A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Vége a harcnak az albán gerillák szerint

Vágólapra másolva!
Az albán felkelők vezetője szerint a fegyveres harc véget ért, ezentúl a macedónoknak és az albánoknak békében kell egymás mellett élniük. A NATO fegyverbegyűjtési akciója második napja tart Macedóniában.
Vágólapra másolva!

Az albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) politikai vezetője kijelentette, hogy a fegyveres harc véget ért. Ali Ahmeti szerint most a békefolyamatot kell megindítani, és a jövőben a macedónoknak és az albánoknak békében kell egymás mellett élniük, jelentette az MTI. Ahmeti kijelentette: minden tőle telhetőt megtesz a békeszerződés megvalósításáért.

Az UCK-vezető érzékeltette: szeretné, ha nem "lázadóvezérként", hanem politikusként beszélnének róla.

Bírálóiról - a macedón kabinet egyes tagjairól - úgy vélte, hogy főként ők okozták Macedónia problémáit. Ahmeti szerint a "Ljubcso Georgievszki [macedón] kormányfő köré tömörült keményvonalasokon" a sor, hogy bebizonyítsák: állják szavukat. Ahmeti szerint a keményvonalas macedón kormány a beszolgáltatandó harceszközök számáról folytatott vitát politikai propaganda-hadjárattá akarja duzzasztani. A macedón kormány kevesli a felkelők által beszolgáltatandó fegyverek számát, és úgy tartja: az albánoknak legkevesebb 60 000 fegyverük van.

"A szkopjei vezetés félti hatalmát. Már sokan kételkednek is szavahihetőségében", véli az UCK-vezér.

A macedón-albán béketerv az albán kisebbségnek az eddiginél több jogot biztosít. Ehhez meg kell változtatni a parlamentnek az alkotmányt, és új törvényeket kell elfogadni. "Ez olyan folyamat, amelyhez nagy bátorságra van szükség", mondta Ahmeti.

A NATO fegyverbegyűjtési akciója második napja tart Macedóniában. A tervek szerint a NATO kontingens egy hónap alatt 3300 - az albán gerillák által önként leadott - fegyvert gyűjt össze, majd kivonul Macedóniából.

A szkopjei parlament, a Szobránye augusztus végén kezdi tárgyalni a macedón-albán békemegállapodásról és az alkotmánymódosításról.

Korábban:

Robbanás Szkopje központjában

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!