Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Németország kedden kiadja Párizsnak az egyik legnagyobb francia korrupciós botrány elfogott főszerep

Vágólapra másolva!
Az Elf-Aquitaine olajvállalat milliós kenőpénzeket osztogató egykori vezetőjét pénteken tartóztatták le Manilában. Alfred Sirven a bonyolult korrupciós botrány legfőbb koronatanúja azonban már megüzente, hogy nem fog beszélni. A megvesztegetési ügyben érintett az egykori francia külügyminiszter, Roland Dumas is. Egyelőre nem tudni, hogy Párizs mikor hallgathatja ki a több éve szökésben lévő üzletembert.
Vágólapra másolva!

A hét végén Manilából Frankfurtba szállított Alfred Sirven távollétére hivatkozással Párizsban hétfőn szerdára halasztották Roland Dumas volt szocialista külügyminiszter és vádlott-társai perének folytatását.

A pár perces tárgyaláson felolvasott rövid indoklás szerint várható, hogy a hét személy ellen indított eljárás kulcsszereplője, Alfred Sirven, az Elf-Aquitaine cég egykori második embere hamarosan Párizsba érkezik, és megjelenhet a korrupciós per további meghallgatásain.

A vállalati vagyonnal való visszaélésben cinkossággal vádolt Roland Dumas külügyminiszter és a per további öt vádlottja a tárgyalás eddig két hetében egybehangzóan a szökésben lévő Sirvenre hárított minden felelősséget.

A hét végéig szinte elképzelhetetlen volt, hogy a Franciaországból több mint három éve eltűnt Sirven, az Elf milliós kenőpénzeinek szorgos osztogatója valaha is előkerül. Alig fél éve vált bizonyossá, hogy a cég egykori szürke eminenciása a Fülöp-szigeteken bujkál különböző luxusvillákban, de elfogása nem tűnt valószínűnek.

Pénteken szenzációként robbant, hogy Manilában sikerült őrizetbe venni a 74 éves férfit, aki ellen az előző három évben négy nemzetközi körözést adtak ki. Váratlan színre lépése mindenesetre alapjaiban írhatja át a per menetének forgatókönyvét, s a jelenlegi vádlottakon kívül számos más, magasan pozicionált volt vagy jelenlegi politikust is a vizsgálat hatókörébe vonhat. A szövevényes Elf-ügy főszereplője - mint maga is emlékeztetett rá - sokakkal volt kapcsolatban, amikor a 90-es évek elején mintegy 2-3 milliárd frank értékben juttatott illegális kenőpénzeket sokfelé a cég nemzetközi tranzakciói során.

Egyelőre nem lehet biztosan tudni, mikor állhat a párizsi törvényszék elé, szombat óta ugyanis Frankfurtban tartózkodik, ahol a német igazságszolgáltatás szabályos - bár gyorsított - eljárást indított kiadatása ügyében. A német fél hivataloskodása meglepte a franciákat, de kifogást nem emelhetnek ellene.

Sirvent pénteken Manilából érvényes vízum hiányára hivatkozva kiutasították, kiadatási eljárásra így nem került sor. Azonnal fel is rakták az első Európába tartó gépre, amely történetesen a Lufhansa frankfurti járata volt. Hajnali ötre, mire megérkezett, már a repülőtér betonján várakozott a francia kormány bérelt Falcon gépe, hogy egyenesen a párizsi Santé börtönbe szállítsa, a németek azonban a schengeni egyezmény előírásait lobogtatva "megálljt" parancsoltak a franciáknak.

Németország kedd este átadja Alfred Sirvent, az Elf francia olajvállalat sikkasztással gyanúsított egykori vezérigazgatóját a francia hatóságoknak - jelentette be hétfőn az ügyben eljáró frankfurti ügyészség szóvivője.

A per következő tárgyalási napját szerdára tűzték ki, de különösebb szenzáció ott sem várható, Sirvennek ugyanis időt kell adni, hogy felkészülhessen védekezésére. A legvalószínűbb az, hogy szerdán - ha addigra Sirven hazatér - hosszabb időre elnapolják az ügy folytatását.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről