Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül17 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 949. napjáról.

 

18:56
szeptember 29, 2024
Vágólapra másolva!

Voronyezsben tűz ütött ki

Több tűz is keletkezett Voronyezs területén és a városon kívül lezuhant ukrán drónok miatt – közölte Alekszandr Guszev, a régió kormányzója.

A kormányzó hozzátette, hogy több lelőtt UAV égett a város szélén és azon túl. "Az előzetes adatok szerint egy ház teteje megsérült" - jegyezte meg.

Később a regionális rendkívüli helyzetek minisztériuma beszámolt a Voronyezsben és a városon kívüli UAV-támadás miatt keletkezett tüzek felszámolásáról.

17:56
szeptember 29, 2024
Vágólapra másolva!

125 drónt lőttek le hét régióban és az Azovi-tengernél

Hét orosz régióban és az Azovi-tengeren az orosz légvédelmi rendszerek 125 ukrán UAV-t lőttek le és semmisítettek meg - jelentették az orosz védelmi minisztériumnak.

Pontosították, hogy 67-et a volgográdi terület felett, 17-et a Belgorod-vidéken, 17-et a voronyezsi-vidéken, 17-et a rosztovi-vidéken, továbbá egy-egy drónt a brjanszki és kurszki régió felett, valamint 3-at az Azovi-tenger felett.

16:57
szeptember 29, 2024
Vágólapra másolva!

Egy luhanszki település orosz kézre került

Az orosz csapatok átvették az irányítást Makijivka felett a Luhanszki Népköztársaságban (LPR) – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

16:14
szeptember 29, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország elszigetelésének következményei

Amint azt Xavier Bettel külügyminiszter és volt luxemburgi miniszterelnök megjegyezte, Oroszország elszigetelésére tett kísérlet kétpólusú helyzetet teremtett a világban. „Oroszországot belülről nem lehetett szankciókkal megváltoztatni, ahogy azt vártuk” – szögezte le.

A politikus szerint most kétféle helyzet létezik„vagy Oroszország mellett vagy ellene vannak az országok”. Ugyanakkor Oroszország és az Egyesült Államok nem akarja, hogy más országok megpróbáljanak közbenső állást foglalni egy ilyen helyzetben – mondta Bettel.

Vlagyimir Putyin elnök azt is elmondta , hogy minden nyugati kísérlet Oroszország megfékezésére és elszigetelésére kudarcot vallott. „Továbbra is magabiztosan növeljük gazdasági potenciálunkat, fejlesztjük az ipart, a technológiát, az infrastruktúrát, a tudományt, az oktatást és a kultúrát” – jegyezte meg az államfő.

15:39
szeptember 29, 2024
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Közgyűlésen gratuláltak Lavrovnak

Szeptember 28-án Szergej Lavrov Oroszország külügyminisztere részt vett az ENSZ Közgyűlésének 79. ülésszakán . Az általános vita befejeztével az orosz külügyminisztérium vezetője sajtótájékoztatóra ment. A Külügyminisztérium hivatalos képviselője, Maria Zakharova később közzétett egy fotót, amelyen látható, ahogyan összegyűltek az emberek, hogy kezet fogjanak Lavrovval.

"Elszigetelt Oroszország". Egy újabb fantázia a meggyengült nyugati hegemóniától - mondta Lavrov.

Lavrov az ENSZ szószékéről kijelentette, hogy értelmetlen a háború egy atomhatalommal
A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy bejelentették az Oroszország elleni stratégiai vereség célját. Lavrov megjegyezte, hogy a nyugati országok „nem titkolják terveiket”, hogy Ukrajna révén legyőzhetik Oroszországot. Ebbe az őrült kalandba Európát is be akarják vonni – jelezte az orosz külügyminisztérium vezetője.

Lavrov ugyanakkor jelezte, hogy Moszkva nem épít fel olyan nukleáris arzenált, amely a Stratégiai Támadó Fegyverek Szerződésében (START) meghatározott maximális szinteket túllépné. Oroszország felfüggesztette részvételét a szerződésben, de szándékában áll betartani a szinteket, és bizonyos típusú információkat megbeszélni az Egyesült Államokkal . "Legalábbis egyelőre ez a megállapodás érvényben van" - mondta Lavrov a Kommerszant kérdésére válaszolva .
 

14:43
szeptember 29, 2024
Vágólapra másolva!

Litvánia segélycsomagot szállít Ukrajnának

Lőszert, számítógépeket és logisztikai kellékeket tartalmazó katonai segélycsomag érkezik a héten Ukrajnába – jelentette be a litván kormány szeptember 28-án. 

13:39
szeptember 29, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Zaporizzsját támadta

Oroszország irányított bombákkal támadta meg Zaporizzsja városát szeptember 29-én. Legalább öt civil megsebesült – jelentették a helyi hatóságok. 

12:42
szeptember 29, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisített Shahed drónok

Az ukrán légierő 22 Shahed drónból 15-t lelőtt egy orosz támadás során szeptember 29-én – írja a Kyiv independent a légierőre hivatkozva. 

11:44
szeptember 29, 2024
Vágólapra másolva!

Phenjan hihetetlen hibáról beszél

Észak-Korea, amelyet azzal vádolnak, hogy illegálisan szállított fegyvereket Oroszországnak, vasárnap kijelentette, hogy az Ukrajnának nyújtott 8 milliárd dollár értékű amerikai katonai segély „hihetetlen hiba”, és a tűzzel játszanak egy atomnagyhatalommal szemben.
„Az Egyesült Államoknak és a nyugatnak nem szabad elvetnie vagy alábecsülnie Oroszország komoly figyelmeztetését” – mondta Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető nagyhatalmú nővére a KCNA állami hírügynökség által közzétett nyilatkozatában.
Vlagyimir Putyin arra figyelmeztetett, hogy nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Oroszországot rakétákkal találják el.
Észak-Korea tavaly szeptember óta legalább 16 500 konténer fegyvert szállított Oroszországba, és Oroszország ezekből rakétákat lőtt ki Ukrajna ellen - közölte az Egyesült Államok.

11:01
szeptember 29, 2024
Vágólapra másolva!

Uniós támogatást kérnek

Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország uniós támogatást kérnek bunkerek, sorompók, elosztóvezetékek és katonai raktárak hálózatának kiépítéséhez Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határaik mentén – közölték Észtország illetékesei.
A három balti ország először januárban jelentette be a „balti védelmi vonal” tervét. Májusban Lengyelország hasonló projektet jelentett be „keleti pajzs” néven azzal a céllal, hogy megerősítse határait Kalinyingrád orosz exklávéjával.

10:15
szeptember 29, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország kész bírósághoz fordulni

Oroszország kész bírósághoz fordulni az Északi Áramlat vezetékrobbanásai miatt, a külügyminisztérium szóvivője szombaton azt mondta, hogy Oroszország „peres követelést” nyújtott be Dánia, Németország, Svédország és Svájc ellen.
Maria Zaharova azzal vádolta a nyugatot, hogy megpróbálta „szőnyeg alá söpörni az ügyet”, és azt állítja, hogy a több milliárd dolláros vezetéket 2022 szeptemberében – hét hónappal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát – felrobbantó akciók „a nemzetközi terrorcselekmény kirívó cselekményei voltak”.

09:35
szeptember 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna egyik vezető bírója is meghalt

Ukrajna északkeleti, Harkov régiójában szombaton két orosz támadásban négy ember meghalt, köztük a legfelsőbb bíróság egyik bírója, aki egy civil autóval segélyt szállított a helyi lakosoknak - közölték ukrán tisztviselők. Oleh Sinyehubov régió kormányzója elmondta, hogy egy légitámadásban három ember meghalt és legalább hárman megsebesültek Slatine faluban, amely körülbelül 25 km-re északra fekszik Harkov városától.

08:51
szeptember 29, 2024
Vágólapra másolva!

Peking óvatosságra int

A kínai külügyminiszter óva intette vezetőtársait a háború „csataterének kiterjeszkedésétől”, és kijelentette, hogy a pekingi kormány továbbra is elkötelezett az ingadiplomácia és a konfliktus befejezsére tett erőfeszítések mellett. 

Kína Brazíliával együtt új tárgyalásokat javasolt Kijev és Moszkva részvételével, amihez a héten a globális déli országokat gyűjtötte e terv mögé. Zelenszkij elutasította Kína és Brazília erőfeszítéseit, és megkérdőjelezte, miért javasolnak alternatívát saját békeképletére.

07:49
szeptember 29, 2024
Vágólapra másolva!

Már tíz halott van Szumiban

Már tíz halottja van a szumi kórház ellen elkövetett két egymást követő orosz támadásnak. Az első becsapódás során egy ember meghalt, és az épület több emelete is megsérült, de az orosz erők ismét csapást mértek a kórház betegeinek evakuálásakor – közölték a hatóságok. 

A jelentések szerint legalább 22-en megsérültek a támadásokban. Danielle Bell, az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője azt mondta, hogy kamikaze drónok – két támadásban érték el a Saint Panteleimon klinikai kórházat, 45 perces különbséggel. 

"A legtöbb haláleset a második támadás során történt, amikor az elsősegélynyújtók megérkeztek a helyszínre, és a betegeket megpróbálták evakuálni" - mondta. 

06:29
szeptember 29, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Teljes támogatást kaptunk

Elégedetten beszélt amerikai útjáról az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint sikerült bemutatnia az ukrán győzelmi tervet, amelynek részleteiről a szövetségesekkel tárgyalnak majd a németországi Rammsteinben.

"Köszönetet mondok az Egyesült Államok Kongresszusának a megingathatatlan kétpárti támogatásukért és a készségükért, hogy segítsenek nekünk – hogy segítsenek győzni. Szenátorok, képviselőházi tagok – mindenki, aki látja, mennyit tehetünk együtt. Teljes támogatást kaptunk a békéhez közeledő stratégiánkhoz – értékelt Zelenszkij.

06:24
szeptember 29, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. szeptember 28-án az ukrán-magyar határszakaszon 6037 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6975 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 34 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:21
szeptember 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!