A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Anyja szerint nem bűnös a huszadik gépeltérítő

Vágólapra másolva!
Októberre halasztotta a bíróság Zacarias Moussaoui, a huszadik repülőgép-eltérítő perének tárgyalását, mivel a férfi a szerdai meghallgatáson tagadta a szeptemberi terrortámadásokban való részvételét. Moussaoui anyja elmondta: fia levelében megvallotta neki, hogy semmi köze a több mint 3000 ártatlan ember életét kioltó merényletekhez. Az asszony mindaddig hisz fia ártatlanságában, amíg ennek az ellenkezője be nem bizonyosodik.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szövetségi bíróság október 14-ig elhalasztotta annak a férfinak a perét, aki a szeptemberi merényletek huszadik gépeltérítőjeként vált ismertté. Zacarias Moussaoui a szerdai, bírósági meghallgatáson nem ismerte be bűnösségét. A bíró ezt úgy értelmezte, hogy Moussaoui ártatlannak tartja magát. Ezzel Moussaoui ügyvédje is egyetértett.

A 33 éves, marokkói származású francia férfi bűnösségét hat vádpontban vizsgálják. A vád többek között terrorista tevékenységre, repülőgép eltérítésére, tömegpusztító fegyverek használatára, illetve gyilkosságra irányuló összeesküvés. Amennyiben az esküdtszék bűnösnek találja, Moussaoui fejére akár halálos ítéletet is kiszabhat a bíróság.

Moussaoui védői kérvényezték, hogy a tárgyalást 2003 februárjáig halassza el a bíróság, mivel a felkészüléshez több időre lenne szükségük. A bíró a védelem kérelmét elutasította. Az esküdteket szeptember végén választják ki.

Moussaoui anyja még a múlt hét során az Egyesült Államokba utazott, a tárgyaláson azonban nem jelent meg. Aicha El Wafi szeretett volna találkozni a fiával, de tiltakozott az ellen, hogy találkozásukkor egy FBI ügynök is jelen legyen. Az asszony még szerda éjjel visszatért Franciaországba. Elutazása előtt rövid sajtótájékoztatót tartott a washingtoni Dulles repülőtéren. Az asszony az újságíróknak elmondta: fia, egy hozzá írott levelében azt vallotta, hogy semmi köze a szeptemberi terrortámadásokhoz. Moussaoui anyja kijelentette: mindaddig hisz fia ártatlanságában, amíg ennek az ellenkezője be nem bizonyosodik.

A hatóságok úgy vélik, hogy Moussaoui lett volna a huszadik repülőgép-eltérítő, őt azonban még a nyár folyamán őrizetbe vették a bevándorlási törvények megsértése miatt. Feltehetően a Pennsylvaniában lezuhant gépen utazott volna, mivel ezen a gépen csak négy terrorista tartózkodott. A többi három utasszállítót öt-öt merénylő kerítette hatalmába - írja a CNN.

Korábban:

Halálra ítélhetik a huszadik gépeltérítőt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!