Vizsgálják az Air Canada járatán talált késeket

Vágólapra másolva!
Két nagy méretű kést találtak az Air Canada 729-es járatán szeptember 14-én. A hatóságok egyenlőre nem tudták kideríteni, ki és mikor vitte fel a gépre a két vágóeszközt.
Vágólapra másolva!

Szeptember 14-én két Acto X típusú kést találtak az Air Canada 729-es járatán, mely szeptember 11-én New York-ba tartott. A kanadai hatóságok azt próbálják kideríteni, vajon a két kés a fedélzeten volt-e az amerikai merényletek napján. A gép ugyanis 11-én New Yorkba tartott, amíg leszállási parancsot nem kapott a WTC és a Pentagon elleni támadásokat követően.

A késekről szóló első információk a hétvégén jelentek meg a kanadai sajtóban. John Reber, az Air Canada szóvivője hétfőn elmondta, a vágóeszközöket, melyek nem voltak sem becsomagolva, sem tokba zárva, szeptember 14-én egy utas fedezte fel, aki elég magas volt ahhoz, hogy belásson a feje fölötti poggyásztartóba. Reber a vizsgálat érdekeire hivatkozva csak annyit árult el, hogy a fagyott húst daraboló késekről van szó, azok külsejéről azonban nem nyilatkozott bővebben.

Azt, hogy a késeket szeptember 11-én, esetleg a kérdéses nap előtt, vagy utána vitték-e fel a fedélzetre, nem lehet tudni, mivel azokat csak szeptember 14-én találták meg, így azt sem bizonyítja semmi, hogy az utasok veszélyben lettek volna.

A vágóeszközöket átadták a hatóságoknak, akik tüzetesebb átvizsgálás céljából lefogalták a gépet a Pearson Nemzetközi Repülőtéren. Az utasokat Calgary-ba irányították egy másik járattal. Az üggyel foglalkozó nyomozók elmondták, a szeptember 11-iki járat utasainak többségét már kikérdezték, de új részletre nem derült fény.

Reber elmondta: az Acto X kések nem jutnának át azokon az új biztonsági ellenőrzéseken, melyeket az Air Canada vezetett be a támadások után. Ugyanakkor hozzátette, hogy az amerikai események előtt a vágóeszközök valószínüleg feljutottak volna a fedélzetre. A szóvivő kijelentette: hamisak azok a sajtóértesülések, melyek az ülések alatt talált dobozvágókról számolnak be.

A helyi erők és a Kanadai Királyi Rendőrség (RCMP) közösen nyomoznak az ügyben. Az RCMP szóvivője a vizsgálat lezártáig nem kívánt nyilatkozni, azt azonban elmondta, semmi sem mutat arra, hogy az utasok biztonsága veszélyben lenne.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről