Orosz vadászgépeket fogtak el a NATO légterénél, Putyin megérkezett Ukrajnába

Események

conflict war TOPSHOTS Horizontal
Egy ukrán BM-21 Grad rakéta sorozatvető a donyecki fronton
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 419. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
05:59
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:11
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok fokozott erővel támadják Bahmutot

Ukrajna védelmi miniszterének helyettese közölte, hogy az orosz erők fokozták támadásaikat Bahmut városa ellen. Hanna Maliar azt mondta, hogy "a nehéztüzérség és a légicsapások intenzitása megnőtt" Ukrajna donyecki régiójában, a háború legvéresebb összecsapásának színhelyén.

Azt mondta, Oroszország "egyszerűen a földdel teszi egyenlővé Bahmut városának épületeit és építményeit". Szerinte a Moszkva látókörébe tartozó három másik donyecki terület – Liman, Avdijivka és Marinka – elleni támadások sikertelenek voltak.

06:19
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház bírálta a brazil elnököt

A Fehér Ház erősen bírálta Brazília elnökét, amiért az Egyesült Államokat az ukrajnai háború ösztönzésével vádolta. Luiz Inacio Lula da Silva a hétvégi pekingi látogatása végén mondta azt is, hogy az Egyesült Államoknak "el kell kezdenie a békéről beszélni".

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője azt mondta, hogy Lula elnök "az orosz és kínai propagandát erősíti" a kijelentéseivel.

06:46
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Irak szívesen lenne békeközvetítő

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a háború kezdete óta először járt Irakban a diplomáciai támogatás reményében. Bagdad tűzszünetre szólított fel, és felajánlotta, hogy közvetít Ukrajna és Oroszország között a háború befejezése érdekében. Ukrajna vezető diplomatája azonban kitartott amellett, hogy országa nem vesz részt béketárgyalásokon, hacsak Oroszország nem vonul ki területéről.

Bagdadnak "van tapasztalata azokkal az országokkal folytatott kommunikációban, amelyek között feszültség uralkodik", és "kész a béke szolgálatába állni" - mondta Fuad Husszein iraki külügyminiszter. Kuleba azonban azt mondta, hogy bár Ukrajna Irakot "olyan országnak tekinti, amely képes hidakat építeni", fontos megjegyezni, hogy "Ukrajna békét akar, Oroszország pedig háborút".

07:15
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők csapást mértek Szeverszkre

Az orosz hadsereg csoportos támadást indított az ukrán erők ellen a Szeverszk régióban. Az ellenség súlyos veszteségeket szenvedett élő erőben és felszerelésben egyaránt – mondta Ivan Bigma, a Yug csoport sajtóközpontjának vezetője a RIA Novosztyinak.

Novomihajlovka, Marinka, Karlovka, Avdejevka és Marijinka területét érték el az orosz rakéták és lövedékek.

07:38
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. április 17-én az ukrán-magyar határszakaszon 4326 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5698 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül 34 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

08:04
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Életekbe kerül a fegyverszállítmányok késése

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi videójában arról beszélt, hogy sürgős fegyversegélyt kell nyújtani országának. „Nagyon fontos ezt megérteni, valahányszor azt halljuk, hogy a megígért fegyverszállítás késik, minden alkalommal kétségek merülnek fel az Ukrajnának szánt fegyverek típusával vagy hatékonyságával kapcsolatban... eközben pedig ukrán katonák halnak meg a csatatéren" – mondta.

Az elnök a közelgő Ramstein biztonsági találkozóra való felkészülésről is beszélt, mondván, Ukrajna „szilárd, megalapozott döntésekre számít, amelyek megfelelnek a csatatéren jelentkező kilátásoknak".

08:28
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Herszonba ment Vlagyimir Putyin

Látogatást tett a Dnyepr csapatcsoport főhadiszállásán, Herszon megyében Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint az államfő fogadta Mihail Tyeplinszkij vezérezredes, az orosz légideszant erők parancsnoka, Oleg Makarevics vezérezredes, a Dnyepr csapatcsoport parancsnoka és más katonai vezetők jelentését.

08:55
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz vadászgépeket fogtak el a NATO légterének közelében

A német légierővel közös küldetésben a brit légierő Typhoon repülőgépei elfogtak két orosz vadászgépet és egy hírszerző repülőgépet, amelyek a NATO légterének közelében repültek a Balti-tenger felett.

A hírszerző gép Oroszország szárazföldi részéből a Lengyelország közelében fekvő kalinyingrádi enklávéba repült. Két kalinyingrádi bázisú orosz vadászgép fogadta, amelyek dél felé repültek vele, át az észt repülési övezet északnyugati területén.

A brit és a német vadászok végigkísérték a gépeket a területen, mielőtt átadták volna a svéd légierőnek. A két ország légiereje egymás mellett dolgozik az Azotize hadművelet részeként, hogy megvédje a NATO határának keleti szárnyát.

09:08
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán miniszter tárgyal Törökországban a gabonaegyezményről

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter Törökországba látogat, hogy megvitassa a gabonamegállapodás helyzetét, amely lehetővé teszi több ukrán fekete-tengeri kikötőből a gabona biztonságos háborús exportját.
A török védelmi minisztérium közölte, hogy Kubrakov a közép-törökországi Kayseri városában találkozik Hulusi Akar török védelmi miniszterrel.
Ukrajna bejelentette, hogy leállhat a gabonaegyezmény, miután Oroszország blokkolta a résztvevő hajók ellenőrzését a török vizeken.
Az ENSZ közvetítésével kötött fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást a múlt hónapban 60 napra meghosszabbították, de Oroszország jelezte, hogy nem járul hozzá a további meghosszabbításhoz, hacsak a Nyugat el nem távolítja az orosz gabona- és műtrágyaexport akadályait.

09:39
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Kamikaze drónnal szerelik fel az oroszok a Marker harci robotot

A mintegy három tonnás Marker harci robot egy kis méretű „BAS-80" kamikaze drónnal lesz felfegyverezve, amelyet kifejezetten erre a platformra terveztek – mondta a RIA Novosztyinak Jevgenyij Dudorov, a gépeket fejlesztő cég, az NPO Androidnaya Tekhnika ügyvezető igazgatója.

Az egyelőre robbanófej nélküli tesztek során a drón indításának, vezérlésének és nagy pontosságú célba juttatásának technológiáin dolgoznak a szakemberek.

A BAS-80 tömege robbanófej nélkül 1,7 kilogramm, potenciálisan 600 grammos robbanófejjel szerelhetik fel. A repülési hatótávja 30 kilométer, a repülésben eltöltött idő legfeljebb 18 perc lehet.

10:04
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Így érkezett Putyin Herszonba - videó

Mint azt korábbi bejegyzésünkben írtuk, a részben orosz kézben lévő herszoni régióban tett látogatást az orosz elnök, ahol a katonai parancsnokok beszámoltak a herszoni és a zaporizzsai hadműveletekről.

10:53
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Öt települést lőttek Szumi megyében

Az ukrán katonai vezetés közölte, hogy az orosz csapatok öt települést lőttek Szumi megyében. Velyka Piszarivka, Bilopillia, Salihinye, Szeredjna-Buda és Hlukhiv közösségeket vették célba összesen több mint 100 tüzérségi és gránátvetős csapással. Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés.

11:27
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Vallott két Wagner-zsoldos

Az orosz erők 80 840 háborús és agressziós bűncselekményt követtek el Ukrajnában a mindent átható orosz háború kezdete óta – közölte az ukrán főügyészség.

Két volt Wagner-zsoldos az orosz ellenzéki médiának arról beszélt, hogy parancsot kaptak, öljenek meg bárkit, ne ejtsenek hadifoglyokat sem. „Parancsot kaptunk, hogy takarítsunk fel és semmisítsünk meg mindenkit Soledarban és Bahmutban. 150 Wagner-harcossal jöttünk, akik mindenkit megöltek – nőket, férfiakat, időseket és gyerekeket, köztük kicsiket, ötéveseket is" – mondta Azamat Uldarov egykori Wagner-zsoldos.

12:01
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Fokozza a támadások erejét az orosz hadsereg Bahmutban

Az orosz haderő fokozza a bombázásokat, légicsapásokat Bahmutban – jelentette kedden az ukrán szárazföldi erők parancsnoka. Olekszandr Szirszkij tábornok azt mondta, az oroszok minden áron el akarják foglalni a várost, de eközben jelentős veszteségeket is szenvednek.

A Wagner zsoldoscsoport vezetője korábban azt mondta, harcosai a város több mint 80 százalékát ellenőrzik.

12:30
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Kétezer ukrán hadifogoly lett újra szabad - videó

Az invázió kezdete óta több mint 2000 ukrán katona tért vissza a fogságból – írta Volodimir Zelenszkij hivatalos Telegram-csatornáján.

Február 24-e óta Ukrajna 2235 ukrán férfit és nőt hozott vissza az orosz fogságból. Mindenkire emlékezünk. Mindenkit vissza fogunk hozni – írta az elnök.

13:30
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Fellebbez a letartóztatott amerikai újságíró

Fellebbez letartóztatása és őrizetbe vétele ellen a Wall Street Journal riportere, Evan Gershkovich - írja a Reuters. Az újságírót kémkedéssel vádolják.

Egy orosz bíróság kedden tárgyalja meg Gershkovich panaszát, amelyet az ellen a döntés ellen nyújtott be, hogy a Lefortovo börtönben tartják őrizetben, amíg az ügyet kivizsgálják.

A meghallgatás alapvetően eljárási jellegű, és arról szól, hogy hogyan kell őrizetben tartani Gercskovicsot, amíg a tárgyalásra vár, nem pedig a vádak lényegéről, mivel a nyomozók még mindig dolgoznak az ügy részletein.

14:09
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Továbbra sem indult újra a fekete-tengeri gabonaszállítás

Ukrajna szerint valótlan az orosz állítás, hogy a fekete-tengeri gabonaszállítások újraindultak. Az ukránok szerint Oroszország tegnap másodszor is leállította a kikötőbe való visszatérésre váró ukrán hajók ellenőrzését. Az ellenőrzéseket ma még nem folytatták.

14:59
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Még több katonát küldhetnek az oroszok Bahmutba

Oroszország valószínűleg csapatokat csoportosít át a donyecki szektorból Bahmutba – jelentette a brit védelmi minisztérium.

15:38
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Románia is letiltathatja az ukrán gabonaimportot

Románia kormányzó Szociáldemokrata Pártja (PSD) közölte, hogy kérni fogja a koalíciós kormányt, hogy hagyjon jóvá egy sürgősségi rendeletet, amely az ukrán gabonaimport ideiglenes tilalmát lépteti életbe, tükrözve a közép- és kelet-európai országok hasonló lépéseit.

Hétfőn Szlovákia -Lengyelországhoz és Magyarországhoz csatlakozva - megtiltotta az Ukrajnából származó gabonaimportot.

16:03
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyel-ukrán tárgyalás a gabonatranzitról

Lengyelország és Ukrajna kedden kora reggel folytatta a tárgyalásokat, hogy megpróbálják újra megnyitni az élelmiszer- és gabonatranzitot - mondta a lengyel mezőgazdasági miniszter a PR1 közszolgálati rádióállomásnak.

A két ország hétfőn tárgyalásokat folytatott a közép-kelet-európai országok által bevezetett tilalmakról, amelyek célja, hogy megvédjék gazdáikat az olcsóbb ukrán gabona beáramlásának hatásaitól.

16:36
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a francia tankok Ukrajnába – videó

A francia AMX-10-esek érkezését az ukrán védelmi miniszter jelentette be. „Mesterlövészpuska gyors kerekeken" – dicsérte a miniszter az új tankokat.

18:54
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Kínai védelmi miniszter: Új szintre lép Peking és Moszkva katonai együttműködése

Új szintre emelve fejleszti a katonai és haditechnikai együttműködését Peking és Moszkva - jelentette ki Li Sang-fu kínai védelmi miniszter az orosz hivatali partnerével, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel kedden folytatott moszkvai találkozóján.

Kína és Oroszország fegyveres erői feltétlenül végrehajtják az államfők által kötött megállapodásokat, és előmozdítják a katonai és a haditechnikai együttműködést, valamint a katonai kereskedelmet Kína és Oroszország között. Ezeket mindenképpen új szintre fogjuk emelni - mondta Li.

"Védelmi miniszteri kinevezésem után az első látogatásom éppen Oroszországba vezetett, hogy a külvilág számára demonstrálja a kínai-orosz kapcsolatok fejlettségének magas szintjét, és megmutassa a szilárd elszántságot a kínai és orosz fegyveres erők közötti stratégiai együttműködés megerősítésére" - tette hozzá.

A kínai miniszter nagy jelentőséget tulajdonított annak, hogy személyesen fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Sojgunak megköszönte, hogy a kinevezése után tőle kapta az első gratulációt. Kifejezte meggyőződését, hogy kettejük között jó munka- és személyes kapcsolat fog kialakulni.

19:34
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Svájc továbbra sem hajlandó Ukrajna katonai támogatására

Svájc továbbra sem hajlandó katonai támogatást nyújtani az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának, közvetett módon sem - jelentette ki Alain Berset szövetségi elnök kedden Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után.

A svájci elnök a német kormányfővel tartott tájékoztatóján a Gepard típusú német légvédelmi harcjárműhöz Svájcban gyártott lőszerek Ukrajnába juttatása körüli vitáról kérdésre válaszolva kijelentette, hogy hazája továbbra is tartja magát a semlegességhez, ami azt jelenti, hogy egyik félnek sem nyújt katonai támogatást.

Nem lehet elvárni egy országtól, hogy megszegje saját törvényeit - húzta alá Alain Berset. Hozzátette, hogy az ország hitelességének fenntartásához is elengedhetetlen a törvényekben rögzített kötelezettségvállalások teljesítése.

20:06
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Bekérették az orosz külügyminisztériumba az amerikai, a brit és a kanadai nagykövetet

Bekérették az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada nagykövetét az orosz külügyminisztériumba - közölte az orosz diplomáciai tárca kedden.

"Az Oroszország belügyeibe való durva beavatkozással és a diplomáciai státuszukkal összeegyeztethetetlen tevékenységgel kapcsolatban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada nagykövetét beidézték a külügyminisztériumba" - áll a közleményben.

A minisztérium egyéb részletet nem közölt. A három misszióvezető hétfőn a 25 évi szabadságvesztésre ítélt Vlagyimir Kara-Murza ellenzéki politikus és újságíró szabadon bocsátását követelte a moszkvai városi bíróság lépcsőjén.

A 41 éves, orosz-brit kettős állampolgárságú Kara-Murzát hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások terjesztése címén ítélték el.

20:53
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Fokozták az orosz erők a Bahmut elleni tüzérségi támadásokat

Fokozták az orosz erők a kelet-ukrajnai, Donyeck megyei Bahmut elleni tüzérségi támadásokat és légicsapásokat kedden - közölte Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

Szavai szerint az oroszok "éppen porig rombolják" a várost. Hozzátette: a helyzetet pillanatnyilag ellenőrzés alatt tartják, az orosz csapatok jelentős veszteségeket szenvednek el, az ukrán erők képesek érezhetően csökkenteni az orosz támadások erejét.

Szirszkij tájékoztatása szerint más frontokon - Kupjanszknál és Limannál - is sikerrel vertek vissza több orosz előrenyomulási kísérletet.

21:44
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Szemlét tartott az orosz erők parancsnokságán Herszon megyében Vlagyimir Putyin

Látogatást tett a Dnyepr orosz csapatcsoport főhadiszállásán Herszon megyében Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint az államfő fogadta Mihail Tyeplinszkij vezérezredes, az orosz légideszant erők parancsnoka, Oleg Makarevics vezérezredes, a Dnyepr csapatcsoport parancsnoka és más katonai vezetők jelentését a Herszon és a Zaporizzsja megyei harci helyzetről.

Fontos számomra meghallgatni, hogy hogyan vélekednek önök a helyzet alakulásáról, önöket meghallgatni, információcserét folytatni - mondta Putyin a látogatásról készült, az orosz televíziókban bemutatott videófelvételen.

Külön kiemelte, hogy Tyeplinszkij a vezérkari főnök és a védelmi miniszter megbízásából huzamosabb ideje tartózkodik a fronton, és nagyon részletes jelentést készített. Ezt, mint mondta, a védelmi tárca és a vezérkar nagyra értékelte.

23:01
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz ágyúzás érte Herszon városát

Kilenc ember megsérült és egy ember meghalt a dél-ukrajnai Herszon központi piacát ért orosz ágyúzás következtében - írja a Kyiv Independent.

23:44
április 18, 2023
Vágólapra másolva!

Litvánia hét szakaszban javasol szankciókat bevezetni a Roszatom ellen

Litvánia azt javasolja az Európai Uniónak, hogy hét szakaszban vezessen be szankciókat a Roszatom orosz állami atomenergetikai nagyvállalat ellen, miután több uniós tagország ellenezte a korlátozások egyidejű bevezetését - közölte Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter kedden újságíróknak nyilatkozva.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Vilnius nem szándékozik elállni attól a javaslatától, hogy vezessenek be szankciókat a Roszatom ellen. "Nem lépünk vissza, kompromisszumot keresünk" - mondta a TASZSZ jelentése szerint.

06:30
április 19, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!