Bomba robbant az algíri óvárosban

Vágólapra másolva!
Harmincnégyen megsérültek, köztük öten súlyosan, amikor szerdán bomba robbant Algír óvárosában, a kasbában. A hatóságok is megerősítették a sebesültek számát, hozzátéve, hogy tizenkét sérültet hazaengedtek a kórházból, miután sérüléseiket ellátták.
Vágólapra másolva!

A pokolgép helyi idő szerint délidőben lépett működésbe az óváros alsó részén, ahol ilyen tájban igen sok a bevásárló. A robbanás akkor következett be, amikor egy járókelő egy cukrászda előtt rálépett egy plasztikzsákra, amibe a robbanószerkezetet rejtették.

A súlyos sérültek között két személynek a lábait roncsolta szét a robbanás - közölte az őket fogadó algíri Maillot kórház, amely a Báb-el-Ued negyedben van, közel a merénylet helyszínéhez. Abderahman Szidi Szaid, az egyetemi klinika orvosa úgy nyilatkozott, hogy 28 sérültet szállítottak be hozzájuk. A sérültek között négy gyerek van. Két sérültnek amputálni kellett a lábát, öten pedig másodfokú égési sérüléseket szenvedtek.

A merényletet eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára, de annak elkövetésével az iszlám szélsőséges szervezeteket gyanúsítják a hatóságok. Az algériai fővárosban és környékén fokozták a biztonsági intézkedéseket. Algírban közel két éve nem követtek el bombamerénylet.

A terrorizmus legsötétebb éveiben, 1993 és 1995 között számos igen súlyos merényletet követtek el gépkocsiba vagy más helyre rejtett pokolgéppel a fővárosban. A sajtó számításai szerint augusztus eleje óta Algériában már több mint nyolcvanan vesztették életüket a szélsőséges fegyvereseknek tulajdonított akciókban. Az Antar Zuabri vezette Iszlám Fegyveres Csoport (GIA) és a Hasszán Hattab vezette Ima és Harc Szalafista Csoportja nevű muszlim fundamentalista szervezet elutasította az Abdelaziz Buteflika elnök által meghirdetett megbékélési politikát. Az erőszak, amely eddig több mint 100 ezer - többnyire civil - személy életét követelte, 1992 januárja óta tart.

Abdelaziz Buteflika elnök hiába hirdetett két évvel ezelőtt közkegyelmet a lázadóknak, a polgári és közintézmények elleni támadások nem szűntek meg.

Korábban:

Újságírók vesztették életüket egy algíri tüntetés során

Buteflika megfélemlíti országa újságíróit

Huszonhét embert mészároltak le Algériában

Autóbomba robbant egy algériai piacon

Sértetlenül élt túl egy merénylet az algériai agrárminiszter




Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről