 65 élelmiszert és gyógyszert szállító teherautót engedtek be Rafahnál az övezetbe és további hét mentőautót.

A háború megindítása előtt naponta mintegy 500 teherautó szállított segélyeket az övezetben élők szükségleteinek biztosítására.

17:30
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa telefonon egyeztetett Ebrahim Raiszi iráni elnökkel

A közel-keleti helyzetről beszélt egymással Ferenc pápa és Ebrahim Raiszi. A pápai állam diplomáciai forrásai a sajtónak úgy nyilatkoztak, hogy az egyeztetést az iráni elnök kérte.

Ferenc pápa azt mondta, mindent megtesz a harcok leállítása és annak érdekében, hogy Gázában ne öljenek meg több nőt és gyermeket.

A katolikus egyházfő a Szent Péter téren mondott beszédében ismételten azonnali tűszünetet sürgetett, és arra kérte a szembenálló feleket, álljanak le a harcokkal. Ferenc pápa súlyosnak nevezte a palesztin területek helyzetét és a Hamász terrorista szervezet kezében levő túszok szabadon engedését kérte.

18:05
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU további hat segélyszállító repülőgépet indít Gázába

Az Európai Unió az elkövetkező napokban humanitárius légihídján keresztül hat újabb járatot indít a gázaiak megsegítésére - közölte pénteken az Európai Bizottság.

Két járat az olaszországi Brindisiből pénteken és szombaton indul el 55 tonna, az EU által adományozott segéllyel.

A szállítmány mobil raktáregységet, hűtőket és más olyan cikkeket tartalmaz, amelyek növelik a humanitárius szervezetek kapacitását, hogy hatékonyabb segítséget nyújthassanak a gázaiaknak.

Jövő héten további három járat indul Bukarestből, amelyek a Románia által adományozott sátrakat és matracokat szállítják.

Egy további repülőgép még ebben a hónapban indul a belgiumi Oostendéből, és az ENSZ-ügynökségek valamint más humanitárius partnerek szállítmányait szállítja.

Ezekkel együtt, az elmúlt hetekben összesen 14, az EU által koordinált légi hídjárat indult, és több mint 550 tonna, a gázai lakosságnak szánt segélyt szállítottak Egyiptomba.

18:29
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Törökország tábori kórházat húz fel Egyiptomban

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter pénteken bejelentette, hogy Törökország szélsőséges időjárási körülmények között is működőképes kórtermeket és intenzív ellátásra is alkalmas rendelőt magába foglaló tábori kórházat húz fel, valamint orvosi segédeszközöket és mentőautókat szállító hajót indított útnak az izmiri kikötőből Egyiptomba.

A hajó ezen kívül 51 konténer segédeszközt, így a többi között kerekesszékeket, aggregátorokat és elsősegélydobozokat is magával visz, és szombaton érkezik meg az egyiptomi el-Arísba.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint Egyiptom már létesített egy tábori kórházat a Rafahtól 15 kilométerre található Sejk-Zuveidben, Törökország pedig októberben teherszállító repülőgépekkel küldött orvosi felszereléseket és aggregátorokat a rafahi határállomásra.

18:57
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Több, mint 100 ENSZ dolgozó halt meg a háború kezdete óta

Már több mint 100 ENSZ dolgozó halt meg munka közben a Gázai övezetben az izraeli-palesztin háború kitörése óta - közölte Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) vezetője pénteken.

Le vagyok sújtva. Egy hónap alatt az UNRWA több mint 100 kollégájának halálát erősítették meg

- mondta Lazzarini, aki ismételten humanitárius tűzszünetre szólított fel.

Margaret Harris, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője pénteken megerősítette, hogy a Gázai övezet északi részében található Shifa kórház bombázás alatt áll.

Az övezetben már 20 kórház vált teljesen működésképtelenné.

19:25
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ezerkétszáz bűncselekményt követtek el eddig Berlinben a gázai konfliktussal összefüggésben

A Hamász október 7-i támadása óta 1199 bűncselekményt regisztrált a berlini rendőrség a gázai konfliktussal összefüggésben. A bűncselekmények többsége kisebb jogsértés vagy anyagi károkozás: az elkövetők politikai szlogeneket festettek házfalakra és ellenállást tanúsítottak a rendőrséggel szemben a tüntetéseken.

Az épületkárok harmada palesztinpárti vagy Izrael-ellenes falfestések vagy graffitik, közte olyanok, amelyek szerint a palesztinok népirtás áldozatai.

A hatóságok 345 erőszakcselekményt regisztráltak, köztük a hatósággal való szembeszegülés 201 esetét és 50 támadó incidenst. Ezek többsége a palesztin csoportok által szervezett megmozdulásokon történt.

A rendőrség továbbá 93 gyűlöletkeltő, 21 kényszerítő és fenyegető incidenst is regisztrált.
A Hamász iszlamista terroriszervezet október 7-i támadása óta a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) a közel-keleti konfliktussal összefüggésben több mint 2600 bűncselekményt regisztrált országszerte.

Ezek a berlini esetekhez hasonlóan többnyire rongálás, gyűlöletkeltés és a rendőrökkel szembeni ellenállás esetei.

20:19
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a Hamász vezetői a kórházak alatt rejtőznek

A Gáza szívében lévő al-Shifa kórházban menedéket kereső emberek ezrei menekültek el az ottani éjszakai robbantásokat követően. A kórházban közel 80 000 embernek nyújtottak menedéket.

Mindössze néhány száz súlyosan sebesült beteg és orvos maradt hátra.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a Hamász vezetői a kórházak alatt rejtőznek, és hogy a Shifa alatt parancsnoki központot hoztak létre - ezt a militáns csoport és a kórházi személyzet tagadja.

Gázai egészségügyi tisztviselők szerint négy kórház közelében robbantottak az éjszaka folyamán.

21:14
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Izraeli női aktivisták szerint nem jut elég figyelem a nők ellen elkövetett szexuális erőszak mértékére

Női jogvédő szervezetek azt állítják, hogy jelentős mulasztások történtek a törvényszéki bizonyítékok megőrzésében, amelyek fényt deríthettek volna a múlt hónapban a Hamász támadásai során nők és lányok ellen elkövetett szexuális erőszak mértékére.

A Hamász testkamerával készült felvételei, a közösségi médiába feltöltött anyagok, valamint a civilek és az elsősegélynyújtók által készített fényképek és videók számos október 7-i szexuális támadást és nemi erőszakot dokumentáltak.

Az izraeli nők jogaiért küzdő szervezet szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy ezek az esetek nem kaptak kellő figyelmet sem az izraeli, sem a nemzetközi médiában.

21:40
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

Biztonságos hely a gázai gyerekek számára - videó

A Gázai övezet déli részén található Khan Yunes városában önkéntesek játékokkal és szórakoztató tevékenységekkel igyekeznek a gyerekeket boldoggá tenni.

A gyerekek nagyon boldogan térnek vissza - mondja egy szülő.

Bár ez nem hozza vissza az otthonaikat vagy a szeretteiket, az önkéntesek remélik, hogy a háborús övezetben a játékra szánt idő segít ezeknek a gyerekeknek kilábalni a traumából.

22:34
november 10, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász újabb rakétákat lőtt ki Izraelre

Megszólaltak a szirénák Tel-Avivban és a környező területeken, mivel a Hamász ismét rakétákat lőtt ki Izraelre.

Az eddigi értesülések szerint Tel-Avivban két civil nő szenvedett súlyos sérüléseket.

A hadsereg szerint október 7. óta mintegy 9500 rakétát, rakétát és drónt lőttek ki Izraelre Gázából és más frontokról. Hozzátették, hogy ezek közül 2000-et a légvédelem kilőtt, míg a gázából indított rakéták mintegy 12 százaléka palesztin területen csapódott be.

Az izraeli mentőszolgálat közölte, hogy csapatokat küldtek az érintett területekre.

07:37
november 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az izraeli háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!