Eddig 29 halottat találtak a toulousi gyárrobbanás után

Vágólapra másolva!
29-re nőtt a pénteki dél-franciaországi vegyi üzemben történt robbanás halálos áldozatainak száma. A nagyerejű robbanás hatalmas károkat okozott, és több száz embert ápolnak a kórházakban. A robbanás pontos okait még nem ismerik.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem tudni, hány ember vesztette életét, és hány sebesültje van a Toulouse külkerületén fekvő AZF vegyi üzemben pénteken történt, kisebb földrengéssel vetekedő erejű robbanásnak. Eddig 29 halottat számoltak össze, a 650 kórházba szállított sebesült közül vasárnap még 401 szorult ápolásra, harmincuk állapota továbbra is súlyos.

További emberek lehetnek a romba dőlt üzem törmelékei alatt, legkevesebb 5 eltűntről szólnak a jelentések. A helyi mentők tájékoztatása szerint az AZF összes alkalmazottját azonosították, de nem kizárható, hogy az üzemmel kapcsolatban álló szállító és forgalmazó vállalatok képviselői közül néhányan a helyszínen tartózkodtak a szerencsétlenség idején. Mintegy száz tűzoltó szombaton éjjel, héliummal töltött ballonok fénye mellett folytatta a kutatást a romok között, de újabb áldozatokat nem találtak.

A műtrágyaipar alapanyagát előállító vegyigyárban pénteken reggel bekövetkezett detonáció 50 méter átmérőjű, 10 méter mélységű krátert vájt az üzem területén. A helyszín háborús pusztítás képét idézi. Az ammóniumnitráttal dolgozó gyár két tornya és a üzemépületek porrá omlottak. A robbanás idején a műhelyekben tartózkodó 200 dolgozó közül 23 munkás vesztette életét, valamint a közelben tartózkodó hat további személy. Az eddigi vizsgálatok nem még tudták kideríteni a robbanás pontos okát. Nem vetették el a szándékosság lehetőségét sem. A tűzvészből felszabadult gázfelhők a heves szélnek köszönhetően hamar eloszlottak a város fölül, s az első vegyelemzések szerint nem tartalmaztak mérgező anyagokat.

A 3,2 erejű földrengés hatóerejével felérő detonáció Nizzáig éreztette a hatását. A robbanás centrumának közelében lévő lakóépületek közül 400 lakhatatlanná vált, 2500 személyt kellett elköltöztetni. A példátlan méretű szerencsétlenség következtében 3500 lakás maradt áram- és gázszolgáltatás nélkül. Közülük sokban még vasárnapra sem sikerült visszakapcsolni az áramot. A gyártelephez közeli iskolákban, gimnáziumokban és kollégiumokban hetekig is eltarthat a kényszerszünet. Az öt kilométernyire fekvő városközpontban is súlyos anyagi károk keletkeztek.

A kormány 10 millió frankos gyorssegély utalt ki a katasztrófa sújtotta 650 ezer lakosú városnak, ugyanennyivel járult hozzá a kárenyhítéshez a TotalFinaElf, a gyár tulajdonosa is.

Korábban:

Huszonkét halott a Toulouse melletti gyárrobbanásban
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről