A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A Guardian című angol lap azt állítja: a háborús bűnökkel vádolt boszniai szerb vezető, Radovan Karadzsics szövetségesei fegyvereket szállítanak a Valódi IRA-nak és más szélsőséges csoportoknak szerte Európában - a Bosznia szerb területein lévő búvóhelyeikről. Egy spanyol tévécsatorna által szerdán bemutatott dokumentumfilm szolgált az írás alapjául.
Vágólapra másolva!

A spanyol forgatócsoport, amely kábítószerrel kereskedő kolumbiai félkatonai csoport tagjainak álcázva magát jutott el a Szarajevó közeli rejtekhelyekre, feltárta, hogy Karadzsics családja és közeli munkatársai a boszniai Szerb Köztársaságot a nemzetközi fegyverkereskedelem lerakatává alakították, és olyan szélsőséges csoportokat látnak el fegyverekkel, mint az ETA vagy a Valódi IRA. A fegyvereket Koszovón, Horvátországon és Németországon át juttatják a célpontokba.

A fegyvercsempészet a NATO vezette boszniai SFOR-erők orra előtt történik - állították a spanyolok. A NATO-t folytonos bírálatok érik amiatt, hogy nem képes letartóztatni a boszniai szerbek volt vezetőjét - emlékeztetett a brit lap. A film tanúsága szerint a fegyverek többsége a boszniai szerb, a jugoszláv fegyveres erők és a rendőrség által hátrahagyott fegyverek, köztük Kalasnyikov géppisztolyok, M-84-es gépfegyverek, gránátok, pisztolyok, robbanóanyagok és robbanószerkezetek. De árulnak éjjel látó eszközöket, teleszkópokat, golyóálló mellényeket, sőt páncélozott járműveket és helikoptereket is.

Karadzsics egyik szövetségese, Veljko Borovina vitte el a csoportot a Szarajevó közeli boszniai szerbek lakta város, Sokolac közelében lévő rejtekhelyükre. Borovina állítólag körözés alatt áll, Karadzsics ellenségének, Ljubisa Szavicsnak a meggyilkolása miatt. A filmkészítők eredetileg Spanyolországban kutatták a fegyverkereskedés nyomait, és a balkáni maffia ottani kapcsolatain keresztül jutottak el, Budapest érintésével, a boszniai Szarajevóba, Kiseljakba majd Sokolacra. A fegyverkereskedők közölték, hogy a piac telítettsége miatt féláron adják portékájukat, és készek voltak 1,5 millió dollárért eladni 200 Kalasnyikovot, 75 M-84-est, 500 pisztolyt, 50 teleszkóppal felszerelt puskát, fél tonna TNT-t, 5000 gránátot és töltényeket. A fizetséget félig készpénzben, félig kábítószerben kérték. A fegyverkereskedők egyike, akit a dokumentumfilm rögzített, kijelentette, hogy Karadzsics családja üzletet kötött a Valódi IRA-val. Az ír terrorcsoportnak szánt szállítmányt valamikor tavaly indították útnak.

Ez utóbbi kapcsán a The Guardian emlékeztet arra, hogy a MI6, a brit hírszerzés székháza ellen tavaly szeptemberben a Valódi IRA által elkövetett rakétatámadás nyomozása során a brit rendőrség megállapította, hogy a gránátot a volt Jugoszlávia területéről szerezte be a terrorcsoport szerb fegyverkereskedők közvetítésével.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!