Elítélték a galápagosi olajszennyezés okozóját <br/>

Vágólapra másolva!
Három havi elzárásra ítélték annak az ecuadori tartályhajónak a kapitányát, amely a Galápagos-szigetek partjai előtt zátonyra futott. A hajóból 600 tonna olaj ömlött a tengervízbe, veszélybe sodorva a szigetcsoport világon egyedülálló növény- és állatvilágát.
Vágólapra másolva!

Három havi elzárásra ítélték annak az ecuadori tartályhajónak a kapitányát, amelyből januárban - miután zátonyra futott - 600 tonna olaj ömlött a Galápagos-szigetekek partjai előtt a tengervízbe. Ezzel súlyos veszélybe sodorta a szigetcsoport világon egyedülálló növény- és állatvilágát - jelentette be hivatalosan szerdán a galápagosi tengerészeti parancsnokság szóvivője.

Az 58 éves Tarquino Arevalo beismerte: nem használta azt a radarberendezést, amely segítségével figyelhette volna a tengerfenéken magasodó domborzatokat. Mentségéül mindössze azt hozta fel, hogy tengerész pályafutásának 35 esztendeje alatt 13 éven át hajózott a Galápagos-szigeteket övező vizeken és ezért túlságosan bízott tapasztalataiban. Utólag belátta, hogy súlyos hiba volt a részéről a radar használatának a mellőzése, és beismerte azt is: egy világítóbója fényét összetévesztette a kikötői világítótoronnyal.

A 90 napos szabadságvesztést az ecuadori hadsereg egyik laktanyájában kell letöltenie. Tengerészigazolványát bizonytalan időre bevonták.

A Jessica nevű vízi jármű még mindig a szigetek előtti vizeken vesztegel, mert a szakemberek azóta sem tudták leemelni a zátonyról.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2001. január 28.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről