Újabb tálibbarát politikust tartóztattak le Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Az Amerika-ellenes erőszakos megmozdulások elfojtása céljából Pakisztánban már a harmadik tálibbarát iszlámista politikai és vallási vezetőt helyezte házi őrizetbe a katonaság. Kedden egy másik vallási vezető rendeletben intézett felhívást a muszlim közösséghez a szent háborúhoz való csatlakozásra.
Vágólapra másolva!

Pakisztáni források szerint Maulana Azam Tarikot, az iszlám szunnita ágához tartozó SSP fegyveres csoport vezetőjét hétfőn fogták el Lahore-ban, majd házi őrizet alá helyezték. Tarik már a harmadik, szabadságától megfosztott tálibbarát politikai-vallási vezető, aki az úgynevezett pakisztáni védelmi tanács tagja. Ezt a tanácsot az év elején 35 iszlám párt hozta létre az afganisztáni tálib vezetés támogatása céljából azután, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szankciókat vezetett be a tálib kormány ellen. A vallási vezetők őrizetbe helyezésétől a pakisztáni kormány azt várja, hogy csökkenni fognak az Egyesült Államok-ellenes tüntetések az országban.

Pakisztánban kedden egy másik vallási vezető, Nazimuddin Samzai mufti, egy Karacsiban lévő egyházi főiskola vezetője, rendeletet adott ki, amelyben kijelentette, hogy minden muszlim kötelessége a szent háborúhoz, a dzsihádhoz való csatlakozás Afganisztán védelmében. Ez a mufti vezette szeptember 28-án az utolsó pakisztáni békeküldöttséget Afganisztánba, az Oszama bin Laden kiadatásáról szóló kandahári tárgyalások azonban nem jártak sikerrel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!