A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A gépeltérítők állhatnak a lépfene-fertőzés mögött

Vágólapra másolva!
A floridai nyomozók olyan szálra bukkantak, amely közvetlen összefüggést sejtet a lépfene-megbetegedések és a szeptember 11-i merényletek között. Az FBI szerint egyelőre nem bizonyított, hogy bin Laden hálózata állna a fertőzések mögött, ugyanakkor kivizsgálják az új nyomokat.
Vágólapra másolva!

A Miami Herald című lap vasárnap megírta, hogy az amerikai Sun című lap főszerkesztőjének ingatlanügynök felesége szeptemberben két légi kalóznak - akik részt vettek a szeptemberi támadásokban - adta bérbe egy lakását. Ugyancsak a Sunnál dolgozott az a fotós, aki október 5-én a lépfene legsúlyosabb fajtájában, a belélegzéses anthraxban hunyt el. A férfi személyi számítógépének billentyűzetén megtalálták a betegség kórokozóit. Később az elhunyt férfi egyik 73 éves munkatársának szervezetében is kimutatták a kórokozót. Az American Media vállalat dél-floridai, Boca Raton-i épületében, ahol a Sun szerkesztősége is van, több száz embertől vettek vért, és a mintákban öt embernél mutatták ki a lépfene baktériumot - írta az AFP.

A két légi kalóz közül az egyik arra repülőgépre szállt fel, amelyik másodikként csapódott a New York-i Világkereskedelmi Központ tornyába, a másik pedig arra a járatra, amelyik Pennsylvaniában zuhant le, amikor az utasok szembeszálltak a légi kalózokkal.

A Szövetségi Nyomozó Iroda szóvivője elmondta, hogy az FBI nem von le azonnali következtetést az esetből. Talán csak véletlen egybeesésről van szó, de azért alaposan átkutatják, átvizsgálják a bérleményt. A CIA a hétvégén viszont azt állította, hogy az USA-ban előforduló lépfene esetek Irakkal állnak kapcsolatban. Az erről nyilatkozó illetékesek államilag szponzorált terrorizmusról beszélnek. A The Observer vasárnapi brit lapnak nyilatkozó CIA források közölték, hogy az amerikai illetékesek a floridai és a New York-i anthrax megbetegedések mögött "államilag szponzorált terrorizmust" gyanítanak. A hírszerzési források emlékeztetnek arra, hogy a bioterrorizmus ezen fejlett technológiája nem elérhető Afganisztánban. "Az anthrax előállítása nem bonyolult dolog. Biológiai fegyverként hatékonnyá azonban akkor válik, ha az anthraxspórákat a megfelelő mennyiségben koncentrálják belégzés céljára. Fegyverként nem használható, ha a mérgezést nem sikerül légi úton terjeszteni. Ez azonban nagyon bonyolult. A spórák többsége vagy túl nagy a levegőben való feloldáshoz, vagy túl kicsi ahhoz, hogy a tüdőben megtapadjon" - nyilatkozta egy magas rangú amerikai hírszerzési illetékes a brit lapnak.

Rudolph Giuliani New York-i polgármester vasárnap bejelentette: további három személlyel bővült azok köre, akiken kimutatták lépfene-kórokozó spórák jelenlétét. A három személy közül az egyik az a rendőrtiszt, aki az NBC tévéhez küldött, kórokozókkal fertőzött levelet a szerkesztőségben átvette, a másik kettő pedig olyan laboratóriumi technikus, aki a levelet szintén kézbe vette. A rendőrtiszt és az egyik technikus orrváladékában, a másik technikus arcbőrén mutatták ki a spórák jelenlétét. E spórák megbetegedést nem okoztak, de a biztonság kedvéért mind a három személyt antibiotikumos kezelésben részesítik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!