Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 940. napjáról.

 

21:32
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Szergej Lavrov: Oroszország nem akar atomháborút

Oroszország nem akar atomháborút, s nem tartja helyénvalónak az arról szóló vitákat, hogy "mikor kell megnyomni a piros gombot" - jelentette ki pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Sky News Arabia televíziónak adott interjújában.

Az orosz diplomácia vezetője mindemellett kiemelte, hogy Oroszországnak vannak olyan fegyverei, "amelyek komoly következményekkel bírnának a kijevi rezsim gazdái számára". "Megvannak ezek a fegyverek. Mégpedig teljes harckészültségben" - tette hozzá.

21:09
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: A győzelmi terv olyan döntésekre épül, amelyeket a partnereknek december előtt kell meghozniuk

Az ukrán "győzelmi terv" olyan döntésekre épül, amelyeket a partnerországoknak októbertől decemberig kell meghozniuk - jelentette ki Volodimir Zelenszkij pénteken Kijevben, Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tartott közös sajtótájékoztatójukon.

Az ukrán elnök leszögezte, hogy nem akar ettől több részletet nyilvánosságra hozni, mielőtt megbeszélné a tervet Joe Biden amerikai elnökkel, akivel a tervek szerint a jövő héten találkozik.

"A tervvel kapcsolatos döntések nagyrészt konkrétan tőle függnek. Más szövetségesektől is, de vannak pontok, amelyek kifejezetten az Egyesült Államok akaratán és támogatásán múlnak. Nagyon remélem, hogy támogatni fogja ezt a tervet" – mondta Ukrajna elnöke. Hangsúlyozta, hogy a terv megvalósítása gyors döntéseket igényel a partnerektől. "Hiszünk abban, hogy ha ezek a döntések megszületnek, a terv működni fog" - magyarázta.


 

20:13
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Gyengülnek az oroszok a donyecki régióban

Volodimir Zelenszkij szerint az ukrán erők csökkentették az orosz csapatok potenciálját a donyecki régióban, így azok nem fognak tudni támadni a területen – írja a Sky News. 

Az ukrán elnök szerint a helyzet továbbra is "kritikusan nehéz, minden nap kemény csaták zajlanak" a keleti front két, a legtöbb orosz támadásnak kitett részén, Pokrovszk és Kurakhove városok közelében.

19:04
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország eltalált egy lőszerraktárat

Az orosz hadsereg támadást indított az odesszai kikötő ellen. Nyikolajev földalatti koordinátora, Szergej Lebegyev a RIA Novosztyinak azt mondta, a csapás egy lőszerraktárat ért – írja a lenta.ru. 

Áldozatokról egyelőre nincs információ.

18:04
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Itt van Zelenszkij új bejelentése

Volodimir Zelenszkij 2024-ben véget akar vetni a háborúnak. Ezt az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel közös sajtótájékoztatóján mondta az ukrán elnök pénteken Kijevben.


 

17:08
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétacsapás érte Odesszát

Rakétacsapást mért Oroszország pénteken a dél-ukrajnai Odesszára, az eddigi adatok szerint négyen sebesültek meg, károk keletkeztek a kikötői infrastruktúrában és kereskedelmi hajóban - közölte Oleh Kiper, a megye kormányzója.

Egy Iszkander-M típusú orosz rakéta roncsai rongálták meg a kikötőt és a karib-tengeri Antigua zászlója alatt közlekedő hajót. Az ukrán légierő közlése szerint péntekre virradóra az orosz erők több rakétával és hetven kamikaze drónnal támadták Ukrajnát, a légvédelem 61 ellenséges drónt és egy rakétát semmisített meg - tájékoztatott az MTI.

16:58
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb német segély

A Reuters pénzügyminisztériumi információi szerint Németország közel 400 millió euró további katonai segélyt kíván jóváhagyni Ukrajnának a 2024-re előirányzott mintegy 8 milliárd eurón felül.


 

14:13
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Körbevették az ukránokat Ugledárnál

A Lenta szerint az orosz hadsereg bekerítette az Ugledar városát védő ukrán csapatokat. A jelentés szerint a város körül elhelyezkedő, stratégiailag fontos területeket, illetve a magaslati pontokat is az orosz hadsereg tartja ellenőrzés alatt. 

13:59
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ennyi pénzt küldtek a britek Ukrajnának

A londoni külügyminisztérium pénteken ismertetett összegzése szerint megközelítette a 13 milliárd fontot az Ukrajnának nyújtott brit katonai és gazdasági segélyek értéke.

A tárca által összeállított részletes kimutatás szerint a háború kezdete óta Nagy-Britannia eddig 7,8 milliárd font (3670 milliárd forint) katonai segítségben részesítette Ukrajnát. A nem katonai jellegű segítségnyújtás értéke 5 milliárd font (2350 milliárd forint), vagyis Nagy-Britannia a háború eddigi időszakában 12,8 milliárd font (több mint hatezer milliárd forint) értékben segélyezte Ukrajnát.

A brit külügyminisztérium ismertetése szerint London a 2024-2025-ös pénzügyi évben további 3 milliárd font katonai segítséget nyújt az ukrán fegyveres erőknek, és kötelezettséget vállalt arra, hogy a 2030-2031-es pénzügyi évig is minden évben 3 milliárd font értékű katonai támogatást ad Ukrajnának.

13:10
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Indiai fegyverek kerültek Ukrajnába

Indiai fegyvergyártók által értékesített tüzérségi lövedékeket irányítottak át Ukrajnába az európai vásárlóik, és Újdelhi nem avatkozott be a kereskedelem leállítása érdekében Moszkva tiltakozása ellenére sem – állítja 11 indiai és európai kormány- és védelmi ipari tisztviselő, valamint a Reuters kereskedelmi elemzése. A források és a vámügyi adatok szerint több mint egy éve történt lőszerszállítás Ukrajna Oroszország elleni védelmének támogatására.

12:27
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Észak-Koreát is érintő szankciók

Az Egyesült Államok szankciókat vezetett be egy öt csoportból és egy magánszemélyből álló hálózat ellen, amiért lehetővé tette az Oroszország és Észak-Korea közötti kifizetéseket Moszkva ukrajnai háborújának és Phenjan fegyverprogramjának támogatására - közölte a Pénzügyminisztérium. Az Egyesült Államok és Ukrajna, valamint független elemzők szerint Phenjan azzal segíti Oroszországot, hogy rakétákat szállít Moszkva gazdasági és egyéb katonai segítségéért cserébe.

11:42
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Elon Musk letilthatta Kadirov Cybertruckját

Ramzan Kadirov, az Oroszországi Csecsen Köztársaság befolyásos vezetője azzal vádolta Elon Muskot, hogy letiltatta a Tesla Cybertruckot, amelyet állítása szerint a múlt hónapban kapott a milliárdostól.

Kadirov, aki több mint 17 éve vasököllel kormányozta Csecsenföldet, augusztusban osztott meg egy videót, amelyen az elektromos járművön körbe-körbe járkált, és a tetejére egy géppuskát szereltek fel. Kadirov azt mondta, hogy Musktól kapta a járművet, amit a Tesla tulajdonosa hazugságnak nevezett a közösségi média platformján.

„Most, nemrég, Musk távolról letiltotta a Cybertruckot” – mondta Kadirov a Telegram-fiókjában. Állításait független forrás tudta ellenőrizni.

10:57
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Humanitárius jogsértés

Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziója szerint az elektromos hálózat elleni orosz támadások valószínűleg megsértették a humanitárius jogot. A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint Ukrajnában a kritikus téli hónapokban a villamosenergia-ellátás hiánya elérheti a várt csúcsigény körülbelül egyharmadát.

10:22
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán veszteségek

Ukrajna ritkán nyilatkozik a csatatéren bekövetkezett halálesetek számáró. Februárban Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta, hogy 31 ezer ukrán katonát öltek meg, de az amerikai hírszerzésen alapuló becslések nagyobb veszteségekre utalnak - írja a BBC elemzése.

08:19
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek

A BBC által elemzett adatok szerint mostanra több mint 70 ezren haltak meg Ukrajnában, akik harcoltak az orosz hadseregben.
A BBC Russian és a Mediazona független weboldal összegyűjtötte a hivatalos jelentéseket és a hozzátartozók nyilvánosan megosztott információit. 70 112 embert azonosítottak, de a tényleges szám jóval magasabb. Egyes családok nem osztják meg nyilvánosan hozzátartozóik halálának részleteit és az elemzésből hiányoznak a nem ellenőrizhető halálesetek is, ahogy nincs adat az oroszok által megszállt Donyeckben és a kelet-ukrajnai Luhanszkban elesettek számáról sem.

07:46
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Tárgyalások az EU-val

Az energetikai problémák megoldása, a fegyverszállítás és a fegyverek gyártása mellett az uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítása lesz majd a téma a Washingtonból visszatérő Zelenszkij elnök és Ursula vonder Leyen, az Európai Bizottság elnöke közti tárgyaláson.
Az ukrán államfő szerint véglegesíteni kell annak az 50 milliárd eurós hitelnek a kiutalási mechanizmusát is, amire az EU-ban zárolt orosz vagyon haszna szolgál fedezetül.

06:41
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij Amerikába utazik

A jövő héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Államokba látogat. Beszédet mond az ENSZ Közgyűlésén, találkozik az amerikai védelmi- és energiavállalatok, valamint az ukrán közösség képviselőivel. Találkozik Joe Biden amerikai elnökkel, a Kongresszus képviselőivel, valamint Kamala Harris és Donald Trump elnökjelöltekkel.

05:52
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz átvezénylések

Napi videójában az ukrán elnök arról beszélt, hogy az ukrán erőknek sikerült csökkenteniük a megszállók támadási képességeit a donyecki régióban. 

"A kurszki régióban folytatott hadművelet során körülbelül 40 ezer orosz katonát sikerült már erre a területre terelnünk. Aktív tevékenységünk folytatódik, hadifoglyokat ejtünk, akiket majd ukrán foglyokra cserélhetünk. Mindezek fontos tényezők, amelyek befolyásolják a háború általános helyzetét" - mondta Volodimir Zelenszkij.

04:51
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Embereket keresnek a romok alatt

Szumiban jelenleg is mentési műveletek folynak, ahol bombacsapás ért egy idősek otthonát. Több mint 200 beteg és 60 alkalmazott volt az épületben a becsapódáskor. Az emberek evakuálása folyamatban van, és azt is vizsgálják, hogy nem maradt-e valaki a romok alatt. Legalább egy ember meghalt. 

04:39
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. szeptember 19-án az ukrán-magyar határszakaszon 5830 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6084 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 43 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:33
szeptember 20, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!