Súlyos incidens Macedóniában

Vágólapra másolva!
Albán gerillák agyonlőttek csütörtökön egy macedón rendőrt Tetovóban, s ezzel veszélybe sodorták a tűzszünetet a NATO-katonák előőrse megérkezésének küszöbén.
Vágólapra másolva!

A nagyobbrészt albánok lakta város gyógyászati központjának a vezetője elmondta, hogy a rendőrt egy ellenőrző ponton lőtték le. Macedón katonai források a lázadókat vádolják. A tűzszünet kihirdetése óta ez az első halálos támadás a rendfenntartó erők ellen.

A macedón törvényhozás elnöke csütörtökön bejelentette, hogy feltételesen augusztus 31-én ül össze a parlament, hogy megvitassa az alkotmány és más törvények átalakítását az albán nemzetiségű lakosság egyenjogúsítása céljából. A feltétel az, hogy addigra a NATO begyűjtse a gerillák fegyvereinek legalább egyharmadát. Ellenkező esetben a parlamenti vitát elhalasztják - mondta Sztojan Andov egy szkopjei sajtótájékoztatón anélkül, hogy megjelölte volna az általa kívánatosnak tartott konkrét mennyiséget.

Nyugati források úgy tudják, hogy a lázadóknak összesen 2300-2500 fegyvert kellene leadniuk. A Tanjug jugoszláv hírügynökség által megszólaltatott katonai szakértők viszont arra a következtetésre jutottak, hogy a NATO tervezett fegyverbegyűjtési akciója csak akkor lehet sikeresnek nevezhető, ha annak során legalább 8000 fegyvert vesznek át a felkelőktől.

Egy század cseh katona utazik Macedóniába pénteken és szombaton azzal a feladattal, hogy őrizze a NATO-csapatok szkopjei főhadiszállását. A 120 fős alakulat a Csehország keleti részében állomásozó chrudimi 43-as gépesített zászlóalj ejtőernyőseiből áll, akik már vettek részt katonai küldetésben a Balkánon. A cseh katonák azért kapták ezt a feladatot, mert a korábbi hasonló, KFOR- és SFOR-műveletekben bizonyították képességeiket.

Korábban:

Macedónia közkegyelemben részesíti a felkelőket

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről