Az amerikai védelmi miniszter sikeresnek minősítette az eddigi támadást

Vágólapra másolva!
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerint 2-3 tucatnyi célpontot találtak el a szövetséges erők. Rumsfeld nyugalomra intette az amerikaiakat, az afgán polgári lakosságnak pedig további segélyszállítmányokat ígért. Brit kollégája szerint azonban még korai lenne sikerekről beszélni.
Vágólapra másolva!

Donald Rumsfeld, amerikai védelmi miniszter.

Rumsfeld megerősítette, hogy az afgán polgári lakosság segélyszállítmányokkal való ellátása akciójuk kulcsfontosságú eleme. Nyugalomra intette ugyanakkor az amerikaiakat is. "Ne arra gondoljanak az emberek, amikor felkelnek, hogy megtámadhatják őket. Nem kell senkinek sem gázálarcban, védőruhában, fegyverrel az utcára lépnie" - mondta. A védelmi miniszter szerint az ellentámadás akár évekig is eltarthat.

Rumsfeld brit kollégája, Geoff Hoon részletesebben számolt be a vasárnap este indított támadásokról. Szerinte harminc célpontot támadtak a szövetséges erők repülőgépei, melyek közül csak hét van nagyobb városok közelében, a maradék 23 a távolabbi vidékeken található - írja a Guardian. Hoon közölte, hogy a támadások sikerességéről egyelőre korai lenne nyilatkozni.

A szövetségesek hadműveleteinek végső célja a tálib rendszer megdöntése, a támadások első szakaszának fő célpontjai repülőterek, légvédelmi harcálláspontok és kiképzőtáborok voltak - mondta Hoon. "Fő célunk, hogy olyan kormányt hozzunk helyzetbe Afganisztánban, amely határain belül nem tűri, határain kívül pedig nem támogatja a terrorizmust" - közölte a védelmi miniszter. Mint a szövetségesek részéről mindenki más, Hoon is nyomatékosan kijelentette: sem az afgán lakosság, sem otthonaik vagy vagyontárgyaik nem szerepelnek a hadicselekmények célpontjai között.

A britek három atom-tengeralattjáróval vettek részt a támadásokban, A Superb, a Trafalgar és a Triumph nevű tengeralattjárókról robotrepülőgépeket indítottak. A brit légierő légi utántöltő és felderítő repülőgépeket is csatasorba állít, miközben a NATO földközi-tengeri légiflottája csak a bevetési parancsra vár - közölte Sir Michael Boyce admirális, a brit védelem vezérkari főnöke, aki szerint szintén hosszan elnyúló háborúra kell számítani.

[origo]

Korábban:

Megkezdődött az ellentámadás negyedik hulláma: óránként lövik Kandahárt
2001. október 8. 12:28

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!