Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ukrajna intenzíven támadja az orosz határmenti településeket, súlyos csapás ért egy orosz üzemanyagraktárat

Események

Ukrajna, háború, aknavető
A 24. gépesített dandár ukrán katonája egy 120 mm-es aknavetővel készül lőni egy orosz állás felé a frontvonalon, Donyeck régióban
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 833. napjáról.

 

04:30
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:35
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. június 04-én az ukrán-magyar határszakaszon 5092 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4532 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 33 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:39
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Sorsdöntő hetek előtt állunk

Az ukrán elnök szerint a következő hetek eseményei nemcsak a nyarat, de az egész évet is meghatározhatják Ukrajna számára. Itt elsősorban a közelgő békecsúcsra gondolt, de ugyanilyen hangsúlyos Ukrajna fronton elfoglalt pozíciója, az ország kapcsolata az EU-val, a fegyverszállítások, valamint a hazai termelés kibővítése is.

05:31
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Drónok mentették meg a frontot

"Ebben a háborúban bebizonyosodott – és különösen a harcosaink által –, hogy a drónok előnyt jelenthetnek és segíthetnek visszaszerezni a kezdeményezést. Amíg partnereink tüzérségi utánpótlására vártunk, az FPV drónok gyakorlatilag megmentették a frontvonalat. Nagy hatótávolságú drónjaink pedig bebizonyították, hogy Ukrajna képes velük csapást is mérni. Köszönöm mindenkinek, aki ezért a különleges ukrán erőért dolgozik – azért, hogy a fronton lévő harcosaink rendelkezzenek a szükséges drónokkal" - mondta napi videójában az ukrán elnök, aki szerint tovább kell növelni a hazai dróngyártási kapacitásokat.

06:22
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Donyeckre összpontosít

Volodimir Zelenszkij szerint az orosz erők fő tűzerejüket a keleti donyecki régióra összpontosítják, nem pedig az északkeleti Harkovra, ahol a múlt hónapban támadást indítottak. 
A brit védelmi minisztérium szerint a Donyeck városától északra és nyugatra fekvő Avdijivka-Pokrovszk szektor „maradt az orosz erők valószínűsíthető fő erőfeszítése az elmúlt 72 órában”.

07:09
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Kényszerű áramszünet

Az Ukrenergo állami áramszolgáltató kedden kényszerű áramszünetet vezetett be több régióban, köztük a fővárosban, Kijevben, valamint a frontvonalban lévő donyecki és harkovi régiókban. Orosz rakéta- és dróntűz, köztük egy hétvégi nagy támadás megrongálta Ukrajna energiahálózatait. A helyreállítási munkálatok elengedhetetlen része az áramszünet.

08:10
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

76 légitámadás egy hónap alatt

A régió fővárosának és az ország második legnépesebb városának számító Harkov ukrán polgármestere azt mondta, hogy Oroszország májusban 76 légitámadást intézett a város ellen, csaknem háromszor annyit, mint áprilisban.

08:37
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Macron-Zelenszkij találkozó lesz Párizsban

Emmanuel Macron francia elnök pénteken Párizsban fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. „Mivel az orosz csapások fokozódnak a fronton és az energiainfrastruktúra ellen, a két elnök a helyszínen tárgyalni fog a helyzetről” – közölte az Élysée-palota. A találkozóra a D-napi megemlékezések után kerül sor. Zelenszkij beszédet mond a francia nemzetgyűlésben is.

09:35
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Lavrov: A franciák legális célpontok

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az Ukrajnában lévő francia katonai kiképzők „törvényes célpontjai” lesznek az orosz fegyveres erőknek.
Ukrajna legfelsőbb parancsnoka a múlt héten írta alá azokat a papírokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a francia katonai oktatók hamarosan beléphessenek az ukrán kiképzőközpontokba.
Franciaország elnöke, Emmanuel Macron a múlt héten kijelentette, hogy nem kommentálja a „híreszteléseket vagy a meghozható döntéseket”. Közölte, hogy a héten a D-nap 80. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezések során részletesebben kifejti Franciaország támogatását.

10:10
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Moszkva: Abszurd a svájci béketárgyalás

A Kreml szerint a Svájcban tíz nap múlva sorra kerülő békecsúcs abszurd, mivel Oroszországot nem hívták meg. Moszkva állítása szerint az összejövetelnek nincs is egyértelmű célja.
Ukrajna szerint több mint 100 ország és szervezet vállalta, hogy részt vesz a június 15-16-i csúcson, amelyre egy alpesi üdülőhelyen kerül sor Luzern közelében.
Kijev itt a tartós béke keretét akarja megteremteni, és egy ütemtervet meghatározni Oroszországnak a folyamatban való esetleges részvételéhez. Kijev ugyanakkor úgy döntött, nem hívja meg Oroszországot, mert nem bízik Moszkvában.
Kína, amely az elmúlt időszakban egyre közelebb került Oroszországhoz, szintén távol marad.

10:52
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Lengyel gazdák tiltakoznak a határon

Az Ukrajnából érkező mezőgazdasági import miatt lengyel gazdák újraindították tiltakozó blokádjukat az ukrán határátkelőknél. Megakadályozzák, hogy teherautók elhagyják Ukrajnát. Arra panaszkodnak, hogy az ukrán termékek egyenlőtlen versenyt teremtenek, különösen, amióta az EU 2022-ben feloldotta a vámokat.
A terményimport körüli viták kiélezték Varsó és Kijev viszonyát, mindkét ország ugyanis jelentős mezőgazdasági termelő. Lengyelország 2023-ban megtiltotta számos termék importját Ukrajnából, beleértve a gabonát, a kukoricát és a repcét.

11:40
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Figyelmeztetés az amerikai cégeknek

Különösen az amerikai vállalatoknak kell nagyobb figyelmet fordítaniuk ellátási láncaikra annak biztosítására, hogy ne legyenek bűnrészesek az Ukrajnával kapcsolatos szankciók Oroszország általi kijátszásában – mondta a CNBC-nek Wally Adeyemo, amerikai pénzügyminiszter-helyettes.

Kiemelte a mikroelektronika és a szerszámgépek gyártóinak felelősségét, de fontosnak nevezte a szállítmányozók és a pénzintézetek kapcsolatait is az "aggodalomra okot adó országokban".

12:46
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisített Shahed drónok

Az ukrán erők június 5-én éjjel 27 Shahed típusú drónból 22-t lelőttek – közölte a légierő reggeli frissítésében. 
 

13:23
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétafenyegetést jelentettek be egész Ukrajnában

Országos rakétafenyegetést jelentettek be, miután az ukrán légierő jelentette, hogy 2024. június 5-én felszállt egy MiG-31K repülőgép. A MiG-31K Kinzhal ballisztikus rakéták hordozója, amelyet Oroszország Ukrajna megtámadására használ. 
 

14:00
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna HIMARS-rakétákkal csapott le Belgorodra

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) HIMARS MLRS-t használtak a belgorodi régió megtámadására - jelentette Jegor Csernev, a Verhovna Rada nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó bizottságának elnökhelyettese.

A helyettes kijelentette, hogy a HIMARS-okat állítólag a Belgorod régióban található orosz S-300-as és S-400-as légvédelmi rendszerek ellen használták. 

14:42
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna megerősítette pozícióit

A washingtoni kormányzat azt állítja, hogy Kijevnek több kulcsfontosságú területen sikerült megerősítenie pozícióját az Ukrajnába irányuló amerikai fegyverszállítások újraindítása következtében - közölte Jake Sullivan amerikai elnöki nemzetbiztonsági asszisztens.

Április végén Joe Biden elnök aláírta az Egyesült Államok Kongresszusa által jóváhagyott törvénycsomagot Ukrajna, Izrael és Tajvan fegyverszállításának újraindításáról. A csomag volumene 95 milliárd dollár volt, 61 milliárd dollárt tartalmaz Kijev számára. Közvetlenül azután, hogy az államfő aláírta ezeket a törvényjavaslatokat, a Pentagon bejelentette, hogy egymilliárd dollár értékben fegyvereket és felszereléseket küld Ukrajnának. Ezután Washington a következő fegyvert 400 millió dollár értékben utalta ki Kijevnek.

15:27
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Romlik az ukrán energiarendszer helyzete

Az ukrán energiarendszer helyzete június eleje óta romlott - mondta Volodimir Kudrickij, az ukrán állami hálózatüzemeltető, az Ukrenergo vezetője június 4-én a nemzeti televízióban.

Az ukrán energiarendszer szisztematikus megsemmisítése Oroszország által azt jelenti, hogy télre az ukránok a nap "döntő többségében" áram nélkül maradhatnak - írta június 5-én a Financial Times (FT) névtelenséget kérő ukrán tisztségviselőkre hivatkozva.

16:30
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Harkovban

Robbanások történtek Harkovban egy légitámadás közepette – jelentette szerdán az RBC-Ukraine ukrán ügynökség.

Az ukrán digitális átalakítási minisztérium online térképe szerint légiriadót rendeltek el Harkov régióban.

„Robbanások történtek Harkovban” – áll az ügynökség Telegram csatornáján közzétett üzenetben.

17:19
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Ismét amerikai drónt észleltek a Fekete-tenger felett

A Flightradar24 adatai szerint a Fekete-tengeren, mintegy 250 kilométerre Jaltától repül a Forte12 hívójelű amerikai RQ-4B Global Hawk stratégiai felderítő drón.

A repülőgépek mozgásának valós idejű nyomon követését lehetővé tevő portál szerint a drón kedden egy szicíliai légibázisról szállt fel, és a Fekete-tenger térségébe tartott.

Az RQ-4B egy pilóta nélküli légi jármű, amelyet felderítésre és megfigyelésre terveztek. Több mint 30 órán keresztül képes nagy magasságban repülni.

18:38
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Magyar egészségügyi segélycsomagot adtak át Ukrajnának

Magyarország 37,2 millió forint értékű egészségügyi felszereléseket juttatott el Ungvárra a kormány döntése alapján a készleten lévő tartalékokból, az ottani kórházban kezelt sebesült katonák gyógykezelésére.  

A lélegeztetőgépeket, fecskendős infúziós pumpákat és injekciós gyógyszereket tartalmazó szállítmányt Bacskai József ungvári magyar főkonzul adta át a megye vezetőinek, illetve a Novák Endre megyei klinikai kórház főorvosának.

A diplomata elmondta, hogy idén késő tavasszal kért Magyarországtól egészségügyi felszereléseket a hadseregnek Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója, és Magyarország kormányának döntése értelmében a tartalékalapból kielégítették ezt az igényt.

19:12
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Kibertámadást hajtott végre Ukrajna orosz célpontok ellen

Az ukrán katonai hírszerző ügynökség (HUR) állt egy nagyszabású kibertámadás mögött, amely „megbénította” több orosz minisztérium és vállalat munkáját - mondta az ügynökség egyik forrása a Kyiv Independentnek június 5-én.

20:05
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Lettország ittas vezetőktől elkobzott járműveket küld Ukrajnába

Ittas vezetőktől elkobzott járműveket küld Lettország Ukrajnába, hogy ilyen módon is segítse Kijevet az Oroszországgal szemben vívott háborúban.

A lett rendőrség által lefoglalt járműveket felújítják és átfestik, ezt követően pedig az ukrán hadsereg rendelkezésére bocsátják. Minden hétvégén 30-40 autót juttatnak el Ukrajnába a lett kormány által is jóváhagyott projekt keretében - mondta el Reinis Poznaks, a szállítmányokat koordináló Agendum szervezet alapítója.

Lettországban 2022 vége előtt az ittas vezetés csak pénzbírságot vont maga után, de azóta szigorították a vonatkozó jogszabályokat, és már börtönbüntetéssel is sújtható az, aki alkoholfogyasztás után ül volán mögé, és a hatóságok az ittas vezető járművét is elkobozzák.
    

Az Agendum aktivistái által Ukrajnába szállított járművek nagyjából fele ittas vezetőktől elkobzott autó, más járműveket pedig az ukrán üggyel szimpatizáló adományozók vagy cégek ajánlottak fel. Eddig a szervezet 1500 elkobzott jármű átadását biztosította.
 

20:54
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán idegenlégió fegyverraktárainak megsemmisítéséről tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Orosz légi és tüzérségi csapások semmisítettek meg az ukrán Horticja hadműveleti-stratégiai csoporthoz és az idegenlégióhoz tartozó fegyver- és hadfelszerelés-raktárokat - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán hatból öt frontszakaszon előrenyomult, és 12 ukrán ellenrohamot vert vissza, közülük hetet Harkov megyében. A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek csaknem 1600 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén.

A védelmi minisztérium a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett három harckocsit, 12 páncélozott harcjárművet, köztük egy amerikai Strykert, két amerikai M113-as páncélozott szállítójárművet, egy amerikai M109-es Paladin és egy német Panzerhaubitze 2000-es önjáró, valamint négy amerikai M777-es és egy M198-as vontatott tarackot, HIMARS és Vilha sorozatvetők tíz rakétáját, két francia HAMMER irányított légibombát, két Patriot légvédelmi rakétát, továbbá 55 drónt.

21:22
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszországban lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Oroszországban lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése áprilisban éves szinten, és történelmi mélypontra csökkent a munkanélküliség.

Az orosz statisztikai hivatal szerdán azt közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedése 8,3 százalékra mérséklődött áprilisban éves szinten a márciusi 11,1 százalékos bővülést követően. Elemzői várakozások átlagában kevésbé lassuló, 9 százalékos növekedés szerepelt áprilisra.

Az idei négy hónapban 9,9 százalékkal nőtt az orosz kiskereskedelmi forgalom a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
    

Áprilisban éves összevetésben 6 százalékkal nőtt az élelmiszerek, beleértve az italok és dohánytermékek kiskereskedelmi forgalma, szemben a márciusi 7,8 százalékkal. A nem élelmiszerek kiskereskedelmi forgalomnövekedése 10,5 százalékra lassult a márciusi 14,4 százalékról.

21:47
június 05, 2024
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin szerint az ukrán veszteség ötszöröse az oroszénak

Ukrajna visszatéríthetetlen veszteségei "a különleges hadművelet" során ötször nagyobbak, mint Oroszországéi - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a külföldi hírügynökségek vezetőivel szerdán Szentpéterváron tartott találkozón.

 "Ha a visszatéríthetetlen veszteségekről, a nem visszatéríthető veszteségekről beszélünk, akkor az arányuk - egy az öthöz" - mondta Putyin, aki szerint az ukrán hadsereg havonta mintegy 50 ezer embert veszít.

Úgy vélte, hogy az Ukrajnában megkísérelt totális mozgósítás éppen ezzel függ össze.
 

04:35
június 06, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről