Csak bin Laden-képpel díszített tárgyak fogynak Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Napról napra nő a kultusza bin Ladennek Pakisztánban, jelenleg azok a legkelendőbb árucikkek, amelyeken az ő képmása látható, legyen az ruha, csokoládé, plakát. Az emberek még vásárlási szokásaikat is megváltoztatták, kevesebb egyéb árucikket vesznek, hogy a bin Laden-es tárgyakhoz hozzájuthassanak. Sokan hősként tisztelik az Egyesült Államok első számú gyanúsítottját.
Vágólapra másolva!

"Oszama jó üzlet" - mondja Gulam Faruk pakisztáni kereskedő. Az afgán határhoz közeli Kvettában lévő boltjában naponta legkevesebb száz Oszama bin Laden arcképet ad el. A terrorista hívei megrohamozzák a kereskedő bódéját, és ezrével vannak olyanok, akik csaknem minden nap a város utcáin tüntetnek bin Laden mellett és az Egyesült Államok ellen.

Miközben az amarikaiak megpróbálják kibombázni afganisztáni rejtekhelyéről a szeptember 11-i merényletekkel vádolt bin Ladent, a világ legkeresettebb terroristája a szomszédos Pakisztánban mindinkább hőssé és reklámfigurává válik. A szakállas fundamentalista képe a legkülönbözőbb tárgyakon látható, a csokoládétól pólóig.

Kvetta utcai árusainak bódéin tucatjával függenek bin Laden-plakátok a krikett-magazinok és a testépítéssel foglalkozó füzetek mellett. A pályaudvar közelében egy édességboltban az iszlám szélsőséges arcképével reklámozzák a bonbonokat és a csokoládét.

Olyan nagy a kereslet a bin Laden-képek iránt, hogy a vevők még vásárlási szokásaikat is megváltoztatják: mivel az embereknek kevés a pénzük, Gulam Faruk boltjában és más üzletekben kevesebb fogy más árukból - könyvekből és újságokból például

Pakisztánban bin Laden és az afgán tálib rezsim híveinek száma nemcsak az Egyesült Államok elleni terrortámadások óta jelentős, hanem már azóta, hogy az afganisztáni polgárháború során mintegy hárommillió afgán menekült érkezett ebbe az ugyancsak iszlám országba. Amióta az Egyesült Államok őt vádolja a terrortámadások megszervezésével, sokan a szó szoros értelmében hősként tisztelik bin Ladent.

Különösen népszerű például az a plakát, amelyen kivont karddal látható szilaj paripa hátán. Egy másik plakáton olíva-zöld harci öltözékben ábrázolják, egy harmadikon pedig még félelmetesebb: kezében golyószóróval és páncélököllel. Az Amerika-ellenes tüntetések valóságos jelképévé lett azonban az a plakát, amely bin Ladent felemelt ujjú prédikátornak tünteti fel.

Kvetta legnagyobb piacán egy ruhakereskedő boltjában elfogytak a szakállas bin Laden képével díszített pólók, amelyeknek darabját négy dollárért árulta Szabil Dzsamail. „Az ő hívei nagyon elkötelezett emberek" - mondja a kereskedő. Virágzik a kereskedelem azokkal az árukkal is, amelyek az Egyesült Államok elleni szent háborúra mozgósítanak. Egy toborzóiroda Kvettában önkéntes adomány ellenében az "iszlám szent háborúra" felhívó plakátokat és kitűzőket oszt szét a nép körében. Az így befolyó pénzt a kiképzőtáboroknak juttatják. A toborzóiroda vezetője szerint százával jelentkeztek olyan emberek, akik harcolni készek bin Ladenért és a tálib milícia oldalán.

Kvettában sokan osztják Abmat Unnah kereskedő véleményét, amely szerint "a tálibok iszlám vallásúak és az Egyesült Államok bin Laden helyett az iszlámot akarja támadni". Miközben ezt mondja, egyik ismerőse üzenetet kap mobiltelefonon. A készülék kis képernyőjén megjelenik bin Laden képe, alatta a felírással: "Az Iszlám királya" - olvasható az AFP jelentésében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről