Irak retteg az amerikai támadástól 

Vágólapra másolva!
Az izraeli hírszerzés azt állítja, hogy Irak is jelentős szerepet játszott a múlt heti terrorista támadásokban. Az iraki külügyminisztérium viszont tagadja a vádakat. Szaddám Husszein iraki elnök azt állítja a "terrorizmus elleni hadjárat" csak ürügy az Egyesült Államok számára, hogy lerohanhassa Irakot.
Vágólapra másolva!

Az iraki külügyminisztérium csütörtökön tagadta az izraeli katonai hírszerzés vádját, amely szerint Bagdad áll a múlt keddi Egyesült Államok elleni terrortámadások hátterében. A külügyminisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a "hazugságok és állítások célja a közvélemény félrevezetése az egész világon, de különösen az Egyesült Államokban". Az iraki szóvivő szerint a vádaskodás részét képezi annak az uszító kampánynak, amellyel "a nemzetközi cionista mozgalom" be akarja vonni Amerikát egy arabok és muzulmánok elleni háborúba.

Az izraeli katonai hírszerzés (Aman) korábban közölte: arra gyanakszik, hogy Irak érintett a csaknem 6000 halálos áldozatot követelő merényletekben. Izraeli információk szerint iraki hírszerző tisztek az utóbbi két évben rendszeresen ingáztak Bagdad és Afganisztán között, ahol a terrortámadások első számú gyanúsítottja, Oszama bin Laden is rejtőzik.

Német hírügynökségi jelentések szerint Irakban napról napra nő a félelem egy nagy amerikai katonai támadástól. A két háború és a több mint egy évtizedes ENSZ-embargó által megviselt lakosság attól tart, hogy az egykor befolyásos térségbeli hatalomnak számító országban George Bush amerikai elnök most befejezheti, amit apja a második öbölháborúban elkezdett: Irak katonai és polgári infrastruktúrájának megsemmisítését. Szaddám Husszein, iraki államfő az amerikai vezetők szemére vetette, hogy "a terrorizmus elleni hadjáratot" ürügyként használja fel arra, hogy kiegyenlítse régi számláját az arab világgal. Az iraki államfő azt tanácsolta az Egyesült Államoknak, hogy a bűnösöket üldözve bölcsességgel és ne nyers erővel járjon el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről