Temelin tovább bonyolítja az osztrák-cseh kapcsolatokat<br/>

Vágólapra másolva!
Az osztrák kormány határozottan elutasította szerdán Jan Kavan cseh külügyminiszter követelését, hogy vessen véget a temelini atomerőmű beindítása elleni határ menti tiltakozásoknak. Schüssel szóvá tette, hogy a cseh fél egyenesen "provokatív gesztusokat" tett az atomerőmű ügyében, és kilátásba helyezte, hogy az EU szintjén Ausztria továbbra is napirenden tartja majd Temelin ügyét.
Vágólapra másolva!

Szerdán az ausztriai hírek szerint már csupán a wullowitzi határátkelőnél tiltakoztak az atomerőmű osztrák ellenzői, előzőleg azonban hetek óta minden pénteken blokád alá vettek több határátkelőt, s múlt héten egyáltalán nem lehetett pénteken átjutni járművel Ausztriából Csehországba.

Jan Kavan azt követelte, hogy az osztrák hatóságok szerda estig vessenek véget a tüntetéseknek, vagy Csehország az Európai Unióhoz fordul segítségért.

Az osztrák kormány szerdai ülése után Wilhelm Molterer, a környezetvédelem kérdéseiben is illetékes miniszter kijelentette: Ausztria állampolgárainak joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, s ezt a jogot a kormány nem fogja megvonni tőlük, mert az emberek jogos félelemből és aggodalomból tiltakoznak az erőmű beindítása ellen. A temelini próbaüzem beindítását sajnálatosnak és hibás döntésnek nevezte.

Wolfgang Schüssel kancellár ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy esze ágában sincs a békés tüntetéseket rendőri erővel feloszlatni. Ő maga kész a párbeszédre a prágai kormánnyal, de csakis feltételek nélkül - mondta, utalva arra, hogy Milos Zeman cseh kormányfő most, a próbaüzem megkezdése után késznek mutatkozott a találkozóra, de azzal a feltétellel, hogy a tüntetéseknek vessenek véget.

A kancellár nem foglalt egyértelműen állást azzal kapcsolatban, hogy Ausztria ezután akadályt gördít-e Csehország EU-csatlakozásának útjába, ám hangsúlyozta, hogy Bécs elő kívánja segíteni, hogy a tagjelölt államok a nukleáris biztonság tekintetében a legfejlettebb nyugati normák felé lépjenek előre.

Az osztrák kormány nyáron úgy döntött, hogy ha megkezdik Temelin üzembe helyezését, még mielőtt bebizonyosodna, hogy megfelel a nyugati biztonsági követelményeknek, Ausztria nem járul hozzá az energiafejezet lezárásához a csatlakozási tárgyalásokon.

(MTI)

Korábban:

(2000. szeptember 2.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről